Korzyści ze stosowania oleju neem na skórę i włosy

0
998
olej neem
Olej neem doskonale nadaje się do codziennej pielęgnacji włosów i skóry ciała.

Neem to niesamowity dar od natury! Oferuje on medycznie udowodnione korzyści zdrowotne i kosmetyczne. Olej z nasion neem fascynuje coraz większą rzeszę ludzi na całym świecie i jest stosowany jako główny składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji włosów i skóry ciała. Poznajmy jego główne właściwości i zastosowania.

Drzewa neem, znane również jako miodla indyjska, są rodzime dla rozległych obszarów Indii oraz innych części Azji Południowo-Wschodniej. Mogą być również określane w języku angielskim jako drzewa Margosa, jednak ich botaniczna nazwa to Azadirachta Indica. Neem jest uniwersalną rośliną, wykorzystywaną do wielu celów, m.in. produkcji olejku pielęgnacyjnego, a także ekstraktu roślinnego, który wykazuje wyjątkowe właściwości lecznicze. Zalicza się ją do podstawowych roślin i ekstraktów roślinnych, wykorzystywanych w tradycyjnych formułach ajurwedy.

Charakterystyka miodli indyjskiej

Miodlę indyjską wykorzystywano w Indiach od tysięcy lat i ma ugruntowaną pozycję w wielu formułach i lekach ajurwedyjskich, ze względu na swoje właściwości, pomagające w walce z licznymi  chorobami i dolegliwościami.

Każda część drzewa, tj. gałęzie, liście, kora, owoce, kwiaty i korzenie mogą być wykorzystywane, ponieważ zawierają cenne azadyrachtyny, będące związkami zapewniającymi neem właściwości antybakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Zapewniają one korzystny wpływ na organizm podczas leczenia różnych infekcji i przy wzmacnianiu układu odpornościowego. Produkty z miodli indyjskiej generalnie są bezpieczne w użyciu i nie powodują żadnych skutków ubocznych.

Olej neem to olej roślinny uzyskiwany z owoców i nasion drzewa miodli. Olej ten charakteryzuje się jasną do ciemnobrązowej barwy, w zależności od sposobu jego przetwarzania. Posiada bardzo gorzki smak, głównie ze względu na obecność triglicerydów i związków triterpenoidowych. Olej z miodli indyjskiej zawiera cenne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i kwas linolowy, które są szczególnie korzystne podczas pielęgnacji skóry.

 

Olej neem w pielęgnacji włosów

Jedynie tydzień regularnego stosowania oleju neem może doprowadzić do uzyskania widocznych efektów pielęgnacyjnych dla włosów i skóry głowy.

  1. Regeneracja i odżywienie włosów i skóry głowy

Olejek neem stanowi cenne źródło niezbędnych dla włosów i skóry głowy składników aktywnych, zapewniających skuteczną regenerację i odbudowę.

  • W przypadku stosowania oleju neem, rozcieńcz go wcześniej innym olejkiem bazowym, takim jak olej migdałowy lub olej kokosowy. Miodla indyjska zawiera bardzo silny olej oraz dość ostry zapach, który ludzie z wrażliwym węchem mogą trudno tolerować.
  • Masuj olejem skórę głowy i pozostaw na noc, lub zastosuj go przed myciem włosów.
  • Oprócz zapachu, skoncentrowany charakter oleju neem może on powodować reakcje alergiczne, szczególnie u osób o wrażliwej skórze. Z tego powodu warto przed użyciem wykonać próbę alergiczną na niewielkiej powierzchni skóry.
  1. Leczenie łupieżu

Olej neem jest naturalnym lekarstwem na łupież i suchą skórę głowy. Wiele naturalnych szamponów wykorzystuje jego wspaniałe właściwości, a regularne stosowanie może zapobiec powstawaniu łupieżu.

  • Olej z miodli indyjskiej wpływa na poprawę zdrowia skóry głowy, a także utrzymuje odpowiedni poziom pH.
  • Szampon wzbogacony olejem neem jest najwygodniejszym sposobem, aby zapobiec innym dolegliwościom skóry głowy, takim jak świąd czy łuszczyca.
  • Regularne stosowanie oleju może również przyczynić się do rozwiązania problemu przerzedzenia włosów i zapewnić wzmocnienie włosów już od samych korzeni.
  1. Sposób na kręcone włosy

Olej neem może być również używany na kręcone włosy w stanie surowym. Dodaj kilka kropli olejku do stosowanego na co dzień szamponu, a następnie zastosuj go na włosy i na chwilę pozostaw. Włosy zachowają piękny połysk, a także staną się gładkie i bardziej nawilżone.

  1. Usuwanie wszawicy

Olejek neem jest bezpieczną metodą usuwania wszy. Dostępne na rynku wyroby chemiczne mogą prowadzić do wielu niepożądanych skutków w zakresie zdrowia skóry głowy.

  • Pozostaw olej neem na głowie przez noc, a następnie przeczesz włosy grzebieniem do usuwania wszy. Czynność tę powtarzaj do skutku, czyli zniknięcia objawów infekcji.
  • Olejek neem nie wykazuje żadnych negatywnych skutków i nie powinien powodować reakcji alergicznych.
  1. Stymulacja wzrost włosów

Olej z miodli indyjskiej jest również znany ze swojej zdolności do stymulowania wzrostu włosów i poprawy ich kondycji.

  • Olejek może być stosowany w celu przeciwdziałania skutkom przerzedzania włosów, z powodu różnych przyczyn, w tym stresu, leków, zanieczyszczeń itp.
  • Ten naturalny środek w naturalny sposób stymuluje pracę cebulek włosowych i poprawia kondycję skóry głowy.
  1. Wspomaganie naprawy rozdwojonych końcówek włosów

Rozdwojone końcówki włosów są często efektem nieprawidłowej pielęgnacji włosów, m.in. użycia chemicznych lub termicznych zabiegów, które osłabiają strukturę włosów.

  • Olejek z miodli indyjskiej zapewnia głębokie nawilżenie i wzmacnia proces regeneracji znaczonych włosów.
  • Olejek skutecznie naprawia uszkodzone łuski włosów, a tym samym sprawia, że ​​włosy stają się łatwiejsze w układaniu.

 

Korzyści ze stosowania oleju neem dla skóry

Olej z miodli indyjskiej jest pełen substancji odżywczych i jest coraz częściej stosowany w różnych kremach, mydłach i innych kosmetykach pielęgnacyjnych. Jest bardzo korzystny dla skóry skłonnej do egzemy i przynosi korzyści ludziom, którzy cierpią z powodu łuszczycy i trądziku. Jego właściwości ściągające pomagają leczyć drobne skaleczenia i rany. Poznajmy najważniejsze korzyści jakie może zapewnić olej neem dzięki regularnej pielęgnacji skóry.

  1. Ochrona skóry przed procesami starzenia

Neem zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, które skutecznie chronią skórę przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego.

  • Olej z miodli indyjskiej zawiera cenne karotenoidy, które zapewniają wysoki poziom przeciwutleniaczy, chroniących skórę przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem, m.in. neutralizując wolne rodniki.
  • Olej neem jest bogaty w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ważne w pielęgnacji skóry witaminy. Jest łatwo wchłaniany przez skórę, dzięki czemu skutecznie ją odmładza i poprawia elastyczność.
  • Przy regularnym użyciu, olejek neem wygładza również zmarszczki i drobne linie mimiczne, dzięki czemu zwalcza widoczne oznaki starzenia skóry.
  1. Walka z trądzikiem

Olej neem jest idealny dla skóry trądzikowej, ponieważ oczyszcza wypryski i usuwa bakterie, które powodują problemy dermatologiczne.

  • Olej z miodli indyjskiej zawiera aspirynę, czyli związek, który usuwa bakterie powodujące trądzik.
  • Olejek pomaga także zmniejszyć zaczerwienienie i stany zapalne skóry.
  • Obecność kwasów tłuszczowych w oleju neem zapobiega powstawaniu i wspomaga leczenie blizn, które występują z powodu trądziku. Ważnym aspektem właściwości olejku jest fakt, że nie zatyka on porów.
  • Może być również stosowany, jako maska na twarz w celu usunięcia całego zanieczyszczenia z porów.
  1. Łagodzenie objawów egzemy

Główna przyczyna egzemy leży w genach, jednak można przeciwdziałać jej objawom. Olej neem pomaga ukoić symptomy, ale nie wyleczy przyczyny choroby.

  • Ponieważ neem wykazuje szczególnie wysoki poziom witaminy E oraz ważnych kwasów tłuszczowych, szybko wnika w zewnętrzną warstwę skóry, przywracając jej naturalną barierę ochronną i zapobiega utracie wilgoci.
  • Jego zdolność do zmniejszenia stanu zapalnego łagodzi wszelkie podrażnienia.
  • Zawarte w oleju nNimbidin oraz związki Nimbinu pomagają w łagodzeniu zaczerwienienia i obrzęków, a także pomagają leczyć suchą i uszkodzoną skórę.
  • Olejek z miodli wykazuje właściwości antyseptyczne, które zapobiegają infekcjom.
  1. Walka z grzybicą

Zakażenia grzybicze skóry, takie jak grzybica paznokci stóp, są dość powszechne. Można jednak przeciwdziałać im zupełnie naturalnymi metodami.

  • Neem jest jednym z najsilniejszych leków przeciwgrzybicznych dostępnych w przyrodzie, co sprawia, że ​​jest dobrym zamiennikiem dla leków na receptę.
  • Oba związki z liści Neem – gedunin i nimbidol są odpowiedzialne za działania przeciwgrzybiczne. Związki te skutecznie niszczą grzyby, przyczyniające się do rozwoju zakażenia.
  • Testy wykazały, że olej neem jest skuteczny na 14 różnych kultur grzybów.
  1. Usuwanie suchości skóry

Olej z nasion neem to skuteczna odżywka dla skóry, zapobiegająca objawom przesuszenia i łuszczenia.

  • Olejek nawilża skórę dostatecznie głęboko, że może wyleczyć przewlekłą suchość skóry.
  • Jego nawilżająca formuła ziołowa reguluje kondycję skóry, która staje się wolna od pęknięć i objawów łuszczenia.
  1. Usuwanie hiper-pigmentacji

W tradycji hinduskiej ajurwedy od wieków neem stosowane było do usuwania przebarwień i nierówności pigmentacyjnej skóry.

  • Przy regularnym stosowaniu olejek równoważy koloryt skóry.
  • Miodla indyjska hamuje wytwarzanie w skórze melaniny, będącej substancją barwiącą, która wydzielana w większych ilościach prowadzi do nadmiernej pigmentacji.

 

Inne korzyści i zastosowania oleju neem

Dzięki swojemu wyjątkowemu składowi chemicznemu olej neem na przestrzeni wieków znalazł liczne zastosowania, nie tylko pielęgnacyjne i kosmetyczne.

  1. Właściwości antyseptyczne

Coraz częściej olejek neem można spotkać w produktach do pielęgnacji ciała, takich jak pasty do zębów, czy płyny do mycia i płukania jamy ustnej, ponieważ wykazuje on bardzo silne i cenne właściwości antyseptyczne, które pomagają utrzymać zęby i dziąsła w zdrowiu, zapobiegając ich infekcji.

  1. Produkcja leków

Tradycyjnie, miodla indyjska występuje w wielu tradycyjnych przepisach i formułach leczniczych, przeznaczonych do stosowania przy licznych chorobach i dolegliwościach zdrowotnych. Powstający z niej olejek jest stosowany do przygotowania leków, przeznaczonych m.in. do leczenia cukrzycy, zapalenia stawów, chorób krwi i problemów trawiennych.

  1. Produkcja kosmetyków

Rosnące na całym świecie zainteresowanie kosmetykami naturalnymi skłoniło wielu producentów na skierowanie uwagi również na takie surowce jak miodla indyjska. Olejek neem można coraz częściej spotkać w różnorodnych produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Jest on także bardzo popularny we wszystkich produktach do aromaterapii i wykonywania masażu ciała.

  1. Pestycydy, środki grzybobójcze i środki bakteriobójcze

Osoby zainteresowane uprawami ekologicznymi mogą korzystać z tego oleju w celu ochrony roślin przez infekcjami chorobowymi. Stanowi on wielofunkcyjny środek ochronny i może być stosowany w produkcji domowych pestycydów, środków grzybobójczych i bakteriobójczych.

  1. Produkcja kosmetyków dla zwierząt

Olej z miodli indyjskiej jest również stosowany w różnych produktach do pielęgnacji zwierząt domowych. Produkty z olejem neem są szczególnie przydatne do odstraszania kleszczy i pcheł, jak również kontrolowania świerzbu i zapalenia skóry. Olej z miodli indyjskiej jest wystarczająco silny, aby zabić kleszcze i wszy u zwierząt domowych, a także zapobiegać ponownemu ich wystąpieniu. Oczywiście jest to środek względnie łagodny, dlatego przy jego stosowaniu trzeba trochę cierpliwości. Olejek przede wszystkim warto dodać do szamponu myjącego, a także można go rozpylać w miejscu, gdzie zwierzęta zazwyczaj spędzają czas.

  1. Środki odstraszające owady

Olej neem to doskonały środek odstraszający, dla szerokiej gamy najczęściej występujących w okolicach gospodarstw domowych insektów. Dobrze działa na odstraszanie owadów ogrodowych, w tym gąsienic, nicieni, chrząszczy, a także roztoczy. W domu, olejek neem może zwalczać mrówki, karaluchy i termity. Olej z miodli indyjskiej może być również używany odstraszająco na komary. W tym celu należy rozpylać go wokół siebie, a także można nanieść go na przedmioty w swoim otoczeniu.

  1. Czyszczenie

Czyszczenie dywanów i materaców z mikroorganizmów może stanowić nie lada problem, zwłaszcza gdy zależy nam na naturalnych metodach. W tym celu wystarczy dodać olej neem do szamponów i sprayów, aby usunąć wszystkie roztocza, bakterie lub grzyby, które mogą być dla nich pożywką.

  1. Leczy drobne rany

Olej z miodli indyjskiej może być również stosowany w leczeniu mniejszych skaleczeń i ran. Wymieszaj olejek z wazeliną w proporcji 1:5, a następnie stosuj maść według potrzeb.

Czy jesteście już fanami tego super cudownego, roślinnego oleju do pielęgnacji włosów i skóry, a także przydatnego w wielu innych sytuacjach?

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here