Olej z amarantusa sekretem zachwycającej urody

0
694
olej z amarantusa
Olej z amarantusa posiada liczne właściwości pielęgnacyjne, które można wykorzystać domowymi sposobami

Olej z amarantusa pozyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion rośliny znanej w Polsce jako szarłat. Stanowić on może wspaniały dodatek do kremów i balsamów, zapewniając widoczne korzyści nawilżające i wygładzające. Chętnie wykorzystuje się go również w domowych zabiegach regeneracji włosów. Poznajmy jego główne właściwości i zastosowania.

Olej z amarantusa otrzymuje się z nasion szarłatu (Amaranthus paniculatus), w wyniku procesu tłoczenia na zimno. Posiada on bardzo cenną i szczególnie przydatną dla pielęgnacji urody strukturę składników aktywnych, m.in. wysokie stężenie kwasów NNKT, bogactwo aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B, E i A, a także przeciwutleniacze i skwalen. Wszystkie one pozwalają na efektywną pielęgnację urody, skuteczną ochronę przed procesami starzenia oraz działania szkodliwych warunków zewnętrznych.

Czym jest amarantus

Amarantus to bardzo interesująca i urodziwa roślina, pochodząca z Ameryki Południowej. Większość odmian tego zboża charakteryzuje się krzaczastymi kłosami z kwiatami w kolorze wahającym się od złoto-żółtego po intensywne czerwienie, aż do jasnych fioletów. Amarantus rośnie podobnie jak słonecznik. Zboże to pochodzi z rodziny szarłatów, a kwiaty tej rośliny kołysząc się na wietrze, sprawiają, że ogród zaczyna wyglądać magicznie.

Liście zboża amarantusa są bardzo zdrowe i mogą stanowić smaczny dodatek do sałatki. Natomiast nasiona można wykorzystać do musli, jak również do przygotowywania zdrowych koktajli. Jednakże najwięcej korzyści przynosi amarantus w postaci oleju.

Właściwości oleju amarantusowego

Olej amarantusowy pozwala chronić skórę szkodliwym przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak zanieczyszczenia czy promieniowanie UV. Zawiera on bogactwo kwasów nienasyconych, których ilość wynosić może w przedziale 55-80%. Najwięcej jest kwasu oleinowego 15-30% i kwasu linolowego 40-50%. Olej stanowi także cenne źródło naturalnych przeciwutleniaczy i witamin A, B i E. Bardzo charakterystycznym składnikiem oleju z szarłatu jest cenny skwalen, którego ilość może wynosić nawet 5-6,5%. Dzięki wyjątkowemu składowi wykazuje następujące właściwości:

  • regenerujące i przyśpieszające gojenie,
  • przeciwzapalne i kojące,
  • immunomodulujące,
  • odmładzające i ochronne,
  • antyoksydacyjne,
  • nawilżające i odżywcze,

Lecznicze i pielęgnacyjne przeznaczenie oleju z amarantusa

Olej z amarantusa może być stosowany do codziennej pielęgnacji skóry ciała i włosów, a w szczególności cery twarzy, szyi i dekoltu. Często stosowany jest na suchość skóry rąk i stóp, jako olejek do kąpieli czy relaksacyjnego masażu ciała. Do najczęstszych zastosowań oleju należą:

  • nawilżenie, odżywienie i zmiękczenie skóry,
  • skuteczna pielęgnacja bardzo suchej, popękanej i wrażliwej skóry,
  • pielęgnacja cery atopowej, łuszczącej się i dojrzałej,
  • naturalna pielęgnacja przesuszonej skóry rąk i stóp,
  • wspomaganie leczenia chorób i dolegliwości dermatologicznych, takich jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wypryski, bielactwo, czy wrzody,
  • wsparcie leczenia trądziku, wyprysków i ukąszeń owadów,
  • ochrona skóry w czasie radioterapii,
  • wspomaganie gojenia się siniaków, ran, oparzeń i odleżyn,
  • wspaniały olej bazowy do domowych preparatów kosmetycznych i leczniczych.

Kosmetyczne zastosowanie olejku amarantusowego

Korzyści pielęgnacyjne i kosmetyczne to jeszcze jeden powód, dla którego amarantus staje się w ostatnim czasie tak bardzo popularny. Olej z amarantusa wykorzystywany jest do poprawienia wyglądu i zdrowia skóry oraz włosów. Sprawia on, że nie tylko wyglądają pięknie, ale również stają się naturalnie czyste i jasne.

Olej amarantusowy można dodać do sosów lub koktajli, i w ten sposób zadbamy o swoje włosy od wewnątrz. Jednakże równie dobrym pomysłem jest wcieranie olejku bezpośrednio w skórę czy włosy, gdyż wtedy mamy możliwość zaobserwowania natychmiastowych efektów.

Olej z amarantusa doskonale radzi sobie ze swędzącą skórą głowy, łupieżem, a także przesuszonymi i rozdwajającymi się końcówkami włosów. Skutecznie je nawilża, wzmacnia ich strukturę i przywraca naturalny blask. Bez problemu można przy jego użyciu samodzielnie wykonać domową maseczkę regeneracyjną.

Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na to, w jaki sposób wykorzystać olej amarantusowy dla poprawy urody.

  1. Olej z amarantusa bezpośrednio na skórze twarzy

Raz lub dwa razy dziennie, najlepiej przed prysznicem i snem, zwilż delikatnie ręce, strzepując z nich nadmiar wody. Następnie nałóż na dłonie 3 krople olejku z amarantusa i okrężnymi ruchami wsmaruj go delikatnie w skórę. Olejek należy stosować przy pomocy delikatnego masażu, pamiętając, by w czasie zabiegu mieć zamknięte oczy. Należy upewnić się czy jest odpowiednio rozprowadzony na całej powierzchni skóry twarzy. Trzeba to zrobić szybko, gdyż olejek amarantusowy w stosunkowo krótkim czasie się wchłania. Po takim zabiegu cera zaczyna czerpać z niego skwalen, który odpowiednio dotlenia komórki. Olej z amarantusa doskonale nawilża i rozjaśnia cerę.

  1. Naturalny balsam z użyciem olejku z amarantusa

Składniki:

  • ¼ szklanki wosku pszczelego,
  • 2 łyżki masła kokosowego lub masła shea,
  • ¼ szklanki oleju kokosowego,
  • ½ szklanki oleju migdałowego,
  • 1 łyżeczka oleju z amarantusa.

* Można dodać dowolny zapachowy olejek eteryczny według własnych preferencji i upodobań. Najbardziej popularne z nich to olejek waniliowy i olejek lawendowy.

Wykonanie:

Na małym ogniu rozpuścić wosk pszczeli i dodać do niego masło kokosowe lub masło shea. Całość należy podgrzewać, aż zamieni się w ciecz, a następnie dodać olej kokosowy i zamieszać. Po zdjęciu z palnika dodajemy olejek migdałowy. W tym momencie należy postępować szybko, by wosk pszczeli za bardzo się nie wystudził. W następnej kolejności całość dokładnie zmieszać mikserem na gładki krem, po czym delikatnie ostudzić i dodać do niej olejek z amarantu oraz wybrany olejek eteryczny. Powstały balsam należy przechowywać w szklanym pojemniczku w temperaturze pokojowej. Najlepiej zużyć go w ciągu trzech miesięcy.

  1. Peeling do twarzy z oleju z amarantusa i płatków owsianych

Składniki:

  • ¼ szklanki płatków owsianych dobrze zmiksowanych,
  • 2 łyżki surowego, organicznego miodu,
  • 1 łyżeczka plus kilka kropli olejku z amarantusa.

Wykonanie:

Wszystkie powyższe składniki należy połączyć w misce, z których powinna powstać lepka substancja. Jeśli powstała substancja jest zbyt lepka lub nie jest gładka można dodać do niej kilka kropli olejku lub wody. Następnie maseczkę peelingującą nakładamy masującymi ruchami na całą powierzchnię twarzy, ze szczególnym uwzględnieniem problematycznych obszarów cery. Następnie dokładnie oczyszczamy skórę twarzy za pomocą ciepłej wody. Kolejnym krokiem będzie wmasowanie w skórę twarzy kilka kropli olejku z amarantu i pozostawienie go do wchłonięcia.

  1. Maseczka na włosy z olejku amarantowego i kokosowego

Składniki:

  • ¼ szklanki olejku migdałowego
  • 2 krople olejku z amarantusa
  • 8-10 kropli olejku lawendowego – optymalnie

Wykonanie:

W naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż wszystko razem się ze sobą połączy. Tak przygotowaną maskę nakładamy na dłonie i rozcieramy, po czym wmasowujemy w całą powierzchnię włosów. Należy pamiętać, by maska pokryła je dokładnie od cebulek aż po końcówki włosów. Warto również przeczesać włosy, co da pewność, że maska jest równomiernie rozłożona na całej ich powierzchni. Następnie włosy należy spiąć lub związać i zawinąć je w wilgotny i ciepły ręcznik. Ręcznik ten pozostawiamy na włosach przez 30-60 minut, po czym myjemy głowę delikatnym szamponem.

  1. Olej z amarantusa w odżywkach i szamponach do włosów

Olej z amarantusa może być wykorzystywany w celu zwiększenia skuteczności stosowanych w domu odżywek oraz szamponów do włosów. Nie zaleca się wlewania olejku z amarantu bezpośrednio do butelki z szamponem lub odżywką. Lepszym sposobem jest umieszczenie na dłoni kilku kropel tego olejku, a następnie dodanie do niego szamponu i wymieszanie całości. Taką mieszankę można bezpośrednio wykorzystać do mycia włosów. Po spłukaniu szamponu olejek pozostanie na włosach jako naturalny balsam.

  1. Olejek amarantusowy na mocne paznokcie

W celu wzmocnienia płytek paznokci należ maczać je w mieszance ciepłego oleju amarantusowego z sokiem z cytryny. Taka mieszanka sprawdzi się również jako domowy preparat na suche dłonie i skórki przy paznokciach.

Ciekawostki na temat amarantusa

Amarantus ma fascynującą historię, która wyjaśnia dlaczego nie jest on tak dobrze znany, jak by na to zasługiwał, biorąc pod uwagę jego bogactwo w składniki odżywcze. Ten wyjątkowy rodzaj zboża uprawiany był przez Azteków już w Starożytności,. Wykorzystywano go wówczas nie tylko jak ceniony pokarm i lek, ale również jako ważny element ceremonii religijnych.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że Aztekowie ze zboża szarłatu oraz miodu wykonywali posągi swoich bożków. Były one czczone w rytuałach religijnych, a następnie łamane i zjadane. Kiedy Hiszpanie przybyli do Ameryki Cortez zakazał uprawy tego zboża, właśnie ze względu na pogańskie przesądy. Prawdopodobnie z tego powodu amarantus nie przetrwał do dziś w tradycji upraw w pierwotnej formie.

W celu zlikwidowania uprawy ziaren amarantusa Hiszpanie palili wszystkie napotkane pola z tym ziarnem. Pozostawili tak małe ilości, że prawie zupełnie zboże to przestało istnieć. Zmieniło się to dopiero ok. roku 1970, kiedy to wprowadzono to zboże do Stanów Zjednoczonych i zaczęto uprawiać je na szerszą skalę. Od tego czasu popularność tego zboża nieustannie rośnie wraz ze świadomością konsumentów na całym świecie.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here