Strona główna Ekstrakty i suplementy

Ekstrakty i suplementy

Obecnie na rynku dostępne są liczne ekstrakty i suplementy, które wykorzystuje się do celów leczniczych, pielęgnacyjnych oraz w celu uzupełnienia codziennej diety o niektóre substancje aktywne. Zawierają one rozmaite związki organiczne, które istotnie wpływają na wiele różnych funkcji organizmu. Wiele z nich może znaleźć zastosowanie w domowych formułach kosmetycznych, świetnie wpływając na ochronę i regenerację skóry, włosów czy paznokci. Z reguły ich stosowanie nie powoduje tak wielu zagrożeń, jak popularne środki syntetyczne, szeroko wykorzystywane w popularnych produktach drogeryjnych. Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia spowodowało potrzebę poszukiwania informacji o ich właściwościach, możliwościach zastosowania oraz ewentualnych skutkach ubocznych. Dlatego na łamach naszych stron można znaleźć wiele informacji na ich temat. Wykorzystywane w domowej kosmetyce ekstrakty i suplementy codziennej diety powinny być stosowane z umiarem i zgodnie z przeznaczeniem, a czasem powinno się ich unikać. Warto przy tym pamiętać, że nie wszystko co naturalne jest zdrowe, a także o tym, że często sukces leży we właściwych proporcjach. Zachęcamy naszych czytelników do lektury o najlepszych składnikach naturalnych, wykorzystywanych w celach leczniczych i pielęgnacyjnych.

Tymol

Tymol – Właściwości, działanie i zastosowanie

Tymol jest cennym związkiem organicznym, naturalnie występującym w niektórych ziołach. Jego największą koncentrację możemy znaleźć w tymianku, jednak całkiem sporo jest go również w...
ashwagandha

Ashwagandha – Właściwości, skutki uboczne, opinie

Ashwagandha to ceniona roślina lecznicza, stosowana w Indiach od tysięcy lat. W ostatnich latach zyskała sobie wielu zwolenników na całym świecie i zaczęła pojawiać...
kwas oleinowy

Kwas oleinowy – Właściwości, zastosowania i korzyści

Kwas oleinowy jest nieistotnym kwasem tłuszczowym, co oznacza, że ​​jest wytwarzany naturalnie przez ludzki organizm i nie musi być dostarczany w diecie. Stanowi on...
gotu kola

Gotu Kola – Zastosowanie, dawkowanie i przeciwwskazania

Gotu kola to uniwersalna roślina lecznicza, które znana jest pod wieloma nazwami, m.in. jako wąkrotka azjatycka, centella, a także wiciokrzew azjatycki. Oferuje bardzo wiele...
spirulina

Spirulina – Dawkowanie, działanie i skutki uboczne

Spirulina to rodzaj niezwykle popularnej w ostatnim czasie algi, która została uznana za jeden z najlepszych składników ludzkiej diety. O jej wspaniałych właściwościach odżywczych...
drzewo herbaciane

Drzewo herbaciane w 80 różnych zastosowaniach

Drzewo herbaciane to jedna z tych wspaniałych roślin, które przez wieki pozwalają ludziom dochodzić do zdrowia i skutecznie pielęgnować urodę. Pozyskiwany z niego olejek...
korzeń maca dla kobiet

Korzeń maca dla kobiet – Korzyści i zastosowania

Wiele osób zastanawia się czy korzeń maca dla kobiet jest odpowiednim suplementem diety. Co prawda nie ma jeszcze zbyt wielu wiarygodnych badań na ten...
pokrzywa na włosy

Pokrzywa na włosy – Wskazówki i efekty

Pozytywne działanie pokrzywy na włosy znane jest od dawna i wykorzystuje się je w wielu różnych zabiegach i formułach kosmetycznych. Ekstrakt z tego zioła...
kamfora

Kamfora – Działanie, sposoby wykorzystania i efekty

Kamfora (łac. Camphorum) to organiczny związek roślinny otrzymywany z drewna cynamonowca kamforowego, który wykazuje wiele cennych właściwości leczniczych. Najczęściej występuję w postaci olejku lub...
mąka kokosowa

Mąka kokosowa – Zalety i prawidłowe wykorzystywanie

W ostatnich latach mąka kokosowa staje się bardzo popularna. Wiele osób odkrywa korzyści odżywcze związane z jej częstszym spożywaniem. Przede wszystkim jest ona naturalną,...
zielona herbata w kosmetyce

Zielona herbata w kosmetyce i domowych zabiegach

Początkowo, zielona herbata była popularna w Chinach i tam od wieków wykorzystywana w medycynie podczas leczenia wszystkich schorzeń, od bólów głowy do depresji. W...
kiełki pszenicy

Dlaczego warto sięgać po kiełki pszenicy

Kiełki pszenicy są najbardziej bogatym w witaminy i minerały produktem spożywczym tego zboża. Na początkowym etapie wegetacji rośliny w niewielkiej objętości zawierają najcenniejsze substancje...

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY