Olejek paczuli w codziennym zastosowaniu

0
1065
olejek paczuli
Olej z paczuli wykorzystywany jest głównie do celów kosmetycznych i gospodarczych

Dla wiele ludzi na świecie powiew aromatu oleju paczuli od razu przywołuje myśli o ruchu hipisów z lat 60 i 70. Jednakże, poza niepowtarzalnym zapachem olejek paczuli posiada wiele potencjalnych korzyści, które mogą skutecznie wpływać na urodę i ogólną kondycję organizmu. Odkryj więc interesujące fakty na temat oleju z paczuli, które przedstawiamy poniżej.

Olej paczuli pochodzi z zimozielonych bylin, będących członkiem rodziny jasnowatych i są bliskimi krewnymi mięty, lawendy i szałwii. Nazwa paczuli (Pogostemon cablin lub Pogostemon patchouli) sugeruje, że pochodzi ona od starożytnego tamilskiego słowa „patchai” i „ellai”, czyli „zielony liść”. Inni uważają, że pochodzi od słowa „hindustan patchoi”, czyli „na zapach”, odnosi się to do stosowania go jako aromatu.

Ogólna charakterystyka oleju z paczuli

Brodziec paczula, znany również jako paczulka i paczulka wonna, pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Dziś hodowana jest głównie w Chinach, Malezji, Indiach, Indonezji i na Filipinach. Rośnie również w Ameryce Południowej i w innych tropikalnych regionach, jak na przykład Hawaje.

Olejek paczuli uzyskuje się z białych i lekko pachnących liści i fioletowych kwiatów rośliny. Powstaje gęsty, jasnożółty lub brązowy płyn, z silnym piżmowo-ziemistym i lekko słodkim zapachem, przypominającym morskie głębie. Niektórzy muszą przekonać się do silnego aromatu tego oleju.

Co wyróżnia olej paczuli spośród innych olejów roślinnych? Staje się z wiekiem jeszcze lepszy. Jego żółty błyszczący kolor zmienia się w kolor głębokiego bursztynu, a bukiet zapachowy staje się łagodniejszy i bogatszy.

Dobroczynne właściwości olejku paczuli pochodzą z wielu składników, takich jak alfa-patchoulene, beta-patchoulene, alfa-guaiene, bulnesene, kariofilen, norpatchoulenol, alkohol paczuli, seychellene i pogostol. Zawiera również alkohol paczuli (PA), będący ważnym związkiem chemicznym, który wykazuje ważne działanie neuroprotekcyjne, antygrypowe i przeciwzapalne.

Zastosowanie oleju paczuli

Paczuli była przez człowieka ceniona i wykorzystywana od tysięcy lat. Pierwsi europejscy kupcy wymieniali funt paczuli za funt złota. Rzymianie używali go jako naturalnego środka, pobudzającego trawienie. Natomiast w Egipcie mówiło się, że faraon Tutanchamon został pochowany z 10 litrami oleju paczuli.

Olejek paczuli jest od dawna używany również w tradycyjnej medycynie azjatyckiej, w szczególności w Malezji, Chinach i Japonii. Jest on wykorzystywany przy problemach skórnych, takich jak zapalenie skóry, egzema, trądzik, suchość skóry, łupież popękanej i suchej skóry głowy. Stosuje się go również w pielęgnacji włosów. Posiada również właściwości przyspieszające gojenie się ran i minimalizujące powstawanie blizn, a także działa jako afrodyzjak. Informacje na temat jego wpływu na pożądanie seksualne najprawdopodobniej pochodzą z Indii, gdzie jest on wykorzystywany w tantrycznych praktykach seksualnych.

Olej paczuli wykorzystywany jest również jako zapach do tkanin, która to praktyka sięga w Indiach XIX wieku. Producenci wykorzystują go jako naturalnego środka odstraszającego mole, często w tkaninach, które są eksportowane do innych krajów. Zapach ten od wielu lat był wykorzystywany na szeroką skalę i jest obecnie często kojarzony z oryginalnymi orientalnymi ubraniami. Angielscy oraz francuscy producenci odzieży również zostali zobowiązani do dodawania olejku paczuli do imitacji takich ubrań, by były dopuszczone do obrotu na rynku.

Obecnie, olejek paczuli wykorzystywany jest chętnie do pielęgnacji skóry oraz podczas higieny osobistej, a także jako odświeżacz powietrza, detergent piorący oraz aromat ręczników papierowych. Chętnie stosowany jest również jako kadzidło, a także nuta przewodnia w perfumach.

W aromaterapii olejek paczuli wykorzystywany jest, aby pomóc w złagodzeniu lęku, stresu i depresji. Jego właściwości uspokajające są bardzo korzystne podczas medytacji i relaksu. Wystarczy dodać kilka kropel do dyfuzora lub parownika. Można również zmieszać go ze swoim balsamem do ciała, płynem do kąpieli, a także szamponem lub dodać go bezpośrednio do kąpieli.

Oto inne sposoby korzystania z olejku paczuli

  • Wmasuj go w skórę, aby zapobiec zmarszczkom i powstaniu cellulitu. Wystarczy lekko rozcieńczyć z olejkiem nośnikiem.
  • Przyłożyć niewielką ilość olejku paczuli do skóry, by złagodzić skutki skaleczenia, zadrapania, oparzenia, a także ukąszenia owadów.
  • Zastosuj kilka kropli na nadgarstkach lub umieścić go na pościeli, aby zatrzymać mrówki, pluskwy i inne szkodniki.
  • Umieść dwie lub trzy krople olejku paczuli na waciku i wetrzyj w skórę pod pachami. Zapobiegnie to wydzieleniu nieprzyjemnego zapachu ciała.
  • Wymieszać kilka kropli olejku paczuli z szamponem lub odżywka do włosów z łupieżem, lub przetłuszczających się. Wetrzeć w skórę głowy na kilka minut płukaniem.

Oto inne sposoby korzystania z olejku paczuli

  • Wmasuj go w skórę, aby zapobiec powstawaniu zmarszczek i cellulitu. Wystarczy lekko rozcieńczyć z jednym z olejków bazowych, takich jak olej kokosowy, olejek jojoba czy olejek awokado.
  • Przyłożyć niewielką ilość olejku paczuli do skóry, by złagodzić skutki skaleczenia, zadrapania, oparzenia, a także ukąszenia owadów.
  • Zastosuj kilka kropli na nadgarstkach lub umieścić go na pościeli, aby zatrzymać mrówki, pluskwy i inne szkodniki.
  • Umieść dwie lub trzy krople olejku paczuli na waciku i wetrzyj w skórę pod pachami. Zapobiegnie to wydzieleniu nieprzyjemnego zapachu ciała.
  • Wymieszaj kilka kropli olejku paczuli z szamponem lub odżywka do włosów z łupieżem, lub przetłuszczających się. Wetrzeć w skórę głowy na kilka minut przed płukaniem.

Olejek paczuli może być wdychany poprzez użycie urządzenia do inhalacji lub też bezpośrednio wcierany w skórę. Wdychając aromat olejku paczuli lub wcierając go w skórę, dajemy sygnał do układu limfatycznego, a także obszaru mózgu, który jest zaangażowany w emocje i wpływa na układ nerwowy.

Warto jednak stosować go w umiarkowanych ilościach, gdyż większa ilość może doprowadzić do przytłaczającego i duszącego zapachu. Aromat może również przenikać się do tkanin, a nawet mebli.

Korzyści ze stosowania olejku paczuli

Pielęgnacyjne i lecznicze korzyści ze stosowania olejku paczuli przypisuje się jego właściwościom przeciwdepresyjnym, przeciwzapalnym, antyseptycznym, ściągającym i moczopędnym. Działa również jako naturalny dezodorant, środek owadobójczy i uspokajający. Olejek paczuli może pomóc w leczeniu takich dolegliwości jak:

  • Stany zapalne. Olejek paczuli może łagodzić stany zapalne i/lub podrażniania. Działa również pozytywnie na zapalenie stawów i dnę moczanową, zwana podagrą.
  • Grzybica. Pomaga poprzez hamowanie rozwoju grzybów i chroni przed notorycznie nawracającą grzybicą.
  • Przeziębienie i grypa. Olejek paczuli może wzmocnić układ odpornościowy. W ten sposób zapobiega przeziębieniu, grypie, a nawet zapaleniu migdałków.
  • Gorączka. Pomaga zwalczać infekcję, która powoduje gorączkę i zmniejsza temperaturę ciała.
  • Problemy seksualne u kobiet i mężczyzn. Stymuluje produkcję hormonów płciowych, takich jak estrogen i testosteron, a także pomaga zwiększyć popęd płciowy. Jest on przydatny przy leczeniu impotencji, spadku libido, zaburzeniu erekcji, a także lęków seksualnych.

Olejek paczuli to naturalny tonik, który wspiera polepszenie samopoczucia poprzez poprawę pracy żołądka, wątroby, jelit i zoptymalizowanie funkcji metabolicznych. Pomaga również w wewnętrznym wydzielaniu enzymów i hormonów, a także wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy i odpornościowy.

Czy olej paczuli jest bezpieczny?

Generalnie olej paczuli jest bezpieczny, jeśli stosuje się go miejscowo lub wziewnie. Może być on wykorzystywany samodzielnie lub w połączeniu z innymi olejkami nośnymi. Łączy się on dobrze z olejkiem kadzidłowym, szałwiowym, cedrowym, geranium, lawendowym, ylang-ylang i różanym. Jednak osoby z wrażliwą skórą mogą zaobserwować u siebie reakcje alergiczne, dlatego przed użyciem zaleca się przeprowadzenie testu. Należy stosować go z dala od oczu, uszu i nosa.

Olejek paczuli można także spożywać, dodając kroplę lub dwie z łyżeczką miodu. Warto skonsultować się z lekarzem, zanim zdecyduje się na stosowanie tego olejku doustnie. Jeśli masz problemy z żołądkiem lub jakiekolwiek inne przeciwwskazania lekarskie lepiej unikać spożywania olejku paczuli.

Niektórzy twierdzą, że stosowanie olejku paczuli przez kobiety w pierwszym trymestrze ciąży jest niebezpieczne, jednakże w drugim i trzecim trymestrze już jest bezpieczne. Dla bezpieczeństwa używanie olejku paczuli w czasie przebiegu całej ciąży lepiej konsultować z lekarzem.

Paczula może powodować nadmierne pobudzenie, a także silnie działać uspokajająco, jeśli jest stosowany w dużych ilościach. Może też powodować nadwrażliwość na światło i utratę apetytu. Jeśli cierpi się na zaburzenia odżywania lub jest się w trakcie leczenia, lepiej nie używać olejku paczula.

Jak samodzielnie wykonać olejek paczuli?

Liście rośliny paczuli są starannie dobierane i częściowo suszone w cieniu. Następnie są poddawane fermentacji przez kilka dni, a olejek się ekstrahuje podczas destylacji z parą wodną lub ekstrakcji CO2.

Można jednak samodzielnie wykonać domowy macerat z paczuli, wykorzystując suszone liście tej rośliny. Oto proces krok po kroku, jak to zrobić:

Potrzebne materiały:

  • suszone liście paczuli,
  • olejek jJojoba, oliwa z oliwek lub olej ze słodkich migdałów,
  • słoik,
  • kawałek bawełnianego materiału,
  • rondel,
  • czyste butelki.

Procedura wykonania maceratu z paczuli:

  • Całkowicie wysuszyć liście paczuli, pozostawiając je na kilka godzin na słońcu.
  • Dokładnie umyć słój za pomocą ciepłej wody z mydłem, a następnie spłukać go pod bieżącą wodą przynajmniej dwa, a najlepiej trzy razy. Pozostawić do wysuszenia.
  • Włóż liście paczuli do słoika, napełniając go do pełna. Wlać wybrany olej nośny. Do tego celu najlepiej wykorzystać olejek jojoba, gdyż posiada właściwości lekkiego olejku nawilżającego, a oliwa z oliwek jest idealna do produkcji olejku do masażu. Olejek ze słodkich migdałów jest z kolei dobry do masażu skóry głowy i ciała.
  • Należy dokładnie zakręcić słoik i potrząsnąć nim kilkukrotnie.
  • Do rondla trzeba wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i umieścić w nim słoik. Pozostawić tak, aż woda wystygnie. Wyjąć słoik i ponownie dobrze wymieszać.
  • Słoik przechowywać przez miesiąc w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Ten czas pozwoli liściom paczuli na proces infuzji i oddać olejkowi substancje aktywne.
  • Za pomocą gazy i lejka należy przefiltrować i przelać olejek do czystych butelek.

Macerat z paczuli można wykorzystywać do samodzielnych zabiegów pielęgnacyjnych.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here