Chipsy z jarmużu – Przepis na zdrową przekąskę

0
2747
chipsy z jarmużu
Przepis na chipsy z jarmużu jest niezwykle prosty i łatwy do wykorzystania

Chipsy z jarmużu to niezwykle zdrowa i smaczna przekąska, którą z łatwością można samodzielnie wykonać w domu. Można nimi również wzbogacać i uatrakcyjniać inne dania, które niewątpliwe zyskają na wartości odżywczej. Chipsy to także jeden z najlepszych przepisów na jarmuż, dający łatwą możliwość skorzystania z właściwości zdrowotnych tej niezwykle popularnej ostatnio rośliny.

To wyjątkowe warzywo liściaste wędruje na talerze już od czasów rzymskich i od dawna rozpowszechniło się w wielu miejscach na świecie. Jarmuż pochodzi z rodziny kapustowatych, z której wywodzi się również brokuł, kalafior oraz kapusta pastewna. Obecnie, dzięki udowodnionym wspaniałym właściwościom odżywczym, jest bardziej popularny niż kiedykolwiek wcześniej. W kuchni może znaleźć niezliczoną wprost ilość różnych zastosowań, gdyż świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, dań z makaronem, koktajli czy zup. Jedną z najbardziej popularnych ostatnio propozycji są jednak chipsy z jarmużu, które jest bardzo łatwo i szybko przygotować.

Właściwości odżywcze jarmużu

Jarmuż, podobnie jak większość innych zielonolistnych warzyw, wypełniony jest wieloma cennymi przeciwutleniaczami. Zalicza się do nich między innymi witaminę C, beta-karoten, a także flawonoidy i polifenole. Ponadto stanowi on bogate źródło witaminy K i wielu rzadkich minerałów, takich jak mangan. Ponadto, zawiera również pewne ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezwykle ważnym składnikiem diety.

Ponadto, w jarmużu znaleźć możemy znaczne ilości wapnia, a także potasu, cynku i fosforu. Do najważniejszych jego składników odżywczych należy zaliczyć luteinę i zeaksantynę, które zapewniają mu ciemnozielony kolor oraz chronią narząd wzroku przed poważnymi chorobami. Dzięki swoim wspaniałym właściwościom odżywczym jarmuż uznawany jest za jeden z najzdrowszych składników diety, który dodatkowo łatwo przyrządzić i nie jest drogi.

Zatem, jak zrobić chipsy z jarmużu? Przepis jest bardzo prosty.

Przepis na chipsy z jarmużu

Czas przygotowania: ok 15 min. + 10 min. pieczenia

Składniki:

  • pęczek świeżego i jędrnego jarmużu, najlepiej z uprawy ekologicznej – ok. 4 duże liście,
  • 2 łyżki oleju roślinnego, najlepiej oliwy z oliwek lub z pestek winogron,
  • ¼ łyżeczki soli,

Opcjonalnie:

  • ¼ łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • lubczyk lub majeranek,
  • czosnek,
  • szczypta słodkiej lub wędzonej papryki.

Przygotowanie:

  • Liście jarmużu należy dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Twarde włókna biegnące przez środek liści powinny zostać usunięte, a następnie całość należy pociąć na mniejsze kawałki, o długości ok. 2–3 cm.
  • Po przełożeniu jarmużu do miski całość dokładnie mieszamy z olejem i ulubionymi przyprawami.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie kładziemy na nią jarmuż – nie powinien leżeć zbyt ciasno i nachodzić na siebie.
  • W zależności od odmiany rośliny chipsy z jarmużu pieczemy w temperaturze 150-180°C, przez ok. 5-10 min. Jarmuż nie powinien się przypalać i zbytnio wysuszyć.
  • Chipsy z jarmużu można podawać od razu po upieczeniu.

Warto pamiętać, że chociaż jarmuż jest niezwykle zdrową rośliną, to do jego masowej uprawy stosuje się bardzo często dużych ilości środków ochronnych. Z tego powodu warto korzystać jedynie z warzyw pochodzących ze sprawdzonych i ekologicznych upraw.

Porady kulinarne

Jarmuż, podobnie jak brukselka czy kapusta, należy do rodziny roślin Brassicaceae. W smaku jest dość rześki oraz żywy z nutką ziemistości. Różne gatunki jarmużu mają nieco inny smak i dostarczają różnych składników odżywczych, jednak wszystkie nadają się do przygotowania chipsów. Młode liście jarmużu, które zbierane są wczesnym latem, mają mniej gorzki smak i są mniej włókniste. Najczęściej spotkać można jedną z trzech niżej wymienionych odmian.

Jarmuż Curly jest najczęściej dostępną odmianą tego warzywa. Zwykle liście mają koloru jasnozielonego, ciemnozielonego lub purpurowego. Posiada sprężyste i potargane liście, które łatwo można porwać na mniejsze kawałki. W celu usunięcia z liści zwłókniałej łodygi należy przesunąć dłoń w dół w kierunku początku ich wzrostu.

Odmiana Lacinato ma ciemne niebiesko-zielone liście. Liście tej odmiany są bardziej jędrne i wytrzymałe, niż odmiany Curly. Nazywany jest czasem dinozaurem ze względu na łuszczącą się teksturę. Liście te są dłuższe i bardziej płaskie, a także lepiej zachowują swoją teksturę po ugotowaniu. W smaku jest mniej gorzki, dlatego doskonale nadaje się do zrobienia jarmużowych chipsów.

Jarmuż Red Russian to odmiana płaskolistna, która wygląda trochę jak liście dębu. Łodygi są lekko fioletowe, a liście mają odcień czerwony. Ta odmiana jest bardziej włóknista, dlatego bardziej nadaje się do potraw bardziej przetworzonych, niż surowych. Liście Red Russian są jednak bardziej słodkie i delikatniejsze w smaku, niż w innych odmianach. Mają również delikatną nutę pieprzu oraz cytryny, podobnie jak szczaw. Idealnie sprawdzają się w sałatkach, koktajlach, a także sokach i kanapkach. Można je również wykorzystać do dekoracji dań.

Poprzedni artykułOlejek rozmarynowy – Właściwości i zastosowania
Następny artykułSiemię lniane na włosy – Wskazówki i efekty
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.