Dzika róża – Najważniejsze właściwości i zastosowania

1
13309
dzika róża
Owoce dzikiej róży posiadają doskonałe właściwości zdrowotne

Dzika róża jest niezwykle bogatym źródłem wielu cennych substancji czynnych, decydujących o jej wysokim potencjale zdrowotnym i kosmetycznym. Można ją spotkać w postaci różnorodnych przetworów spożywczych, ekstraktu roślinnego, olejku różanego oraz jako dodatek wielu preparatów leczniczych i pielęgnacyjnych. Przedstawiamy ogólną charakterystykę tej wyjątkowej rośliny oraz korzyści, jakie może przynieść jej regularne stosowanie.

Historycznie rzecz biorąc dzika róża była wykorzystywana od setek, jeśli nie tysięcy lat, zarówno w wielu regionach Europy, jak i Ameryki. Była chętnie uprawiana z wielu powodów. Ceniono ją za wyjątkowy kształt i kolor, a także wykorzystywano jako karmę dla zwierząt hodowlanych. Znalazła również swoje miejsce w kuchni, gdzie przyciągnęła swoją uwagę na aspekt odżywczy i zdrowotny.

Dzika róża – Ogólna charakterystyka

Owoce dzikiej róży stanowią plon rośliny z rodziny różowatych. Gdy kwiatostan zostaje zapylany owoce dojrzewają późnym latem i jesienią. Kolor owoców jest zwykle czerwony, ale może posiadać również odcień pomarańczowy, fioletowy, a nawet czarny.

W Polsce spotkać można ok. 20 gatunków dzikiej róży, które różnią się między sobą głównie barwą kwiatów i owoców. Posiadają charakterystyczne zalety dekoracyjne, dlatego często zdobią zielone parki i ogrody. Zarówno płatki kwiatowe jak i dojrzałe owoce są cenionymi surowcami dla produkcji spożywczej, kosmetycznej i farmaceutycznej.

Różnorodność sposobów, w jaki można przygotować owoce dzikiej róży, jest wprost imponująca. Wytwarzane z nich produkty cieszą się stale rosnącym zainteresowaniem, zarówno ze względu na walory zdrowotne, jak i smakowe. Przez wielu ludzi na świecie dzika róża uznawana jest za jeden z najbardziej odżywczych owoców, coraz częściej na świecie poszukiwanych.

Ekstrakt z dzikiej róży dość powszechnie uznawany jest bardzo cenny składnik wielu naturalnych preparatów medycznych oraz organicznych kosmetyków pielęgnacyjnych. Doskonale sprawdza się w zwalczaniu różnorodnych problemów dermatologicznych, a także skutecznie opóźnia procesy starzenia. Z kolei olejek różany stosowany jest od niepamiętnych czasów, głównie w aromaterapii i kosmetyce naturalnej.

Najbardziej rozpoznane korzyści zdrowotne, wynikające ze stosowania dzikiej róży, stanowią przede wszystkim zdolność do zmniejszenia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, zwiększenia krążenia krwi, wzmocnienia układu odpornościowego, redukowania objawów cukrzycowych, łagodzenia różnego rodzaju choroby dróg oddechowych, obniżania poziomu cholesterolu, zwiększania wydalania moczu, zapobiegania powstawaniu nowotworów, regulacji pracy układu trawiennego oraz pomocy w budowie mocnych kości.

Wartości odżywcze dzikiej róży

Najczęściej wymienianym powodem coraz częstszego stosowania owoców dzikiej róży w diecie są jej właściwości zdrowotne. Ich skuteczność w ochronie i leczeniu różnorodnych chorób wynika z naturalnej zawartości wielu cennych składników, takich jak witaminy, minerały oraz rozmaite związki organiczne. Najbardziej cenione z nich to przede wszystkim witaminy C, A, E i B-kompleks, a także wapń, żelazo, selen, mangan, magnez, fosfor, potas, siarka, krzem i cynk.

dzika róża na krzewiePonadto dzika róża bogata jest w związki organiczne, takie jak likopen, pektyny, luteiny, beta-karoten, które umożliwiają lepszą ochronę i bardziej wydajną pracę organizmu. Jednymi z najbardziej cenionych właściwości tej rośliny stanowią naturalne przeciwutleniacze i silne związki organiczne, takie jak flawonoidy, karotenoidy i związki fitochemiczne, które w niebagatelny sposób przyczyniają się do generowania niżej przedstawionych korzyści w zakresie ochrony i przywracania zdrowia.

Dzika róża – Korzyści zdrowotne i zastosowania

Owoce dzikiej róży w medycynie naturalnej znajdują bardzo szerokie i zróżnicowane zastosowanie. Pozyskiwany z nich olejek oraz ekstrakty można także znaleźć w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych. Poniżej przedstawiamy najważniejsze ich zastosowania i korzyści zdrowotne.

1. Dzika róża pozwala skuteczniej zapobiegać nowotworom i przewlekłym chorobom

Karotenoidy, flawonoidy i polifenole, które można znaleźć w owocach dzikiej róży, są bardzo silnymi antyoksydantami. Eliminują lub neutralizują znajdujące się w organizmie wolne rodniki, które stanowią produkty uboczne metabolizmu komórkowego i uszkodzeń zdrowych komórek. Tym samym zapobiegają mutacjom komórek nowotworowych oraz zniszczeniom zdrowych komórek. Wolne rodniki lub brak antyoksydantów w diecie może przyczyniać się do powstawania wielu poważnych chorób, w tym raka, chorób serca, a także przedwczesnego starzenia. Bogactwo przeciwutleniaczy w dzikiej róży jest szczególnie ważne w utrzymaniu dobrej kondycji ciała oraz prawidłowej profilaktyce zdrowotnej.

Uważa się również często, że owoce dzikiej róży sprawnie regulują poziom cukru we krwi, co jest bardzo ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Przez pozytywne wpływanie na utrzymywanie równowagi insuliny i glukozy w organizmie, dzika róża może zapobiegać skokom cukru we krwi, które w niektórych przypadkach mogą być nawet śmiertelne.

2. Owoce dzikiej róży wzmacniają system immunologiczny organizmu

Dzika róża posiada wprost imponującą ilość witaminy C, która jest jednym z najlepszych sposobów, aby wzmocnić układ odpornościowy. Stanowi ona niezbędny składnik aktywny, umożliwiający prawidłowy przebieg fagocytozy, czyli procesu pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez białe krwinki. Dzięki silnej stymulacji białych krwinek pozwala m.in. zapobiegać powstawaniu astmy i utrzymać w prawidłowej kondycji cały układ oddechowy.

Znaczny poziom cennych witamin pozwala wzmacniać cały system immunologiczny organizmu, dzięki czemu może on szybciej zwalczać przyczyny różnorodnych infekcji. Ponadto dzika róża dostarcza również wielu innych wzmacniających substancji aktywnych, pozwalających na utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia.

3. Owoce dzikiej róży obniżają poziom cholesterolu

Niektóre z zawartych w dzikiej róży związków organicznych i składników antyoksydacyjnych pozwalają na zmniejszanie poziomu cholesterolu w organizmie, tym samym redukują obciążenie dla układu sercowo-naczyniowego. Tym samym poważnie obniżają ryzyko wystąpienia udaru mózgu lub zawału serca.

Te wyjątkowe właściwości ochronne dzika róża zawdzięcza swojemu naturalnemu bogactwu flawonoidów, wykazujących zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych oraz zwalczania ognisk zapalnych. Dzięki odpowiedniej dawce witaminy C organizm w większym stopniu regeneruje kolagen, pozwalający na poprawę elastyczności i zwiększenie odporności ścianek naczyń krwionośnych.

4. Dzika róża wzmacnia pracę ciała i umysłu

Owoce dzikiej róży posiadają znaczną zawartość żelaza, który jest istotnym elementem w procesie tworzenia przez organizm czerwonych krwinek. Właśnie dlatego zapewnienie produktów spożywczych z zawartością tej rośliny pozwala zapobiegać powstawaniu anemii, a także wpływa na zachowanie właściwego natlenienia wszystkich narządów. Tym samym, dzika róża w codziennej diecie zwiększa aktywność metaboliczną i optymalizację funkcjonalności organów. Pozwala również na lepszą i sprawniejszą pracę mózgu.

Zawarty w owocach dzikiej róży galaktolipid pozwala hamować proces powstawania stanów zapalnych w stawach. Ten naturalny związek czynny może również pozytywnie wpływać na poprawę stanu ukrwienia chrząstek, a także wydłużać żywotność czerwonych krwinek krwi. Dzięki swoim właściwościom wpływa na wyraźne zmniejszenie obrzęków, sztywności, a także uczucia bólu.

5. Dzika róża zapewnia efekt moczopędny i poprawia trawienne

Zawarte w dzikiej róży różnego typu kwasy organiczne i pektyny znane są jako naturalne środki moczopędne. Owoce tej rośliny mogą pomóc w eliminacji toksyn z organizmu, a także pozbyciu się nadmiaru soli, płynów, a nawet tłuszczów. Poprzez stymulowanie wypróżnienia dzika róża może pomóc również uniknąć powstania różnych schorzeń zdrowotnych i nieprzyjemnych dolegliwości.

Przy problemach trawiennych szczególnie poleca się wszelkiego rodzaju napary z dzikiej róży, które mogą być niezwykle pomocne przy zwalczaniu takich problemów jak: biegunki, nieżyty przewodu pokarmowego, a nawet kamica żółciowa. Swoje naturalne właściwości zdrowotne w tym zakresie zawdzięcza głównie witaminie C, a także znacznej zawartości pektyn, kwasów organicznych oraz garbników.

6. Produkty z dzikiej róży zapewniają naturalną pielęgnację skóry

Praktycznie wszyscy ludzie na świecie chcą, aby ich skóra wyglądała pięknie i młodo. Co prawda istnieją setki produktów i potencjalnych metod leczenia, to jednak dzika róża należy do najlepszych z nich. Posiada ona doskonałe właściwości ściągające, utrzymujące skórę elastyczną, dzięki czemu nie rozwijają się zmarszczki. Również różnego rodzaju skazy są znacznie łatwiejsze do wyeliminowania, a oparzenia i blizny goją się szybko. Dzika róża sprawia, że skóra wygląda znacznie młodziej i zdrowiej.

Dzika róża posiada również zdolność rozjaśniania i wyrównywania przebarwień cery. Bardzo wysokie stężenie witaminy C w połączeniu z karotenem zapewnia skórze wyjątkowo silne działanie rozjaśniające. Z tego powodu wiele kosmetyków naturalnych z ekstraktem z dzikiej róży polecanych jest w celu wyrównywania kolorytu plam pigmentacyjnych i piegów. Zawarte w niej składniki aktywne doskonale ożywiają i odświeżają koloryt skóry.

Warto również wspomnieć, że oprócz zastosowań żywieniowych stosować można również olejek z dzikiej róży, który doskonale nadaje się do pielęgnacji cery wrażliwej, zmęczonej i przesuszonej. Wykazuje on naturalne właściwości antyseptyczne i przyśpiesza łagodzenie podrażnień. Działa również przyjemnie odprężająco i relaksująco.

Zawarte w dzikiej róży hydroksykwasy posiadają bardzo cenne właściwości złuszczające, chętnie wykorzystywane w pielęgnacji skóry. Z tego powodu można ją często znaleźć wśród składników licznych kosmetyków organicznych, szczególnie przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Zawartość dzikiej róży wpływa na poprawę wyglądu, a zwłaszcza zapobiega powstawaniu zaskórników i rogowej warstwy naskórka.

7. Dzika róża zapewnia bardzo dobre odżywienie

Jak już wcześniej wspomniano jednym z najważniejszych zadań witaminy C jest jej istotna rola w produkcji kolagenu. Lepiej stymulowane wytwarzanie kolagenu oraz dostarczenie występujących w dzikiej róży wielu innych ważnych składników aktywnych może wyraźnie pomagać w zapobieganiu osteoporozie. Wspomaga proces zachowania prawidłowej gęstości mineralnej kości oraz utrzymuje silne, elastyczne i zdolne do aktywnego życia kości oraz mięśnie!

Dzika róża w kuchni

dzika róża w kuchniPłatki kwiatów i owoce dzikiej róży stanowią bardzo cenne surowce kulinarne, które mogą być wykorzystywane w kuchni na bardzo wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy najczęstsze zastosowania.

  • Z dojrzałych owoców dzikiej róży można wytwarzać domowe soki, syropy, dżemy, a nawet koncentraty witaminowe. Różnorodne przetwory domowe doskonale nadają się do samodzielnego spożycia, a także mogą świetnie wzbogacać smaki słodyczy, ciast i napojów.
  • Z owoców oraz płatków wykonywać można aromatyczne herbaty owocowe lub wzbogacać mieszanki innych odmian herbat.
  • Płatki kwiatowe doskonale nadają się do przyrządzania konfitur, które tradycyjnie mogą wzbogacać smak popularnych pączków.
  • Kandyzowane płatki stanowią bardzo atrakcyjny element dekoracyjny przede wszystkim w produktach cukierniczych.

Dzika róża – Kilka słów ostrzeżenia

Zasadniczo nie są znane żadne istotne skutki uboczne działania dzikiej róży. Można czasem spotkać doniesienia o możliwych nudnościach, wymiotach, bólach głowy, a także zgadze czy zakłóceniu snu. Uznaje się jednak, że większość z tych objawów może być przede wszystkim powodowane alergią pokarmową, która nie powoduje poważnych i długotrwałych skutków zdrowotnych. Jak zawsze jednak warto zwrócić uwagę na reakcję swojego organizmu i w przypadku niepokojących objawów udać się do lekarza, by podjąć odpowiednie działania zapobiegawcze!

Poprzedni artykułAloes w ochronie zdrowia i urody
Następny artykułCzystek – Właściwości, efekty, opinie i dawkowanie
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

1 KOMENTARZ

  1. Owoce zawierają witaminę C, sole mineralne, flawonoidy i pektyny. Witamina C wzmacnia siły obronne organizmu i przyspiesza powrót do zdrowia. Organizm potrzebuje zwiększonej podaży witaminy C przede wszystkim w chorobach gorączkowych. Flawonoidy działają przeciwzapalnie i antyseptycznie. Pektyny regulują procesy trawienne.

    Herbatka z dzikiej róży jest zalecana w przeziębieniu. Syrop może być podawany łyżkami stołowymi, zwłaszcza dzieciom, w sezonie przeziębień. Regularne spożywanie galaretki z dzikiej róży wzmacnia układ odpornościowy, a więc może zapobiegać przeziębieniom.

    HERBATKA: 2 łyżeczki suszonych owoców dzikiej róży zalać 1 filiżanką wrzącej wody. Zaparzać przez 10 minut, a następnie przecedzić. Dodać miodu i soku z cytryny do smaku. Pić tyle, na ile się ma ochotę.

    SYROP: 0,5 kg owoców dzikiej róży umyć, pociąć na połówki i zostawić na noc w 1 filiżance soku jabłkowego. Następnie szybko doprowadzić do wrzenia i przetrzeć przez sito. Syrop można osłodzić miodem lub syropem gruszkowym. Przelać go do sterylnych sło¬ików z nakrętką. Przechowywać w chłodziarce i zjadać 1 łyżkę stołową dziennie.

    GALARETKA: 0,5 kg owoców dzikiej róży umyć, przekroić je na pół i pozostawić na noc w 1 filiżance soku jabłkowego. Szybko zagotować i przetrzeć przez sito. Otrzymaną pastę zagotować z 1 filiżanką soku z rokitnika, sokiem z 1 cytryny oraz 0,75 kg cukru. Galaretkę przełożyć do sterylnych słoików i stosować codziennie do chleba lub mieszać z jogurtem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.