Olej z marakui źródłem zdrowej skóry i włosów

1
306
olej z marakui
Olej z marakui wykazuje liczne właściwości pielęgnacyjne i lecznicze

Olej z marakui jest naturalną substancją roślinną, głównie stosowaną jako składnik produktów do pielęgnacji skóry. Wiele olejów marakuja pozyskiwana jest z nasion męczennicy cielistej, rośliny bardziej znanej jako passiflora. Na rynku można jednak spotkać także produkty wytwarzane z nasion męczennicy jadalnej. Oba oleje mają podobne właściwości, o których można przeczytać poniżej.

Marakuja to wspaniały owoc egzotyczny, znany również jako męczennica lub passiflora. Ceniony jest zarówno ze względu na wyjątkowy smak i aromat, a także liczne wartości odżywcze. W Polsce nie jest jeszcze bardzo popularny, jednak coraz częściej pojawia się w sklepach spożywczych. Niewiele osób wie jak jeść marakuję, by móc w pełni cieszyć się jej smakiem na co dzień. Każdy, kto lubi naturalne metody pielęgnacji, na pewno zainteresuje się wykorzystaniem marakui w kosmetyce. Uzyskiwany z nasion olej z marakui wykazuje bowiem fantastyczne właściwości w zakresie pielęgnacji urody. Mimo, iż nie należy on do najtańszych i najpopularniejszych produktów tego typu, niewątpliwie warto jednak wypróbować go z co najmniej kilku przyczyn.

Olejek z marakui to przede wszystkim naturalny środek zmiękczający, zawierający cenne substancje aktywne, która zwiększają hydratację skóry. Jego zwolennicy twierdzą, że olej ten jest bogatym źródłem cennych związków roślinnych, umożliwiających poprawę ogólnego stanu zdrowia skóry, a przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i przeciwutleniaczy, takich jak witamina C.

Zastosowania oleju z marakui

Olej z marakui przede wszystkim świetnie sprawdza się jako naturalny emolient, zapewniający skórze odpowiednie nawilżenie oraz zapobiegający suchości. Wystarczy jedynie zaaplikować kilka kropli produktu na przesuszony obszar skóry. W celu nawilżenia całego ciała warto wymieszać olejek z marakui z innym olejem bazowym, np. olejem kokosowym, olejem awokado albo oliwą z oliwek.

Olejek z marakui szczególnie przydatny jest w przypadku problemów ze skórą wrażliwą i swędzącą. Stosując go do codziennych zabiegów pielęgnacyjnych można skutecznie złagodzić uciążliwe podrażnienia i zaczerwienienia. Niestety, nieco mniej skuteczny okazać się może w przypadku chorób dermatologicznych, takich jak egzema i łuszczyca.

Olejek marakuja to naturalny kosmetyk, który zawiera liczne antyoksydanty, pozwalające na skuteczną walkę z wolnymi rodnikami. Tym samym, przyczynia się do zachowania młodego i promiennego wyglądu na dłużej, ograniczając procesy wiotczenia skóry i powstawania zmarszczek.

Olej z marakui może być stosowany jako naturalny środek łagodzący podrażnienia skóry, również związane z długotrwałą ekspozycją na promieniowanie słoneczne. Zapewne warto więc posiadać go w swojej wakacyjnej apteczce.

Podsumowując, warto zauważyć, że w medycynie alternatywnej olej z marakui ma głównie zastosowanie zewnętrzne. Stanowi również coraz częściej stosowany składnik rozmaitych kosmetyków pielęgnacyjnych, najczęściej dostępnych w drogeriach internetowych oraz sklepach z produktami naturalnymi. Dzięki swojemu wyjątkowemu składowi może być pomocny przy następujących problemach dermatologicznych:

  • sucha skóra,
  • stany zapalne,
  • rozstępy,
  • zmarszczki,
  • podrażnienia słoneczne.

Ponadto, stosując olej z marakui na skórę głowy i włosy, zapewnimy lepszą stymulację ich wzrostu, a także przyczynimy się do szybszej regeneracji i odbudowy zniszczonych struktur. Niektórzy zwolennicy sugerują również stosowanie oleju marakuja jako olejku do masażu, w celu redukcji bólu mięśni i stresu.

Korzyści zdrowotne wynikające z oleju z marakui

Do tej pory wykonano stosunkowo niewiele badań w zakresie określenia potencjalnych korzyści ze stosowania oleju marakuja. Jednak pewne wstępne wyniki wskazują, że olej marakuja może wykazywać pewne cenne właściwości ochronne i regenerujące. W badaniu opublikowanym w 2008 roku przez International Journal of Food Sciences and Nutrition naukowcy ustalili, że uzyskiwany z nasion owoców męczennicy olej zawiera dużą ilość kwasu linolowego, będącego rodzajem niezbędnego kwasu tłuszczowego, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu dobrej kondycji skóry.

Dodatkowo, opublikowane w 2011 roku badania wskazują, że olej z passiflory posiada wysoką aktywność antyoksydacyjną. Wiadomo, że stosowanie antyoksydantów w pielęgnacji skóry może pomóc w walce ze szkodami, wyrządzonymi promieniowaniem słonecznym, które w znaczący sposób przyczynia się do przedwczesnego starzenia. Tym samym, olej z marakui może pomóc zmniejszyć efekty szkodliwego wpływu promieniowania słonecznego na skórę.

Olejek z marakui w aromaterapii

Jak wskazują pewne źródła ten niepozorny olejek może mieć bardzo korzystny wpływ na stan naszego umysłu. Wśród zwolenników aromaterapii cieszy się on dobrą bardzo opinią jako skuteczny środek, pomagający w łagodzeniu stresu i niepokoju. Olejek z marakui  posiada bardzo delikatny aromat, z lekko ziemistą i drzewną nutą. Bardzo dobrze komponuje się z innymi aromatami, z którymi zapewnić może synergiczny efekt terapeutyczny. Poleca się go często łączyć z olejkiem lawendowym, cytrynowym, różanym i geraniowym.

Naturalny olejek z marakui polecany jest często w celu rozwiązania kłopotów z zasypianiem. Za jego pomocą można przeprowadzić zabieg wyciszający, dający odczucie ukojenia i błogości. W tym celu przed pójściem spać można skropić kilkoma kropelkami poduszkę, użyć nawilżacza powietrza lub też skorzystać z ciepłej kąpieli, dodając do wody kilkanaście kropelek ekstraktu.

Pielęgnacja skóry nie tylko olejkiem z passiflory

Na rynku dostępnych jest wiele produktów pielęgnacyjnych, bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapewnić mogą właściwe odżywienie i poprawę wyglądu skóry. Należy do nich m.in. olejek arganowy, olejek z baobabu czy olejek rokitnikowy. Mimo, że nie ma jeszcze jednoznacznych wyników badań w zakresie ich potencjału do leczenia problemów dermatologicznych, to jednak istnieją pewne przesłanki wskazujące, że rokitnik może być pomocny w leczeniu objawów egzemy.

Do poprawy zdrowia skóry warto również zwrócić większą uwagę na codzienną dietę. Właściwie zbilansowane posiłki, bogate w przeciwutleniacze oraz zdrowe tłuszcze mogą istotnie wpłynąć na poprawę kondycji skóry. Szczególnie ważne są takie składniki jak kwasy tłuszczowe omega-3, które znaleźć możemy w siemieniu lnianym, nasionach chia, a także w tłustych rybach. Z kolei nadmierne spożycie cukru może wpływać na przyspieszone procesy starzenia skóry, dlatego ważne jest ich maksymalne ograniczenie. Bardzo ważne jest także picie dużych ilości wody, która pomoże wzmocnić procesy regeneracji oraz przyspieszyć oczyszczanie organizmu z toksyn.

Gdzie kupić olej z marakui

Olej marakuja jest sprzedawany w niektórych sklepach z żywnością naturalną, oraz sklepach specjalizujących się, w naturalnych produktach pielęgnacyjnych. Można również zakupić olej z marakui w Internecie, najlepiej w sprawdzonej drogerii z kosmetykami naturalnymi.

Końcowe wskazówki i ostrzeżenia

Ze względu na ograniczoną ilość badań nad olejkiem z marakui, jest zbyt wcześnie, by polecić go wszystkim i na każdy problem dermatologiczny. Jeśli rozważasz jego użycie, zwłaszcza w przypadku poważniejszych dolegliwości, zawsze warto wcześniej skonsultować się z lekarzem. Należy mieć również na uwadze, że nie może on być stosowany, jako substytut standardowej terapii.

Przed zastosowaniem olejku na większej powierzchni skóry należy wcześniej wykonać test alergiczny. W tym celu warto zaaplikować kroplę lub dwie na niewielkim fragmencie, w niewidocznym miejscu na ciele. Powinien być bezpieczny gdy nie spowoduje podrażnienia. Warto uważać na olej z męczennicy w przypadku posiadania skóry trądzikowej. Nie zawsze sprawdza się on w takich przypadkach i może powodować powstawanie nowych wykwitów. W przypadku skłonności do pryszczy, lepiej zrezygnować ze stosowania tego produktu.

UDOSTĘPNIJ

1 KOMENTARZ

  1. Jakiś czas temu widziałam w Biedronce. Kupiłam! Mieszam z maseczkami glinkowymi, dzięki temu tak szybko nie wysychają. Dodaje też czasami do kremu nawilżającego. Zauważyłam po nim poprawę po 2-3 dniach. Myślę że to dzięki niemu zniknęły ledwie widoczne zaczynające się krostki?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here