Właściwości zdrowotne oleju z orzechów nerkowca

0
371
olej z orzechów nerkowca
Olej z orzechów nerkowca coraz częściej stosuje się jako cenny dodatek dietetyczny i kosmetyczny

Olej z orzechów nerkowca jest wysoko cenionym produktem spożywczym, a także wspaniałym dodatkiem wielu produktów kosmetycznych. Coraz częściej można go spotkać również w Polsce, jednak bywa dość drogi. Wykazuje jednak wiele wspaniałych i niepowtarzalnych właściwości zdrowotnych, które niewątpliwie uzasadniają jego stosowanie.

Drzewo nerkowca pochodzi z terenów Brazylii, jednak obecnie rośnie w wielu egzotycznych regionach na całym świecie, w tym również w Indiach, znacznej części Afryki i Azji. Orzechy tego drzewa znajdują się na spodzie słodkiego owocu zwanego jabłkiem nerkowca. W ostatnich latach zdobyły ogromną popularność, zarówno ze względu na swój niepowtarzalny smak, jak i wspaniałe właściwości odżywcze. Wytwarzany z nich olej coraz częściej stosuje się w różnych kuchniach świata i uznawany jest za znacznie zdrowszy od wielu innych olejów roślinnych.

Wytwarzanie oleju z orzechów nerkowca

Wytwarzanie oleju z orzechów nerkowca jest względnie długim procesem, który znajduje swoje odbicie w ostatecznej cenie gotowego produktu. W pierwszej kolejności orzechy oddzielane są od owoców, a następnie prażone lub suszone w piecu. Metoda ta pomaga wyeliminować niektóre olejki eteryczne z ich powłoki, a także zmiękcza łupiny, przez co można je łatwiej otworzyć. Aby wytworzyć olej z orzechów nerkowca łupiny oraz naskórki muszą zostać dokładnie usunięte. Zawarte w nich substancje mogą być bowiem bardzo szkodliwe dla ludzkiego zdrowia, a bezpośredni ze skórą może doprowadzić do poważnych problemów dermatologicznych.

Po usunięciu powłoki często orzechy nerkowca są prażone ponownie. Proces ten pomaga osuszyć cienką, otaczającą je skórkę, która po tym procesie może być łatwo usunięta przez potarcie palcami. Olej z orzechów nerkowca można otrzymać tuż po usunięciu skórki, przez ich sprasowanie. Można to zrobić za pomocą prasy hydraulicznej lub nawet mechanicznej, podobnie jak w wyciskarce.

Ponieważ większość tego długiego procesu nie odbywa się mechanicznie olej z orzechów nerkowca jest bardziej kosztowny, w porównaniu do wielu innych olejów jadalnych. Równocześnie jednak posiada on wiele wyjątkowych zalet. Olej z orzechów nerkowca obfituje przede wszystkim w witaminy A, D, E, a także jest bogaty w białka i kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla pozyskiwania energii. Ten szczególny olej roślinny, oprócz zastosowań jadalnych, jest coraz częściej wykorzystywany w tworzeniu kosmetyków.

Korzyści zdrowotne olejku z orzechów nerkowca

Będąc pysznym i wysokiej jakości produktem roślinnym olej z orzechów nerkowca jest dziś coraz częściej stosowanym produktem spożywczym i kosmetycznym. Wykazuje wiele właściwości terapeutycznych i odżywczych, gdyż orzechy nerkowca stanowią bogate źródło selenu, cynku, magnezu, żelaza i fosforu. Ponadto dostarczają one wielu cennych składników fitochemicznych, białek, jak również antyoksydantów. Wszystkie te substancje sprawiają, że wytwarzany z nich olej potrafi zapewnić wiele różnorodnych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych.

  1. Reguluje poziom cholesterolu

Olej z orzechów nerkowca jest bogaty w witaminę E, jednak zawiera również inne związki, które mogą pomóc w zmniejszeniu poziomu LDL i całkowitego cholesterolu we krwi. Cholesterol ma tendencję do gromadzenia się w tętnicach w formie płytek, które coraz bardziej twardniejąc i zagęszczając się, tracą na elastyczności. Takie tętnice upośledzają działanie układu krążenia krwi, co może skutkować licznymi problemami zdrowotnymi i chorobami serca.

  1. Duża ilość witaminy E

Znaczna część korzyści zdrowotnych olejku wynika z bogatej obecności witaminy E i efektów jej przeciwutleniającego działania, które pomaga w zwiększeniu efektywności funkcji immunologicznych organizmu. Umożliwia tym samym zapobieganie rozwijaniu się chorób serca oraz nowotworów. Jest również bardzo pomocna w zwalczaniu suchości skóry, chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, a także regeneruje uszkodzone tkanki skóry. Regularne stosowanie produktów bogatych w witaminę E może również pomóc w opóźnianiu objawów starzenia, takich jak matowienie cery czy powstawanie zmarszczek mimicznych.

  1. Działanie przeciwzapalne

W przypadku wewnętrznego zakażenia organizmu układ odpornościowy stara się walczyć, co prowadzi do stanów zapalnych w jego obrębie. Długotrwały stan zapalny może powodować mnóstwo problemów zdrowotnych i generować złe samopoczucie. Poprzez regularne spożywanie witaminy E można niwelować ogniska zapalne, zapewniając organizmowi pomoc w radzeniu sobie m.in. z problemami dermatologicznymi, takimi jak egzema oraz schorzenia stawów. Olej z orzechów nerkowca może doskonale uzupełniać braki tej witaminy i zapewniać wsparcie dla procesów gojenia.

  1. Idealny dla zdrowia kości

Olej z orzechów nerkowca jest skuteczny we wspomaganiu rozwoju kości, ponieważ posiada duże ilości magnezu. Natomiast zawarta w nim miedź jest również zdecydowanie bardzo istotnym składnikiem dla prawidłowego działania niektórych enzymów. Niektóre z nich są wykorzystywane do mieszania elastyny i kolagenu, nadających elastyczność stawom i kościom. Olej z orzechów nerkowca pomaga także w przyswajaniu wapnia, który jest podstawowym budulcem układu szkieletowego.

  1. Przeciwdziała zaburzeniom wzroku

Zawarta w oleju z orzechów nerkowca witamina E pozwala chronić przed zaburzeniami wzroku, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej, a ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy. Zaćma to zmętnienie soczewki oka, która utrudnia przedostawanie się światła do źrenicy, a zatem widocznie zmniejsza się moc widzenia.

  1. Zapobieganie rozwoju nowotworów

Olej z orzechów nerkowca zawiera proantocyjanidyny, które utrudniają komórkom nowotworowym dzielenie się, jak i rozprzestrzeniane. Istnieją liczne wyniki badań, wykonanych w celu udowodnienia, że olej z orzechów nerkowca jest niezwykle przydatny dla zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotwór jelita grubego. Również ze względu na zawartą w oleju miedź, pomaga on w walce z wolnymi rodnikami, które mogą powodować wiele szkód w różnych miejscach organizmu.

  1. Dbanie o zdrowie serca

Orzechy nerkowca względnie nie posiadają zbyt dużej ilości tłuszczu, a większość stanowi kwas oleinowy. Jak donoszą niektóre badania, kwas ten ma zasadnicze znaczenie dla stymulowania zdrowia układu krążenia. Dokonuje tego poprzez zmniejszenie poziomu trójglicerydów w organizmie, utrzymując lepsze warunki dla pracy serca. Dodatkowo, odpowiednia zawartość magnezu pomaga utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi.

  1. Pomoc w prawidłowym śnie

Wykorzystywany w aromaterapii olej z orzechów nerkowca wykazuje działanie uspokajające oraz  zapewniające spokojny i prawidłowy sen. Może być bardzo przydatny w przypadku kobiet przechodzących menopauzę lub po jej zakończeniu.

  1. Usuwanie brodawek

Jedną z tradycyjnych metod na brodawki jest użycie oleju z nerkowca. Dozuje się go na waciku i bezpośrednio stosuje na problematyczne miejsce. Brodawki powinny zniknąć w ciągu tygodnia. Przed użyciem olej może być lekko podgrzany. Ta prosta wskazówka jest niezwykle skuteczna i sprawdzona u niektórych pacjentów, dzięki której mogą się oni ponownie cieszyć zdrową i piękną skórę.

  1. Działanie przeciwstarzeniowe

Zawarte w oleju z orzechów nerkowca duże ilości witaminy E działają także dla spowolnienia procesów starzenia. Jest to powód, dla którego jest on chętnie wykorzystywany w wielu dostępnych w sprzedaży artykułach kosmetycznych, przeznaczonych do pielęgnacji i profilaktyki Anti-Age.

  1. Poprawia cerę

Olej z orzechów nerkowca poprawia odcień skóry, rozjaśnia i rozświetla cerę. Jest to jedna z jego największych zalet. Z tego powodu stanowi składnik niektórych kremów do twarzy, przeznaczonych do różnych typów cery.

  1. Zwalcza infekcje skóry

Za pomocą prostego stosowania oleju z orzechów nerkowca można poradzić sobie z wieloma problemami dermatologicznymi, od prostego zakażenia skóry do wszystkich rodzajów brodawek. Wykazuje on wspaniałe działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które są szczególnie przydatne w leczeniu powierzchni skóry.

  1. Przeciwdziała siwieniu

Dostarczając enzymy do włosów, które pobudzają produkcję melaniny w organizmie, olej z orzechów nerkowca skutecznie powstrzymuje proces przedwczesnego siwienia włosów. Można używać go bezpośrednio na skórę głowy, co najmniej raz w tygodniu, po zmieszaniu z jakimś olejem bazowym. Doskonałym wyborem może tu być olej kokosowy, olej jojoba, olejek awokado lub olejek arganowy.

  1. Zapewnienie gładkiej skóry

Wraz z odpowiednim odżywianiem skóry, olej z orzechów nerkowca dobrze nadaje się do usuwania martwej warstwy naskórka i zapewnienia jej odpowiedniej gładkości. Z tego powodu znaleźć go można w coraz większej ilości kosmetyków naturalnych, w szczególności balsamach i peelingach.

  1. Wspomaganie leczenia zakażenia skóry głowy

Jeśli jesteś osobą, która często cierpi ma infekcje skóry głowy to olej z orzechów nerkowca może być stworzony właśnie dla ciebie. Doskonale sprawdza się w olejowaniu włosów oraz domowych zabiegach leczniczych.

Inne zastosowania oleju z nerkowca

Zastosowania kulinarne

Olej z orzechów nerkowca cechuje się wysoką zawartością kwasu oleinowego, który sprawia, że jest on bogatym źródłem energii. Wspomaga również doskonale regenerujące system odpornościowy organizmu. Co więcej, zawiera cenne pierwiastki śladowe, takie jak fosfor, magnez i potas, które utrzymują mięśnie i centralny układ nerwowy w zdrowiu i należytej kondycji. Z tego powodu coraz więcej dietetyków na całym świecie wskazuje olej z orzechów nerkowca jako jedną z głównych części składowych w przygotowaniu wielu potraw.

Zastosowania kosmetyczne

Ponieważ ten konkretny olej to bardzo bogate źródło witaminy E, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest ze zrozumiałych względów coraz częściej wykorzystywany do produkcji różnych artykułów kosmetycznych. Zawarta w nim witamina E zapobiega starzeniu się skóry, podczas gdy nienasycone kwasy tłuszczowe utrzymują jej nawilżenie i sprężystość.

UDOSTĘPNIJ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ