Nasiona Chia – Przepisy na każdą okazję

1
1938
nasiona chia przepisy
Nasiona Chia dają wiele możliwości komponowania różnorodnych dań, napojów i przekąsek

Nasiona Chia to prawdziwy hit wśród tzw. „superfood”, gdyż posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Można je także z łatwością dodawać do wielu potraw, napojów i przekąsek. Przepisy z nasionami Chia można mnożyć praktycznie bez końca, a my podajemy jedynie kilkanaście inspiracji.

Jeśli zależy ci na poprawieniu stanu zdrowia, polepszeniu metabolizmu lub po prostu chcesz do swojej diety dołączyć jeszcze jedno źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, to powinieneś sięgnąć po nasiona Chia. Przede wszystkim chronią one i osłaniają organizm przed wieloma problemami zdrowotnymi. Nasiona Chia posiadają znaczne ilości błonnika i cennych kwasów omega-3, co zapewnia wiele korzyści dla organizmu. Więcej na temat właściwości i korzyści ze spożywania nasion Chia przeczytasz w artykule: „Nasiona Chia – Doskonałość prosto z natury„.

Kolejną korzyścią, dla której warto wykorzystywać nasiona Chia w domowych deserach i potrawach, jest niska zawartość kalorii. To w połączeniu z pozostałymi korzyściami sprawia, że nasiona Chia są coraz częściej i chętniej wykorzystywane w domowej kuchni. Obecnie nie ma także żadnego problemu, by zakupić ten produkt w sklepie spożywczym.

UWAGA: Do słodzenia potraw polecamy wykorzystywanie miodu, surowego syropu klonowego lub organicznego cukru trzcinowego. Dzięki temu uzyska się maksymalne korzyści zdrowotne z prezentowanych potraw. Zwykłe mleko warto zastąpić mlekiem od kóz, a także mlekiem migdałowym. Zwykłą sól kuchenną warto zamienić na sól morską lub też sól koszerną. Olej rzepakowy lub inny olej roślinny warto zamienić na olej kokosowy lub masło klarowane.

Nasiona Chia – Przepisy:

 

Nasiona Chia – Przepisy na wiele okazji:

  1. Zdrowy puddingiem śniadaniowy z nasionami Chia

Pudding Chia jest doskonałym i zdrowym zamiennikiem dla sklepowych budyni i kleików ryżowych, które są wypełnione rafinowanymi węglowodanami i pustymi kaloriami. Nasiona Chia wchłaniają wodę, tworząc substancję żelową, która konsystencją przypomina takie desery jak budyń.

Jeśli chodzi o wykorzystanie nasion Chia w recepturach na zdrowe śniadanie to mamy praktycznie nieograniczone możliwości. Smacznym rozwiązaniem jest dodanie do puddingu Chia truskawek, kokosa i cytryny, która zapewni orzeźwienie i nada nieco kwasowości.

Przepis:

pudding z nasionami ChiaW celu przygotowania puddingu należ wsypać nasiona szałwii hiszpańskiej do mleka, a po wymieszaniu odstawić do lodówki na kilka godzin. Można do tego użyć dowolnego mleka, ale najzdrowszym rozwiązaniem będzie zastosowanie mleka migdałowego. Podobnie jak siemię lniane, nasiona Chia wykazują naturalne właściwości żelujące i po namoczeniu tworzą strukturę o konsystencji kisielu lub budyniu. Po wyjęciu z lodówki do puddingu można dodawać dowolne owoce, orzechy czy wiórki kokosowe, zgodnie z własnym upodobaniem.

Pikantny pudding z nasionami Chia i granatem to niestandardowe danie, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, gdyż ma niepowtarzalny słodko-pikantny smak. Dzieje się tak za sprawą dodatku czerwonego pieprzu, a także nasion granatu, który jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Jest to jeden z owoców, który dzięki swoim właściwościom zdrowotnym jest chętnie spożywany już od tysięcy lat. Doskonale wpływa na kondycję skóry, gdyż może, a także chroni przed negatywnymi skutkami oparzeń słonecznych i przed przedwczesnym występowaniem zmarszczek.

Pomarańczowo-waniliowy pudding to doskonała wersja śniadaniowa. Pomarańcze, a także inne cytrusy, powinny stanowić jedną z podstaw każdej diety. To jedne z najlepszych produktów, które dostarczają sporych ilości witaminy C, a także wzmacniają oporność, pomagają zwalczać infekcje, jak również działają antyoksydacyjnie. Cytrusy bardzo korzystnie działają również na skórę, dlatego warto dodawać je do puddingu, szczególnie w okresie zimowym, w którym są najbardziej dojrzałe.

Ekstrakt z wanilii jest bardzo dobrym dodatkiem do żelu z nasion Chia. Jest niskokaloryczny, ma bogaty smak, a także może przedłużyć świeżość całej potrawy. Laska wanilii lub ekstrakt waniliowy to doskonały sposób na naturalne osłodzenie puddingu z szałwią hiszpańską, którego nie trzeba już niczym więcej doprawiać.

 

  1. Kokosowe naleśniki z nasionami Chia

Wykorzystanie mąki kokosowej i suchych wiórków kokosowych sprawi, że ciasto naleśnikowe nabierze zupełnie innego smaku. Jest to zdrowa alternatywa dla zwykłych naleśników, na bazie mąki pszennej.

Dodanie dobrej jakościowo serwatki, a także wanilii i nasion Chia sprawi, że naleśniki będą bogate w białko, błonnik i kwasy omega-3. Dzięki temu można być bardziej sytym aż do obiadu. Jest to również bardzo dobry pomysł na wzbogacenie diety dziecka pod kątem niezbędnych dla rozwoju składników. Czasem trudno nakłonić je do jedzenia zdrowych produktów, a naleśniki lubią prawie wszyscy.

Przepis:

  • zmiksuj 2 duże jajka, najlepiej z wolnego wybiegu,
  • do całości dodawaj na zmianę: 450 g mąki kokosowej, 400 ml mleka lub serwatki, 400 ml wody, 2 łyski oleju kokosowego, 2 łyżki nasion Chia i waniliowego ekstraktu,
  • smaż naleśniki na patelni z niewielką ilością tłuszczu,
  • podawaj naleśniki na ciepło z dowolnymi dodatkami.

Oto jeszcze jeden doskonały pomysł, jak zadowolić całą rodzinę porannymi naleśnikami, zapewniając każdemu zdrowy posiłek. Użyj mąki owsianej zamiast zwykłej mąki pszennej, a zamiast zwykłego cukru dodaj cukier z palmy kokosowej lub ksylitol.

Truskawki, jagody i inne owoce są doskonałym dodatkiem do nasion Chia, które wchłaniają płyny. Dzięki temu całość tworzy doskonałą chrupiącą posypkę. Warto do truskawek dodać również jagody, które dostarczają ważnych składników odżywczych, a przede wszystkim są pyszne. Wszystkie owoce są doskonałym źródłem antyoksydantów, błonnika, a także witaminy C i witaminy K.

 

  1. Batony proteinowe z komosy ryżowej i nasion Chia

Wiele produktów białkowych lub węglowodanowych zawiera spore ilości przetworzonych składników, które mogą powodować problemy trawienne. Stwórz własne batony proteinowe, które możesz zawsze zjeść na śniadanie lub jako zdrową przekąskę w ciągu dnia. Miód można zastąpić syropem z agawy, który zmniejsza stany zapalne, a także dostarcza cennych witamin i minerałów.

Potrzebne produkty:

  • 100 g ugotowanej komosy ryżowej – quinoa,
  • 150 g mieszanki płatków zbożowych,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 45 ml miodu lub soku z agawy – 3 łyżki stołowe,
  • 5 g proszku do pieczenia – 1 łyżeczka do herbaty,
  • 5 g mielonego cynamonu – 1 łyżeczka do herbaty,
  • 2 łyżki nasion Chia wymieszane z 6 łyżkami ciepłej wody,
  • 45 g masła orzechowego – 3 łyżki stołowe,
  • 1 jabłko.

Wykonanie:

  • Połącz w misce komosę ryżową, płatki zbożowe, a także proszek do pieczenia i przyprawy.
  • W drugim naczyniu wymieszaj razem żel z nasion Chia, masło orzechowe oraz miód.
  • Połącz obydwie mieszanki w jedna całość
  • Dolej wody by ciasto stało się wilgotne, ale nie lejące.
  • Jabłko pokrój w cieniutkie plasterki.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C, wyłóż całą masę na małą blachę, mocno uklep, a na powierzchni rozłóż plasterki jabłka.
  • Piecz przez ok 35-40 minut, aż ciasto stanie się twarde, zwarte i złotawe.
  • Całość ostudzić i pokrój według uznania.

 

  1. Owsianka z nasionami Chia i dyni

owsianka z nasionami ChiaDodanie nasion Chia do płatków owsianych to najprostszy sposób na zdrowe śniadanie. Pestki dyni i nasiona Chia sprawią, że danie to będzie doskonałym źródłem białka i błonnika, które pomoże układowi trawiennemu w zdrowym funkcjonowaniu. Dodanie cynamonu zwiększy ilość błonnika, który utrzyma odpowiedni poziom cukru we krwi.

Przygotowując owsiankę z nasionami Chia, dodaj więcej wody lub mleka, gdyż nasiona Chia chłoną płyn, dzięki czemu całość staje się bardziej gęsta. Możesz wzbogacić smak owsianki dodając do niej zdrowe składniki, takie jak owoce czy orzechy.

 

  1. Babeczki cytrynowe z nasionami Chia i miodową polewą

Jeśli lubisz babeczki cytrynowe z makiem, to możesz do nich dodać nasiona Chia. Pamiętaj jednak, by zwykły cukier zastąpić kokosowym lub ksylitolem, a zwykłą mąkę produktem bezglutenowym.

Nie bój się dodawać dużej ilości soku oraz skórki z cytryny, gdyż zapewniają one wiele korzyści zdrowotnych. Między innymi zwiększają odporność i zmniejszają alergie organizmu. Cytryna i miód to idealne produkty naturalne, które działają detoksykacyjnie, a także odpierają przeziębienie i inne choroby.

Potrzebne produkty:

  • 300 g ulubionej mąki,
  • 2 całe jajka,
  • 150 g cukru kokosowego lub ksylitolu,
  • 250 ml jogurtu lub kefiru,
  • 125 g roztopionego masła lub oleju kokosowego,
  • 2 łyżki tartej skórki z cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Przepis:

  • Mąkę należy przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, a następnie dodać sól, cukier, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy.
  • W drugim naczyniu jajka należy wymieszać z jogurtem oraz roztopionym i ostudzonym tłuszczem.
  • Całość delikatnie i dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  • Foremki na muffinki należy wyłożyć papilotkami, a piekarnik nagrzać do ok 190°C.
  • Ciasto wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 – 22 minuty.

 

  1. Jabłkowe babeczki z nasionami Chia

Przepis ten wykorzystuje nasiona Chia zamiast jajek, a także mąkę koksową zamiast zwykłej mąki. Dzięki temu babeczki są wolne od glutenu, a także wegetariańskie i wegańskie. Jabłka stanowią doskonały dodatek do babeczek, gdyż zwiększają zawartość błonnika oraz wykazują właściwości przeciwzapalne. Jabłka posiadają specjalny związek organiczny, zwany pektyną, który zapewnia wiele korzyści dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

  • 2 jabłka,
  • 250 g ulubionej mąki,
  • 125 ml mleka migdałowego,
  • 100 g tłuszczu roślinnego,
  • 100 g żelu z wody i nasion Chia,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 150 g cukru trzcinowego lub ksylitolu,
  • kruszone orzechy lub migdały,
  • 2 łyżki miodu lub soku z agawy.

Przygotowanie

  • Tłuszcz podgrzać do płynnej postaci, następnie dodać mleko, nasiona Chia i całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • W drugim naczyniu zmieszać mąkę z cukrem, mielonymi migdałami, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem, a następnie dokładnie wymieszać.
  • Do wymieszanej mąki należy dodać tłuszcz z mlekiem i nasionami Chia, a także tarte jabłka oraz miód, po czym całość dokładnie i delikatnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 190°C, wyłożyć foremki papilotkami.
  • Włożyć ciasto do papilotek, posypać kruszonymi orzechami i wstawić do pieczenia na ok. 25 minut.

 

  1. Dżem jeżynowy z nasionami Chia

Zrezygnuj z gotowych dżemów, które zawierają spore ilości niezdrowych substancji konserwujących oraz cukru. Zamiast kupować, samodzielnie przygotuj znacznie zdrowszą wersję pysznego dżemu, w którym znajdzie się mnóstwo owoców i nasiona Chia, które sprawią, że całość nabierze galaretowatej konsystencji. Co więcej, przyczynią się również do zachowania odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

Jak wiadomo, jeżyny i inne jagodowe owoce należą do jednych z najzdrowszych. Można je także z powodzeniem łączyć z nasionami Chia i dodawać do każdej receptury śniadaniowej. Dżemy z owoców jagodowych i nasion Chia można podawać z owsianką, tostami, a także babeczkami. Owoce jagodowe posiadają wysoki poziom przeciwutleniaczy, dzięki czemu zwalczają wolne rodniki, a także opóźniają procesy starzenia.

Potrzebne produkty:

  • ok. 5 szklanek jeżyn lub innych owoców jagodowych,
  • 2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu,
  • Niewielką ilość skórki cytrynowej i ziarenka wanilii.

Przygotowanie:

  • Owoce należy umyć i włożyć do garnka, po czym dodać niewielką ilość wody.
  • Całość gotować pod przykryciem, aż owoce całkowicie się rozpadną.
  • Po przestygnięciu owoce należy przetrzeć przez sito, jednak pozostawiając jedną szklankę nieprzetartych. Wszystko należy wymieszać.
  • Do owoców należy dodać cukier i opcjonalnie wanilię oraz skórkę z cytryny.
  • Całość należy gotować na wolnym ogniu ok. godziny, od czasu do czasu mieszając.
  • Przed porcjowaniem skórkę cytrynową należy z dżemu usunąć.
  • Po przelaniu do słoików dżem należy pasteryzować w gorącej wodzie ok. 15 minut.

 

  1. Tosty owsiane z jabłkiem, nasionami Chia i koksową bitą śmietaną

Zamiata kupować gotowe niezdrowe tosty, samodzielnie przygotuj je w domu z płatków owsianych. Dają one te same bogate tekstury, a także są ubogie w kalorie i cukier. Owies jest bardzo dobrym źródłem błonnika, a także reguluje poziom cukru we krwi. Co więcej, przyczynia się do zmniejszonego apetytu, dzięki temu, że daje uczucie sytości i pełności.

Błonnik odgrywa również ważną rolę w trawieniu oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia. Owies zapewnia również dostarczenie ważnych dla zdrowia organizmu minerałów i węglowodanów złożonych. W szczególności ważne one dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Dlatego też jest to idealna przekąska przed lub po treningu. Kokosowa bita śmietana to gładki, aksamitny i bardzo aromatyczny przysmak. Nasiona Chia, owies, owoce jagodowe i kokos tworzą śniadanie bogate w przeciwutleniacze, a także błonnik.

Potrzebne składniki:

  • 1 całe jajo + 1 białko,
  • 20 g zmielonych na mąkę płatków owsianych,
  • 20 g nasion Chia,
  • 1 średniej wielkości jabłko,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • mleczko kokosowe,
  • opcjonalnie odżywka białkowa.

Przygotowanie:

  • Jabłko należy zetrzeć na tarce i dodać do niego pozostałe składniki, a następnie całość dokładnie wymieszać.
  • Po natłuszczeniu opiekacz i nagrzaniu gotową masę należy wyłożyć do pieczenia.
  • Pieczenie powinno trwać do zarumienienia, czyli ok. 4-5 minut.
  • Ubić mleko kokosowe i podawać razem z tostami.

Do przepisu można także włączyć awokado, jako zdrowy dodatek do tostów. To połączenie daje jeszcze więcej błonnika, zdrowych tłuszczy, a także minerałów i witamin, takich jak witamina C, potas, żelazo, czy miedź. Kiedy potrzebujemy więcej energii do tostów warto także dodać żurawinę lub winogrona.

 

  1. Koktajl czekoladowy z orzechami laskowymi i nasionami Chia

nasiona Chia przepisyTen kremowy koktajl może być naturalnie słodzony suszonymi daktylami. Posiada charakterystyczny smak dzięki zawartości nasion Chia i orzechów laskowych. Jeśli chcesz dodać do koktajlu zdrowe dla serca orzechy laskowe, to dobrym pomysłem jest namoczenie ich wcześniej w wodzie, najlepiej przez całą noc. Dzięki temu łatwiej będzie je zmiksować i sprawimy, że koktajl będzie aksamitnie gładki.

Dodatek kakao w proszku sprawi, że koktajl będzie bogaty w minerały. Należy wykorzystać dobrej jakości ekologiczne kakao w proszku. Dzięki temu uzyskasz jak najwięcej korzyści zdrowotnych.

 

  1. Sałatka z komosą ryżową i z nasionami Chia

Połączenie komosy ryżowej i nasion Chia daje ogromną ilość korzyści, których wymienienie zajęłoby całą stronę. Oba te składniki są bogate w białka i są wolne od glutenu.

Komosa ryżowa jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze, a także cenne mikroelementy. Wykazano, że ma bardzo korzystny wpływ m.in. na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Bardzo dobrym pomysłem wydaje się dodanie nasion Chia do domowej roboty sosów sałatkowych. Dzięki temu powstaje produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów, do bardzo różnych dań.

Sałatkę z komosą ryżową i nasionami Chia można wykonać na bardzo wiele sposobów, dodając praktycznie dowolne ulubione składniki.

Miód i nasiona Chia to bardzo dobry pomysł na sos do owocowej sałatki, która będzie wzbogacona kwasem tłuszczowym omega-3. Dzięki tym składnikom dostarczymy organizmowi witaminę C, kwasy tłuszczowe i wpłyniemy na zwiększenie odporności organizmu. Do sałatki można także dodać różne owoce, w zależności od preferencji. Warto zdecydować się na owoce jagodowe, które dostarczą organizmowi dodatkowych przeciwutleniaczy i błonnika.

 

  1. Brownie czekoladowe z nasionami Chia

Dobrej jakości gorzka czekolada w postaci niesłodzonego kakao ma wysoki poziom przeciwutleniaczy i flawanoli, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a także poprawić przepływ krwi do mózgu i serca. Kakao jest także cennym źródłem magnezu, czyli cennego minerału, niezbędnego do prawidłowego utrzymania wielu funkcji organizmu.

Kakao zapewnia zastrzyk energii, bez żadnych szkodliwych skutków ubocznych. Dlatego jest doskonałe przed treningiem czy wysiłkiem fizycznym. W tym przypadku do kakao należy dodać cukier z palmy koksowej jako słodziku. Aby dodać ciastu odpowiedniej wilgotności, zamiast zwykłego masła warto dodać masło klarowane lub też olej kokosowy.

Potrzebne składniki:

  • 200 g masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • 300 g gorzkiej czekolady lub 200 g kakao,
  • 50 g nasion Chia,
  • 3 jajka,
  • 270 g drobnego cukru,
  • 135 g ulubionej mąki,
  • szczypta soli,
  • siekane orzechy lub inne dodatki smakowe.

Przygotowanie:

  • Masło lub olej kokosowy rozgrzać na małym ogniu i dodać 2 gorzkie czekolady lub kakao, cały czas mieszając, po czym odstawić do przestudzenia.
  • Dokładnie połączyć jajka z cukrem i dodać roztopioną czekoladę z masłem, a następnie dokładnie wymieszać do osiągnięcia gładkiej masy.
  • Do całości dodać mąkę, sól, nasiona Chia oraz dodatki smakowe, a następnie zmiksować na jednolite ciasto.
  • Ciasto wyłożyć do przygotowanej i natłuszczonej blaszki, wyrównując powierzchnię, a resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać z wierzchu.
  • Piekarnik nagrzać do 160°C i ciasto wstawić do pieczenia na ok 35 minut.

 

  1. Omlet z dodatkiem nasion Chia

Organiczne jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu to dobry pomysł na początek męczącego dnia. Można je również dodać do dań obiadowych lub na kolacje. Jajka dostarczają nie tylko białka, ale przede wszystkim witaminy D, jodu, choliny, jak również żelaza. Pamiętaj jednak, że warto używać jedynie ekologicznych i organicznych jajek. Dzięki temu uzyska się więcej błonnika, kwasów omega-3, a także składników odżywczych. Co ważne w ten sposób zmniejsza się ryzyko wystąpienia salmonelli. Warto jajka kupować bezpośrednio u rolnika lub w sklepie z ekologiczną żywnością.

Omlet można wykonać z dowolnej ilości jaj oraz z dodatkiem ulubionych warzyw, np. pomidora, cebuli, zielonej pietruszki, szczypiorku, papryki, czy grzybów. Nasiona Chia doskonale wzmocnią właściwości odżywcze całego dania.

 

  1. Ciasta i ciasteczka z nasionami Chia

Nasiona Chia można wykorzystać do przygotowania praktycznie wszystkich typów domowych ciast i ciasteczek, gdyż nie dominują smakiem ani aromatem. Zamiast zwykłej mąki pszennej warto wykorzystać mąkę migdałową, a także bogate w antyoksydanty jagody, które zawierają cenny kwas galusowy, będący doskonałym przeciwutleniaczem ochronnym. Do słodzenia najlepiej użyć miodu, syropu z agawy lub czystego syropu klonowego.

Jeśli masz słabość do ciast warto je samodzielnie przygotować w domu. Nasiona Chia, mąka z orzechów kokosowych, a także mąka z migdałów zapewnią każdemu deserowi wiele cennych właściwości odżywczych, a także pomogą utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.

 

  1. Serowy chleb z nasionami Chia

Jeśli lubisz jeść chleb z serem to pomysł na wykorzystanie zdrowych nasion Chia jest właśnie dla Ciebie. Nasiona Chia pomogą utrzymać w chlebie odpowiednią wilgotność i teksturę. Co więcej, przyczyniają się do zachowania odpowiedniego poziomu cukru we krwi, co ma zawsze duże znaczenie przy spożywaniu węglowodanów.

Dobrej jakości surowy ser, kefir, a także jajka od kur z wolnego wybiegu dostarczą dużej ilości białka, a także sprawią, że chleb będzie znacznie zdrowszy. Wykorzystanie mąki migdałowej zamiast zwykłej rafinowanej mąki pszennej sprawi, że chleb będą mgły spożywać również osoby unikające glutenu.

 

  1. Medaliony z kalafiora i nasion Chia

Co może być lepszego niż połączenie dwóch zdrowych składników, jakimi są warzywa, w tym kalafior, oraz nasion Chia? Tą wspaniałą przystawkę można przygotować z dowolnych warzyw, nasion Chia, jajek i mąki migdałowej. Danie będzie bardzo bogate w białka i inne wartości odżywcze. Dla podniesienia zdrowej wartości dania warto dodać ekologiczną mozzarellę, ser od kóz karmionych trawą lub też grecki jogurt.

Wystarczy obtoczyć różyczki kalafiora w jajku, a następnie w mące i nasionach Chia, a następnie obsmażyć w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu warzywa należy odsączyć na papierowym ręczniku.

UDOSTĘPNIJ

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here