Jaśmin w ochronie zdrowia i pięknego wyglądu

2
6176
jaśmin
Działanie jaśminu jest bardzo szerokie

Jaśmin kojarzony jest najczęściej z pięknymi i bardzo aromatycznymi kwiatami, zdobiącymi liczne mieszkania, balkony i ogrody. Stosuje się go również do przygotowywania herbaty, a także wytwarza wspaniały olejek naturalny. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości i zastosowania jaśminu.

 

Jaśmin to ogólna nazwa roślin z rodzaju Jasminium. Na świcie Istnieje ponad dwieście gatunków jaśminu, które pochodzą z różnych rejonów świata, m.in. z Azji, Europy i Afryki. Wszystkie odmiany mają ten sam kształt kwiatów: pięć płatków, które rozwijają się na zewnątrz jak gwiazda. To sprawia, że jaśmin łatwo rozpoznać, nawet zupełnie początkującym w zakresie botaniki.

Historia i pochodzenie jaśminu

Dokładne pochodzenie jaśminu jest dość często kwestionowane i do dzisiaj nie do końca pewne. Niektórzy botanicy wskazują że pochodzi z Indii, a konkretniej z północnej części doliny Himalajów. Inni umieszczają go w Egipcie czy starożytnej Persji. Sama nazwa „jaśmin„, pochodzi bowiem od perskiego słowa oznaczającego „pachnący kwiat„.

Jaśmin toleruje różne gleby, co sprawia, że ​​doskonale nadaje się do wielu różnych ogrodów. Większość odmian bardzo lubi słońce i z tego powodu jest bardzo często uprawiany na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Rozwija się zarówno w postaci krzewu lub podobnie do winorośli, a jego pędy mogą dość szybko pokryć dość duży obszar.

Już w starożytnym Egipcie, a także podczas panowania chińskiej dynastii Sung często hodowano kwiaty jaśminu w ogrodach królewskich. Można je było również spotkać w królestwach Afganistanu, Nepalu czy Persji. Wiadomo również, że pierwsze odmiany jaśminu, stosowanego do zabiegów kosmetycznych i perfum, przywieziono do Hiszpanii około 1600r.

Ekstrakty z kwiatów jaśminu, olejki eteryczne oraz aromaty można dzisiaj bez większych problemów znaleźć w Internecie oraz w licznych sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Składniki te można również znaleźć w niezliczonej ilości kosmetyków naturalnych i organicznych, przeznaczonych do codziennej pielęgnacji skóry i włosów.

Zastosowanie lecznicze i pielęgnacyjne

Jaśmin jest szeroko wykorzystywany do celów leczniczych praktycznie od wielu setek lat. W południowej i południowo-wschodniej Azji, kwiaty jaśminu są noszone przez kobiety, jako charakterystyczne ozdoby do włosów. Mają one charakter nie tylko upiększający, ale również aromaterapeutyczny, czyli polepszający ogólne samopoczucie.

Płynne środki pielęgnacyjne, przygotowane na bazie kwiatów jaśminu są idealne do zwalczania problemów skórnych, takich jak oparzenia słoneczne czy wysypki. Naturalny ekstrakt kwiatowy pozwala skutecznie przywracać odpowiednie nawilżenie i elastyczność skóry, a także zmniejszać zmarszczki i nadawać skórze znacznie zdrowszego wyglądu.

Jaśmin jest chętnie stosowany do tradycyjnego leczenia wielu dolegliwości i chorób, w tym także niektórych typów nowotworów. Stosowanie jaśminu może być pomocne również przy dezynfekcji zadrapań i skaleczeń.

Najpowszechniejsze wykorzystanie jaśminu można znaleźć w aromaterapii. W tym zakresie jaśmin wykazuje niepowtarzalne działanie uspokajające i relaksujące. Ponadto zapach kwiatu może pomóc cierpiącym na depresję. Także jako olejek eteryczny jaśmin posiada wiele bardzo korzystnych zastosowań. Oprócz olejków eterycznych, również herbata jaśminowa jest bardzo popularna ze względu na swój wyjątkowy zapach. Jest równie przyjemnie aromatyczna i znana ze swoich właściwości relaksujących, w szczególności niezapewniająca ulgę od zmęczenia i stresu.

Jaśmin może być wykorzystywany do różnych celów leczniczych i pomaga w pozbyciu się wielu różnorodnych dolegliwości. Najważniejsze z nich to:

jaśmin

  • Oparzenia słoneczne i wysypki
  • Drażliwość
  • Depresja
  • Problemy seksualne
  • Ból
  • Niepokój
  • Wyczerpanie i udar słoneczny
  • Bóle głowy
  • Problemy hormonalne u kobiet

Do czego jeszcze jest stosowany

Jaśmin może być używany jako naturalny antydepresant, a nawet jako lek w przypadku bezsenności. Zaburzenia te są najczęściej leczone za pomocą jaśminu w postaci herbaty lub balsamu. Z kolei wszelkie środki do leczenia miejscowego zawierają najczęściej wyciśnięty z rośliny świeży sok lub olejek eteryczny.

Jednym z najbardziej znanych w Azji zastosowań jaśminu jest naturalne wzmaganie popędu seksualnego. Szczególnie o herbacie z jaśminu mówi się, że zwiększa produkcję nasienia, a także pomaga w leczeniu przyczyn zarówno oziębłości, jak i impotencji. Szczególnie w Indiach jaśmin to uznany i powszechnie stosowany afrodyzjak, czyli środek wspomagający popęd seksualny, który również bardzo często zdobi pokój młodej pary podczas nocy poślubnej.

Herbata jaśminowa należy do produktów codziennego stosowania i występuje w bardzo wielu krajach. Spożywa się ją dość powszechnie, zarówno dla przyjemności, jak i do celów leczniczych. Stosowanie produktów z dodatkiem jaśminu nie budzi nigdzie większych kontrowersji i uznawane jest za zupełnie bezpieczne.

Olejek jaśminowy do celów pielęgnacyjnych

W dzisiejszych czasach jaśmin jest używany głównie w przemyśle kosmetycznym i zdrowotnym, a najczęściej w formie olejku. Eteryczny olejek jaśminowy jest hydrofobową cieczą, która zawiera wysokie stężenie natywnych soków roślinnych, o wielu właściwościach zdrowotnych.

Jaśmin bardzo powszechnie uznawany jest jako wspaniały składnik naturalnego olejku do masażu. Posiada unikalne właściwości, pozwalające na szybszą regenerację, a także osiągnięcie efektu odmłodzenia i poprawy wyglądu skóry. Olejek jaśminowy wspaniale i delikatnie nawilża skórę i przywraca jej naturalną elastyczność, dlatego stanowi dość często wykorzystywany składnik INCI wielu kosmetyków naturalnych i organicznych. Olejek jaśminowy cechuje się większością właściwości jaśminu i doskonale łączy się z wieloma innymi olejkami naturalnymi.

Sprawdzone i niesprawdzone działania jaśminu

Poszukując informacji o najważniejszych właściwościach najczęściej można spotkać subiektywne spojrzenie na jaśmin, mówiące o jego zdolności przywracania optymizmu oraz pomocy w odzyskaniu mentalnej energii i witalności. Przez wieki stał się on niezwykle popularny i występował w wielu tradycyjnych przepisach zdrowotnych. Niekiedy twierdzono nawet, że zielona herbata jaśminowa przynosi wspaniałe korzyści duchowe, wzmagajcie doznania egzoteryczne.

Współczesne badania wskazują, że herbata z jaśminu zawiera w swoim składzie octan benzoesowy, linalol, indol i jasmon, które uznawane są za skuteczne składniki wielu naturalnych afrodyzjaków. Na ich lepsze działanie może mieć również wpływ naturalne źródło ich pozyskiwania i wysoka przyswajalność dla organizmu.

Mimo, iż wiele osób zapewnia o doskonałych właściwościach spożywania jaśminu w bardzo różnorodnych formach to niezwykle trudno te informacje potwierdzić naukowo. Wiele również wskazuje na to, że ze względu na znaczne korzenie w tradycji, jaśmin zapewniać może silny efekt placebo. Może to oznaczać, że jaśmin jest całkowicie nieskuteczny dla niektórych osób lub w przypadku wielu problemów, o których się go podejrzewa. Niektóre właściwości mogą być z kolei pomocne tylko w szczególnych okolicznościach, a czynnikiem nadrzędnym jest zawsze psychika osoby go stosującej.

Typowe dawkowanie jaśminu

Odpowiednia dawka jaśminu zależy od co najmniej kilku kluczowych czynników, takich jak wiek danej osoby, stan zdrowia, waga czy tryb życia. Należy również jednoznacznie stwierdzić, że ma wystarczających danych naukowych, pozwalających jednoznacznie określić odpowiedni zakres dawek tego składnika. Nowi użytkownicy powinni jednak zachować ostrożność, gdyż u niektórych osób jaśmin może wywoływać reakcje alergiczne.

Należy również pamiętać, że naturalne produkty nie zawsze są w pełni bezpieczne, a ich odpowiednie dawkowanie może być równie ważne co dawkowanie aptecznych preparatów zdrowotnych. Zawsze warto stosować się do dostępnych na etykietach konkretnych produktów wskazówek, a najlepiej skonsultować się z farmaceutą lub lekarzem. Korzystanie z jaśminu jako olejku do masażu w praktyce nie wymaga dawkowania w ogóle.

Potencjalne skutki uboczne działania jaśminu

Chociaż większość osób nie zgłasza żadnych efektów ubocznych działania jaśminu to zawsze warto mieć się na baczności. Nigdy nie należy go używać w większych dawkach, niż jest wskazane na opakowaniu lub zalecone przez specjalistę. Warto również unikać tego środka w przypadku ciąży lub karmienia piersią.

Większość efektów niepożądanych działania jaśminu można prawdopodobnie przypisać do reakcji alergicznych.

UDOSTĘPNIJ

2 KOMENTARZE

  1. W bosko pachnących ogrodach Orientu, w mnisich ogrodach klasztorów chińskich, w świątyniach hinduskich, w ogrodach kwiatowych greckich miejsc kultowych znajdujemy bukiet zapachowy róż i bzu, mimozy i wicio- krzewu, hiacyntu i jaśminu. Orientalne baśnie i podania mówią o pięknym zapachu nocy, w którym spotykają się aniołowie, nimfy i wieszczki, albowiem nocą kwiaty jaśminu kwitną intensywniej niż za dnia. W ciszy ciepłej, letniej nocy wielką radością jest również dla nas, ludzi, wdychanie ich zapachu. W mitach i legendach krzew jaśminu należy do nocy, do księżyca i tego, co kobiece. W jaśminie mity czciły delikatną, kobiecą wrażliwość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here