Olej z orzechów włoskich w codziennym zastosowaniu

3
14659
olej z orzechów włoskich
Zastosowanie oleju z orzechów włoskich może być bardzo szerokie

Olej z orzechów włoskich różni się swoimi właściwościami w zależności od konkretnej odmiany. Generalnie jednak jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędnymi dla organizmu nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Poniżej przedstawiamy jego najważniejsze właściwości i zastosowania.

 

Olej z orzechów włoskich ma charakterystyczny i dobrze rozpoznawalny smak i lekki orzechowy aromat. Uznawany jest za bardzo dobry olejek bazowy do masażu i aromaterapii. Z powodzeniem stosowany jako składnik aktywny wielu produktów kosmetycznych do pielęgnacji skóry. Posiada również ogromną wartość odżywczą i praktycznie jest zupełnie bezpieczny. Naturalny olej z orzechów włoskich wytwarzany jest z owoców rośliny z gatunku Juglans Regia, która szerzej znana jest jako orzech włoski. Wytwarza się go zarówno poprzez ekstrakcję z roztworu lub w procesie tłoczenia na zimno.

Tłoczony na zimno organiczny olej z orzechów włoskich jest zdecydowanie najlepszy i najbardziej korzystny dla zdrowia. W ostatnim czasie popyt na ten produkt dość istotnie spadł, co doprowadziło do wyraźnego zmniejszenia produkcji, jednak większość tego składnika diety pochodzi z Francji.

Olej z orzechów włoskich zawiera bardzo mało witamin i minerałów. Zawiera jednak wiele mikroskładników pokarmowych o małych stężeniach, które przynoszą istotne korzyści zdrowotne.

Kompletny profil odżywczy oleju z orzechów włoskich w 100g

Składniki odżywcze:

Kalorie: 884
Tłuszcze: 100g
Witamina E: 0,4 mg
Witamina K: 15 ug
Fitosterole: 176 mg

 

Zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych:

Kwas linolowy 52,9 %
Kwas oleinowy 22,1 %
Kwas alfa-linolenowy 10,4 %
Kwas palmitynowy 7,0 %
Kwas stearynowy 2,0 %
Kwas gadoleinowy 0,4 %
Kwas palmitoleinowy 0,1 %
Kwas eikozenowy śladowe
Kwas behenowy śladowe
Kwas erukowy śladowe

 

Innym rodzajem oleju jest produkt pozyskiwany z rośliny z gatunku Juglans Nigra. Czarny olej z orzechów włoskich posiada własne i zupełnie unikalne połączenie korzyści zdrowotnych, które są zupełnie inne od najbardziej powszechnego w użyciu oleju z orzechów włoskich. Czarny orzech porównywany jest często do ziół leczniczych, gdyż posiada równie wiele właściwości zdrowotnych. Jego pochodzenie przypisuje się obszarowi Himalajów, jednak obecnie można go spotkać w Azji Centralnej, głównie w Kirgistanie.

Główne właściwości oleju z orzechów włoskich

Organiczny olej z orzechów włoskich wykazuje wielość właściwości terapeutycznych i zdrowotnych, które sprawiają, że jest on niezwykle przydatny w codziennym użytku domowym jako składnik wielu naturalnych produktów leczniczych i pielęgnacyjnych:

 

  • Antynowotworowe – naturalny olej z orzechów włoskich posiada potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, skuteczne względem szerokiego zakresu problemów.
  • Przeciwzapalne – zawarte oleju w orzechów włoskich kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują doskonałe właściwości łagodzące i ograniczające rozwój stanów zapalnych.
  • Antybakteryjne – zawarte w oleju składniki czynne nie pozwalają na rozwój wielu szczepów bakterii.
  • Antyseptyczne – bezpośrednie zastosowanie zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji ran.
  • Anti-Aging – dostarcza cennych wartości odżywczych i antyoksydacyjnych spowalniających procesy starzenia.
  • Antygrzybicze – olej z orzechów włoskich zapewnia silną ochron przeciwgrzybiczą, szczególnie skuteczną wobec szczepu Candida.
  • Wyszczuplające – regularne stosowanie oleju z orzechów włoskich jako dodatku do diety pozwala stymulować utratę wagi, podobnie do zielonej herbaty.
  • Przeczyszczające – stosowany doustnie pomaga w regularnym i sprawnym opróżnianiu jelit.
  • Przeciwbólowe – zastosowanie podczas masażu traktowany jest jako naturalny środek przeciwbólowy.
  • Przeciwcholesterolowe – wyraźnie zmniejsza ryzyko rozwoju wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi.
  • Regeneracyjne – doskonale wspiera regenerację komórek skóry oraz odbudowuje jej naturalną barierę ochroną.
  • Zmiękczające – jako dodatek do kosmetyków naturalnych bardzo dobrze nawilża skórę i zabezpiecza przed wysychaniem.
  • Przeciwutleniające – neutralizuje działanie wolnych rodników zanim spowodują one uszkodzenie DNA i mitochondriów.
  • Rozcieńczające – skutecznie usuwa farbę z pędzli, często lepiej niż jakikolwiek inny środek.
  • Ochronne – bardzo skutecznie utrzymuje drewno i chroni przed zniszczeniem przez warunki zewnętrzne.

Zastosowania pielęgnacyjne

Olej z orzechów włoskich może pomóc w zredukowaniu i ukojeniu większości stanów zapalnych na ciele. Posiada również liczne właściwości ochronne i regeneracyjne. Poniżej wymieniamy najważniejsze z nich.

 

  1. Olej z orzechów włoskich stosowany dla ochrony skóry

Naturalny olej z orzechów włoskich można stosować bezpośrednio na skórę, w nierozcieńczonej postaci. Jego regularne stosowanie już w niewielkiej ilości może przynieść skórze następujące korzyści:

  • Redukcję przedwczesnych oznak starzenia – regularnie stosowany na skórę dojrzałą i ze skłonnością do zmarszczek przynosi bardzo dobre efekty odmładzające. Jest Idealny do pielęgnacji obszarów, gdzie skóra jest bardzo cienka i podatna na powstawanie drobnych bruzd i zmarszczek.
  • Łagodzenie infekcji grzybiczej skóry – stosowany do leczenia zakażeń grzybiczych i problemów dermatologicznych, takich jak grzybica stóp czy kandydoza pozwala na szybsze dojście do zdrowia i zapobieganie nawrotom problemów. Olej z orzechów włoskich przed zastosowaniem można z powodzeniem mieszać z olejem kokosowym lub olejkiem oregano, które również są silnymi i naturalnymi środkami przeciwgrzybicznymi.
  • Chronienie skóry przed niszczącym i chorobotwórczym działaniem wolnych rodników – systematyczne stosowanie oleju z orzechów włoskich na skórę pozwala ochronić organizm przed związkami oksydacyjnymi znajdującymi się w podskórnej warstwie tłuszczu.

 

  1. Pielęgnacja włosów i skóry głowy

Naturalny olej z orzechów włoskich może być bezpośrednio stosowany na włosy, aby nadać im przyjemnej gładkości i naturalnego połysk. Sporo większe korzyści dla własnego wyglądu można uzyskać poprzez zastosowanie oleju z orzechów włoskich w diecie. Głównie z powodu zawartych w nim wysokich poziomów kwasu linolowego omega-6. Kwas tłuszczowy omega – 6 działa jako naturalny i skuteczny czynnik wspomagający wzrost włosów. Z kolei jego niedobór może prowadzić do zahamowania i wolniejszej odbudowy struktury. Regularne stosowanie oleju z orzechów włoskich w dawce około 1-3 g dziennie może większości ludzi przynosić bardzo pozytywne efekty.

Aby stworzyć bogatą maskę do włosów warto dodawać do niego żółtka jaja. Składniki odżywcze pochodzące z kurzych jaj będą lepiej wchłaniane w skórę głowy w obecności zdrowych kwasów tłuszczowych pochodzących z oleju z orzechów włoskich. Ten z kolei wnika głęboko w mieszki włosowe i zwiększa zawartość białka. Jako że nasze włosy przede wszystkim składają się z białek i wody, taka kuracja bardzo im pomaga.

 

  1. Orzech olej do masażu

Prosty masaż olejem z orzechów włoskich łagodzi wszelkie bóle artretyczne i bóle mięśni. Olejek ten jest naturalnym środkiem przeciwbólowym do stosowania miejscowego. Dość dobrze się wchłania i ma przyjemny zapach dlatego może myć stosowany bezpośrednio na ciało.

 

Zastosowania dietetyczne i zdrowotne

Spożycie oleju w diecie pomaga radzić sobie lepiej ze stresem, a także pozwala w naturalny sposób poprawić zdolności umysłowe. Można go dodawać do bardzo wielu potraw doskonale wzbogacając ich smak, aromat oraz właściwości odżywcze.

 

  1. Olej z orzechów włoskich w przepisach kulinarnych

Naturalny olej orzechowy jest stosowany w dość wielu recepturach, pochodzących głównie z obszaru Morza Śródziemnego oraz Azji Środkowej. Często znajduje zastosowanie w wyrobach cukierniczych, a także jako cenny dodatek do sosów sałatkowych lub jako aromat do chleba domowej roboty. Dzięki jego obecności w potrawie mamy możliwość dostarczyć organizmowi przede wszystkim wysokiej jakości kwasów tłuszczowych omega-6.

 

  1. Olej z orzechów włoskich poprawia zdrowie wątroby

Organiczny olej z orzechów włoskich może skutecznie pomagać stłuszczonej wątrobie, zatrzymując w niej lipidy. Akumulacja tłuszczu w komórkach wątroby pozwala ją odciążyć, jednak nie powinna być zbyt duża. Ludzie zmagający się z poważną chorobą, jaką niewątpliwie jest zapalenie wątroby, powinni jednak unikać stosowania oleju wewnętrznie. Szczególnie, kiedy wątroba jest słaba i ma wyraźne problemy z przetwarzaniem substancji odżywczych z pożywienia.

 

  1. Olej z orzechów włoskich obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu

W wyniku badań ustalono,  że zastosowanie oleju z orzechów włoskich i podawanie go w formie kapsułek 3 g dziennie przez 45 dni, pozwoliło zmniejszyć poziom trójglicerydów (TG) we krwi aż o 33%, co należy uznać za bardzo znaczącą poprawę. Można korzystać z jego dobrodziejstw również poprzez regularne stosowanie oleju z orzechów włoskich w zimnych daniach. Należy bowiem pamiętać, że gdy będzie on podgrzewany, straci wiele ze swojej wartości odżywczej oraz wspaniałej mocy antyoksydacyjnej. Olej z orzechów włoskiego pomaga również pozbyć się nadmiaru cholesterolu.

 

Inne zastosowania

Organiczny olej z orzechów włoskich to naturalny i zupełnie nietoksyczny środek, który może być wykorzystywany przy wielu pracach domowych.Często stosuje się go jako nie emitujący szkodliwych oparów i skuteczny rozcieńczalnik, który pozwala oczyszczać z wielu typów farb. Substytutem oleju orzechowego do tego zastosowania jest lniany olej, który jest relatywnie tańszym olejem.

Oleju z orzechów włoskich można również użyć do zabezpieczenia drewnianych powierzchni. W tym celu należy wymieszać 1/3 oleju z orzechów włoskich z 2/3 wosku pszczelego. Zastosowanie tej mieszanki do polerowania drewnianych elementów, takich jak blaty, zabawki, uchwyty, meble, czy deski do krojenia, pozwoli nadać im pięknego i naturalnie błyszczącego wykończenia.

UDOSTĘPNIJ

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here