15 korzyści z picia soku z marakui

1
6846
passiflora
Passiflora to bardzo smaczny i zdrowy owoc, znacznie lepiej znany jako marakuja

Passiflora, bardziej znana w naszym kraju jako marakuja, to owalny owoc z lekko pomarszczoną skórką i z zielonkawym miąższem. Owoc ten jest powszechnie uprawiany w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Ze względu na swój wyrazisty aromat i słodki smak doskonale nadaje się do wyciska i pozyskiwania soku. Posiada również wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Fioletowe owoce passiflory, które coraz częściej można spotkać w naszych sklepach, są bogate m.in. w witaminę C, ryboflawinę, witaminę B2 i miedź. Jej żółta odmiana zwykle ma wyższą wartość odżywczą i zawiera dużą ilość alfa-karotenu. Właśnie z tej odmiany wyciska się sok i stosuje w bardziej przemysłowym zakresie. Sok z marakui posiada jasno-żółtą lub pomarańczową barwę i cechuje się silnie egzotycznym smak.

Sok z marakui

Ponieważ passiflora jest bardzo bogata w witaminy i inne ważne składniki odżywcze, istnieje co najmniej kilkanaście korzyści zdrowotnych z jej spożywania. Z uwagi na fakt małej dostępności i wysokiej ceny tych owoców w naszym kraju warto zwrócić uwagę przede wszystkim na sok.

W celu nadania charakterystycznego smaku, sok z marakui jest często dodawany do innych napojów owocowych, lodów, ciastek, napojów gazowanych itp. Oprócz funkcji smakowych posiada on wiele korzyści odżywczych, szczególnie istotnych dla zachowania zdrowia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.

Sok z marakui – Podstawowe korzyści zdrowotne

  1. Zawarty w soku z marakui beta-karoten stymuluje rozwój kości i zębów, zmniejszenia ryzyko zapalenia stawów, a nawet choroby Parkinsona, depresji i niepłodności. Ponadto, beta-karoten jest nietoksyczną postacią witaminy A, która doskonale wpływa na kondycję skóry.
  1. Sok z marakui zawiera cenne alkaloidy, które wykazują skuteczne działanie obniżające ciśnienie krwi, a także uspokajające i przeciwskurczowe. Dzięki temu passiflora poprawia nastrój i samopoczucie.
  1. Passiflora to owoc niezwykle bogaty w witaminę B2, witaminę B6, kwas foliowy i choliny. Picie soku z marakui jest korzystne, ponieważ witaminy z grupy B wspierają ochronę błon śluzowych w przewodzie pokarmowym, jak również pozytywnie wpływają na zdrowie psychiczne oraz funkcje mózgu. Oprócz tego, obniżają poziom cholesterolu i poprawiają krążenie.
  1. Sok z passiflory posiada uspokajający wpływ na układ nerwowy i tym samym jest korzystny dla ludzi cierpiących na bezsenność. Już jedna szklanka tego pysznego napoju może ułatwić nocny wypoczynek.
  1. Zawarta w marakui witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi w zapobieganiu i zwalczaniu wielu chorób i infekcji. Przyspiesza również gojenie ran, poprzez ułatwienie naprawy uszkodzonych tkanek.
  1. Sok z marakui może znacznie pomóc w szybszej utracie wagi. Passiflora posiada bowiem względnie mało kalorii – 97 kcal na 100 g, a także sodu i tłuszczu. Ponadto jest bogata w węglowodany i cukry naturalne, które pozwalają szybko odzyskać energię po treningu. Obniża też poziom złego cholesterolu we krwi.
  1. Passiflora jest bogata w beta-karoten, który jest odpowiedzialny za żółty i purpurowy kolor owoców. Nazywa się go również prowitaminą A, gdyż jest w wątrobie przekształcany w witaminę A. Jako przeciwutleniacz pomaga m.in. w zapobieganiu rozwojowi raka, przeciwdziałaniu chorobom serca i wysokiemu ciśnieniu krwi.
  1. Bardzo pożywny i zdrowy sok z marakui może naturalnie łagodzić ataki astmy. Zawiera bowiem dobrze przyswajalną witaminę C, która pomaga w blokowaniu receptorów histaminy.
  1. Passiflora zawiera również potas, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania nerek i skurczów mięśni, co jest szczególnie korzystne dla osób palących, kawoszy, wegetarian oraz sportowców.
  1. Warto również wspomnieć, że szklanka soku z marakui może doskonale schłodzić organizm. Ze względu na odświeżająco-chłodzący smak, po jego wypiciu może pojawić się uczucie pieczenia w żołądku. Ten pyszny napój pomaga rozluźnić nerwy i umysł, dzięki czemu można poczuć się bardziej spokojnym i zrelaksowanym.
  1. Sok z marakui to również delikatny środek przeczyszczający, który wspomaga działanie jelit. Jest bardzo korzystny na różnego typu problemy trawienne, oraz dla tych cierpiących na zaparcia. Sprawdza się także w leczeniu nadkwaśności, wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Sok z marakui – Korzyści dla skóry

Odżywczy napój orzeźwiający z marakui może być korzystny dla skóry na wiele różnych sposobów, ponieważ jest bogaty w witaminę A, witaminę C i inne składniki odżywcze, istotne dla zachowania jej zdrowia i pięknego wyglądu.

  1. Passiflora przede wszystkim dostarcza beta-karoten, wspomaga procesy naprawcze skóry, wzrostu komórek i regeneracji tkanek.
  1. Witamina C jest podstawowym przeciwutleniaczem, który zapewnia ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając w ten sposób przedwczesnemu starzeniu się i powstawaniu zmarszczek. Utrzymuje również system odpornościowy, nie dopuszczając do powstawania wielu problemów dermatologicznych.

Sok z marakui – Korzyści dla włosów

Utrzymanie zdrowych włosów w dużej mierze zależy od dostarczania właściwej ilości tlenu oraz niezbędnych składników odżywczych z układu krwionośnego do mieszków włosowych. Bogata w różnego typu składniki odżywcze marakuja doskonale wpływa na ten proces i zapewnia znacznie lepszy wygląd.

  1. Zdrowe włosy są bardzo często bezpośrednio związane ze zdrowym organizmem, a problemy z kosmykami są wynikiem niedoborów żywieniowych lub długotrwałej choroby. Odżywczy sok z marakui doskonale uzupełnia wiele braków, przyczyniając się do polepszenia bilansu poszczególnych witamin i minerałów.
  1. Jak wspomniano wcześniej, passiflora jest bogata w witaminę A, witaminę C, witaminę B2, witaminę B6 i różne składniki mineralne, takie jak miedź i potas. Wspierają one regenerację włosów i zapewniają odpowiednie warunki do ich wzrostu. Picie soku z marakui może być zatem bardzo korzystne dla właściwego utrzymania ich kondycji, jednak często poleca się go stosować również zewnętrznie.

Jak samodzielnie przygotować sok z marakui

sok z marakui
Świeży sok z marakui

Większość osób prawdopodobnie nie będzie miało okazji samodzielnie przygotować soku z marakui, gdyż dostępność tych owoców i cena znacznie do tego zniechęca. Niektórzy jednak mają możliwość przebywania w krajach, w których passiflora jest owocem znacznie bardziej powszechnym i łatwym do zdobycia.

Przed przystąpieniem do ekstrakcji soku, upewnij się, że owoce marakui są umyte, ponieważ czasem ich skóra jest pokryta woskiem, aby zapobiec utracie wilgoci. Pyszny napój chłodzący może być przygotowany w ciągu 15-20 minut, wykonując poniższe czynności:

  • Przygotuj 5 lub 6 dojrzałych i żółtych owoców passiflory. Upewnij się, że są one miękkie i dojrzałe, ale nie zgniłe.
  • Pokrój owoce wzdłuż i umieść je w blenderze.
  • Dodaj trzy części wody i uruchom mikser, tak aby czarne nasiona oddzieliły się od miąższu. Nie mieszaj dłużej, aby nasiona się nie rozpadły.
  • Przefiltruj mieszaninę przez sito, aby oddzielić ziarna.
  • Ponownie dodaj trzy części zimnej wody.
  • Można według uznania dodać cukru lub jego naturalnego substytutu.
  • Wlej sok przez lejek do dzbanka lub butelki i odstaw do schłodzenia. 5 owoców może być użyte do produkcji około dwóch i pół litra soku.
  • Sok ten można przechowywać przez ok. 5 dni w lodówce.
  • Zdarza się, że podczas przechowywania, sok i woda mogą się oddzielić. W takim przypadku wystarczy wstrząsnąć butelką lub zmieszać go ponownie.
Poprzedni artykuł11 korzyści zdrowotnych olejku z melisy
Następny artykułDziurawiec nie tylko w stanach depresyjnych, PMS i menopauzie
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.