Olejek z drzewa sandałowego w ochronie zdrowia i urody

1
13908
olejek z drzewa sandałowego
Olejek z drzewa sandałowego występuje w licznych kosmetykach naturalnych i organicznych

Olejek z drzewa sandałowego jest niezwykle popularnym dodatkiem wielu kosmetyków organicznych oraz preparatów medycyny naturalnej. Posiada bardzo charakterystyczny i przyjemny aromat, niezwykle ceniony we wszelkich produktach pielęgnacyjnych. Olejek sandałowy posiada jednak również szereg właściwości leczniczych.

 

Olejek sandałowy wytwarza się w procesie destylacji parą wodną kawałków drewna drzewa sandałowego. Najlepsze do tego są minimum 40 letnie fragmenty drzewa. Im starsze rośliny, tym więcej zawierają olejku, a jego aromat jest intensywniejszy.

Najlepszej jakości olejek uzyskuje się z indyjskiej odmiany drzewa sandałowego (Santalum Album). Istnieją jeszcze dwie odmiany, hawajska (Santalum Ellipticum), która jest bardzo kosztowna, oraz australijska (Santalum Spicatum), która nie wykazuje już tak dobrych właściwości.

Niestety, ta trzecia odmiana jest najpopularniejsza na rynku, ze względu na jej częstotliwość występowania. Dwie pierwsze odmiany są już bardzo rzadkie, a wręcz na skraju wyginięcia. Podstawowymi składnikami olejku z drzewa sandałowego są: beta-Santalol, Santyl Acetate i Santalene.

Drzewo sandałowe, samo w sobie, już od tysiącleci otaczane jest czcią w wielu kulturach. W hinduizmie jest uważane za święte i stosowane niemal we wszystkich rytuałach religijnych i społecznych. W obrządkach Indii drzewo sandałowe jest wykorzystywane na każdym kroku, jako dekoracja podczas uroczystości urodzin, czy ślubów, jako część ofiary dla bogów, a także w rytuałach narodzin i śmierci.

Olejek z drzewa sandałowego to niezwykłe bogactwo zastosowań, powodowane całym wachlarzem właściwości i bardzo przyjemnym aromatem. W śród nich warto wymienić działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, przeciwskurczowe, wykrztuśne, wiatropędne, moczopędne, obniżające ciśnienie krwi, zmiękczające, wspomagające pamięć, oczyszczające i uspokajające.

 

Najważniejsze właściwości lecznicze olejku sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego ma ogromne zastosowanie w naturalnych preparatach leczniczych, wielu zabiegach kosmetycznych, przemyśle spożywczych, kosmetykach organicznych i wielu innych. Jest również cenionym składnikiem kadzidełek, odświeżaczy powietrza, dezodorantów i perfum, a także wszelkiego rodzaju mydeł, płynów i kremów. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z jego właściwości:

  1. Antyseptyczne

Olejek sandałowy wykazuje silne działanie antyseptyczne, zarówno podczas stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Po spożyciu, wykazuje działanie lecznicze, zwalczające wszelkie infekcje i mikro urazy narządów wewnętrznych. Stosowany na skórę, doskonale regeneruje i wspomaga leczenie ran, wrzodów, czyraków, wyprysków oraz innych problemów dermatologicznych.

  1. Przeciwzapalne

Zarówno pasta, jak i olejek z drzewa sandałowego stanowią w pełni naturalne i bardzo skuteczne środki przeciwzapalne. Wykazują także łagodny i bardzo przyjemny efekt chłodzenia, a także silnie wspomagają leczenie zapalenia układów: pokarmowego, krążenia, wydalniczego oraz nerwowego. Składniki aktywne z drzewa sandałowego niwelują negatywne skutki kuracji antybiotykowej, wszelkich zatruć, ukąszeń owadów, a nawet zapalenia mózgu.

  1. Przeciwskurczowe

Olejek sandałowy działa rozkurczająco i uspokajająco. Pozwala rozluźniać mięśnie i naczynia krwionośne. W związku z tymi właściwościami może być z powodzeniem stosowany podczas leczenia wielu chorób, w tym związanych z napadami skurczy, nerwobóli oraz dokuczliwego kaszlu.

  1. Wykrztuśne

Olejek z drzewa sandałowego doskonale nadaje się do aromaterapii, najlepiej w połączeniu z innymi olejkami eterycznymi, takimi jak olejek lawendowy czy sosnowy. Dzięki działaniu rozkurczowemu, a także antywirusowemu, pozwala zwalczać zakażenia powodujące kaszel, szczególnie takie jak przeziębienie, grypa czy świnka. Ułatwia odkrztuszanie i poprawia wentylację płuc.

  1. Przeciwgorączkowe

Naturalny olejek sandałowy, dzięki działaniu przeciwzapalnemu, zapewnia ulgę podczas gorączki w infekcjach wirusowych i grypie. Doskonale wspomaga leczenie i poprawia samopoczucie.

  1. Moczopędne

Ze względu na działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, a także rozluźniające, olejek z drzewa sandałowego łagodzi również stany zapalne układu moczowego. Wspomaga tym samym procesy leczenia infekcji, szczególnie zapalenia pęcherza. Działa detoksykująco na drogi moczowe i wspomaga tradycyjne metody leczenia.

  1. Wiatropędne

Wykazując naturalne działanie przeciwskurczowe, olejek z drzewa sandałowego pozwala na rozluźnienie mięśni brzucha i jelit. Dzięki temu doskonale wspomaga usuwanie gazów z organizmu i dodatkowo chroni przed tworzeniem się ich w nadmiarze. Właściwości te są niezwykle istotne szczególnie dla osób w podeszłym wieku, kiedy aktywność ruchowa znacznie się zmniejsza, a samoczynna zdolność metaboliczna organizmu nie jest już wystarczająca.

  1. Dezynfekujące

Znany ze swoich naturalnych właściwości, zapobiegających rozwojowi drobnoustrojów, olejek sandałowy może być stosowany jako składnik nawilżaczy i parowników do dezynfekcji. Działa także odstraszająco na różnego rodzaju insekty. Dodawany do kąpieli pozwala zwiększyć ochronę delikatnej skóry, również szczególnie narażonej na infekcje bakteryjne. Olejek z drzewa sandałowego doskonale sprawdza się również w przypadku leczenia gardła, przełyku, a także jelit, żołądka i narządów rodnych.

  1. Hipotensyjne

Olejek sandałowy wykazuje również dobroczynne działanie w przypadku podwyższonego ciśnienia krwi, które może być śmiertelnie niebezpieczne. Składnik ten może być podawany doustnie z wodą lub mlekiem, a także stosowany zewnętrznie, w formie olejku do ciała lub pasty.

  1. Ściągające

Olejek sandałowy w wielu rejonach świata doskonale sprawdza się jako naturalny środek leczniczy i ochronny. Wykazuje delikatne właściwości ściągające, w szczególności na mięśnie i skórę ciała. Stosowany na dziąsła chroni przed paradontozą, a także doskonale wzmacnia pielęgnowane tkanki.

  1. Ziarninujące

Olejek z drzewa sandałowego pozwala łagodzić wszelkie stany zapalne skóry, leczy rany oraz pomaga w redukowaniu blizn, rozstępów oraz plam skórnych. Pasta na bazie olejku z drzewa sandałowego jest od wieków stosowana, jako doskonała ochrona skóry przed zmianami struktury i kolorytu. Olejek wykazuje takie same właściwości, dzięki którym stanowi cenny składnik wielu kosmetyków naturalnych i organicznych, w tym mydeł, płynów czy kremów pielęgnacyjnych.

  1. Pielęgnacyjne

Olejek z drzewa sandałowego wspaniale łagodzi i koi stany zapalne oraz podrażnienia skóry, leczy różnego rodzaju infekcje, przyjemnie zmiękcza i odświeża skórę. Zapewnia uczucie chłodu i odświeżenia. Istotną wartością tego składnika jest bardzo przyjemny aromat, doceniany jako charakterystyczna nuta zapachowa wielu perfum.

  1. Wspomagające pamięć

Aromatyczne właściwości olejku sandałowego pozytywnie wpływają na poprawę pamięci i wspomaganie koncentracji. Przyczynia się on również do łatwiejszego wprowadzenia w stan relaksu i odprężenia.

  1. Uspokajające

Podobnie jak w przypadku wspomagania pamięci, właściwości aromatyczne olejku z drzewa sandałowego pozwalają zmniejszyć uczucie stresu, lęku i uciążliwego niepokoju. Jego zapach doskonale nastraja i znacznie poprawia koncentrację. Wywołuje również poczucie obowiązku i wzmacnia chęć do działania.

  1. Wspomagające

Olejek sandałowy z reguły może być stosowany nawet u dzieci. Działa oczyszczająco i wspomagająco, a także wzmacnia układ krążenia, trawienia oraz nerwowy.

  1. Aromatyzujące

Aromatyczne właściwości olejku z drzewa sandałowego znane są od setek lat, dlatego wykorzystuje się go w wielu perfumach, wodach toaletowych i środkach zapachowych. Doskonale neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, dlatego doskonale nadaje się do odświeżania ciała oraz naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych.

Stosowanie olejku sandałowego:

Olejek z drzewa sandałowego zasadniczo może być stosowany bez żadnego ryzyka uczuleń czy alergii, zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Jednak stosując go do pielęgnacji skóry, należy raczej unikać stosowania bezpośredniego. Najlepszym rozwiązaniem jest dodawanie go do innej bazy olejowej, np. oleju kokosowego lub olejku arganowego.

W aromaterapii dobrze współdziała z olejkami z bergamotki, mirry, geranium, lawendy, czy jagodlinu.

UDOSTĘPNIJ

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here