Opuncja figowa – Właściwości odżywcze i zdrowotne

1
7692
opuncja figowa
Opuncja figowa to bardzo pożywny i zdrowy owoc, dający wiele korzyści

Opuncja figowa to potoczna nazwa owocu, który rośnie na szczytach liści pewnego gatunku kaktusów. W całej Ameryce Północnej i Południowej można spotkać około 200 różnych odmian, jednak nie wszystkie są jadalne. Opuncja figowa O. ficus-indica jest najczęściej wykorzystywanym w kuchni gatunkiem, bardzo cennym z punktu widzenia żywienia i gotowania.

Chociaż wszystkie gatunki opuncji pochodzą z obu Ameryk, rozprzestrzeniły się na niemal wszystkie kontynenty. W dużej obfitości można je dzisiaj spotkać w basenie Morza Śródziemnego, od Maroka i Egiptu po Grecję i Bliski Wschód. Opuncja figowa wykorzystywana jest jako cenny składnik spożywczy, a także stosuje się ją do wielu alternatywnych metod leczenia. Wśród Indian można odkryć wiele przepisów na domowe preparaty z zawartością tego owocu, podobnie jak wielu innych lokalnych darów natury, takich jak szałwia hiszpańska czy jagody Acai.

Opuncja figowa – Ogólna charakterystyka

Wśród wielu korzyści zdrowotnych ze stosowania opuncji warto wymienić przede wszystkim: zdolność do obniżania cholesterolu, poprawę procesu trawienia, wpływanie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy, wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu, pobudzanie wzrostu kości, wzmacnianie naczyń krwionośnych, zapobieganie niektórym nowotworom, a nawet zmniejszanie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, ułatwianie odchudzania oraz łagodzenie stanów zapalnych organizmu.

Najciekawszą rzeczą w owocach opuncji jest fakt, że rosną na końcach kolczastych liści kaktusów. Mają owalny kształt i bardzo ciekawą barwę, zmieniającą się od żółto-zielonej, przez pomarańczową, aż po różową i czerwoną, w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości.

Bardzo ważne jest, by przed zjedzeniem owocu opuncji, usunąć z niego skórę i obrać z wszystkich kolców. Po takim zabiegu owoce mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów, np. jedzone na surowo lub suszone, a także dodawane różnych galaretek i dżemów, słodyczy czy napojów alkoholowych i drinków.

Opuncja figowa w rejonie swojego naturalnego występowania służyła również do wytwarzania produktów psychoaktywnych. Indianie często wykorzystywali ją do wytwarzania alkoholu. Niektóre odmiany kaktusa posiadają również substancje psychotropowe, w tym meskaliny, dzięki czemu owoce opuncji stosowano do tworzenia swoistych narkotyków, których działanie podobne było do działania LSD. Jednym z najbardziej popularnych zastosowań opuncji jest leczenie kaca. Jest ona od setek lat stosowana w celu zmniejszenia bólu głowy, związanego z nadmierną ilością wypitego alkoholu.

Wartość odżywcza opuncji figowej

Owoce opuncji figowej posiadają unikalny zestaw bardzo cennych składników pokarmowych, w tym wysokiego poziomu witaminy B, C, a także magnezu, potasu, wapnia, miedzi i dietetycznego błonnika. Z punktu widzenia zawartości aktywnych związków organicznych opuncje posiadają wysoki poziom flawonoidów, polifenoli i betalain, z których wszystkie mają pozytywny wpływ na utrzymanie ludzkiego zdrowia.

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania opuncji figowej

Owoce opuncji figowej nie są w Polsce zbyt popularne, jednak ich obecność można zanotować w coraz większej ilości produktów spożywczych i kosmetycznych. Poniżej wskazujemy na najważniejsze właściwości i zastosowania zdrowotne tego wspaniałego daru natury.

  1. Zapewnia wzmacnianie układu odpornościowego

Pojedyncza porcja opuncji zawiera więcej niż 1/3 całej dziennego zapotrzebowania na witaminę C, znanej również, jako kwas askorbinowy. Witamina C odgrywa kluczową rolę dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, stymulując wytwarzanie białych krwinek oraz działając jako ważny przeciwutleniacz. Ponadto, witamina C jest ważnym składnikiem różnych procesów enzymatycznych i metabolicznych, w tym tworzenia kości i tkanki mięśniowej.

  1. Wzmacnia zdrowie serca

W opuncji figowej można znaleźć szereg składników, które sprawiają, że jest ona bardzo cenna dla zachowania zdrowia serca. Po pierwsze, znaczne poziomy wartościowego błonnika w owocach mogą przyczynić się do obniżenia poziomu “złego cholesterolu” w organizmie, podczas gdy znaczące poziomy potasu, do obniżenia ciśnienia krwi, przez rozluźnienie naczyń krwionośnych oraz zmniejszenie napięcia całego układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w opuncji betalainy są często łączone ze wzmocnieniem śródbłonka ścianek naczyń krwionośnych, co pozwala zmniejszyć ryzyko ich osłabienia lub nawet uszkodzenia. Obniżenie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi, a także wzmocnienie naczyń krwionośnych może zapobiegać groźnej chorobie miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu.

  1. Zapewnia lepszą profilaktykę antynowotworową

Od wielu lat na całym świecie poszukuje się lekarstwa na raka, ale niestety dotychczas jedno z niewielu rzeczy, które możemy zrobić, to niwelować niszczące działanie wolnych rodników. Opuncja figowa posiada wysokie poziomy flawonoidów, polifenole oraz betalainy, z których wszystkie działają jako związki przeciwutleniające i neutralizujące wolne rodniki, które mogą powodować mutacje zdrowych komórek skóry w komórki nowotworowe. Badania wykazały, że dzięki regularnemu dodawaniu naturalnych przeciwutleniaczy do diety obniża się ryzyko rozwoju nowotworu u ludzi.

  1. Powoduje zwiększenie potencjału antyoksydacyjnego

Zawarte w opuncji związki przeciwutleniające robią coś więcej, niż zapobiegają nowotworowi, gdyż chronią zdrowie skóry, obniżają ryzyko przedwczesnego starzenia, poprawiają wzrok, zapobiegają degeneracji plamki żółtej, a także zwiększają wytrzymałość i funkcjonalność Twojego mózgu. Wolne rodniki są częściowo odpowiedzialne za utlenianie komórek neuronalnych, co może prowadzić do demencji i choroby Alzheimera. Wyniki niektórych badań pokazują, że związki polifenolowe mogą być związane z podwyższoną aktywnością poznawczą.

  1. Wpływa na redukcję stanów zapalnych

W tradycyjnej medycynie ludowej Indian opuncje figowe stosuje się miejscowo, w celu redukcji lokalnych stanów zapalnych. Spożywanie owoców tej rośliny może również zmniejszyć wewnętrzne stany zapalne, szczególnie przy takich dolegliwościach jak zapalenie stawów, dna moczanowa lub przewlekłe napięcie mięśniowe. Opuncja figowa może być również stosowana miejscowo dla wyeliminowania obrzęków i złagodzenia odczynów po ukąszeniach owadów.

  1. Wpływa pozytywnie na polepszenie procesów trawienia

Opuncja figowa posiada znaczący poziom błonnika, podobnie jak większość owoców i warzyw. Dzięki temu doskonale pomaga regulować proces trawienia i zapewnia lepsze samopoczucie. Błonnik pokarmowy pomaga bowiem jedzeniu łatwiej przechodzić przez przewód pokarmowy, eliminując zaparcia, wzdęcia, a także zapobiegać wielu poważnym problemom żołądkowo-jelitowym, takim jak nowotwór jelita grubego lub choroba wrzodowa żołądka.

  1. Wpływa na wzmocnienie budowy mocnych kości i zębów

Wapń jest jednym z podstawowych pierwiastków budulcowych, występujących w ludzkiej diecie, a nawet 99% jego obecności w organizmie znajduje się w kościach i zębach. Opuncje figowe zawierają znaczny poziom tego minerału, który uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej w organizmie. Poprzez zapewnienie dużej ilości wapnia, można m.in. zapobiec różnym problemom stomatologicznym, a także zaburzeniom w strukturze układu kostnego, najczęściej związanego z wiekiem, takich jak osteoporoza.

  1. Wzmacnia wspomaganie utraty wagi

Podobnie jak wszystkie owoce o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz imponującej wartości odżywczej, w połączeniu z bardzo niską ilością kalorii i bardzo niską zawartością tłuszczów nasyconych, opuncja figowa może pomóc utrzymać Twoje ciało w zdrowej formie i lepszym samopoczuciu!

Mimo, iż na polskim rynku ciężko dostać owoce tej rośliny, to coraz częściej pojawiają się różnego typu przetwory, ekstrakty oraz herbaty smakowe z jej zawartością. Warto przy tym pamiętać, że oprócz niewątpliwych wartości odżywczych, posiada ona wspaniały, egzotyczny smak, którym warto czasem połechtać swoje podniebienie!

 

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Poprzedni artykuł5 właściwości zdrowotnych oleju z nasion konopi
Następny artykułOlej z pestek moreli – Właściwości i zastosowania
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

1 KOMENTARZ

  1. Ja stosuję opuncję figową na twarz 😀 jest to kosmetyczny olej z opuncji i bardzo dobre ma działanie przeciwzmarszczkowe dzięki silnemu nawilżeniu! Polecam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.