Nasiona czarnuszki dla naturalnej ochrony zdrowia

1
6985
nasiona czarnuszki
Nasiona czarnuszki zapewniają liczne i bardzo cenne właściwości zdrowotne, które zostały wielokrotnie udowodnione naukowo

Dotychczas przeprowadzono ponad 650 poważnych badań, które ukazały liczne korzyści ze stosowania nasion czarnuszki, które pochodzą z rośliny zwanej Nigella Sativa. Cieszą się one niezwykle długą historią wykorzystywania w medycynie, w tym w tradycyjnej medycynie Ajurweda i Siddha. Poznajmy najważniejsze korzyści, jakie mogą nam dać nasiona czarnuszki.

Czarnuszka to niewielkie ciemne nasiona, które w kształcie przypominają półksiężyce. Ze względu na swoje wszechstronne właściwości, olej z nasion czarnuszki czczony był już w okresie Starożytności. Na dowód tego wspomina się często, że w grobowcu faraona Tutenchamona znaleziono flakon z tym właśnie olejem.

Nasiona czarnuszki

W The Journal of Asian Pacific Tropical Biomedicine opublikowane opinię na temat możliwości nasion czarnuszki:

Nasiona czarnuszki są szeroko stosowane w leczeniu różnych chorób i dolegliwości. W literaturze islamskiej czarnuszka uważana jest za jedno z najwybitniejszych środków leczniczych.

Nasiona czarnuszki powszechnie stosowane są jako środek przeciw nadciśnieniu, lek na wątrobę, a także jako środek moczopędny, wspomagający układ pokarmowy. Działają przeciwbiegunkowo, a także pobudza apetyt i mogą być stosowane jako lek przeciwbólowy, antybakteryjny i wspomagający leczenie chorób skóry”.

Nasiona czarnuszki mają ponad 20 podstawowych zastosowań farmakologicznych

Czarnuszka ma szerokie spektrum zastosowania farmakologicznego, co wielokrotnie zostało  poparte naukowo. Nasiona czarnuszki wykazują przede wszystkim właściwości:

  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • immunomodulujące,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • przeciwzapalne,
  • spazmolityczne,
  • rozszerzające oskrzela,
  • chroniące wątrobę,
  • chroniące nerki,
  • zapewniające ochronę gastryczną,
  • przeciwutleniające.

Tradycyjnie nasiona czarnuszki wykorzystywane są w celu wsparcia pracy systemu immunologicznego, poprawy samopoczucia, wsparcia działania układu pokarmowego, a także układu oddechowego. Czarnuszka wykorzystywana jest także przy problemach z wątrobą i nerkami, jak również jako wsparcie i ochrona dla serca. W Azji i na Bliskim Wschodzie czarnuszka od dawna wykorzystywana jest również w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli oraz reumatyzmu i innych chorób zapalnych.

Nalewka z nasion czarnuszki tradycyjnie wykorzystywana jest w leczeniu niestrawności, utraty apetytu, biegunki, a także infekcji pasożytniczej oraz problemów skórnych. Olejek z nasion czarnuszki wykorzystywany jest nawet jako środek antyseptyczny. Natomiast prażone nasiona czarnuszki stosuje się w celu zatrzymania wymiotów.

Najważniejsze właściwości zdrowotne nasion czarnuszki

Najsilniejszym składnikiem chemicznym nasion czarnuszki jest thymoquinone. Z kolei aktywne związki biologiczne w czarnuszce to a-hederyna alkaloidy, flawonoidy, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe. Liczne badania przeprowadzane w celu sprawdzenia korzyści zdrowotnych wynikających z zastosowania nasion czarnuszki wskazały przede wszystkim na kilka najważniejszych:

  1. Przeciwnowotworowe działanie czarnuszki

Wiadomo, że thymoquinone wykazuje naturalne działanie przeciwnowotworowe. Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że posiada on korzystny wpływ na leczenie i walkę z rakiem, zarówno in vitro, jak i in vivo, czyli w probówkach. Osłabia on większość agresywnych cech nowotworu.

Zawierający thymoquinone wyciąg z czarnuszki wydaje się być skutecznym przede wszystkim w walce z rakiem znajdującym się we krwi, płucach, wątrobie, nerkach, piersiach, prostacie, a także szyjce macicy, okrężnicy i na skórze.

  1. Przeciwcukrzycowe działanie czarnuszki

Stres oksydacyjny może zmniejszyć efektywność działania komórek beta trzustki, a są one odpowiedzialne za produkcję i uwalnianie insuliny. Dlatego też stres oksydacyjny uważany jest za jeden z czynników powodujących cukrzycę.

Nasiona czarnuszki zmniejszają stres oksydacyjny, tym samym pozwalają zachować integralność komórek beta trzustki. W przeprowadzonych badaniach osoby z cukrzycą spożywały przez trzy miesiące, codziennie po dwa gramy nasion czarnuszki. Doprowadziło to u większości pacjentów do zmniejszenia poziomu cukru we krwi, a także HbA1c oraz zwiększyło funkcjonalność komórek beta trzustki. Ten fakt spowodował właśnie, że nasiona z czarnuszki mogą być wsparciem w leczeniu cukrzycy typu II.

  1. Czarnuszka na wzmocnienie serca i układu krwionośnego

Spożywanie nasion czarnuszki przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia krwi oraz tętna. Zawarty w czarnuszce thymoquinone korzystnie wpływa również na dysfunkcję śródbłonka, która jest zaangażowana w wiele chorób układu sercowo-naczyniowego.

U pacjentów, u których występuje dysfunkcja śródbłonka, wynikające ze starczenia, thymoquinone pomaga w odzyskiwaniu funkcji śródbłonka poprzez hamowanie stresu oksydacyjnego oraz regulowaniu angiotensyny, która bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi.

  1. Nasiona czarnuszki a zapobieganie otyłości

Nasiona czarnuszki wykazują działanie, zapobiegające rozwojowi otyłości. Chodzi przede wszystkim o wsparcie redukcji masy ciała, a także obwodu tali i bioder.

Z obserwacji naukowców wynika, że regularne spożywanie czarnuszki pozwala na znaczną utratę wagi ciała i zmniejszenie obwodu w talii. Przeprowadzone na czczo badania poziomu cukru we krwi wykazały, że ich średni poziom jest wyraźnie niższy.

  1. Czarnuszka poprawia funkcje układu oddechowego

Liczne badania wykazały, że nasiona czarnuszki mogą być skuteczne w leczeniu astmy. Jedno z badań wykazało, że thymoquinone czarnuszki miało zasadniczy wpływ na stan zapalny i oraz objawy astmy. Kolejne badania potwierdziły działanie przeciwastmatyczne ekstraktu z nasion czarnuszki.

Zawarte w czarnuszce związki aktywne wpływają na rozszerzanie oskrzeli, pomagając zwalczać objawy choroby. Ponadto czarnuszka ma działanie rozluźniające, a także zapewnia efekty antycholinergiczne – redukujące skurcze mięśni gładkich oraz przeciwhistaminowe – blokujące reakcje alergiczne.

Olej z nasion czarnuszki jako mityczny eliksir życia

Czarnuszka w celach leczniczych wykorzystywana jest od bardzo dawna i znaleźć można na to potwierdzenie, że już od co najmniej 3300 lat. Po raz pierwszy czarnuszka wspominana jest wraz z opisem odkrycia grobowca faraona Tutenchamona. Istnieją dowody również na to, że nasiona czarnuszki były wykorzystywane w celach leczniczych na Bliskim Wschodzie, w Indiach i krajach Morza Śródziemnego. Czarnuszkę wykorzystywano do leczenia bólów głowy, podrażnień skóry, a nawet także chorób uznawanych za nieuleczalne. Na całym Środkowym Wschodzie nasiona czarnuszki uważane są za najlepsze naturalne panaceum na stany zapalne, jakie kiedykolwiek odkryto.

W wielu opracowaniach wspomina się, że z nasion czarnuszki korzystało wiele historycznych postaci, m.in.:

  • Kleopatra miała używać nasion czarnuszki do zabiegów kosmetycznych.
  • Królowa Nefretete miała stosować olej z nasion czarnuszki do nadania blasku swoim paznokciom i włosom.
  • Hipokrates wykorzystywał olej z nasion czarnuszki do pomocy przy zaburzeniach z trawieniem i metabolizmem.
  • Archeolodzy odkryli, że nawet faraon Tutenhamon miał przy sobie buteleczkę olejku z nasion czarnuszki w grobie, która prawdopodobnie miała się przydać w życiu pozagrobowym.
  • Mahomet miał powiedzieć, ze czarnuszka jest lekarstwem na każdą chorobę, oprócz śmieci.

Nic zatem dziwnego, że olej z czarnuszki od tysięcy lat wykorzystywany jest również przez praktykujących medycynę Ayurvedy, a także w tradycyjną medycynę chińską. Ma on zastosowanie bardzo szerokie, od łagodnych chorób po ekstremalnie trudne i ciężkie. W ostatnich latach olej z nasion czarnuszki poddawany jest wielu badaniom, które mają potwierdzić jego liczne korzyści i zasadność zastosowania.

Składniki nasion czarnuszki, które decydują o ich wyjątkowości

W nasionach czarnuszki znajduje się ponad sto związków chemicznych, które zostały dotychczas odkryte. Jednakże wiadomo, że sporo składników odżywczych nie zostało jeszcze identyfikowane. Głównym składnikiem aktywnym, znajdującym się w oleju z nasion czarnuszki, jest krystaliczny nigellone, który świadczy o jego absolutnej wyjątkowości. Olej z nasion czarnuszki zawiera jednak wiele innych związków chemicznych, do których zaliczyć można między innymi beta-sitosterol, thymoquinone, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas palmitoleinowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas arachidonowy, cenne białka oraz witaminy B1, B2 i B3. Zawiera on również wapń, kwas foliowy, żelazo, a także miedź, cynk i fosfor.

Olej z nasion czarnuszki posiada wysoką zawartość fitosteroli, które są bardzo cennymi składnikami dla organizmu. Pozwalają one wspomagać naturalną produkcję hormonów, prowitaminy D, a także kwasów żółciowych. Przyczyniają się również do zapobiegania zaburzeń endokrynologicznych, niedoborów odporności organizmu oraz występowania chorób układu krążenia. W rezultacie tego nasiona czarnuszki uznawane są za bardzo zdrowy i cenny składnik diety, doskonale wspierający wiele podstawowych funkcji organizmu.

Główne powody, dla których warto regularnie spożywać nasiona czarnuszki:

  1. Zapewnienie prawidłowego działania układu odpornościowego

Według wielu specjalistów, za każdym razem, kiedy spożywany olej z czarnuszki stymulujemy układ odpornościowy do walki, a także zwiększamy liczbę komórek NK. Zdolność do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego może przyczynić się do skuteczniejszej walki z nawet najbardziej niebezpiecznymi wirusami i chorobami, nawet takimi jak rak czy HIV. Jest to możliwe dzięki temu, że czarnuszka ma zdolność stymulowania produkcji komórek szpiku kostnego oraz komórek układu immunologicznego. Nasiona czarnuszki zawierają również sporą ilość wytwarzanego interferonu. Chronią one także zdrowe komórki przed szkodliwym działaniem wirusów, a jednocześnie pomagają niszczyć komórki nowotworowe oraz zwiększają liczbę produkowanych przeciwciał komórek B.

Korzyści zdrowotne, wynikające z nasion czarnuszki, dotykają praktycznie całego ciała. Właściwości immunologiczne i związki aktywne okazują się bardzo pomocne w walce z niewyobrażalnie wielką listą chorób i zaburzeń autoimmunologicznych. Możliwe jest to dzięki pobudzaniu układu odpornościowego do działania, dzięki wsparciu produkcji niezbędnych komórek organizmu, szpiku kostnego, a także naturalnego interferonu.

Nawet ludzie z idealnym stanem zdrowia, którzy spożywają codziennie nasiona czarnuszki, odczuwają zwiększoną witalność i lepsze samopoczucie.

  1. Wspieranie procesu leczenia i zapobieganie nowotworom

Naukowcy z Laboratorium w Południowej Karolinie odkryli, że nasiona czarnuszki są w stanie również stymulować aktywność obojętnochłonnych granulocytów, czyli najliczniejszego typu białych krwinek w organizmie. To właśnie one docelowo wpływają na zmniejszenie się rozmnażania komórek nowotworowych, a także mogą wpłynąć na ich całkowite wyeliminowanie. Niektóre źródła podają, że dzięki wsparciu leczenia nasionami czarnuszki, możliwe było wyleczenie z niektórych typów nowotworów, rozwiniętych nawet do trzeciego etapu.

Udowodniono naukowo, że roślina, z której pochodzą nasiona czarnuszki, może korzystnie wpływać na leczenie chorób nowotworowych, w tym raka trzustki. Obecnie, ten rodzaj nowotworu jest jednym z najtrudniejszych do wyleczenia. Wszystko to dlatego, że po pięciu latach tradycyjnego leczenia raka trzustki przeżywalność wynosi jedynie cztery procent.

W Uniwersytecie w Filadelfii zostały przeprowadzone badania, które udowodniły, że nasiona czarnuszki niszczą komórki raka trzustki. Do tego czynią to w niewiarygodnie szybkim tempie, nawet w 80 %-tach. Badania te wykazały również, że czarnuszka zatrzymuje proces transkrypcji genu, co uniemożliwia komórkom nowotworowym replikowanie.

Magicznym składnikiem nasion czarnuszki wydaje się być thymoquinone. Naukowcy uważają, że thymoquinone zapewnia bardzo obiecujące wyniki w leczeniu zarówno dla pacjentów, którzy już przeszli interwencję chirurgiczną i chemioterapię, jak i jako naturalny środek prewencyjny dla pacjentów, którzy są genetycznie podatni na tego typu choroby.

  1. Naturalne wsparcie pracy serca i układu krwionośnego

Nawet ogólna witalność organizmu na najwyższym poziomie nic nie znaczy, jeśli zaniedba się serce. Nasiona czarnuszki na wiele różnych sposobów korzystnie wpływają na ten bardzo ważny organ organizmu, a także na cały układ sercowo-naczyniowy.

Nasiona czarnuszki są przede wszystkim bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, a także zawierają cenne fitosterole, które pomagają wzmacniać i zwiększać elastyczność ścianek naczyń krwionośnych. Przyczynia się to również do zmniejszenia kruchości naczyń włosowatych i ich przepuszczalności. W ten sposób zapobiega się występowaniu zakrzepów, a także zmniejsza ciśnienie tętnicze.

Nasiona czarnuszki pomagają również w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. To z kolei zapobiega powstawaniu niebezpiecznych chorób miażdżycowych, a także zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w całym układzie sercowo-naczyniowym. Dodatkowo, nasiona czarnuszki bywają wykorzystywane przy leczeniu tachykardii, bradykardii, niedociśnienia, jak również nadciśnienia i przy innych chorobach serca.

  1. Skuteczna ochrona przed bakteriami odpornymi na antybiotyki

W roku 1992 w Bangladeszu przeprowadzono badania, w których udowodniono, że nasiona czarnuszki mają silne właściwości antybakteryjne. Wyniki wskazały, że w wielu przypadkach są skuteczniejsze niż najsilniejsze antybiotyki, ponieważ kolejne mutacje drobnoustrojów zwiększyły ich odporność na popularne leki. Efekty badań okazały się bardzo obiecujące, gdyż zaczęto stosować olej z nasion czarnuszki na bakterie odporne na antybiotyki.

Najlepsze sposoby na stosowanie nasion czarnuszki

Najskuteczniejszą formą spożywania tej rośliny jest olej z nasion czarnuszki. Wszystko to dlatego, że olej jest bardziej skoncentrowany, niż same nasiona czarnuszki, a do tego jest lepiej wchłaniany. Ponadto dzięki temu, że jest łatwo przyswajalny, wystarczy spożywanie jedynie 1 łyżeczki oleju z czarnuszki dziennie. Większość ekspertów z dziedziny medycyny naturalnej zaleca jednak spożywanie 1 łyżeczki oleju z nasion czarnuszki dwa razy dziennie. Najlepiej czynić to na czczo, przed pierwszym posiłkiem rano, oraz wieczorem. Jeśli olej z nasion czarnuszki stosowany jest zapobiegawczo można ograniczyć się do jednej dawki dziennie.

Dla niektórych olej z czarnuszki może mieć działanie uspokajające, jednakże ze względu na swoje właściwości żółciowo-wydalnicze, zaleca się spożywanie oleju z nasion czarnuszki wieczorem. Chyba, że już przyjmowany jest on w celach leczniczych, czyli 2 razy dziennie.

Można również przygotować coś na własną rękę. Wystarczy wymieszać olej z nasion czarnuszki z wodą lub sokiem. Można również wykorzystać go jako dodatek do herbaty. Warto go przyjmować codziennie jako naturalny środek zapobiegawczy, przeciw licznym chorobom i dolegliwościom.

Wiele osób dodaje olej z nasion czarnuszki do kremów do twarzy i ciała. Daje to fenomenalne rezultaty. Taka mieszanka korzystnie działa również miejscowo przy oparzeniach, łuszczycy i innych chorobach skórnych. Wystarczy wymieszać olej z nasion czarnuszki z modem i / lub czosnkiem, aby uzyskać tonik idealny w sezonie przeziębień i grypy.

Nasiona czarnuszki – Kupno i przechowywanie

Nasiona czarnuszki kupowane są zazwyczaj w niewielkich ilościach, w szczelnie zamkniętych torebkach. Warto pamiętać, że po kupnie należy je przetrzymywać w zamkniętych pojemnikach i chronić przed działaniem światła słonecznego.

Przede wszystkim, by skorzystać z najcenniejszych korzyści i właściwości oleju z czarnuszki należy nabyć produkt wykonany jedynie z jej nasion, w procesie tłoczenia na zimno. Ważny jest jednak nie tylko sam proces przetwarzania, ale także dalszego przechowywania. Należy to czynić w szklanych i szczelnych butelkach, najlepiej z brązowego szkła. Pojemnik z olejem z czarnuszki należy przechowywać w chłodnym, ciemnym i przewiewnym pomieszczeniu.

Poprzedni artykułOliwa z oliwek – Rodzaje, właściwości, zastosowania
Następny artykułFakty i korzyści wynikające ze stosowania bazylii
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

1 KOMENTARZ

  1. Jest to roślina jednoroczna z rodziny jaskrowatych dorastająca do 40 centymetrów wysokości. Liście są charakterystycznie pierzastodzielne, bardzo wąskie. Kwiaty niebieskawe z czarnymi pręcikami. Owoc czarnuszki składa się z 5-10 zrośniętych mieszków zawierających czarne, aromatyczne nasiona.

    Pokrewnymi jej gatunkami są ozdobna czarnuszka damasceńska o większych i okazałych kwiatach oraz występująca wśród zbóż czarnuszka polna.

    Surowcem zielarskim są nasiona zawierające olejek eteryczny (do 1,5%), saponiny, goryczki, garbniki i olej. Czarnuszka działa rozkurczowo, rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg moczowych, zwiększa wydzielanie moczu. Działa także wykrztuśnie, stymulując wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i ułatwiając ich samooczyszczanie. Jest także środkiem mlekopędnym zalecanym kobietom karmiącym.
    Czarnuszka jest przyprawą stosowaną do wyrobu pieczywa. Służy również jako dodatek do marynowanych ogórków, poprawiając ich smak i jędrność.
    Zioło podaje się w postaci odwaru. 2 łyżki nasion zalanych litrem zimnej wody doprowadza się do wrzenia na okres 15 minut. Odwar należy pić kilkakrotnie w ciągu dnia w małych porcjach.
    Czarnuszkę wysiewa się w kwietniu wprost do gruntu w rzędach o rozstawie 25 cm. Należy zwrócić uwagę, że do kiełkowania nasiona wymagają zupełnej ciemności – nawet krótkotrwałe naświetlanie może powstrzymać ten proces. W początkowym okresie wzrostu należy grządki starannie odchwaszczać i w razie potrzeby podlewać. We wrześniu dojrzewają owoce, które należy ściąć razem z częścią pędu i wysuszyć. W trakcie suszenia torebki się otwierają. Nasiona należy wysypać, oczyścić na sicie i jeszcze raz starannie dosuszyć.
    Czarnuszka pochodzi z południowo-zachodniej Azji i basenu Morza Śródziemnego. Zdarza się odnaleźć pojedyncze rośliny także w stanie naturalnym, najczęściej przypadkowo rozsiane przez człowieka. Jest ziołem o długiej historii, dawniej bardziej rozpowszechnionym i cenionym jako lek o szerokim zastosowaniu. W niektórych krajach wierzono nawet, że chroni przed czarami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.