Fakty i korzyści wynikające ze stosowania bazylii

4
9729
bazylia
Bazylia zapewnia doskonałe walory smakowe oraz wiele cennych właściwości zdrowotnych

Bazylia to kulinarna nazwa właściwa rośliny Ocimum Basilium. Roślina ta należy do rodziny mięty, a w krajach anglojęzycznych nazywana jest Saint Joseph’s Wort. Można spotkać się również z takimi nazwami jak: „król ziół” czy „herb królewski”. Jej podstawowa nazwa pochodzi bowiem od greckiego słowa basileus, co oznacza króla. Czy rzeczywiści zasługuje na swoje miano?

Bazylia (Ocimum L.), swoje korzenie ma w Indiach oraz Iranie, gdzie znana jest i wykorzystywana już od ok. 5000 lat. Ze względu na swój charakterystyczny smak, a także szerokie możliwości zastosowania, wykorzystywana jest przez większość kucharzy na całym świecie, do przygotowywania bardzo rozmaitych potraw. Posiada ona jednak o wiele więcej właściwości, przede wszystkim leczniczych i pielęgnacyjnych.

Bazylia jest cenioną rośliną zielną

Na świecie występuje obecnie bardzo wiele rodzajów tej rośliny, a każda z nich należy do innej odmiany. Odmiana cytrynowa posiada silny zapach limonki, charakterystyczny smak i jest powszechnie stosowana w Indonezji. Świąteczna bazylia, bazylia cynamonowa, bazylia limonkowa, odmiana słodka to tylko niektóre z jej odmian, które uprawniane są na całym świecie, również ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jej popularność zależy w głównej mierze od tego, że komponuje się smakowo z wieloma potrawami i produktami spożywczymi, między innymi z pomidorami, papryką, czy bakłażanem. Można ją uprawiać w doniczce zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pomieszczenia mieszkalnego.

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchniach całego świata, głównie jako dodatek aromatyzujący potrawy. Niezależnie od tego, czy są to zupy, sosy czy też sałatki, dostarcza wielu walorów smakowych i zapachowych, a jednocześnie zwiększa korzyści zdrowotne potrawy. Poza gastronomią ziele wykorzystywane jest również przy produkcji perfum, mydeł, a także szamponów oraz preparatów dentystycznych.

Bazylia – Ogólna charakterystyka

Ziele bazylii jest rośliną roczną lub wieloletnią, która osiąga wysokość do 100 cm. Wypełnione jest dużą ilością związków roślinnych, korzystnie wpływających na zdrowie. Najlepiej rośnie w ciepłym, a nawet tropikalnym klimacie, dlatego właśnie w domu powinno wybierać się pomieszczenie, w którym przynajmniej przez sześć godzin dziennie jest słońce. Jeśli chodzi o podłoże, to najlepiej czuje się w glebie żyznej i gliniastej, która jest bogata w substancje organiczne. Należy również wybrać miejsce, w którym jest dobra cyrkulacja powietrza.

Roślina ta najczęściej osiąga ok. 10-15 cm wysokości oraz posiada wiele odnóżek, które w młodym stadium są rzadko zagęszczone liśćmi. Liście ziela są podłużne, owalne, o wymiarach: długość 3-6 (maksymalnie 11) cm oraz szerokość 1,3-3 (maksymalnie 5) cm. Powierzchnia liści posiada bogato rozłożone gruczoły oleiste, ich górna część jest wypukła, a dolna pokryta żyłkami. Kwiaty występują w białym lub fioletowych kolorze i znajdują się zawsze na kolumnach końcowych. Zioło to nie produkuje nasion w postaci strączków. Najczęściej kwiaty rośliny produkują małe czarne nasiona. Najczęściej posiada dość ostry i słodki smak, który podobny jest nieco do smaku anyżu. Wraz z rozmarynem, tymiankiem, miętą pieprzową, szałwią, majerankiem i cząbrem tworzy grupę ziół prowansalskich.

Historia uprawy bazylii

Prawdopodobnie roślina pochodzi z południowych części Azji i Północnej Afryki. W XVI wieku przez Indie i Bliski Wschód trafiła do Europy, a w XVII wieku do Ameryki. Informacje dokumentujące sprzedaż słodkiej odmiany w Nowym Jorku możemy znaleźć w gazetach z końca XVIII wieku. Obecnie zioło to uprawiane jest w wielu zakątkach świata, głównie tam gdzie występuje umiarkowany klimat, a także jest dobre nasłonecznienie oraz żyzna gleba. Uznawana jest za jedno z najprostszych w uprawie ziół. Obecnie roślina uprawiana jest komercyjnie głównie w takich rejonach jak Kalifornia, Bałkany, Węgry, Niemcy, Izrael, Egipt, Maroko, Włochy, Madagaskar, Tajlandia, Indie oraz Meksyk. W rejonach Morza Śródziemnego uprawiana była już od Starożytności, a w Wielkiej Brytanii zaczęto uprawę tej rośliny dopiero w XVI wieku.

Bazylia – Wartości odżywcze

Poza smakiem przypominającym nieco anyż, jest dobrym źródłem aktywnych składników odżywczych, minerałów oraz witamin, 100 g tego zioła zapewnia 23 kcal.

Witaminy

  • świeża bazyliawitamina A – 264 μg,
  • witamina C – 18 mg,
  • beta karoten – 3142 μg,
  • witamina E – 0,8 mg,
  • witamina B6 – 0,2 mg,
  • witamina B2 – 0,1 mg,
  • niacyna – 0,9 mg,
  • kwas foliowy – 68 μg.

Minerały

  • potas – 295 mg,
  • magnez – 64 mg,
  • wapń – 177 mg,
  • fosfor – 56 mg,
  • sód – 4 mg,
  • żelazo – 3,2 mg,
  • mangan – 1,1 mg,
  • cynk – 0,8 mg,
  • miedź – 0,4 mg.

Poza tym w 24 gramach ziela znajdziemy również cenne aminokwasy, takie jak tryptofan, treonina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina i cystyna.

Bazylia – Rodzaje i odmiany

  • Bazylia pospolita – znana również jako bazylek ogrodowy, bazyliszka polska czy bazylijka zwyczajna, cechuje się charakterystycznym korzennym i lekko słodko-pikantnym smakiem i aromatem. Posiada intensywnie zielone listki, które wydzielają olejki eteryczne, o intensywnym zapachu.
  • Bazylia czerwona – wyróżnia się lekko czerwonawym lub fioletowym kolorem.
  • Bazylia grecka – posiada mniejsze listki od bazylii pospolitej, występujące w kolorze jasnozielonym lub czerwonym.
  • Bazylia cynamonowa – posiada intensywny i lekko cynamonowy zapach.
  • Bazylia cytrynowa – cechuje się świeżym i lekko cytrusowym aromatem, który wykorzystywany jest często do przygotowywania potraw z ryb, owoców morza, serów oraz sałatek owocowych.

Bazylia – Właściwości zdrowotne

Roślina jest bardzo aromatycznym ziołem, które często stosowane jest w gastronomii, ze względu na charakterystyczne walory smakowe. Nie mniej jednak, coraz częściej wybiera się ją ze względu na właściwości korzystnego wpływu na zdrowie. Zarówno liście, jak i kwiaty tego popularnego zioła zawierają wiele związków chemicznych, które są znane ze swoich możliwości prozdrowotnych. Poniżej znajdują się niektóre z potencjalnych korzyści, wynikających z jego stosowania.

  1. Działa jako naturalny środek przeciwzapalny

Roślina zawiera wiele olejków eterycznych, w tym eugenol, cytronelol i linalol. To właśnie one hamują enzym, który wspiera zmniejszanie stanów zapalnych, odpowiedzialnych za większość chorób, w tym choroby serca, reumatoidalnego zapalenia stawów, a także stany zapalne jelit.

  1. Wspomaga ochronę przed nowotworami

Badania wykazały, że bazylia zawiera cenne fitochemikalia, które w naturalny sposób zwalczają raka, w tym raka skóry, wątroby, jamy ustnej czy płuc. Zioło to może zwiększyć aktywność antyoksydacyjną, pozytywnie zmieniać ekspresję genów, a także pobudzać apoptazę komórek nowotworowych oraz zapobiegać rozprzestrzenianiu się komórek rakowych w innych częściach organizmu. Przeprowadzono badania na zwierzętach z wykorzystaniem ekstraktu roslinnego, według których był on w stanie chronić przed nowotworem oraz zmniejszał śmiertelność. Co więcej, selektywnie chronił zdrową tkankę i komórki przed negatywnymi skutkami leczenia nowotworu, takim jak chemioterapia czy promieniowanie.

  1. Zapewnia łagodzenie przebiegu wielu chorób i rozmaitych dolegliwości

Liście rosliny wykazują właściwości antyseptyczne, co sprawia, że wykorzystywane są często do leczenia wrzodów i ran. Pomagają również w zmniejszeniu bólu w czasie takich chorób jak odra, ospa czy świnka. Mieszanka wykonana z soku z liści rosliny oraz z olejku kokosowego może być nakładana na rany w celu zmniejszenia bólu i uzyskania wyraźnej ulgi. Stosowanie soku z liści bazylii na ukąszenia zmniejszy ból, a także wyciągnie jad.

  1. Wykazuje właściwości antybakteryjne

Zawarte w roślinie olejki eteryczne zapewniają ochronę przed namnażaniem szkodliwych bakterii. Wykazano, że ekstrakt z bazylii jest skuteczną pomocą przy zwalczaniu niektórych szczepów bakterii, które są odporne na tradycyjne leczenie antybiotykami.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi sprawdzali aktywność antybakteryjną olejku bazyliowego na bakterie E. coli oraz inne silne infekcje bakteryjne u ludzi. Badanie to wykazało, że bazylia była skutecznym środkiem zwalczającym szczepy tych bakterii, a także pomagała zahamować ich namnażanie. Wyniki tych badań sprawiły, że naukowcy chcą przeprowadzać dalsze, które będą miały na celu sprawdzenie, w jaki sposób zioło to i inne olejki z właściwościami antybakteryjnymi, mogą pomóc w leczeniu w przypadku infekcji odpornymi na antybiotyki szczepami bakterii.

  1. Pozwala skuteczniej walczyć z depresją

Ziele bazylii zapewnić może również korzyści zdrowotne w zakresie zaburzeń psychicznych oraz chorób związanych z nastrojem, lękiem oraz depresją. Jest również uznawana za naturalny lek antydepresyjny. Wszystko to dzięki temu, że pozytywnie wpływa na funkcje mózgu w korze nadnerczy, pomagając tym samym neurotransmiterom regulować hormon odpowiedzialny za energię i uczucie szczęścia.

  1. Niweluje zaburzenia widzenia

Sok z bazylii jest skutecznym lekarstwem przy bólu oczu i ślepocie nocnej, która najczęściej jest wynikiem niedoboru witaminy A. Dwie krople takiego soku ziołowego mogą zdziałać cuda dla oczu, uspakajając je i zmniejszając stres. Poza tym, sok może chronić oczy przed zapaleniem spojówek, wrzodami czy innymi problemami, wynikającymi z infekcji bakteryjnej i grzybiczej. Wystarczy przemywać oczy wodą, w której namaczane były liście zioła.

Poza tym, liście rośliny działają rozluźniająco, co zmniejsza wywołane stresem zmarszczki. Żucie kilku z nich może pomóc zapobiegać problemom oczu związanym ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, dotyczy to między innymi zaćmy, czy jaskry.

  1. Wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Stosowanie rośliny może pomóc mięśniom, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Przyczynia się do ich zrelaksowania oraz wspomaga regulację ciśnienia krwi. Korzyści obejmują również zdolność zapobiegania niebezpiecznej agregacji płytek krwi, jak również ich łączenia, które mogą tworzyć skrzepy w tętnicach i powodować zatrzymanie krążenia.

Ekstrakt z bazylii może również wpływać na zmniejszenie stanów zapalnych, które mogą przyczynić się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Działanie to polega na hamowaniu uwalniania cytokin, będących ważnymi w komunikacji komórkowej prozapalnymi białkami.

  1. Niweluje problemy z dziąsłami

Liście tego popularnego zioła posiadają duży potencjał do leczenia dziąseł. Suszone, jak i sproszkowane, można wykorzystać do szczotkowania zębów. Można również mieszać je z olejkiem musztardowym i wykorzystywać taką mieszankę jako pastę do zębów. Pomagają także w utrzymaniu zdrowia dziąseł, a także wspierają ustabilizowanie pirogenności oraz rozwiązuje inne problemy jamy ustnej. Wykonaną pastą do zębów można także pocierać dziąsła w celu zapobiegnięcia ich stanom zapalnym.

To popularne zioło jest również wykorzystywane jako podstawowy składnik naturalnego płynu do płukania jamy ustnej, który również zmniejsza ból głowy. Jest także doskonałym środkiem odświeżającym jamę ustną oraz środkiem dezynfekującym, który zabija 99,9% bakterii znajdujących się w jamie ustnej. Liście bazylii są dość skuteczne w zwalczeniu niektórych infekcji, takich jak wrzody.

  1. Łagodzi kaszel

Ziele bazylii jest kluczowym składnikiem niektórych wykrztuśnych syropów na kaszel. Zamiast jednak kupować gotowe produkty, warto samodzielnie w domu przygotować taki syrop, który będzie równie skuteczny. W tym celu należy dodać do szklanki wody osiem liści i pięć goździków, a następnie całość gotować przez dziesięć minut. Można również dodać nieco soli do smaku. Należy poczekać, aż mikstura wystygnie, a następnie ją wypić, by złagodzić kaszel. W przypadku bólu gardła wynikającego z kaszlu należy wypłukać gardło wodą z gotowanymi liśćmi. Różne związki zawarte w bazylii są pomocne w zmobilizowaniu śluzu, dlatego właśnie jest również skuteczna przy leczeniu innych problemów z oddychaniem, takich jak zapalenie oskrzeli czy astma.

  1. Pomaga stabilizować funkcje trawienne organizmu

Ziele pomaga zrównoważyć poziom kwasów w organizmie, przywracając prawidłowy poziom pH. Dzięki temu wpływa ono na poprawę trawienia oraz odporność, pomagając zdrowym bakteriom rozwijać się w mikroorganizmie jelitowym. Jednocześnie przyczynia się do zmniejszania szkodliwych bakterii, które mogą wywoływać liczne choroby.

Tradycyjnie, roslina stosowana jest w celu zmniejszenia zaparć oraz zatrzymywania wody w organizmie, zwiększenia apetytu, niwelowania skurczów żołądka, łagodzenia refluksu żołądkowego, a nawet pozbywania się pasożytów.

  1. Zapobiega trądzikowi

Bazylia zapobiega występowaniu trądziku, a także przyspiesza proces gojenia ran potrądzikowych. Zawarty w świeżych liściach zioła olej pomaga oczyścić skórę z bakterii, które powodują zatykanie porów, co jest głównym powodem występowania trądziku. W przypadku posiadania trądziku należy oczyścić to miejsce sokiem z liści rośliny. Można również używać go do zwalczania innych problemów skórnych, takich jak łuszczyca, ukąszenia owadów czy grzybica. Jego właściwości przeciwzapalne pozwalają zmniejszać stany zapalne skóry, a także zapewnić ulgę przy podrażnieniach. Liście rośliny polecane są często do stosowania w celu zapewnienia skórze miękkości oraz gładkiego i zdrowego wyglądu.

  1. Może działać jako naturalny afrodyzjak

Od wieków we Włoszech roślina uznawana jest za symbol miłości. Zapach tego zioła zwiększa libido i pobudza zmysły. Najprawdopodobniej dzieje się tak również dlatego, że poprawia przepływ krwi, a także zwiększa poziom energii, przy jednoczesnym zmniejszaniu stanów zapalnych. W hinduskiej religii i praktykach ajurwedyjskich jest uważana za „eliksir życia”. Dzięki temu służy ona do pobudzania zdrowej funkcji sekularnej oraz optymistycznego nastroju.

  1. Pomaga chronić przed cukrzycą i zespołem metabolicznym

Okazało się, że wyciąg z bazylii zmniejsza poziom glukozy we krwi, a także skutecznie redukuje stany zapalne. Dzięki temu zioło to chroni przed występowaniem cukrzycy oraz zespołu metabolicznego. Poza tym, potencjalne korzyści ze stosowania ekstraktu roślinnego obejmują również zdolność do obniżenia poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu, a u chorych na cukrzycę występuje większe ryzyko ich niebezpiecznego zwiększania.

  1. Pomaga w rzucaniu palenia

Osoby palące tytoń mogą spróbować żucia liści zioła w celu zmniejszenia ochoty na papierosa. Co więcej, ta metoda może być skuteczniejsza niż inne znane środki, takie jak chociażby guma czy plastry nikotynowe. Sok roślinny wykazuje działanie chłodzące na gardło, a zawarte w nim przeciwutleniacze pomogą naprawić szkody wywołane wieloletnim paleniem papierosów.

  1. Zapewnia ulgę przy bólu głowy

Liście bazylii uważane są za cudowny lek na ból głowy. Inhalowany ekstrakt lotny z liści bazylii pozwala zniwelować uciążliwy ból i uczucie ciężkości. Należy dodać łyżkę suszonych liści bazylii do dwóch szklanek wrzącej wody, umieszczonej w dużym naczyniu. Następnie trzeba nakryć głowę ręcznikiem i delikatnie pochylić się nad parą wodną. Mieszankę na spokojnie wdychać przez około 5-10 minut. Można również zastosować nalewkę roślinną wymieszaną z pastą z drzewa sandałowego, aby uzyskać ulgę przy bólu głowy, a także przyjemny efekt chłodzenia.

  1. Eliminuje kamienie nerkowe

Bazylia wykazuje wzmacniający wpływ na funkcjonowanie nerek. Zatem, by poprawić funkcjonowanie tych organów, należy codziennie na czczo spożywać wodę, w której zamoczonych będzie 5-6 liści rośliny. Jeśli występują problemu związane z kamieniami nerkowymi, należy spożywać miksturę składającą się ze świeżo wyekstrahowanego soku z liści i miodu, koniecznie w proporcji 1:1. Należy ją pić codziennie przez okres około pięciu do sześciu miesięcy. Zabiegi te ułatwią wydalenie kamieni nerkowych poprzez układ moczowy.

  1. Łagodzi skórę po ukąszeniach owadów

Bazylia korzystnie działa również po ukąszeniach owadów. Łyżeczkę świeżego soku z liści należy nałożyć na miejsce ukąszenia, a po kilku godzinach czynność powtórzyć. Pasta wykonana ze świeżych korzeni jest również skuteczna przy ukąszeniach owadów oraz pijawkach.

Tradycyjne przepisy Bliskiego Wschodu wskazują, że na miejsce ukąszenia przez skorpiona należy nanieść pastę wykonaną z liści i korzeni świeżej bazylii. Taki środek pozwoli usnąć jad i zapewni ulgę w bólu. W takich przypadkach wymieszanie pokruszonych świeżych liści rośliny z sokiem z cytryny również pomaga. Ból wywołany ukąszeniem może zostać złagodzony poprzez picie soku lub wcieranie go w miejsce bólu.

Jak kupować bazylię

  • Dla uzyskania najlepszego smaku i zapachu należy zrywać liście, zanim roślina zakwitnie. Dzięki temu można uprawiać zioło w pomieszczeniu przez cały rok.
  • Jeśli nie posiadasz w domu własnej bazylii, to możesz bez problemu przez większość roku kupić w większości sklepów spożywczych, szczególnie tych większych. Zawsze należy szukać świeżych liści o jasnozielonej barwie. Koniecznie unikaj liści z czarnymi plamami, które dodatkowo pozbawione są aromatu.
  • Należy unikać liści, które mają pleśniowe łodygi, a także tych, które wykazują oznaki więdnięcia lub rozkładu.
  • Zioło dostępne jest także w postaci suszonych liści. Warto wybierać organicznie uprawianą roślinę, by otrzymać najlepszy aromat oraz smak. Wszystko to dlatego, że liście nie będą napromieniowane, a dzięki temu będą posiadały odpowiednie ilości witaminy C oraz karotenoidu.

Jak przechowywać bazylię

  • przechowywanie bazyliiŚwieżą i ciętą roślinę należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w celu zachowania jej świeżości oraz zapachu. Umieścić w szklance wody i owinąć plastikową torebką. Należy wymieniać wodę codziennie, a zjeść w ciągu tygodnia.
  • Chociaż zioło zachowuje świeżość przez dwa dni, to zaleca się jego jak najszybsze spożycie, podobnie jak w przypadku innych roślin ziołowych.
  • Świeża roslina doskonale nadaje się do zamrażania. Można ją zamrażać zarówno w całości, jak i w wersji posiekanej. Wystarczy liście świeżej bazylii przez dwie sekundy płukać pod bieżącą wodą, a następnie zanurzyć w wodzie z lodem. Dokładnie osuszyć i przełożyć do szczelnego pojemnika w zamrażarce.
  • Alternatywnie można liście świeżej rośliny w całości lub posiekane umieścić w pojemniku do robienia kostek lodu i zalać je wodą, lub bulionem. Całość umieścić w zamrażarce, a gdy zamarzną przełożyć do szczelnego woreczka. Wykorzystywać kostki według potrzeb, na przykład jako dodatek do zup czy sosów.
  • Świeżo suszone zioło można przechowywać w szklanym pojemniku w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. W taki sposób bazylia zachowa świeżość i przydatność do spożycia do sześciu miesięcy.

Bazylia w kuchni i nie tylko

  • Najczęściej bazylia wykorzystywana jest do gotowania i przyprawiania potraw, zarówno w suszonej jak i świeżej postaci.
  • Suszone liście doskonale wzbogacają smak sałatek warzywnych i owocowych, nadając im roślinny aromat i smak.
  • Włoska odmiana, o dużych liściach, jest głównym składnikiem „pesto”, czyli zielonej marynaty do ryb, warzyw, a także zup. Pesto pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej, ale znane jest obecnie na całym świecie.
  • W niektórych krajach azjatyckich popularny jest napój z nasion rośliny.
  • W Chinach dodaje się grubo posiekane liście świeżego zioła do zup, podobnie jak kolendrę czy pietruszkę. Jest również dodatkiem do kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu.
  • Roślina jest powszechnie dodawana do mleka i kremów, które wzbogacają smak lodów i czekolad.
  • Nasiona niektórych odmian zioła po zanurzeniu w wodzie stają się galaretowate. Dlatego wykorzystywane są w azjatyckich napojach i deserach, takich jak falooda czy haper.
  • Postrzępione świeże liście bazylii stanowią doskonały dodatek do pizzy i makaronów.
  • Nasiona rosliny w wielu krajach azjatyckich wykorzystywane są do przygotowywania deserów, takich jak falooda czy sorbety.

Tradycyjne zastosowania zalety bazylii

  • Bazylia stosowana jest w medycynie ludowej, głównie w postaci herbaty. Wykorzystuje się ją do leczenia zaparć, wzdęć, skurczów żołądka, a także lęków oraz depresji.
  • Starożytni Egipcjanie stosowali ją na ukąszenia węży i skorpionów.
  • Pliniusz Starszy, rzymski przyrodnik, zalecał stosowanie herbatki ziołowej jako leku na ból głowy, zszargane nerwy oraz omdlenia.
  • Bazylia stosowana jest jako wykrztuśny lek przy takich chorobach jak astma, grypa, przeziębienie, a także zapalenie oskrzeli.
  • Liście zioła pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi u cukrzyków.
  • Ekstrakt ziołowy stosowany jest jako lek zmniejszający ból gardła oraz do obniżania wysokiej temperatury ciała.
  • Bazylia wymieszana z miodem stosowana jest przy leczeniu zaćmy.
  • Liście rośliny wykorzystywane są w wielu przepisach hinduskiej Ajurvedy.
  • Wykorzystywane są także do zapobiegania takim chorobom jak malaria czy denga.
  • Olejek eteryczny wykorzystuje się do leczenia migreny, bólu głowy oraz alergii.
  • Masaż z wykorzystaniem olejku eterycznego zmniejsza ból stawów.
  • W przypadku wysokiej gorączki należy zastosować mieszankę wywaru z liści bazylii, kardamonu, mleka oraz cukru rozpuszczonego w pół litrze wody. Taka mieszanka pozwoli na obniżenie temperatury ciała.
  • Zioło jest również dobrym środkiem bakteriobójczym i dezynfekującym, który chroni ludzki organizm przed wszelkiego rodzaju infekcjami wirusowymi.
  • Liście rośliny zmieszane z miodem pomagają przy ospie.
  • Ciepły sok pomaga w pozbyciu się robaków z żołądka.
  • Niektóre odmiany zioła, jak chociażby niebieska afrykańska bazylia, wykorzystywane są w celach dekoracyjnych.

 

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Poprzedni artykułNasiona czarnuszki dla naturalnej ochrony zdrowia
Następny artykułOlej z rzepaku – Zdrowy i niedoceniany produkt
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

4 KOMENTARZE

  1. Bazylia jest jednoroczną rośliną z rodziny wargowych. Wyrasta do 60 cm wysokości. Liście bazylii są mięsiste, gładkie z ogonkami. Kwiaty rozwijają się na szczytach pędów, są białe lub lekko różowe, zapylane przez owady. System korzeniowy jest typu wiązkowego, słabo rozwinięty.
    Ziele bazylii zawiera olejki eteryczne, garbniki i saponiny, glikozydy, flawonoidy i inne składniki czynne. Działa na układ pokarmowy, zwiększając wydzielanie soków trawiennych i przywracając naturalną ruchliwość jelit. Znosi wzdęcia, odbijanie, poprawia apetyt. Bazylia ma także działanie łagodzące nieżyty gardła i krtani. Polecana jest dla dzieci i osób starszych.
    Jednocześnie bazylia jest doskonałą przyprawą do pizzy, ryb, drobiu i sosów. Poprawia smak, a jednocześnie ułatwia trawienie pokarmów. Bazylia jest także pszczelą rośliną pożytkową.
    Napar z ziela bazylii przyrządza się, zalewając szklanką wrzątku łyżkę suchych pokruszonych liści. Napar należy spożywać dwa razy dziennie po pół szklanki. Można łączyć z innymi ziołami, na przykład łopianem, babką, krwawnikiem, kolendrą, dziurawcem, rumiankiem.
    Pochodzenie z ciepłego Południa i wątły system korzeniowy decydują o sposobie uprawy. Tak więc gleba musi być dobrze spulchniona, próchnicza i żyzna, w okresie wegetacji dobrze zaopatrzona w wodę. Do uprawy należy przeznaczyć miejsce osłonięte przed wiatrem i nasłonecznione.

    Bazylię rozmnaża się z nasion, rozpoczynając produkcję na początku astronomicznej wiosny. Drobne nasiona bazylii wysiewa się do skrzyneczek i przykrywa półcentymetrową warstwą ziemi. Zbyt gęste wschody można przepikować. Gdy rośliny wykształcą po liście właściwe, można wysadzać je na miejsce stałe, stosując rozstawę rzędów 30 cm, a odległość pomiędzy sadzonkami 30-40 cm. Rozsady należy przed sadzeniem zahartować, zbyt wybujałym pędom uszczknąć wierzchołki.
    Ziele bazylii zbierać należy przed kwitnieniem, ucinając 2/3 górnej części pędu. Z pozostawionej dolnej części łodygi roślina wytwarza nowe pędy, umożliwiając kolejny zbiór. Ścięte ziele suszy się w całości i rozdrabnia tuż przed użyciem.

  2. Olejek eteryczny: w świeżej roślinie 0,02-0,5%, w surowcu do 1,5%. W olejku występuje metylochawikol do 60%, L-linalol do 40%, eugenol do 40%, cineol do 2,5%, metylocjamid do 15%, terpen olefinowy. Roślina zawiera także 5% taniny, glikozydy, saponiny i 3-sitosteriny.

    Działanie i zastosowanie: Rozkurczowe i wiatropędne. Bazylia jest typowym środkiem wiatropędnym, poza tym ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, zapobiega długotrwałym wzdęciom. Stosowana w łagodnych zaburzeniach trawiennych u dzieci i osób starszych.

    Sposób użycia: Ziele bazylii stosuje się jako składnik mieszanek ziołowych: wiatropędnej i pobudzającej trawienie.

  3. Polecam głębokie oczyszczanie skóry twarzy za pomocą bazylii. Potrzebne będą: litr wody, 1 garść ususzonej bazylii, 2 krople esencji kwiatowej ,,Olive”.
    Przygotowanie: Ususzoną bazylię wsypać do naczynia, zalać wodą i zostawić na godzinę do naciągnięcia, a następnie podgrzać miks¬turę. Zdjąć z ognia, dodać esencję ,,Olive”. Nachylić głowę nad parującym naczyniem, nałożyć ręcznik frotowy, by para nie uciekała. W razie ostygnięcia podgrzać jeszcze raz.
    Zastosowanie: Inhalacje działają leczniczo i odtruwająco na drogi oddechowe. Podczas inhalacji należy głęboko oddychać. Parów¬ka bazyliowa znakomicie nadaje się do odtrucia skóry twarzy mieszkanek dużego miasta, narażonych na zanieczyszczone powietrze. Działa w przeziębieniach, dolegliwościach związanych z oddychaniem i zatkanych porach. Parówkę można zastosować kilkakrotnie w ciągu 2-3 dni.

  4. Historia zioła pochodzącego z Indii zwanego bazylią i jego zastosowania jako leku, przyprawy i aromatu sięga najdawniejszych czasów. Kawałki rośliny znajdowano w grobowcach piramid, a w okresie cesarstwa rzymskiego olejek bazyliowy należał – podobnie jak olejki sporządzane z innych ziół – do aromatów sakralnych, o których sugestywnie opowiada filozof przyrody Pliniusz Starszy, a także najsłynniejszy farmakolog starożytności, Dioskurides. Olejkowi bazyliowemu przypisywano zdolność utrzymywania i przy-wracania równowagi i dlatego otaczano go czcią. W starożytności używano go nie tylko jako leku dla ciała, ale również dla duszy, zdolności myślenia, zachowania, jako środka, który miał uświadamiać i przytłumiać ekstremalne wyobrażenia i wygórowane żądania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.