Chipsy z jarmużu to niezwykle zdrowa i smaczna przekąska, którą z łatwością można samodzielnie wykonać w domu. Można nimi również wzbogacać i uatrakcyjniać inne dania, które niewątpliwe zyskają na wartości odżywczej. Chipsy to także jeden z najlepszych przepisów na jarmuż, dający łatwą możliwość skorzystania z właściwości zdrowotnych tej niezwykle popularnej ostatnio rośliny.
To wyjątkowe warzywo liściaste wędruje na talerze już od czasów rzymskich i od dawna rozpowszechniło się w wielu miejscach na świecie. Jarmuż pochodzi z rodziny kapustowatych, z której wywodzi się również brokuł, kalafior oraz kapusta pastewna. Obecnie, dzięki udowodnionym wspaniałym właściwościom odżywczym, jest bardziej popularny niż kiedykolwiek wcześniej. W kuchni może znaleźć niezliczoną wprost ilość różnych zastosowań, gdyż świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, dań z makaronem, koktajli czy zup. Jedną z najbardziej popularnych ostatnio propozycji są jednak chipsy z jarmużu, które jest bardzo łatwo i szybko przygotować.
Właściwości odżywcze jarmużu
Jarmuż, podobnie jak większość innych zielonolistnych warzyw, wypełniony jest wieloma cennymi przeciwutleniaczami. Zalicza się do nich między innymi witaminę C, beta-karoten, a także flawonoidy i polifenole. Ponadto stanowi on bogate źródło witaminy K i wielu rzadkich minerałów, takich jak mangan. Ponadto, zawiera również pewne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezwykle ważnym składnikiem diety.
Ponadto, w jarmużu znaleźć możemy znaczne ilości wapnia, a także potasu, cynku i fosforu. Do najważniejszych jego składników odżywczych należy zaliczyć luteinę i zeaksantynę, które zapewniają mu ciemnozielony kolor oraz chronią narząd wzroku przed poważnymi chorobami. Dzięki swoim wspaniałym właściwościom odżywczym jarmuż uznawany jest za jeden z najzdrowszych składników diety, który dodatkowo łatwo przyrządzić i nie jest drogi.
Zatem, jak zrobić chipsy z jarmużu? Przepis jest bardzo prosty.
Przepis na chipsy z jarmużu
Czas przygotowania: ok 15 min. + 10 min. pieczenia
Składniki:
- pęczek świeżego i jędrnego jarmużu, najlepiej z uprawy ekologicznej – ok. 4 duże liście,
- 2 łyżki oleju roślinnego, najlepiej oliwy z oliwek lub z pestek winogron,
- ¼ łyżeczki soli,
Opcjonalnie:
- ¼ łyżeczki chili,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- lubczyk lub majeranek,
- czosnek,
- szczypta słodkiej lub wędzonej papryki.
Przygotowanie:
- Liście jarmużu należy dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Twarde włókna biegnące przez środek liści powinny zostać usunięte, a następnie całość należy pociąć na mniejsze kawałki, o długości ok. 2–3 cm.
- Po przełożeniu jarmużu do miski całość dokładnie mieszamy z olejem i ulubionymi przyprawami.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie kładziemy na nią jarmuż – nie powinien leżeć zbyt ciasno i nachodzić na siebie.
- W zależności od odmiany rośliny chipsy z jarmużu pieczemy w temperaturze 150-180°C, przez ok. 5-10 min. Jarmuż nie powinien się przypalać i zbytnio wysuszyć.
- Chipsy z jarmużu można podawać od razu po upieczeniu.
Warto pamiętać, że chociaż jarmuż jest niezwykle zdrową rośliną, to do jego masowej uprawy stosuje się bardzo często dużych ilości środków ochronnych. Z tego powodu warto korzystać jedynie z warzyw pochodzących ze sprawdzonych i ekologicznych upraw.
Porady kulinarne
Jarmuż, podobnie jak brukselka czy kapusta, należy do rodziny roślin Brassicaceae. W smaku jest dość rześki oraz żywy z nutką ziemistości. Różne gatunki jarmużu mają nieco inny smak i dostarczają różnych składników odżywczych, jednak wszystkie nadają się do przygotowania chipsów. Młode liście jarmużu, które zbierane są wczesnym latem, mają mniej gorzki smak i są mniej włókniste. Najczęściej spotkać można jedną z trzech niżej wymienionych odmian.
Jarmuż Curly jest najczęściej dostępną odmianą tego warzywa. Zwykle liście mają koloru jasnozielonego, ciemnozielonego lub purpurowego. Posiada sprężyste i potargane liście, które łatwo można porwać na mniejsze kawałki. W celu usunięcia z liści zwłókniałej łodygi należy przesunąć dłoń w dół w kierunku początku ich wzrostu.
Odmiana Lacinato ma ciemne niebiesko-zielone liście. Liście tej odmiany są bardziej jędrne i wytrzymałe, niż odmiany Curly. Nazywany jest czasem dinozaurem ze względu na łuszczącą się teksturę. Liście te są dłuższe i bardziej płaskie, a także lepiej zachowują swoją teksturę po ugotowaniu. W smaku jest mniej gorzki, dlatego doskonale nadaje się do zrobienia jarmużowych chipsów.
Jarmuż Red Russian to odmiana płaskolistna, która wygląda trochę jak liście dębu. Łodygi są lekko fioletowe, a liście mają odcień czerwony. Ta odmiana jest bardziej włóknista, dlatego bardziej nadaje się do potraw bardziej przetworzonych, niż surowych. Liście Red Russian są jednak bardziej słodkie i delikatniejsze w smaku, niż w innych odmianach. Mają również delikatną nutę pieprzu oraz cytryny, podobnie jak szczaw. Idealnie sprawdzają się w sałatkach, koktajlach, a także sokach i kanapkach. Można je również wykorzystać do dekoracji dań.