Olej z dzikiej róży w ochronie zdrowia i urody

0
595
olej z dzikiej róży
Olej z dzikiej róży posiada liczne właściwości lecznicze i pielęgnujące urodę

Olej z dzikiej róży jest jednym z najskuteczniejszych w pielęgnacji skóry olejków naturalnych. Doskonale sprawdza się w przypadku cery suchej, odwodnionej, łuszczącej się i dojrzałej. Wykazuje cenne właściwości rozjaśniające i przeciwstarzeniowe, dlatego dla wielu jest jednym z podstawowych kosmetyków organicznych, zapewniających promienny i młody wygląd cery. Poznajmy jego najważniejsze właściwości i zastosowania.

Chociaż owoce dzikiej róży od dawna stosowane były na wiele różnorodnych schorzeń i dolegliwości, to sam olej ma znacznie krótszą historię zastosowania. We współczesnych czasach olej z dzikiej róży początkowo rozpowszechniony został w Wielkiej Brytanii, jako suplement mający zapewnić większą odporność u dzieci. Syrop wykonany z nasion miał pomagać w biegunce, skurczach żołądka, bolesnym miesiączkowaniu, nudnościach i niestrawności. Jak widać, olej z owoców dzikiej róży ma wiele zastosowań, które znacznie wykraczają ponad zastosowanie miejscowe.

Dzika róża to krzew pochodzący z rodziny różowatych, charakteryzujący się twardymi i ostrymi kolcami. Występuje na obszarach strefy umiarkowanej i w ciepłych częściach półkuli północnej. Można go spotkać praktycznie w całej Europie, na terenach do wysokości ok. 1500 m n.p.m.. Dojrzałe owoce dzikiej róży przyjmują barwę pomarańczowo-czerwoną i osiągają wielkość ok. 2-3 cm.

Olej z dzikiej róży – Pochodzenie, wytwarzanie i charakterystyka

Olej z owoców dzikiej róży wytwarza się z nasion konkretnych odmian rośliny, tj. Rosa Aff. Rubiginosa lub Rosa Moschata. Na krzewach owoce pozostają po opadnięciu płatków kwiatowych, a olej tłoczony jest z zawartych w owocach nasion. Najbardziej rozpowszechnione na rynku produkty wytwarzane są z surowca roślin uprawianych w Chile. W wyniku procesu tłoczenia na zimno oraz ekstrakcji olej oddziela się od pozostałości owoców i nasion.

Podczas zewnętrznej pielęgnacji skóry twarzy olej z dzikiej róży oferuje wiele korzyści, m.in zwiększa metabolizm komórek i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przede wszystkim zawiera on cenne substancje odżywcze, takie jak witamina E, witamina C, witamina D, B-karoten, jedną z form witaminy A, a także silne przeciwutleniacze. Olej zawiera także niezbędne kwasy nienasycone, które pozwalają korygować defekty skóry, doskonale nawilżają, jak również mogą przyczynić się zmniejszenia blizn i zmarszczek.

Właściwości lecznicze oleju z nasion dzikiej róży zależą głównie od jego specyficznej struktury chemicznej. Niewątpliwe jednym z głównych zalet tego produktu jest bogactwo w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a dokładniej w kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy i gamma-linolenowy GLA. Olej z dzikiej róży zawiera również wielonienasycone kwasy tłuszczowe, znane również jako niezbędne kwasy tłuszczowe EFA. Przy pielęgnacji skóry jest on absorbowany, a następnie konwertowany do prostaglandyn PGE, które angażują się w procesy regeneracyjne tkanek.

Najważniejsze właściwości pielęgnacyjne oleju z dzikiej róży

  1. Właściwości Anti-Aging

Olej z dzikiej róży wykazuje znaczące korzyści przeciwstarzeniowe w wyniku pielęgnacji cery twarzy. Jest super lekki i nietłusty, a także posiada wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz zdolność przenikania do głębszych warstw skóry. Zawarte w nim witaminy C i A doskonale stymulują produkcję kolagenu, czym przyczyniają się do lepszej ochrony przed zmarszczkami. Dzięki małym cząsteczkom witaminy A może ona przenikać w głębsze warstwy skóry i zwiększać poziom nawilżenia oraz redukując oznaki starzenia cery.

Dla tych, którzy starają się unikać chemikaliów i botoksu, olej z dzikiej róży może być idealny, głównie ze względu na odmładzające skórę właściwości witaminy C i likopenu. Naturalna metoda tego typu pielęgnacji jest znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem dla naprawy powierzchni cery i przywrócenia jej właściwej elastyczności.

  1. Ochrona przed plamami starczymi

Promienie UV słońca mogą uszkadzać tkankę skóry, powodując szybsze powstawanie starczych plam i przebarwień na twarzy. Znajdujące się w oleju z dzikiej róży przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które niszczą skórę podczas opalania. Z kolei witamina A, w połączeniu z olejem bogatym w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, może pomóc poprawić koloryt skóry, jej teksturę i pigmentację.

Chociaż zbyt silne ekspozycje na promieniowanie słoneczne może zmniejszyć ilość kolagenu, witamina C pomaga przeciwdziałać tym szkodom. Olej z nasion dzikiej róży jest głęboko nawilżający i pomaga w usuwaniu zaczerwienienia i podrażnień. Ten wspaniały kosmetyk naturalny wspomaga także leczenie trądziku różowatego.

  1. Pomoc w walce z wypryskami i zmniejszanie blizn po trądziku

Występujące w oleju z dzikiej róży niezbędne kwasy tłuszczowe mogą pomóc pozbyć się blizn i zmniejszyć widoczne skutki egzemy poprzez naturalne stymulowanie regeneracji skóry. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to naturalne emolienty, które poprawiają elastyczność i przepuszczalność skóry, a także pomagają w jej naprawie.

Witamina A może również odegrać ważną rolę, gdyż posiada zdolność do poprawy struktury skóry. Dodatkowo niezbędne kwasy tłuszczowe pomagają w redukcji suchej skóry głowy oraz związanego z tym swędzenia, które jest często spowodowane przez substancje chemiczne, pochodzące z większości drogeryjnych szamponów.

  1. Wzmocnienie układu odpornościowego

Olej z owoców dzikiej róży jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Ponieważ witamina C pomaga w leczeniu infekcji i wzmacnia układ odpornościowy, jest on świetnym rozwiązaniem, pozwalającym utrzymać jego wysoki poziom efektywności działania. Poza tym, jako przeciwutleniacz, witamina C jest odpowiedzialna za wytwarzanie kolagenu w organizmie, będącym ważnym elementem struktury kości i mięśni. Zawarta w oleju z nasion dzikiej róży witamina C pomaga również w prawidłowej absorpcji żelaza, co jest kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek.

  1. Pomoc przy chorobie zwyrodnieniowej stawów

Zgodnie z wynikami badań University of Maryland, herbata z dzikiej róży jest doskonałym rozwiązaniem, aby zmniejszyć w organizmie różnego typu stany zapalne. Każdy, kto cierpi na chorobę zwyrodnieniową stawów, może czerpać korzyści z filiżanki herbaty z dzikiej róży na bieżąco. Opublikowano również badania, dotyczące skutków stosowania dzikiej róży u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów. Okazało się, że regularne jej picie pozwala uzyskać znacznie lepsze samopoczucie, w porównaniu do pozostałych osób z tym problemem. Raporty wykazały także, że złagodzenie stanu zapalnego można także uzyskać, dodając olej z owoców dzikiej róży do kąpieli.

  1. Zdrowe i naturalnie lśniące włosy

Olej z dzikiej róży poleca się często stosować także do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Zawarte w nim cenne kwasy tłuszczowe zapewniają włosom odpowiednie nawilżenie i ochronę przed utratą wilgoci, a także pozwalają uniknąć niszczącego działania niekorzystnych czynników zewnętrznych. Obecna w oleju witamina E skutecznie wzmacnia elastyczność i sprężystość struktury włosów. W ochronie skóry głowy pozwala łagodzić stany zapalne, niweluje swędzenie i zapewnia dobre odżywienie cebulek.

Kosmetyczne wykorzystanie z oleju z owoców dzikiej róży

  • Olej z dzikiej róży jest delikatny i dość łatwo jełczeje, więc ważne jest, aby zachować wielką ostrożność podczas jego stosowania. Wiele z produktów zawiera dodatek witaminy E w celu poprawy jego trwałości. Olej powinien być przechowywany w lodówce lub innym w chłodnym i ciemnym miejscu, aby zapobiec jego szybkiemu zepsuciu.
  • Pomimo tego, że jest bardziej kosztowny, olej tłoczony na zimno jest o wiele wartościowszy, gdyż nie jest poddawany obróbce cieplnej, a tym samym zachowuje więcej cennych składników odżywczych.
  • Ponieważ olej z owoców dzikiej róży klasyfikuje się jako suchy, szybko się wchłania w skórę. Można go zastosować bezpośrednio na jej powierzchni za pomocą delikatnych, masujących ruchów lub wykorzystać go w wielu recepturach na domowe środki do pielęgnacji skóry.
  • Olej z dzikiej róży daje duże możliwości do eksperymentowania z balsamami i kremami do twarzy i ciała.
  • Olej doskonale nadaje się do pielęgnacji stóp, gdyż skutecznie regeneruje i wygładza popękane pięty. Do naczynia z ciepłą wodą należy wlać ok. 5-8 ml oleju, a następnie moczyć stopy starannie mieszając, ponieważ olej będzie wypływać na wierzch.
  • Stosowanie oleju dwa razy dziennie może zapewnić wiele korzyści ochronnych i regeneracyjnych, jednak nie chroni on przed poparzeniem słonecznym.
  • Chociaż olej z nasion dzikiej róży może zapobiegać powstawaniu i zmniejszaniu blizn po trądziku, nie powinien być stosowany bezpośrednio na ogniska zapalne.
  • W przypadku tłustej cery warto upewnić się, czy dany produkt nie zatyka porów, co może powodować niepotrzebne pryszcze.
  • Olej z dzikiej róży najlepiej sprawdza się w przypadku skóry normalnej i suchej.

Co prawda olej z dzikiej róży może być stosowany do wszystkich typów cery, jednak największe korzyści odniesie skóra sucha, wrażliwa i dojrzała. Pozwala dobrze i długotrwale nawilżyć, zregenerować i złagodzić podrażnienia. Wykazuje także działanie zmiękczające i przeciwzapalnie.

Olej z dzikiej róży w kosmetykach naturalnych

Olej z nasion dzikiej róży ma szerokie zastosowanie kosmetyczne, dlatego coraz częściej spotkać go można w wielu pielęgnacyjnych kosmetykach organicznych i naturalnych. Stanowi on przede wszystkim jeden ze składników:

  • odżywczych i nawilżających kremów do skóry suchej i normalnej,
  • emulsji kojących podrażnienia i lekkie oparzenia,
  • naturalnych serów i kremów przeciwzmarszczkowych,
  • produktów przeciw rozstępom i bliznom,
  • mieszanek olejków do masażu,
  • kremów na owrzodzenia.
UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here