Strona główna Ekstrakty i suplementy

Ekstrakty i suplementy

Obecnie na rynku dostępne są liczne ekstrakty i suplementy, które wykorzystuje się do celów leczniczych, pielęgnacyjnych oraz w celu uzupełnienia codziennej diety o niektóre substancje aktywne. Zawierają one rozmaite związki organiczne, które istotnie wpływają na wiele różnych funkcji organizmu. Wiele z nich może znaleźć zastosowanie w domowych formułach kosmetycznych, świetnie wpływając na ochronę i regenerację skóry, włosów czy paznokci. Z reguły ich stosowanie nie powoduje tak wielu zagrożeń, jak popularne środki syntetyczne, szeroko wykorzystywane w popularnych produktach drogeryjnych. Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia spowodowało potrzebę poszukiwania informacji o ich właściwościach, możliwościach zastosowania oraz ewentualnych skutkach ubocznych. Dlatego na łamach naszych stron można znaleźć wiele informacji na ich temat. Wykorzystywane w domowej kosmetyce ekstrakty i suplementy codziennej diety powinny być stosowane z umiarem i zgodnie z przeznaczeniem, a czasem powinno się ich unikać. Warto przy tym pamiętać, że nie wszystko co naturalne jest zdrowe, a także o tym, że często sukces leży we właściwych proporcjach. Zachęcamy naszych czytelników do lektury o najlepszych składnikach naturalnych, wykorzystywanych w celach leczniczych i pielęgnacyjnych.

magnez

Magnez – Właściwości, działanie i najlepsze źródła

Magnez odkrywa kluczową rolę niemalże w każdym procesie organizmu, od syntezy DNA po metabolizm insuliny. Niski poziom magnezu wiązany jest z kolei z całą...
chrom

Chrom – Właściwości, działanie, źródła i niedobory

Chrom (łac. chromium) to rodzaj pierwiastka chemicznego, który w rzeczywistości jest twardym i kruchym metalem, ale jest też minerałem śladowym potrzebnym organizmowi w niewielkich...
selen

Selen – Właściwości, źródła i oznaki niedoboru

Selen to minerał śladowy występujący naturalnie w glebie, który pojawia się także w niektórych pokarmach, a nawet w wodzie. Selen jest niezwykle ważnym minerałem...
witamina C

Witamina C – Właściwości i zastosowania kwasu askorbinowego

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, to rozpuszczalny w wodzie związek aktywny, który wykazuje nie tylko szerokie właściwości zdrowotne. Chociaż słynie przede wszystkim...
przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze – Właściwości i znaczenie dla zdrowia

Przeciwutleniacze to bez wątpienia jeden z najbardziej przedyskutowanych tematów w dziedzinie zdrowia. Stanowią one szeroką grupę związków, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają wielu...
fitoestrogeny

Fitoestrogeny – Właściwości i znaczenie dla zdrowia

Fitoestrogeny lub estrogeny pochodzenia roślinnego są dość tajemniczym dla wielu elementem tematu odżywiania. Istnieją bowiem niezliczone badania, które pokazują, że mogą one w rzeczywistości...
omega-3

Omega-3 – Właściwości, zastosowania, źródła pożywienia

Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią niezwykle ważny dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia składnik odżywczy, który w ostatnim czasie budzi wielkie zainteresowanie lekarzy i...
fosfor

Fosfor – Działanie, znaczenie dla zdrowia i cenne źródła

Fosfor to niezbędny dla zachowania zdrowia i życia pierwiastek mineralny, który uczestniczy w wielu procesach chemicznych w organizmie. Razem z wapniem, witaminą D i...
garbniki

Garbniki w ochronie zdrowia i kosmetyce

Garbniki stanowią często występujący składnik aktywny wielu różnych surowców zielarskich, naparów i herbat, czy też ekstraktów roślinnych. Pochodzące z roślin taniny sprawdzają się zarówno...
kwas rozmarynowy

Kwas rozmarynowy – Właściwości i działanie

Kwas rozmarynowy to wyjątkowy związek aktywny, występujący w wielu roślinach zielnych. Jego działanie w ziołolecznictwie wykorzystywane jest od wielu setek lat, jednak dopiero dzisiaj...
Tymol

Tymol – Właściwości, działanie i zastosowanie

Tymol jest cennym związkiem organicznym, naturalnie występującym w niektórych ziołach. Jego największą koncentrację możemy znaleźć w tymianku, jednak całkiem sporo jest go również w...
kwas oleinowy

Kwas oleinowy – Właściwości, zastosowania i korzyści

Kwas oleinowy jest nieistotnym kwasem tłuszczowym, co oznacza, że ​​jest wytwarzany naturalnie przez ludzki organizm i nie musi być dostarczany w diecie. Stanowi on...

POPULARNE ARTYKUŁY

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE