Sok z papai pysznym źródłem zdrowia

0
6951
sok z papai
Sok z papai zapewnić może uzupełnienie wielu cennych składników odżywczych w codziennej diecie

Papaja to owoc popularnie zwany „owocem aniołów”. W medycynie naturalnej wykorzystywany jest już od Starożytności. Papaja jest uznawana za bardzo cenny produkt spożywczy, bogaty w antyutleniacze, witaminy, minerały i inne składniki, zapewniające wprost niewiarygodnie dużo korzyści odżywczych. W tym artykule dowiecie się więcej o korzyściach, jakie dawać może regularne picie soku z papai. 

Sok z papai to doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za jedzeniem owoców, a jednocześnie chcieliby uzupełnić dietę o naturalne i zdrowe składniki. Same owoce mają dość zwartą konsystencję, trochę podobną do melona, i nie dają zbyt wiele płynu przy wyciskaniu. Dlatego właśnie sok z papai to raczej mocno rozdrobniony owoc, rozcieńczony w wodzie lub innym soku, najczęściej z pomarańczy.

Sok z papai w ilości tylko jednej szklanki może być doskonałym sposobem na uzupełnienie codziennej diety w niezbędne składniki odżywcze, m.in. minerały i witaminy. Zawiera on bardzo korzystny dla zdrowia enzym trawienny zwany papainą, który używany jest w naturalnym leczeniu rozmaitych urazów oraz alergii. Sok z papai zawiera również witaminę A, witaminę B, a także witaminę C, witaminę K oraz beta-karoten. W tym artykule dowiesz się wszystkiego na temat korzyści płynących z soku z papai.

Sok z papai – Profil żywieniowy

100 gramów papai zawiera około:

  • 74% dziennej zalecanej dawki witaminy C,
  • 41% dziennej zalecanej dawki witaminy A,
  • 10% dziennej zalecanej dawki witaminy B9,
  • tylko 0,2 g tłuszczu i aż 1,8 g błonnika.

100 g owocu papai to jedynie ok. 40 kcal.

Dzięki swojemu profilowi odżywczemu papaja jest jednym z najlepszych owoców wpływających na redukcję cholesterolu.

Poniżej przedstawiam niektóre z potencjalnych właściwości soku z papai

  1. Wspomaga ochronę organizmu przed nowotworami

Uważa się, że sok z papai jest stosunkowo skuteczny w zakresie wspomagania leczenia nowotworów, w szczególności raka okrężnicy. Znaczne ilości błonnika z papai wpływają na szybsze oczyszczanie organizmu i redukowanie wpływu toksyn, które niszczą zdrowe komórki i wywołują na ich mutacje. Również obecny w papai likopen pozwala lepiej zapobiegać rozwojowi nowotworu.

  1. Nadaje skórze naturalnego blasku

Papaja bardzo dobrze wpływa na ogólną kondycję skóry. Miazga z owoców papai może służyć jako doskonała maska na twarz, która zapobiegnie wypryskom oraz zapychaniu się porów. Zawarty w niej enzym papainy pomaga rozpuszczać martwe komórki i nadaje skórze świeży wygląd. Wyrównuje także koloryt cery. Oprócz zastosowań zewnętrznych wpływa również doskonale na prawidłowe odżywienie skóry od środka.

  1. Redukuje zaparcia

Wysoka zawartość błonnika w owocach papai pozwala na zminimalizowanie zaparć. Dzięki temu można odczuć ulgę i lekkość, a także przyśpieszyć przemianę energii, dzięki której uzyskamy więcej energii. Wpływa ona również pozytywnie na proces odchudzania.

  1. Wspomaga leczenie problemów gastrycznych i niestrawności

Obecny w papai enzym papainowy zapewnia ulgę przy problemach żołądkowych i niestrawności. Pokarmy są lepiej trawione, a organizm może uzyskać więcej wartości odżywczych.

  1. Pomaga zapobiegać zawałowi serca

Badania wykazały, że papaja jest bardzo skuteczna przy zapobieganiu udarowi mózgu oraz wysokiemu ciśnieniu krwi. Właściwość ta wynika głównie z potencjału obniżania złego cholesterolu we krwi. Wpływa również na zmniejszenie ryzyka zawału mięśnia sercowego.

  1. Wspomaga leczenie stanów zapalnych układu oddechowego

Codzienne spożywanie soku z papai pomaga w redukcji stanów zapalnych układu oddechowego, co wynika przede wszystkim z bogactwa przeciwutleniaczy, łagodzących wszelkie infekcje wirusowe i bakteryjne.

  1. Pozytywnie wpływa na regulację cyklu miesiączkowego

Papaja może być również stosowana przy nieregularnych miesiączkach, gdyż zawarte w niej związki aktywne pomagają łagodzić skurcze menstruacyjne i sprzyjają regularnemu przepływowi krwi. Niektóre źródła podają jednak, że nie powinna być stosowana podczas ciąży, ponieważ wpłynąć może na przedwczesne wywołanie porodu.

  1. Chroni migdałki przed infekcjami

Jeśli często cierpisz z powodu infekcji migdałków możesz spróbować zastosować sok z papai. Wystarczy dodać do niego nieco miodu i regularnie płukać gardło.

  1. Chroni przed infekcjami

Uważa się, że nasiona z papai posiadają właściwości ochronne przeciw infekcjom, a także zapobiega rozwojowi robaków jelitowych. W celu pozbycia się problemu należy przez 7 dni spożywać jedną szklankę soku z papai dziennie. Sok z papai jest również skuteczny w eliminowaniu łupieżu. W tym celu, przed ich myciem, warto z niego wykonywać maseczki do włosów, najlepiej z dodatkiem olejku awokado lub olejku rycynowego.

  1. Zwiększa poziom odporności organizmu

Papaja jest bogata w witaminę A oraz witaminę C, dzięki czemu zwiększa ogólny poziom odporności organizmu. Pozwala także zwalczać wysoką gorączkę oraz przeziębienie.

Znaczenie soku z papai w diecie budwigowej

Według dr Budwig, jednej z najbardziej znanych na świecie autorek diet zdrowotnych, połączenie soku z papai z mielonym siemieniem lnianym pozwala uzyskać pozytywną interakcję składników aktywnych. Osiągnięty w ten sposób efekt synergii to przede wszystkim wyższa bioaktywność tego wspaniałego produktu dietetycznego. Zwolennicy diety budwigowej twierdzą, że sok z papai w połączeniu z siemieniem lnianym to wspaniały i domowy środek leczniczy. Zawarta w owocu papaina może bowiem wykazywać znacznie wyższą siłę działania, dzięki obecności związków cyjanogennych, pochodzących z nasion lnu.

Zmielone siemię z sokiem z papai wykazuje wyższą aktywność biologiczną, w szczególności wzrasta zakres działania cennych enzymów trawiące białko. Dotyczy to takich związków jak papaina, chymopapaina, peptydazy oraz lizozym. Układ pokarmowy wykorzystuje te enzymy  do trawienia pokarmów, a układ immunologiczny ma wyższą zdolność eliminacji tzw. „żywych białek”, czyli wirusów, bakterii, grzybów,  ale także toksyn białkowych. Zawarta w soku papaina jest związkiem szczególnie aktywnym w środowisku zasadowym, dlatego może mieć bardzo duże znaczenie w procesie detoksykacji i odkwaszaniu organizmu.

Jak zdobyć sok z papai

Sok z papai to w Polsce wciąż dość rzadko dostępny w sklepach produkt spożywczy, dlatego warto rozważyć samodzielne jego wykonanie. Oto nasza propozycja wykonania dwóch porcji:

Składniki:

  • Dojrzały owoc papai – 500 g pokrojone w kostkę,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu.

Wykonanie:

Papaję, sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz miód dokładnie wymieszać w blenderze, aż powstanie gładka konsystencja. Wlać do dużego słoika i schłodzić. Podawać schłodzony.

Mamy nadzieję, że spodobały się Wam przedstawione powyżej korzyści ze stosowania soku z papai. Zapewne warto zastanowić się, czy nie sięgać po ten owoc, w takiej czy innej formie.

Poprzedni artykułOlejek z piołunu w 10 odsłonach
Następny artykułRumianek – Właściwości, zastosowania i wskazówki
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.