Olejek kamforowy – Najważniejsze właściwości zdrowotne

1
29500
olejek kamforowy

Olejek kamforowy to jeden z częściej wykorzystywanych produktów naturalnych, mających zastosowanie w wielu preparatach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Można go spotkać aromaterapii, maściach do ciała oraz wielu kosmetykach naturalnych. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości zdrowotne jego stosowania.

Olejek kamforowy jest uzyskiwany w procesie ekstrakcji kamfory, mogącej pochodzić z dwóch rodzajów drzew. Pierwszym z nich jest typowe drzewo kamforowe, o naukowej nazwie Cinnamonum Camphora, z którego uzyskuje się typową odmianę kamfory. Druga odmiana to drzewo kamforowe z Borneo, z którego pozyskuje się kamforę o naukowej nazwie Dryobalanops Camphora. Olejki kamforowe uzyskiwane z obydwu typów drzew posiadają bardzo podobne właściwości zdrowotne, jednak nieco różnią się swoim aromatem i koncentracją niektórych składników aktywnych.

Najbardziej charakterystyczne i cenione składniki olejku kamforowego to przede wszystkim: alkohol, borneol, pinen, kamfen, kamfora, terpeny i safrol. Dzięki nim olejek posiada chłodny, przenikliwy i trwały zapach, ale również wykazuje działanie lecznicze, które poniżej zostały wyjaśnione bardziej szczegółowo.

Korzyści zdrowotne, jakie może zapewnić olejek kamforowy to przede wszystkim działanie pobudzające, rozkurczowe, antyseptyczne, a także obkurczające błonę śluzową, znieczulające, i uspokajające. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, dezynfekujące i owadobójcze.

Właściwości zdrowotne olejku kamforowego

Pobudzanie i działanie napotne: Olejek kamforowy jest zupełnie naturalnym i bardzo skutecznym środkiem pobudzającym, który pozwala aktywować układ krążenia, metabolizm, trawienie, a także fizjologiczne mechanizmy wydzielania i wydalania. Te wyjątkowe właściwości pomagać mogą w leczeniu wielu zróżnicowanych dolegliwości, związanych z problemami krążenia, nieprawidłowym trawieniem, a także wieloma innymi procesami organizmu.

Działanie antyseptyczne, dezynfekujące i owadobójcze: Olejek kamforowy jest doskonałym i zupełnie naturalnym środkiem dezynfekującym, bakteriobójczym i odstraszającym insekty. Może być z powodzeniem dodawany do wody pitnej, podnosząc jej stopień uzdatnienia, co może być szczególnie cenne w krajach tropikalnych, zarówno w okresie letnim, jak i porze deszczowej, gdy istnieje większa szansa na zanieczyszczenie. Otwarty pojemnik z olejkiem kamforowym lub nasączony nim kawałek szmatki pozwala odstraszać owady i zabija większość zarazek. Tę właściwość wykorzystuje się dość często w celu ochrony zboża przed szkodnikami, poprzez dodawanie olejku kamforowego do ziaren. W ten sposób można bezpiecznie odstraszać produkty spożywcze przed owadami. Kamforę stosuje się również w wielu preparatach medycznych, takich jak maści i płyn do leczenia chorób skóry, w szczególności przy zakażeniach bakteryjnych i grzybicznych. Dodanie olejku kamforowego do spożywanej wody pozwala dezynfekować całe ciało zewnętrznie i odstraszać pasożyty.

Przeciwdziałanie reumatyzmowi i artretyzmowi: Olejek kamforowy wykazuje zdolność odtruwania i stymulowania układu krążenia. Dzięki pobudzaniu przepływu krwi pozwala przynieść ulgę w przypadku chorób reumatycznych, zapalenia stawów i dny moczanowej. Uznaje się również naturalne właściwości przeciwzapalne olejku, pozwalające na zmniejszenie opuchlizny niedomagających części ciała.

Znieczulanie i uspakajanie: Działa jako naturalny środek znieczulający i uśmierzający ból, szczególnie skuteczny w zastosowaniu miejscowym. Olejek kamforowy w obszarze zastosowania powoduje czasowe i niezbyt silne drętwienie nerwów czuciowych. Pozwala również zmniejszać nasilenie zaburzeń nerwowych i drgawek, a także zapobiegać napadom padaczkowym, nadmiernej nerwowości i przewlekłemu niepokojowi.

Działanie jak afrodyzjak: Olej kamforowy poprzez stymulowanie tych części mózgu, które są odpowiedzialne za pragnienia seksualne i wyzwania wykazuje naturalne działanie zwiększające libido. W zastosowaniu zewnętrznym pomaga w leczeniu problemów z erekcją, zwiększając przepływ krwi w osłabionych częściach ciała, ze względu na silne działanie pobudzające.

Działanie odprężające: Olejek kamforowy wykazuje pewne delikatne działanie narkotyczne, objawiające się chwilowym znieczuleniem nerwów i odprężeniem umysłu. Z tego powodu niektóre osoby mogą doświadczać efektu bezwładności kończyn, głównie w przypadku jego wyraźnego nadużycia, wpływającego na pracę mózgu. Zapach olejku kamforowego jest dla wielu osób nieco wciągający i może prowadzić do utraty kontroli. Jego nadmierne zażywanie jest postrzegane jako uzależnienie od zapachu lub spożycia, dlatego zawsze należy być ostrożnym!

Zapobieganie nerwobólom: Neuralgia to często zupełnie poważna sytuacja, mająca charakter ostrego, rwącego, szarpiącego i promieniującego w obszarze unerwienia określonego nerwu lub jego gałęzi bólu. Olejek kamforowy pozwala zmniejszyć obrzęki okolicznych naczyń krwionośnych, dzięki czemu może skutecznie przynosić ulgę w cierpieniu. Olejek ten potrafi zmniejszyć nacisk na nerw obwodowy, zmniejszając uciążliwość nerwobólu.

Przeciwdziałanie stanom zapalnym i uspokajanie: Chłodzące i delikatnie przenikające efekty działania oleju kamforowego sprawiają, że stanowi on doskonały środek przeciwzapalny i uspokajający. Stanowi on naturalny środek medyczny, bardzo pomocny w leczeniu niemal wszystkich rodzajów zapaleń, zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych. Pozwala również doskonale rozluźniać ciało i umysł, dając poczucie spokoju i przyjemnej świeżości. Olejek kamforowy jest szczególnie przydatny podczas upałów, gdyż przynosi wspaniałe ochłodzenie i orzeźwienie. Można go również mieszać z wodą do kąpieli, wzmagając uczucie chłodu podczas letnich upałów.

Zapobieganie skurczom: Ten wyjątkowy olejek naturalny jest bardzo skuteczny w działaniu przeciwskurczowym, przynoszącym ulgę w okresach napięcia mięśniowego. W niektórych rejonach świata stosuje się go w leczeniu objawów ekstremalnych kurczy podczas przebiegu cholery.

Zapobieganie przekrwieniom: Silny i przenikliwy zapach oleju silnie wpływa na zmniejszenie przekrwienia, w szczególności górnych dróg oddechowych. Jego zastosowanie natychmiast łagodzi podrażnienie oskrzeli, krtani, gardła, nosa oraz płuc, dlatego często stosowany jest w wielu preparatach zmniejszających przekrwienie i zwalczających problemy z oddychaniem.

Działanie wiatropędne: Olejek kamforowy wzmaga pracę jelit, usuwając nagromadzone gazy i przynosząc ulgę przy problemach gastrycznych. Przede wszystkim nie pozwala na formowanie się gazów oraz skutecznie wspomaga wydalanie już powstałych.

Pozostałe korzyści stosowania olejku kamforowego

Olejek kamforowy jest czasami stosowany w przypadku występowania niewydolności serca, najczęściej jednak w połączeniu z innymi lekami. Posiada również korzystny wpływ w trakcie leczenia epilepsji, depresji, chorób wirusowych, a także takich dolegliwości jak koklusz, odra, grypa, zatrucie pokarmowe, chorób wenerycznych i ukąszenia owadów.

Olej kamforowy doskonale łączy się z olejkiem bazyliowym, olejkiem z melisy, olejkiem lawendowym i olejkiem rumiankowym, i w tej formie doskonale sprawdza się podczas aromaterapii.

Ostrzeżenie

Olejek kamforowy w nadmiernych dawkach jest silnie toksyczny. Zbyt duże spożycie może być trujące i w niektórych przypadkach prowadzić do śmierci po wypiciu jedynie 2 gramów. Niewielkie przedawkowanie olejku może prowadzić do objawów zatrucia, w tym silnego pragnienia, wymiotów i spadku temperatury ciała. Warto pamiętać, że każda substancja toksyczna dla owadów, nawet gdy jest naturalna, może być trująca również dla człowieka.

UDOSTĘPNIJ

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here