15 Korzyści zdrowotnych nasion Sacha Inchi

0
126
nasiona Sacha Inchi
Nasiona Sacha Inchi stają się coraz bardziej popularnym składnikiem diety na świecie

Nasiona Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis) są stosunkowo mało znane w Polsce, a pochodzą z Ameryki Południowej. Wykazują świetne właściwości zdrowotne dla układu sercowo-naczyniowego, a także wykorzystuje się je do pielęgnacji skóry i włosów. Coraz częściej wymienia się je także w kontekście odchudzania, poprawy nastroju i obniżania poziomu cholesterolu. Są silnym środkiem przeciwzapalnym … no i smakują wyśmienicie!

Sahca Inchi rosną w lasach deszczowych w Peru, Boliwii, Ekwadorze, Kolumbii, Wenezueli, Brazylii i Surinamie. Nasiona tej rośliny już od ponad 3000 lat były wykorzystywane jako doskonałe źródło pożywienia. Owoc z drzewa Sacha Inchi nie jest jadalny, jednak zawarte w nich nasiona są bardzo smaczne i przynoszą wiele korzyści dla zdrowia.

Najważniejsze korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne ze stosowania nasion Sacha Inchi

  • Zwiększenie poziomu serotoniny – nasiona Sacha Inchi są doskonałym źródłem tryptofanu – białka, które wspomaga mózg w wytwarzaniu większej ilości serotoniny, zapewniającej dobre samopoczucie i leczenie bezsenności.
  • Utrata masy ciała – ponieważ Sacha Inchi pomagają wytworzyć więcej serotoniny, również przyczyniają się do tłumienia apetytu i obniżają poczucie głodu.
  • Obniżanie poziom cholesterolu i trójglicerydów – jedzenie nasion Sacha Inchi to wspaniały sposób, aby obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL, a także przyczyniania się do zwiększenia poziomu cholesterolu HDL. Dodatkowo obniża poziom trójglicerydów.
  • Obniżanie ciśnienia krwi – Sacha Inchi obniżają ciśnienie krwi, dzięki czemu doskonale nadaje się do jedzenia w dobie nagminnego problemu z nadciśnieniem.
  • Lepsze zdrowie oczu – nasiona Sacha Inchi i wytwarzany z nich olej świetnie nadają się do wspomagania zdrowia oczu i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej.
  • Lepsza kondycja skóry – Sacha Inchi pomaga zapobiegać i spowolnić procesy starzenia się skóry.
  • Zapewnienie dużych białka – nasiona Sacha Inchi zawierają 9% białka roślinnego, a taka ilość jest bardzo wysoka dla żywności pochodzenia roślinnego. Dzięki czemu ten wyjątkowy składnik diety może być bardzo ważny i przydatny szczególnie dla wegetarian i wegan.
  • Łagodzenie stanów zapalnych – nasiona Sacha Inchi zawierają również substancje roślinne, które pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie, aby w ten sposób pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia, udarom mózgu, zapaleniu stawów i nowotworom. A także przyczyniają się do obniżenia zapalenia mózgu, które może być powodowane problemami z pamięcią, zmęczeniem i depresją.
  • Zapewnienie zdrowego błonnika – nasiona Sacha Inchi zawierają 5 % błonnika, a 100 g to aż 20% naszego codziennego zapotrzebowania na ten składnik diety. Pomagają w ten sposób zapewnić dobre warunki dla rozwoju bakterii probiotycznych w naszych jelitach, wzmacniając tym samym nasz układ odpornościowy. Zawierają one dwukrotnie większą ilość błonnika niż inne orzechy.
  • Mnóstwo Omega 3, 6 i 9 – olej Sacha Inchi zawiera wiele wspaniałych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3, 6 i 9, pomagając w ten sposób zmniejszyć stany zapalne i wspomagając zdrowie układu sercowo-naczyniowego. W rzeczywistości nasiona zawierają ponad 17 razy większą ilość oleju omega-3 niż łosoś o tej samej wadze.
  • Obniżenie poziomu cukru we krwi – pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, także dzięki znacznej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Zapewnienie niepowtarzalnego smaku – nasiona mogą być lekko prażone, a wtedy są chrupiące i mają orzechowy smak. Gdy są lekko solone stanowią wspaniałą przekąskę, dodatek do sałatek i gotowania.
  • Wspaniała mąka – nasiona mogą być zmielone do wysokowęglowodanowej mączki, która może być stosowana m.in. do produkcji chleba i innego pieczywa.
  • Wspaniały tłuszcz roślinny – olej Sacha Inchi jest lekki, orzechowy i działa podobnie jak oliwa z oliwek, dzięki czemu stosuje się ją do gotowania i przyrządzania sałatek.
  • Inne sposoby wykorzystania – surowe lub prażone nasiona to coraz częściej spotykana na rynku przekąska. Wytwarzany z nich olej można znaleźć w kremach, maściach i innych pielęgnacyjnych kosmetykach naturalnych.

Dodatkowo, nasiona Sacha Inchi pochodzą z naturalnym upraw, czyli z lasów tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Pomagają one zachować lasy deszczowe, które tworzą w ten sposób więcej tlenu na naszej planecie, a dodatkowo stanowią źródło dochodów dla ludności plemiennej.

Spróbuj nasion Sacha Inchi dla siebie i ratowania planety! Zapewne niedługo staną się równie popularne co nasiona szałwii hiszpańskiej, bardziej znane jako Chia.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here