Olej z nasion Chia w ochronie zdrowia i urody

1
506
olej z nasion Chia
Olej z nasion Chia zapewnia liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

Nasiona Chia pochodzą z Ameryki Południowej i zawierają znaczne ilości białka, błonnika, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, a przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Stanowią także cenne źródło przeciwutleniaczy, zwanych tokoferolami. Z tej wyjątkowej rośliny, znanej również jako szałwia hiszpańska, wytwarza się również bardzo cenny olej z nasion Chia, wykorzystywany do celów zdrowotnych i kosmetycznych.

Mąka Chia to mielone ziarna szałwii hiszpańskiej, które zawierają znacznie mniej kwasów omega-3 niż nasiona, ponieważ podczas przetwarzania jest z niej usuwany cenny olej. Dzięki temu otrzymuje się doskonały produkt dietetyczny i kosmetyczny. Olej Chia (Salvia Hispanica Seed Oil) jest przede wszystkim dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, nie zawiera jednak błonnika oraz posiada znacznie mniej białka i przeciwutleniaczy. Istnieje kilka gatunków Chia, ale tylko jeden z nich charakteryzuje się dużą ilością kwasów omega-3 i jest nim szałwia hiszpańska.

O dawna wiadomo, ze kwasy tłuszczowe omega-3 pozwalają zmniejszać stany zapalne w organizmie i pomagają obniżyć ryzyko chorób serca, artretyzmu i nowotworów. Omega-3 mogą być także korzystne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, tocznia, osteoporozy, zwyrodnieniu plamki żółtej, bólów menstruacyjnych i zaburzeń nastroju. Warto jednak przy tym zauważyć, że bardzo ważny dla zachowania zdrowia jest odpowiedni stosunek ilości kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Nasion szałwii hiszpańskiej zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż jakakolwiek inna roślina, co wspomaga utrzymanie prawidłowej równowagi kwasów tłuszczowych, czyli ok. 60 % omega-3 przy ok. 20 % omega-6.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości oleju z nasion szałwii hiszpańskiej.

Najważniejsze powody, dla których warto stosować olej z nasion Chia

Do tej pory bardzo wiele osób zdecydowało się włączyć nasiona Chia do swojej diety i regularnie posypuje nimi sałatki, czy dodaje do zdrowych napojów typu smoothie. Znacznie mniej osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że nie jest to tylko zdrowa przekąska, ale także niezwykły składnik kosmetyczny, najczęściej dodawany do produktów w postaci wytłoczonego z nich oleju.

Olej z nasion Chia zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także przeciwutleniacze zwane tokoferolami. W rzeczywistości jest wspaniały produkt dietetyczny i pielęgnacyjny, o najwyższym poziomie przeciwutleniaczy, pokonując w tej kategorii inne popularne oleje, takie jak olej lniany.

  1. Naturalne nawilżenie skóry

W badaniu opublikowanym przez The Annals of Dermatology zostało udowodnione klinicznie, że olej Chia zapewnia znacząco większe nawilżenie skóry, a także zmniejsza proces naskórkowej utraty wilgotności i zwiększa funkcje naturalnej bariery ochronnej skóry. Niektórzy badacze dodają, że olej z nasion Chia jest również stosunkowo bogaty w błonnik, co pozwala absorbować wilgoć z głębszych tkanek lub nawet na powierzchni skóry, tworząc dodatkowy efekt nawilżający.

  1. Wzmocnienie tkanki skóry

Z wiekiem u każdego bariera zewnętrznej warstwy skóry, czyli naskórka, staje się zagrożona z powodu przerzedzenia i osłabienia komórek, co utrudnia skórze naprawę i regenerację. Miejscowe zastosowanie kwasów omega-3 i omega-6, których olej Chia zapewnia w odpowiedniej ilości, rzeczywiście pomaga wzmocnić naskórek. stosowany bezpośrednio na skórę może zapewnić właściwe odżywienie, przyczyniając się do szybszej i skuteczniejszej poprawy struktury i jakości skóry.

  1. Zapewnienie właściwości przeciwstarzeniowych

Olej z nasion Chia może potencjalnie przynosić również dodatkowe korzyści w zakresie ochrony skóry przed procesami starzenia. Dzięki wyjątkowo wysokim poziomom omega-3 skutecznie pomaga odbudować komórki kolagenowe, stanowiące klucz do podtrzymywania odpowiedniej struktury skóry i zapewnienia młodzieńczego wyglądu. Niektóre źródła wskazują, że olej Chia może przyczyniać się także do spowolnienia procesu powstawania plam starcze na skórze.

  1. Działanie przeciwzapalne

Kwasy omega-3 nie tylko zapewniają właściwości antyaging, ale także działanie przeciwzapalne, dzięki czemu olej z nasion Chia jest doskonałym lekarstwem na podrażnioną zapaleniem skórę. Zawarte w nim substancje przeciwzapalne nie tylko łagodzą podrażnienia i zaczerwienienia, ale mogą nawet zmniejszyć uszkodzenia spowodowane promieniowaniem UV.

  1. Działanie antynowotworowe

W Argentynie badano wpływ oleju Chia na linię komórek nowotworu sutka u szczurów. Badania, których wyniki zostały opublikowane w 2007 roku wykazały, że olej z nasion szałwii hiszpańskiej może zmniejszyć liczbę guzów i ich masę, a także zwiększyć śmiertelność komórek nowotworowych. Zauważono również zmniejszenie przerzutów nowotworów, jednak do wyciągnięcia dalej idących wniosków konieczne są dalsze badania, w celu sprawdzenia tych korzyści u ludzi.

  1. Pozytywny wpływ na poziom cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka, głównie w rozwoju chorób serca. Wyniki badań opublikowane w Annals of Nutrition and Metabolism w 2007 roku dotyczyły wpływu nasion Chia i wytwarzanego z nich oleju na poziom cholesterolu u szczurów. Wykazano w nich ogólne korzyści ze stosowania roślinnych kwasów omega-3 i dodatków olejowych na odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Zaobserwowano znaczne zmniejszenie cholesterolu całkowitego, szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów u jednostek z chorobą sercowo-naczyniową.

  1. Niwelowanie świądu

Świąd jest nieprzyjemnym odczuciem, które wywołuje silną potrzebę tarcia i drapania skóry. Jest charakterystycznym objawem niektórych chorób ogólnoustrojowych, takich jak zaawansowane stadium choroby nerek. Badania przedstawione w maju 2010 roku w Annals of Dermatology wykazały, że miejscowe stosowanie oleju z nasion Chia doprowadziło do ​​znacznej poprawy nawilżenia skóry, zmniejszenia zgrubienia naskórka i ilości grudek u pacjentów ze świądem, spowodowanym schyłkową niewydolnością nerek, a także u zdrowych pacjentów z suchą skórą.

  1. Pozytywny wpływ na pracę umysłową i nastrój

Zawarte w oleju z nasion Chia substancje aktywne doskonale wspomagają pamięć i procesy myślowe, a także wpływają na lepszą koncentrację. Produkt ten jest szczególnie polecany osobom wykonującym pracę umysłową, a także wymagająca szczególnej koncentracji. Przyczynia się także do polepszenia nastroju i wspomaga leczenie stanów depresyjnych.

olejek z nasion ChiaKosmetyczne zastosowania oleju z nasion Chia

Olej z nasion Chia to coraz częściej stosowany składnik wielu naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych. Może być on jednak z powodzeniem stosowany w domowych zabiegach kosmetycznych, najczęściej przy stężeniu w granicach 5 – 100 %. Polecany jest często zarówno do pielęgnacji skóry włosów i paznokci, a także cechuje się lekkością i aksamitnym wykończenie.

  • faza tłuszczowa w domowych i przemysłowych recepturach kosmetycznych,
  • pielęgnacyjny olejek do twarzy – może być stosowany samodzielnie w domowych warunkach – po umyciu cery niewielką ilość olejku należy rozgrzać w dłoniach i aplikować na lekko wilgotną skórę twarzy, a także szyję, dekolt oraz okolice oczu, dodatkowo delikatnie wklepując.
  • dwufazowy nawilżacz do cery w połączeniu z żelem hialuronowym, który można stosować po wcześniejszym połączeniu obu składników lub osobno,
  • olejowa baza pod makijaż – zamiast tłustych kremów do twarzy,
  • dodatek do kremu do twarzy – olejek należy połączyć w dłoniach ze stosowanym na co dzień kremem pielęgnacyjnym, dzięki czemu zwiększy się skuteczność działania preparatu,
  • dodatek do balsamu do ciała – najlepiej łączyć oba składniki tuż przed użyciem, miesząc małe porcje balsamu i olejku w dłoniach,
  • natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała – można stosować bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną skórę, najlepiej po umyciu lub kąpieli,
  • naturalny preparat pielęgnacyjny dla kobiet w ciąży – można stosować jako balsam nawilżający, przeciwdziałający powstawaniu rozstępów,
  • naturalna maska do włosów – najlepiej stosować w zabiegu olejowania przed umyciem, poprzez nakładanie na suche, nieumyte jeszcze włosy, a także skórę głowy,
  • naturalne serum tonizujące – doskonale łagodzi skutki zabiegów kosmetycznych, takich jak depilacja czy peeling,
  • olejek pielęgnacyjny na końcówki włosów – olejek zapewnia wspaniałe właściwości odżywcze i ochronne dla włosów, przyczyniając się do regeneracji końcówek włosów, najlepiej gdy jest stosowany bez spłukiwania,
  • olejek pielęgnacyjny do dłoni i paznokci, – olejek należy wcierać w zniszczoną skórę dłoni i płytki paznokci, w szczególności zwracając uwagę na skórki,
  • dodatek do maseczek regeneracyjnych – olej z nasion Chia może być dodawany do rozmaitych maseczek do twarzy, zarówno gotowych w proszku jak i domowych.

Uwagi względem stosowania oleju

Olej z nasion Chia posiada długi okres trwałości i przydatności do użycia. Dostępne na rynku produkty mogą mieć trwałość nawet do dwóch lat, mimo że nie zawierają żadnych dodatków.

Podczas gdy inne oleje mogą pozostawiać tłusty film na skórze i zajmuje im trochę czasu do całkowitego wchłonięcia, Chia jest ultra lekki i szybko wchłania się w skórę.

Optymalna temperatura przechowywania oleju Chia to ok. 10-20ºC i, jednak należy go chronić przed bezpośrednią ekspozycją na promieniowanie słoneczne. Niektórzy producenci zalecają przechowywanie w lodówce.

Przy zakupie oleju warto zwrócić uwagę czy był on tłoczony na zimno, gdyż tylko taki produkt zachowuje najcenniejsze właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.

UDOSTĘPNIJ

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here