Strona główna Owoce i warzywa

Owoce i warzywa

Mało kto ma dzisiaj wątpliwości, że owoce i warzywa w codziennej diecie są niezwykle korzystne i ważne dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia. Tego typu produkty roślinne przede wszystkim zawierają bardzo cenne składniki odżywcze, m.in. witaminy, sole mineralne, czy też błonnik i enzymy. Bardzo często zwraca się uwagę na ich właściwości przeciwutleniające, zapewniające skuteczniejszą ochronę przed rozwojem poważnych chorób. Do ich spożywania zachęcani są praktycznie wszyscy, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Warto jednak pamiętać, że żadne pojedyncze warzywo czy owoc nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego ważne jest ich urozmaicenie i wzajemne uzupełnianie. Z tego względu, zwraca się często uwagę, że warto przede wszystkim spożywać warzywa i owoce w różnych kolorach, gdyż stanowią one pierwszą wskazówkę dla zachowania odpowiedniej różnorodności dietetycznej. Coraz częściej mówi się również, że przy ich wyborze warto kierować się pewnym rytmem przyrodniczym. Polega on na wybieraniu głównie owoców i warzyw sezonowych i pochodzących z danego obszaru geograficznego. Być może natura sama podpowiada nam co jest dla nas najlepsze.

 

papaja

Papaja – Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

Papaja, znana również jako melonowiec właściwy (Carica papaya L.), pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Jej owalne lub gruszkowate jagody...
owoc mango

Owoc mango w ochronie zdrowia i urody

Owoce mango są kochane przez niemal wszystkich, zwłaszcza gdy są świeże i słodkie. Oprócz tego, że są smaczne, oferują także liczne korzyści dla zdrowia...
aronia

Aronia – Wartości odżywcze, właściwości, zastosowania

Aronia czarnoowocowa (łac. Photinia melanocarpa) to gatunek dość dużego krzewu, należącego do rodziny różowatych. Dzięki wielu cennym właściwościom zdrowotnym, a także atrakcyjnemu smakowi, coraz...
malina moroszka

Malina moroszka w naturalnej ochronie zdrowia i urody

Malina moroszka jest bardzo ceniona zarówno jako doskonały składnik kulinarny, jak i dodatek do kosmetyków naturalnych i tradycyjnych preparatów zdrowotnych. Ze względu na swoje...
żurawina

Żurawina – Podstawowe fakty i właściwości zdrowotne

Żurawina to owoc z rodziny wrzosowatych, a jej są krewnymi są jagody i borówki. Posiada wspaniałe właściwości odżywcze, ze względu na bogactwo związków bioaktywnych,...
jagody Goji

Jagody Goji – Działanie, właściwości i opinie

Szukając informacji na temat jagód Goji możemy w komentarzach znaleźć zupełnie skrajne opinie. Należy postawić sobie pytanie co jest faktem a co mitem? Poniżej...
melonowiec

Melonowiec właściwy czyli zdrowy owoc papai

Melonowiec właściwy carica papaya, to wspaniała bylina, rodząca pyszne i odżywcze owoce, znane na całym świecie jako papaja. Dzięki obecności wielu cennych związków aktywnych,...
opuncja figowa

Opuncja figowa – Właściwości odżywcze i zdrowotne

Opuncja figowa to potoczna nazwa owocu, który rośnie na szczytach liści pewnego gatunku kaktusów. W całej Ameryce Północnej i Południowej można spotkać około 200...
jagody Acai

Jagody Acai – Właściwości, działanie i opinie

Zdrowy styl życia to nie tylko aktywność fizyczna, ale także odpowiednia dieta, zawierająca w sobie wiele owoców i warzyw. Jagody są bogate w witaminy...
czarny bez

Czarny bez – Właściwości, zastosowania, opinie

Nie od wczoraj wiadomo, że owoce jagodowe są bardzo odżywcze i korzystne dla zdrowia. Dlatego właśnie czarny bez jest jednym z tych produktów, które...
koper włoski

Koper włoski – Właściwości i przepisy zdrowotne

Koper włoski to coraz częściej spotykana w polskich sklepach roślina spożywcza, znana również jako koper słodki lub fenkuł włoski (łac. Foeniculum vulgare Mill.). Posiada...
granat

Granat – Właściwości, jak jeść, wartości

Granat jest jednym z najzdrowszych owoców na ziemi. Zawiera cały szereg pożytecznych związków roślinnych, które posiadają naturalną zdolność zapobiegania wielu chorobom i uciążliwym dolegliwościom....

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

POPULARNE ARTYKUŁY