10 głównych zalet oleju z nasion bawełny

1
10413
oleju z nasion bawełny
Regularne spożywanie oleju z nasion bawełny przynosi bardzo dużo korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych

Oleje naturalne różnią się często między sobą bardzo wieloma atrybutami, natury zdrowotnej i pielęgnacyjnej. Niektóre z nich nie nadają się do celów spożywczych, a inne cenione są za wyjątkowe walory smakowe i dietetyczne. Jakie korzyści przynosi stosowanie oleju z nasion bawełny?

Historia oleju z nasion bawełny jest równie odległa jak samej bawełny, która była wykorzystywana już w starożytności. Wiadomo, że już około roku 3500 p.n.e. z rośliny tej pozyskiwano włókna i tkano z niej płótno. Wskazują na to liczne odkrycia archeologiczne fragmentów tkanin z kręgu cywilizacji doliny Indusu. Wraz z upływem stuleci coraz więcej dowiadywano się na temat wykorzystania owego surowca, również w celach spożywczych.

Dzięki odkryciu, iż olej wytłaczany z nasion bawełny może być używany do gotowania, rozpoczęto sprawdzanie jego wpływu na zdrowie. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują na to, iż składnik ten oferuje całkiem sporo korzyści. Poniżej przedstawiono najważniejsze z nich.

bawełna10 najważniejszych zastosowań oleju z nasion bawełny

Produkt ten zaliczany jest do kategorii olejów roślinnych. Należy do najpopularniejszych olejów stosowanych w kuchniach całego świata. W kontekście kulinarnym można go używać na różne sposoby – od dressingu do sałat po smażenie na głębokim tłuszczu.

Oto 10 głównych powodów, dla których olej z nasion bawełny jest tak popularny:

1. Ma dużą zawartość przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia i kondycji fizycznej.
2. Obfituje w witaminę E, która – podobnie jak przeciwutleniacze – odgrywa ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników.
3. Ma niską zawartość cholesterolu, co czyni zeń dobry wybór dla osób, które chcą obniżyć poziom owego związku w organizmie.
4. Znakomicie nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu, gdyż – w przeciwieństwie do wielu innych olejów – wzmacnia smak świeżych pokarmów zamiast go tłumić.
5. Doskonale nadaje się do pieczenia, gdyż nie jest tak ciężki jak inne spożywcze oleje naturalne.
6. Ma wysoką odporność na utlenianie, dzięki czemu jest idealny do sporządzania dressingów do sałatek.
7. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i stanowi doskonały zamiennik masła kakaowego w wyrobach cukierniczych.
8. W ramach zdrowej diety może być używany zamiennie z innymi olejami, takimi jak rzepakowy, arachidowy, itp. Jego lekka konsystencja sprawia, iż olej ten wspaniale sprawdza się w produktach pielęgnacyjnych, będąc popularnym składnikiem kremów, balsamów innych kosmetyków naturalnych.
10. Ma delikatny, neutralny smak, ceniony przez osoby, które nie lubią olejów o bardziej wyrazistym smaku.

Mniej znane fakty na temat oleju z nasion bawełny

1. Jest on wykorzystywany jako wzorzec w kontekście oceny właściwości smakowych oraz zapachowych innych spożywczych olejów naturalnych.
2. W przeciwieństwie do wielu innych olejów nie zmienia on gwałtownie smaku nawet pod wpływem bardzo wysokich temperatur.
3. Jest on jednym z głównych składników wielu dań orientalnych.

Skład oraz wartości odżywcze oleju z nasion bawełny

Duży procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawartych w oleju z nasion bawełny, stanowi kwas linolowy. W porównaniu z innymi olejami naturalnymi oraz tłuszczami powszechnie wykorzystywanymi w kuchni, olej ten posiada średnią zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ten fakt sprawia właśnie, że jest on bardziej stabilny niż inne oleje powszechnie używane przy gotowaniu.

Mimo wysokiego stopnia nasycenia, olej z nasion bawełny wciąż nie dorównuje niektórym tłuszczom stałym. Wiele olejów roślinnych, aby mogły uzyskać postać stałą, musi zostać poddanych uwodornieniu, będącego procesem w którym wykształcają się tłuszcze trans. Dzięki swojej naturalnej stabilności olej z nasion bawełny tego nie wymaga.

W składzie oleju z nasion bawełny znajdują się:
Kwas linolowy: 49-58%.
Kwas oleinowy: 15-20%.
• Kwas palmitynowy: 22-26%.
• Kwas behenowy i lignocerynowy/ Kwas arachidowy: 10%.

Olej z nasion bawełny obfituje w tokoferole, które są znakomitym źródłem witaminy E, a także naturalnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu korzystnie wpływają na utrzymanie zdrowia i młodego wyglądu. Jak już zostało wspomniane wyżej, pomagają one zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób, a także obniżenie efektywności działania wielu organów.

Ze względu na proporcje nienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych, wynoszące 3:1, wielu ekspertów z dziedziny zdrowia na całym świecie uważa olej z bawełny za bardzo zdrowy. Z tego względu może on stać się elementem tak współcześnie cenionej zdrowej diety!

UDOSTĘPNIJ

1 KOMENTARZ

  1. Witam,

    Naczytałam sę o właściwościach oleju z bawełny ale problem tkwi w tym,
    że wszędzie w sklepach jest dostępny olej do zastosowań kosmetycznych a nie spożywczych.
    Chyba, że nie ma tu jakiejś różnicy.
    A jeśli jest, to czy istnieje jakiś sklep, gdzie mogę go kupić?:) Szukam bez rezultatu…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here