Strona główna Ekstrakty i suplementy

Ekstrakty i suplementy

Obecnie na rynku dostępne są liczne ekstrakty i suplementy, które wykorzystuje się do celów leczniczych, pielęgnacyjnych oraz w celu uzupełnienia codziennej diety o niektóre substancje aktywne. Zawierają one rozmaite związki organiczne, które istotnie wpływają na wiele różnych funkcji organizmu. Wiele z nich może znaleźć zastosowanie w domowych formułach kosmetycznych, świetnie wpływając na ochronę i regenerację skóry, włosów czy paznokci. Z reguły ich stosowanie nie powoduje tak wielu zagrożeń, jak popularne środki syntetyczne, szeroko wykorzystywane w popularnych produktach drogeryjnych. Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia spowodowało potrzebę poszukiwania informacji o ich właściwościach, możliwościach zastosowania oraz ewentualnych skutkach ubocznych. Dlatego na łamach naszych stron można znaleźć wiele informacji na ich temat. Wykorzystywane w domowej kosmetyce ekstrakty i suplementy codziennej diety powinny być stosowane z umiarem i zgodnie z przeznaczeniem, a czasem powinno się ich unikać. Warto przy tym pamiętać, że nie wszystko co naturalne jest zdrowe, a także o tym, że często sukces leży we właściwych proporcjach. Zachęcamy naszych czytelników do lektury o najlepszych składnikach naturalnych, wykorzystywanych w celach leczniczych i pielęgnacyjnych.

magnez

Magnez – Właściwości, działanie i najlepsze źródła

Magnez odkrywa kluczową rolę niemalże w każdym procesie organizmu, od syntezy DNA po metabolizm insuliny. Niski poziom magnezu wiązany jest z kolei z całą...
witamina D

Witamina D – Właściwości i wpływ na organizm

Witamina D to wyjątkowa substancja aktywna, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Przede wszystkim jest niezbędna przy wchłanianiu wapnia z jelit oraz wzbogacania kości...
aloe vera

Aloe Vera – Właściwości, zastosowania, wskazówki

Aloesu nie trzeba chyba nikomu szczególnie przedstawiać. Jego zalety są dobrze znane, dlatego też zyskał stałe miejsce w wielu domach na całym świecie. Czy...
glutation

Glutation – Właściwości, działanie i źródła

Glutation to rodzaj wyjątkowego białka, które w ostatnim czasie skupiło na sobie zainteresowanie wielu naukowców na całym świecie. Stanowi ono przedmiot wielu badań naukowych,...
omega-3

Omega-3 – Właściwości, zastosowania, źródła pożywienia

Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią niezwykle ważny dla zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia składnik odżywczy, który w ostatnim czasie budzi wielkie zainteresowanie lekarzy i...
aloes

Aloes w ochronie zdrowia i urody

Aloes to niezwykła roślina stosowana w medycynie naturalnej już od tysięcy lat. Jej stosowanie w okresie starożytnego Egiptu potwierdzają zachowane w piramidach obrazki. Ze...
witania ospała

Witania ospała – Właściwości i korzyści zdrowotne

Witania ospała to zioło o niezwykłych właściwościach leczniczych, które klasyfikowane jest jako naturalny adaptogen, znany również jako żeń-szeń indyjski lub ashwagandha. Pomaga organizmowi m.in....
przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze – Właściwości i znaczenie dla zdrowia

Przeciwutleniacze to bez wątpienia jeden z najbardziej przedyskutowanych tematów w dziedzinie zdrowia. Stanowią one szeroką grupę związków, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają wielu...
fosfor

Fosfor – Działanie, znaczenie dla zdrowia i cenne źródła

Fosfor to niezbędny dla zachowania zdrowia i życia pierwiastek mineralny, który uczestniczy w wielu procesach chemicznych w organizmie. Razem z wapniem, witaminą D i...
kwas rozmarynowy

Kwas rozmarynowy – Właściwości i działanie

Kwas rozmarynowy to wyjątkowy związek aktywny, występujący w wielu roślinach zielnych. Jego działanie w ziołolecznictwie wykorzystywane jest od wielu setek lat, jednak dopiero dzisiaj...
witamina E

Witamina E – Właściwości, działanie i stosowanie

Witamina E to wyjątkowo ważny dla zachowania zdrowia rodzaj związków aktywnych, które posiadają istotny wpływ na wiele funkcji organizmu. Ze względu na swoje wszechstronne...
resweratrol

Resweratrol – Właściwości, zastosowania i źródła

Resweratrol to rodzaj substancji roślinnej, która w dużej obfitości występuje m.in. w czerwonym winie. Prawdopodobnie to również dzięki niej południowcy cieszą się zwykle lepszym...

POPULARNE ARTYKUŁY

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE