Woda kokosowa – Opinie, jaka najlepsza, przepisy

0
11577
woda kokosowa
Woda kokosowa to bardzo zdrowy składnik dietetyczny

Większość osób zapewne niejednokrotnie słyszało, że woda kokosowa może przynosić bardzo wiele cennych korzyści zdrowotnych, poczynając od właściwego nawodnienia i uzupełnienia w organizmie elektrolitów, przez łagodzenie wielu zaburzeń układu pokarmowego, aż po wspomaganie leczenia ciężkich chorób. Ten wyjątkowy składnik dietetyczny może być również wykorzystywany do kontroli właściwego ciśnienia tętniczego, pozwala obniżać poziom złego cholesterolu, a także stwarza ochronę dla pracy serca. Poznajmy najważniejsze właściwości wody kokosowej i sposoby jej wykorzystania.

Od niepamiętnych czasów drzewa kokosowe uważane są za prawdziwy cud natury. Wykorzystuje się z nich nie tylko same owoce, ale również liście i łodygi palmowe. Same orzechy kokosowe dostarczają nie tylko wodę kokosową, ale również bardzo cenny miąższ. Zarówno woda kokosowa, jak i miąższ orzechów, posiadają wiele niezbędnych składników odżywczych, które są dobrze przyswajane przez organizm, zapewniając zwiększenie jego energii i wytrzymałości.

Czym jest woda kokosowa?

Palma kokosowa należy do rodziny roślin arekowatych, a jej nazwa botaniczna to Cocos nucifera. Nazywanie kokosów orzechami ma charakter potoczny, gdyż są one zasadniczo pestkami owoców palmowych. Uważa się, że orzechy kokosowe pochodzą z regionu pomiędzy Indiami i Malezją. Na początku XV wieku nastąpiło rozprzestrzenienie tej rośliny przez Północną Afrykę, aż do Południowej Europy. Palmy kokosowe na ogół rosną w klimacie tropikalnym, dlatego dzisiaj można je spotkać niemal we wszystkich krajach o takim klimacie, szczególnie w obrębie Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. Stanowią obecnie integralną części wielu ekosystemów, począwszy do wysp hawajskich, Indii Zachodnich, Jamajki, Afryki, Indii, Sri Lanki, Birmy, Malezji, Indonezji, Filipin, aż po Papuę-Nową Gwineę.

Istnieją liczne dowody na to, że owoców palm kokosowych używano w Indiach już ponad 3000 lat temu. Były one uważane za jeden z najbardziej świętych darów natury i często oferowane bóstwom jako wyraz najwyższej wdzięczności. Często używaną w sanskrycie nazwą kokosa była Kalpa-vriksha, oznaczająca “wieczne drzewo” lub “drzewo, które spełnia wszystkie życzenia“. Przyczyną powstania tego określenia był fakt wszechstronnego wykorzystania tej rośliny, zarówno w celach kulinarnych, jak i gospodarczych i pielęgnacyjnych.

Dojrzały orzech kokosowy przypomina swoim kształtem piłkę do gry w rugby i osiąga rozmiar pomiędzy 20, a 30 cm długości. W jego wnętrzu znajduje się twarda pestka, pokryta włóknami kokosowymi. Wartościowy miąższ i woda kokosowa znajdują się wewnątrz pestki i stanowią odrębne składniki do wykorzystania. Wytwarza się z nich wiórki, mleko kokosowe, olej kokosowy, wino, ocet i wiele innych produktów finalnych.

Woda kokosowa pozyskiwana jest z wnętrz młodych i jeszcze zielonych orzechów palmy kokosowej. Obecny w nich płyn palmy czerpią z gleby, dlatego ważne jest w jakich warunkach rosną. Zanim stanie się ona cenionym napojem poddawana jest procesowi filtracji i oczyszczania. W odróżnieniu od mleka kokosowego, które powstaje z miąższu dojrzałych orzechów, nie znajdziemy w niej tłuszczu.

woda kokosowaWartości odżywcze wody kokosowej

Woda kokosowa jest cennym źródłem białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika, zapewniających naturalne właściwości energetyczne. Znajdują się w niej również liczne substancje mineralne, głównie żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, sód, miedź, a także mangan i selen. Wśród witamin przeważa zawartość B6, C i E oraz K. Zawiera również tiaminy, ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy.

Woda kokosowa – Właściwości i zastosowania

Pozyskiwanej z kokosów wodzie przypisuje się wiele różnorodnych właściwości zdrowotnych, nie wszystkie jednak z nich są prawdziwe. Poniżej przedstawiamy najważniejsze i udokumentowane korzyści, jakie może nam zapewnić.

  1. Zapewnia wspaniałe nawodnienie organizmu

Woda kokosowa to doskonały i odżywczy napój, pełen witamin i minerałów. Niektóre z zawartych w niej minerałów, takich jak potas i sód, poprawiają równowagę elektrolitów i pozwalają utrzymać w organizmie optymalny poziom nawodnienia. Wypicie jednej lub dwóch szklanek po długim upalnym dniu, spędzonym na słońcu, pozwala przywrócić utracone witaminy i minerały, przywracając energię i lepsze samopoczucie.

  1. Poprawia procesy trawienne

Woda kokosowa uznawana jest za naturalne i bardzo skuteczne lekarstwo przeciwdziałające zapaleniu żołądka i jelit, a także powstrzymuje wymiotom, biegunkom, niestrawnościom i wzdęciom, a nawet lekkim objawom czerwonki. Niektóre badania naukowe wskazują, że może ona służyć jako naturalny środek leczniczy również dla dzieci, szczególnie dobrze sprawdzający się we wczesnych etapach łagodnej biegunki.

  1. Zapewnia skuteczniejsze zwalczanie infekcji i ochronę przeciwbakteryjną

Woda kokosowa posiada cenne właściwości zwalczania drobnoustrojów. Wielokrotnie potwierdzano, że dzięki zawartości związków biochemicznych zwanych peptydami, skutecznie neutralizuje większość szczepów bakterii. Tak więc, jej regularne picie wzmacnia ochronę i wspomaga przy zwalczaniu zakażeń.

  1. Pomaga w leczeniu cholery

Na przełomie wielu wieków woda kokosowa stanowiła element profilaktyki i leczenia cholery. Najprostszym zabiegiem było regularne picie dwóch szklanek tego wspaniałego płynu wymieszanego z sokiem z limonki. Tak przyrządzony napój pozwala przywrócić równowagę elektrolitową organizmu podczas choroby, dlatego należy spożywać go systematycznie. Jest bardzo dobrym źródłem potasu, dlatego z powodzeniem może być stosowana jako środek wspomagający leczenie wielu groźnych chorób.

  1. Wspomaga kontrolę poziomu cholesterolu

Woda kokosowa stanowi naturalny składnik dietetyczny, wspomagający utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu w krwi. Badania na szczurach wykazały, że w wyniku regularnego spożywania wody kokosowej obniża się poziom LDL – lipoprotein o niskiej gęstości oraz spada poziom złego cholesterolu, trójglicerydów, a także obniża się całkowite stężenie cholesterolu. Potwierdzono również, że w wyniku jej podawania wzrósł poziom HDL – lipoproteiny o wysokiej gęstości, znane również jako dobry cholesterol.

  1. Zapewnia ochronę zdrowia serca

Jak dowiedziono, regularne picie wody kokosowej jest bardzo dobre dla zachowania dobrej kondycji serca. Dzięki temu, że pozwala ona utrzymać właściwy poziom cholesterolu, znacznie zmniejsza ryzyko zwężenia aorty, możliwość powstania udaru i zawału serca. Ten wspaniały napój prosto z natury wywiera również stymulujący wpływ na enzymy, które wspomagają pracę mięśnia sercowego.

  1. Stanowi pomoc w skuteczniejszej kontroli ciśnienia tętniczego

Jedną z najcenniejszych korzyści, płynących ze spożywania wody kokosowej jest obniżanie wysokiego ciśnienia krwi. Liczne badania porównawcze wskazują, że u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym regularne jej podawanie pozwala kontrolować jego poziom. Przyjmuje się, że dzienne spożycie jednego lub dwóch szklanej tego naturalnego napoju pozwala utrzymać bezpieczny poziom ciśnienia krwi.

  1. Zapewnia wspomaganie pracy wątroby

Testy w zakresie działania wody kokosowej na pracę wątroby wykazały bardzo istotną właściwość. Dzięki temu, że jest ona bogata w naturalne przeciwutleniacze, pozwala zmniejszyć aktywność wielu toksyn, ułatwiając pracę układu trawiennego i wspomagając usuwanie z organizmu szkodliwych związków metabolicznych.

  1. Stosowanie wody kokosowej wspomaga drogi moczowe

Woda kokosowa posiada naturalne właściwości moczopędne, co stanowi niezwykle cenną i przydatną właściwość w przypadku występowania chorób dróg moczowych. Ze względu na działanie przyśpieszające oddawanie moczu, wraz z wodą z organizmu usuwane są również szkodliwe toksyny, co pomaga utrzymać organizm w odpowiednim zdrowiu.

  1. Może być wykorzystana w nawodnieniu dożylnym

W wyjątkowych przypadkach woda kokosowa może być używana do nawodnienia dożylnego i resuscytacji ciężko chorych osób, jednak jedynie gdy regularne nawodnienie dożylne nie jest dostępne. Należy jednak pamiętać, że jedynie wykwalifikowani ratownicy medyczni i lekarze są zdolni i wystarczająco doświadczeni, aby tę czynność wykonywać. W żadnym przypadku nie należy jej samodzielnie wypróbowywać w domu.

  1. Daje naturalne wspomaganie hormonalne

Niektóre badania naukowe sugerują, że świeża woda kokosowa może mieć bardzo korzystne działanie dla zwalczania nieprzyjemnych objawów przy menopauzie lub hormonalnej terapii zastępczej.

  1. Wykazuje cenne właściwości przeciwutleniające

Woda kokosowa jest bardzo dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, dlatego może być bardzo pomocna w usuwaniu z organizmu wolnych rodników i toksyn, które w powstają w wyniku procesów metabolicznych. Szkodliwe działanie wolnych rodników może skutkować śmiercią komórek i powstawaniem wielu chorób, w tym nowotworów. Jak od lat wiadomo, przeciwutleniacze pochodzące z diety są bardzo istotnym elementem ochrony ludzkiego organizmu.

Woda kokosowa a odchudzanie

Jak powszechnie wiadomo proces odchudzania z reguły nie jest ani łatwy, ani przyjemny. Z tego powodu często poszukujemy łatwiejszych sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów. Jednym z nich wydaje się właśnie zastosowanie wody kokosowej, której 100 ml zawiera jedynie 24 kcal. Na wstępie warto zaznaczyć, że ten wspaniały dar natury na pewno samodzielnie nas nie odchudzi. Może natomiast wspomóc ten proces, utrzymując organizm w dobrej kondycji oraz wpływając na nasz dobry nastrój.

Wiele źródeł wskazuje, że woda kokosowa wspaniale nadaje się do stosowania podczas diety redukcyjnej, mającej na celu pozbycie się nadmiaru zbędnych kilogramów. W tym celu wykorzystuje się jej podstawowe i naturalne właściwości izotoniczne napoju, obejmujące doskonały wpływ na regulację gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie. Uzupełnia on także niedobory niektórych witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowych funkcji życiowych. Ponadto, posiada w swoim składzie bioaktywne enzymy, wpływające na metabolizm organizmu, a tym samym przyspiesza rozkład niektórych substancji odżywczych. Zastosowanie wody kokosowej podczas odchudzania nie wiąże się także z żadnymi efektami ubocznymi, które mogą występować podczas suplementacji wielu innych wspomagaczy odchudzania. Jest to przede wszystkim substancja naturalna, bez dodatków szkodliwych konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Woda kokosowa – Ile pić dziennie?

Na wstępie warto zaznaczyć, że nie ma dotychczasowych badań, które jednoznacznie odpowiadałyby na tak zadane pytanie. Większość źródeł wskazuje, że woda kokosowa może być wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety, jednak nie powinna całkowicie zastępować produktów z codziennego i zbilansowanego jadłospisu. Za rozsądną, dzienną dawkę najczęściej uznaje się 0,25-0,5 l dziennie, najlepiej stosowaną na czczo, między posiłkami lub podczas i po treningu. Wiele osób zastanawia się również jak często pić wodę kokosową, by uzyskać jak najwięcej korzyści. Warto tutaj przede wszystkim zauważyć, że podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, warto podzielić ją na mniejsze porcje. Wynika to przede wszystkim z ograniczeń w zakresie wchłaniania przez organizm związków odżywczych z pożywienia. Dlatego rozsądnymi dawkami jest picie ok. 100-150 ml jednorazowo.

Woda kokosowa – Jaka najlepsza?

Wiele osób, decydując się na włączenie wody kokosowej do codziennej diety, chce sięgnąć po najlepsze i sprawdzone produkty. Nie ma w tym nic dziwnego, jednak wskazanie konkretnego produktu nie jest łatwe. Przede wszystkim najlepszym wyborem jest woda kokosowa bez żadnych dodatków, głównie utrwalaczy smaku i konserwantów. Powinna także pochodzić z surowca uprawianego ekologicznie, a tym samym posiadać odpowiednie certyfikaty. Ponadto, warto zwrócić uwagę na jej miejsce produkcji, producenta oraz rodzaj opakowania. W przypadku produktów naturalnych, bez dodatków konserwantów, niezwykle ważny jest proces produkcji, a także sposób przechowywania.

Woda kokosowa – Opinie

Osoby, które spróbowały wody kokosowej, wskazują bardzo często, że cechuje się ona dość nieoczekiwanym i specyficznym smakiem, który nie wszystkim przypada od razu do gustu. Z tego powodu na rynku pojawiło się mnóstwo, tworzonych na jej bazie napojów smakowych. Bardzo popularne stały się wody kokosowe z dodatkiem owoców lub zielonej herbaty, które istotnie zmieniają właściwości smakowe napoju.

Woda kokosowa w największym zakresie doceniona została przez sportowców, którzy chętnie stosują ją w trakcie i po treningu, jako napój izotoniczny. Kolejna grupą zwolenników to miłośnicy zdrowej żywności oraz stylu życia zgodnego z naturą. Bardzo często sięgają po nią również weganie i wegetarianie. W ostatnim jednak czasie można zauważyć, że produkt ten coraz częściej trafia również “pod strzechy”. Powszechne zainteresowanie zdrowym odżywianiem spowodowało, że produkty tego typu można obecnie dostać w większości supermarketów i sklepów spożywczych. Woda kokosowa, obok takich napojów jak sok aloesowy, sok z brzozy czy zielone smoothie, staje się coraz chętniej kupowana przez tzw. “zwykłych ludzi”, którzy coraz częściej zwracają swoją uwagę na to co jedzą i co piją.

Woda kokosowa – Przepisy

Woda kokosowa, podobnie jak wiele innych tego typu produktów, daje ogromne możliwości tworzenia różnych kompozycji napojów, a nawet potraw stałych. Poniżej przedstawiamy naszym zdaniem kilka prostych i zdrowych rozwiązań na jej zastosowanie.

  1. Odmładzający koktajl z dużą dawką elektrolitów

Koktajl doskonale zastąpi jeden z posiłków, uzupełniając niedobory wielu wartości odżywczych.

Składniki:

  • 250 ml wody kokosowej,
  • jeden banan,
  • 4 liście jarmużu,
  • garść nasion chia.

Nasiona chia wcześniej namaczamy, banana obieramy, a liście jarmużu dokładnie myjemy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Koktajl należy spożyć od razu po przygotowaniu.

  1. Truskawkowe smoothie z wodą kokosową

Smoothie z wodą kokosową to doskonały pomysł szczególnie na upalne dni, kiedy organizm potrzebuje ochłodzenia i uzupełnienia elektrolitów. Skutecznie nawadnia organizm i przywraca energię.

Składniki:

  • 250 ml wody kokosowej,
  • 30 dag świeżych lub mrożonych truskawek,
  • kilka kostek lodu,
  • szczypta kakao.

Owoce łączymy z lodem i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy wodę kokosową i całość dokładnie łączymy. a na koniec dodajemy kakao lub inne ulubione dodatki. Smoothie najlepiej smakuje od razu po zrobieniu.

  1. Koktajl ananasowy z wodą kokosową

Koktajl ananasowy z wodą kokosową to prosty przepis na egzotyczny napój na lato. Na pewno wszystkim będzie smakował i zachwyci nawet dzieci.

Składniki:

  • 250 ml wody kokosowej,
  • 15 dag świeżego ananasa (ostatecznie może być z puszki),
  • kilka kostek lodu,
  • mięta,
  • kilka plasterków limonki.

Obranego ananasa należy zmiksować na gładkie puree, po czym dodać do niego wodę kokosową i wszystko dokładnie połączyć. Do całości podajemy świeżą miętę, plasterki limonki oraz lód.

 

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Evaluation of chemical constituents and antioxidant activity of coconut water (Cocus nucifera L.) and caffeic acid in cell culture. An Acad Bras Cienc. 2013;85(4):1235-47. doi: 10.1590/0001-37652013105312. Epub 2013 Sep 27.

The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos nucifera L.) water. Molecules. 2009 Dec 9;14(12):5144-64. doi: 10.3390/molecules14125144.

Hepatoprotective and antioxidant effect of tender coconut water on carbon tetrachloride induced liver injury in rats. Indian J Biochem Biophys. 2003 Oct;40(5):354-7.

Protective effect of coconut water concentrate and its active component shikimic acid against hydroperoxide mediated oxidative stress through suppression of NF-κB and activation of Nrf2 pathway. J Ethnopharmacol. 2014 Aug 8;155(1):132-46. doi: 10.1016/j.jep.2014.04.046. Epub 2014 May 14.

Study of Antiglycation, Hypoglycemic, and Nephroprotective Activities of the Green Dwarf Variety Coconut Water (Cocos nucifera L.) in Alloxan-Induced Diabetic Rats. J Med Food. 2015 Jul;18(7):802-9. doi: 10.1089/jmf.2014.0046. Epub 2015 Feb 4.

Hypoglycemic and antioxidant potential of coconut water in experimental diabetes. Food Funct. 2012 Jul;3(7):753-7. doi: 10.1039/c2fo30066d. Epub 2012 Jun 27.

Prophylactic effect of coconut water (Cocos nucifera L.) on ethylene glycol induced nephrocalcinosis in male wistar rat. Int Braz J Urol. 2013 Jan-Feb;39(1):108-17. doi: 10.1590/S1677-5538.IBJU.2013.01.14.

Beneficial effects of coconut water feeding on lipid metabolism in cholesterol-fed rats. J Med Food. 2006 Fall;9(3):400-7.

Comparative evaluation of the hypolipidemic effects of coconut water and lovastatin in rats fed fat-cholesterol enriched diet. Food Chem Toxicol. 2008 Dec;46(12):3586-92. doi: 10.1016/j.fct.2008.08.030. Epub 2008 Sep 3.

Effect on blood pressure of potassium, calcium, and magnesium in women with low habitual intake. Hypertension. 1998 Jan;31(1):131-8.

Rehydration after exercise with fresh young coconut water, carbohydrate-electrolyte beverage and plain water. J Physiol Anthropol Appl Human Sci. 2002 Mar;21(2):93-104.

Rehydration with sodium-enriched coconut water after exercise-induced dehydration. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2007 Jul;38(4):769-85.

Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jan 18;9(1):1. doi: 10.1186/1550-2783-9-1.

Poprzedni artykułOliwa jako naturalny środek na blizny po trądziku
Następny artykułOlej z czarnuszki – Najważniejsze właściwości
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.