Dlaczego warto sięgać po kiełki pszenicy

0
244
kiełki pszenicy
Kiełki pszenicy doskonale nadają się do przygotowania zdrowego zielonego napoju

Kiełki pszenicy są najbardziej bogatym w witaminy i minerały produktem spożywczym tego zboża. Na początkowym etapie wegetacji rośliny w niewielkiej objętości zawierają najcenniejsze substancje aktywne, o wspaniałych właściwościach odżywczych, z których niewątpliwie warto korzystać. Poznajmy na czym polega fenomen kiełków pszenicy.

Niestety, ziarna pszenicy są dość trudne w obróbce, w celu uzyskania kiełków pszenicy. W procesie produkcyjnym są one usuwane, gdyż zawarte w nich oleje mogą szybko zjełczeć. W dalszej kolejności odbywa się proces pełnej rafinacji ziaren i przekształcenie ich w mąkę pszenną. Usunięcie kiełków pozwala firmom produkcyjnym na dłuższe przechowywanie pszenicy w magazynach. Same kiełki zajmują jedynie 3% objętości ziarna, zatem potrzebnych jest prawie 40 kg ziaren zboża, by otrzymać jeden kg pszenicznych kiełków.

Dlaczego kiełki pszenicy są tak zdrowe

Kiełki pszenicy są pełne cennych składników odżywczych, a jedynie dwie łyżeczki zawierają ok. 1,5 g nienasyconych tłuszczów, 9 g węglowodanów, 4 g białka, a także 2 g błonnika pokarmowego, 2 g cukru i cholesterolu, oraz jedynie ok. 60 kalorii. Ponadto zawierają one wiele innych korzystnych składników odżywczych, z których najważniejsze to:

  • Witaminy z grupy B

Kiełki pszenicy zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin z grupy B, w tym foliany: witaminę B1 – tianina, a także witaminę B6. Witaminy z grupy B są bardzo ważne przede wszystkim dla zachowania zdrowia serca, a także właściwego składu niezbędnych dla mózgu chemikaliów. Mają one również kluczowe znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego oraz układu trawienia.

  • Błonnik

Kiełki pszenicy zawierają spore ilości błonnika, który jest niezbędny do wyrównywania prawidłowego poziomu cukru we krwi, kontroli cholesterolu oraz zachowania zdrowia jelit i detoksykacji organizmu. Umożliwia on również kontrolę wagi ciała.

  • Fitosterole

Kiełki pszenicy zawierają cenne fitosterole, które w rzeczywistości są związkami steroidowymi, podobnymi nieco do cholesterolu. Dlatego też te związki mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a także do promowania zdrowia serca. W 1992 roku przeprowadzono we Francji badanie, które wykazały, iż codzienne spożywanie ¼ szklanki kiełków pszenicy lub 30 g tego produktu przez okres 14 dniu przyczyniło się do obniżenia całkowitego cholesterolu o 7,2%. Co więcej, to działanie przyczyniło się także do obniżenia cholesterolu LDL, czyli złego cholesterolu, nawet o 15,4%. Natomiast poziom trójglicerydów, tłuszczu i cząstek cukru we krwi, spadł o 11,3%.

W 2003 roku American Journal of Clinical Nutrition przeprowadziła inne badania na kiełkach pszenicy, które wykazało, że jeśli usunie się z nich fitosterole, to nie dają już one takich efektów z obniżeniem cholesterolu we krwi. Ten fakt pokazuje, iż są to związki bardzo cenne dla procesu obniżania ogólnego poziomu cholesterolu we krwi. W jednym z badań fitosterole przyczyniły się do absorpcji cholesterolu z jelit o imponujące 42,8%.

Inne badanie wykazało, że obniżenie poziomu złego cholesterolu o zaledwie 7% zmniejsza również ryzyko chorób serca o 15%. Ponieważ kiełki pszenicy są bogatym źródłem fitosteroli, mogą one naprawdę skutecznie przyczyniać się do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi.

  • Zdrowe kwasy tłuszczowe

Kiełki pszenicy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszają stany zapalne oraz wspomagają zdrowie układu nerwowego, m.in. w zakresie zmniejszania poziomu lęku i poprawy nastroju.

  • Minerały

Kiełki pszenicy zawierają również spore ilości cennych minerałów, do których zaliczyć możemy między innymi: żelazo, cynk, magnez, a także wapń, selen oraz mangan. Nasz organizm potrzebuje minerałów do tego, by naprawiać i prowadzić reakcje chemiczne, które utrzymują zdrowie wszystkich narządów i układów ciała.

  • Witamina E

Kiełki pszenicy zawierają znaczne ilości witaminy E, która służy jako potężny przeciwutleniacz. Działa jako naturalny konserwant i zapewnia również, że olej z kiełków nie jełczeje zbyt szybko. Witamina E to także przeciwutleniacz, który może chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, m.in. komórki mózgowe. Uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki w dużej mierze przyczyniają się do gromadzenia się płytek w tętnicach, co często prowadzi do miażdżycy tętnic. Witamina E może przyczynić się do zatrzymania tego procesu, a co więcej, korzystnie działa również na proces detoksykacji wątroby, funkcje odpornościowe, a także na kontrolę glukozy we krwi, zarówno u osób zdrowych, jak i cierpiących na cukrzycę.

W 2008 roku przeprowadzono badanie na szczurach, które wykazały, że zwierzęta przyjmujące ekstrakt z kiełków pszenicy cieszą się znacznie wyższym poziomem witaminy E we krwi oraz w wątrobie. Dzięki temu zyskały większą ochronę przed stresem oksydacyjnym.

Chociaż niektóre wyniki badań nie dały jednoznacznej odpowiedzi, jeśli chodzi o właściwą suplementację witaminy E, to jednak żywność bogata w ten związek, taka jak kiełki pszenicy, zawsze okazuje się być zdrowa. Ludzie, którzy zdecydują się na korzystanie z suplementów diety, powinny wybierać mieszankę tokoferoli, która jest najbardziej zbliżona do naturalnej żywności.

Fermentowane kiełki pszenicy w ochronie zdrowia

Kiełki pszenicy występują również w formie fermentowanej, a wiele źródeł wskazuje na ich wysoką skuteczność w zakresie ochrony zdrowia. Poddawane są procesowi fermentacji z drożdżami piekarskimi w celu skoncentrowania niektórych naturalnie aktywnych związków, nazywanych benzochinonami. Badania opublikowane w Brytyjskim Raporcie o Chorobach Nowotworowych wykazały, że fermentowane kiełki pszenicy mogą pomagać zapobiegać rozwojowi nowotworu okrężnicy. Co więcej, przyczyniają się one również do zmniejszenia raka i zwiększenia szans na wyzdrowienie.

Inne badania wykazały, że pacjenci, którzy poddali się chemioterapii, zauważyli zmniejszenie nawrotu czerniaka, a także u dzieci zaobserwowano wzrost liczby białych komórek i niższą temperaturę ciała. Ostatnie badania wykazały również, że fermentowane kiełki pszenicy zmniejszają stres oksydacyjny u pacjentów z nowotworami głowy i szyi, a także poprawiają jakość życia pacjentów.

Fermentowane kiełki pszenicy zalecane są również u pacjentów z problemami autoimmunologicznymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów. W 2006 roku przeprowadzono jedno eksperymentalne badanie u 15 pacjentów z ciężkim stanem tej choroby. Wykazało ono, że po 6-12 miesiącach regularnego stosowania fermentowanych kiełków pszenicy poranne sztywnienie stawów istotnie się zmniejszyło. Połowa pacjentów przyznała, że mogła zmniejszyć ilość przyjmowanych sterydów, które hamują układ odpornościowy, ale mogą powodować wiele skutków ubocznych. Zaliczyć do nich możemy, chociażby problemy z układem trawiennym, wiotczenie skóry, a także jest zwiększone ryzyko zachorowania na raka oraz zwiększenie masy ciała. Warto tutaj wspomnieć, że fermentowane kiełki pszenicy nie powodowały żadnych skutków ubocznych u pacjentów, którzy je przyjmowali.

Przetwarzanie i przechowywanie

Oleje i przeciwutleniacze są głównymi czynnikami powodującymi, że kiełki pszenicy są takie zdrowe. Warto jednak pamiętać, że wyjątkowo łatwo psują się w kontakcie z powietrzem, jak również, mogą zjełczeć w wyniku procesu mielenia. Dlatego właśnie tak ważne jest, by podczas procesu przetwarzania kiełki pszenicy były w jak najmniejszym stopniu narażone na działanie powietrza. Niektóre produkty dostępne na rynku są odtłuszczane za pomocą chemikaliów o nazwie heksany. Zdecydowanie odradza się ich spożywanie, gdyż są one pozbawione cennych olejów oraz witaminy E. Po otwarciu kiełki pszenicy powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu, by dłużej zachowały świeżość.

Jak wykorzystać kiełki pszenicy w diecie

Większość z nas stosuje duże ilości pszenicy w diecie, jednakże te produkty pozbawione są związków zawartych w kiełkach. Kiełki pszenicy to fantastyczny produkt, który najczęściej występuje w formie proszku. Łatwo można je włączyć do proteinowego koktajlu, płatków owsianych, zapiekanki, babeczek, jak również posypać nimi płatki zbożowe czy jogurt. Można dodać je również do naleśników. Z kiełków pszenicy da się zrobić nawet herbatę, wystarczy zaparzyć jedną łyżeczkę w szklance wrzątku.

Kiedy nie należy stosować kiełków pszenicy w diecie

Na ogół kiełki pszenicy są wspaniałym i zdrowym pożywieniem. Jednakże pacjenci z celiakią, wrażliwością na gluten, lub inną alergią pokarmową powinni trzymać się z daleka od tego produktu, a także innych produktów pszenicznych zawierających gluten.

Kiełki pszenicy – hodowla

Nasiona przeznaczone do kiełkowania kupuje się w sklepach ze zdrową żywnością. Warto upewnić się, że pochodzą z ekologicznej uprawy. Przed namoczeniem warto je dokładnie przejrzeć i usunąć wszystkie przebarwione i uszkodzone nasiona.

Najlepsza temperatura do wzrostu to ok. 18-22º C. Uznaje się, że kiełki pszenicy są gotowe do spożycia w momencie, gdy białe korzonki osiągną długość samego ziarna i trwa to zazwyczaj ok. 3-4 dni. Można je hodować w słoiku, w woreczku lub w kiełkownicy, jednak wcześniej nasiona powinny być namaczane przez min. 8 godzin. Do zraszania warto używać letniej przegotowanej wody.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here