Zdrowotne właściwości kardamonu

3
21304
kardamon
Nasiona kardamonu zawierają wiele cennych składników aktywnych

Kardamon to bylina, należąca do rodziny imbirowatych, posiadająca małe strąki z czarnymi nasionami wewnątrz. Mielone nasiona dają bardzo przyjemny zapach i orientalny smak, dlatego są chętnie wykorzystywane jako środek aromatyzujący, głównie w kuchni indyjskiej. Jego stosowanie nie ogranicza się jednak tylko do dań gorących i pikantnych, gdyż kardamon dodawany bywa do deserów i napojów, w celu uzupełnienia ich słodkiego smaku. Przedstawiamy jego najważniejsze właściwości.

Kardamon (Elettaria cardamomum (L.) Maton), znany również jako kardamon malabarski, to gatunek byliny, należącej do rodziny imbirowatych. Pochodzi z rejonu Indii, Nepalu i Bhutanu, a obecnie można ją spotkać w większości tropikalnych miejsc w Azji, w tym również w Chinach, Wietnamie, Malezji, Korei i Japonii. Czasami występuje jako kardamon malabarski, Jest uważany za przyprawę królewską, która po szafranie i wanilii jest jedną z najdroższych na świecie. Herbata z kardamonem to obecnie uznany, nie tylko w Indiach, napój, zapewniający doskonałe właściwości smakowe i pobudzające.

Kardamon roślina

Uważa się, że uprawa kardamonu rozpoczęła się w tropikalnych i wilgotnych klimatach zachodnich Indii. Pod względem botanicznym, należy on do rodziny Zingibercease, a jego nazwa naukowa jest Elettaria cardamomum. Istnieją dwa główne typy lub podgatunki kardamonu. Ich nazwy naukowe to Elettaria, która jest nazywana zielonym lub prawdziwym kardamonem oraz Amomum, który określa się czarnym, białym lub czerwonym.

W Indiach, kardamon malabarski tradycyjnie jest uważany za zioło i był jednym ze składników starożytnej nauki medycznej oraz stylu życia – Ajurwedy.  Można go również jednak spotkać w tradycyjnej medycynie chińskiej. Już w czasach starożytnych wierzono bowiem, że jest m.in. skutecznym lekarstwem na infekcje zębów i dziąseł, a także choroby gardła, czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Stosowany był również jako naturalne antidotum na działanie trucizny oraz jadu.

Kardamon malabarski

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania kardamonu obejmują m.in. naturalną ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, zapobieganie rozwojowi nowotworów, a także zapewnienie lepszej pracy układu trawienia i poprawę krążenia krwi w organizmie. Kardamon jest również niezwykle przydatny w leczeniu chorób zębów oraz zakażenia dróg moczowych, głównie w zakresie łagodzenia zapalenie pęcherza, zapalenia nerek, a nawet rzeżączki. Ta niezwykła roślina posiada także właściwości afrodyzjaku, który bywa stosowany jako naturalne lekarstwo na impotencję, zaburzenia erekcji oraz przedwczesny wytrysk.

Wartość odżywcza kardamonu

100 g kardamonu zawiera 11 g białka oraz 68 g węglowodanów, w tym 28 g błonnika. Spożycie takiej ilości przynosi organizmowi ok. 300 kcal. Jest on bogaty w wiele cennych składników odżywczych, głównie witamin i mikroelementów, takich jak niacyny, pirydoksyny, ryboflawiny, tiamina, witamina A, witamina C, sód, potas, wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, fosfor, cynk.

Kardamon właściwości i zastosowanie

Kardamon mielony jest idealną przyprawą, nie tylko ze względu na swoje wyjątkowe właściwości smakowe i zapachowe, ale również ze względu na korzyści zdrowotne. Poniżej przedstawiamy najbardziej znane i potwierdzone właściwości lecznicze i pielęgnacyjne tej egzotycznej i absolutnie wyjątkowej rośliny.

  1. Zapewnia przeciwdziałanie chorobom nowotworowym

Kardamon w szczególności chroni przed rozwojem raka okrężnicy i odbytnicy, które są jedną z wiodących przyczyn śmierci na całym świecie. Wzrost kosztów konwencjonalnej terapii nowotworów oraz późniejsze efekty uboczne skłoniły naukowców do poszukiwania alternatywnych rozwiązań, które mogłyby stanowić naturalną alternatywę leczniczą. Hinduskie badania wykazały, że dieta nim wzbogacana może przyśpieszać leczenie raka jelita grubego. Niestety, innych badań potwierdzających te wyniki wciąż brak.

  1. Związki aktywne kardamonu zapewniają lepszą kontrolę poziomu cholesterolu

Zawarte w kardamonie mikroelementy mogą skutecznie przeciwdziałać wzrostowi poziomu lipidów. Przeprowadzone na myszach doświadczenia wykazały, że podawanie pochodzących z niego enzymów antyoksydacyjnych pomaga blokować wzrost cholesterolu we krwi, mimo stosowania diety ze znaczną zawartością tłuszczu. Należy zatem zauważyć, że zawarte w tej roślinie związki aktywne pozytywnie wpływają na kontrolę poziomu cholesterolu w organizmie, a tym samym zabezpieczają przed wieloma groźnymi schorzeniami.

  1. Pozwala na zwalczanie dolegliwości żołądka i jelit

Stosowany w tradycyjnej medycynie Indii oraz medycynie chińskiej kardamon jest także uznawany jako remedium na różnego rodzaju zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Metanolowy wyciąg z kardamonu jest naturalnym składnikiem, który pomaga w kontrolowaniu zaburzeń układu trawiennego, takich jak nadmierna kwasowość, nieprzyjemne wzdęcia czy bolesne skurcze żołądka. Badania przeprowadzone w Indiach potwierdziły, że olejki eteryczne z kardamonu wykazują właściwości lecznicze, neutralizujące zaburzenia pracy żołądka i jelit.

  1. Wpływa na zapobieganie problemom stomatologicznym

W tradycji Ajurwedy kardamon stosowany był w leczeniu jamy ustnej i zębów już od setek, jeśli nie tysięcy lat. Również w tradycji chińskiej medycyny można spotkać zalecenia jego użycia przy wielu dolegliwościach z dziąsłami i zębami. Również dzisiaj w wielu rejonach Azji uważa się wciąż, że pomimo wynalezienia antybiotyków mogą mieć one mieszane rezultaty, a tym samym liczne efekty uboczne. Niektóre działania niepożądane obejmują hamowanie rozwoju przyjaznych bakterii w jelitach, a tym powstawanie problemów trawiennych. Alternatywne zastosowanie kardamonu hamuje jedynie rozwój szkodliwych mikroorganizmów, a nie niezbędnych bakterii probiotycznych.

  1. Zapewnia korzyści wpływające na zapobieganie nudnościom i wymiotom

Bardzo często mielone ziarna kardamonu polecane są w przypadku występowaniu nudności i wymiotów. Wpływa on doskonale na łagodzenie nieprzyjemnych odruchów układu trawiennego, a także doskonale zmienia smak w ustach. Z tego względu stosuje się go chętnie również w kuchni dla równoważenia zbyt nudnych i mało zachęcających smaków.

  1. Wykazuje działanie antydepresyjne

Wielowiekowa tradycja wskazuje, że związki aktywne kardamonu posiadają skuteczne właściwości antydepresyjne. Z tego względu olejek kardamonowy jest jednym z głównych olejów eterycznych najczęściej używanych w aromaterapii. Wykorzystuje się go nie tylko w leczeniu depresji, ale także jako naturalny lek na wiele innych chorób, począwszy od dolegliwości żołądka, czy chorób układu oddechowego. W aromaterapii olejek kardamonowy doskonale komponuje się z olejkiem goździkowym czy cynamonowym.

  1. Związki aktywne kardamonu dają wzmocnienie naturalnej detoksykacji organizmu

Procesy metaboliczne w naturalny sposób zwiększają ilość wolnych rodników w organizmie, a także uwalniają toksyny, zawarte w pożywieniu. Te szkodliwe związki mogą powodować wiele chorób, w tym rozwój nowotworów i przedwczesne starzenie. Jednym z naturalnych sposobów neutralizacji tych substancji jest stosowanie kardamonu, który stanowi skuteczny środek do detoksykacji. Zawarte w nim związki aktywne zapewniają efekty oczyszczające i zwiększające bezpieczeństwo organizmu. Warto zatem stosować go regularnie, dodając codziennie do różnego rodzaju potraw i napojów.

  1. Poprawia krążenie krwi i pracę układu sercowo-naczyniowego

W wielu tradycyjnych terapiach Dalekiego Wschodu kardamon wykorzystywany był do leczenia objawów astmy i zapalenia oskrzeli, wpływając na poprawę krążenia krwi w płucach. Naturalny olejek ekstrahowany z kardamonu uznany jest również jako skuteczny w stymulacji i poprawie krążenia krwi w organizmie. Badania wykazały również, że podawanie kardamonu pacjentom z chorobami układu sercowo-naczyniowego przyczyniało się do kontrolowanego rytmu bicia serca i ciśnienia tętniczego.

  1. Zapewnia właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne

Przez wiele tysiącleci sądzono, że kardamon posiada działanie zapobiegające różnorodnym infekcjom i ogniskom zapalnym. Współczesna nauka dowodzi, że kardamon zawiera skuteczne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Badania, przeprowadzono na lotnych ekstraktach z kardamonu wykazały, że zawarte w nim substancje aktywne są zdolne do hamowania rozwoju niektórych, bardzo niebezpiecznych mikroorganizmów, w tym również powodujących szybkie zepsucie żywności. Kardamon polecany jest również w przypadku bólu mięśni i stawów, gdyż zmniejsza ogniska zapalne i przyspiesza ich regenerację. W starożytnej tradycji Ajurwedy stosowany był również jako lekarstwo na choroby oraz infekcje układu moczowego, takie jak zapalenie pęcherza moczowego, a także zapalenie nerek i rzeżączki.

  1. Wykazuje właściwości przeciwastmatyczne i rozkurczowe

Kardamon może także być stosowany jako środek na astmę i inne problemy oddechowe, naturalnie wspomagający proces leczenia. Badania wykazały, że naturalne ekstrakty z kardamonu były u zwierząt laboratoryjnych wystarczająco skuteczne w otwieraniu zwężonych oskrzeli. Powodowały również wyraźne rozluźnienie tkanek tchawicy, znacznie ułatwiając oddychanie. Badania wykazały ponadto, że może być on używany jako naturalny środek do kontrolowania skurczów mięśni.

  1. Wpływa na zwalczanie bólu gardła

Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne kardamonu można również wykorzystywać w walce z bólem gardła. Zagotowuje się go wraz z cynamonem, a następnie po wystygnięciu stosuje jako środek do regularnego pukania.

  1. Zapewnia naturalne odświeżanie oddechu

Charakterystyczny korzenny smak i zapach kardamonu wynika z obecności substancji oleistych, doskonale niwelujących nieprzyjemną woń. Nic więc dziwnego, że olejek eteryczny z kardamonu jest używany jako popularny składnik gum do żucia! W celu odświeżenia oddechu można również żuć całe nasiona tej wyjątkowej rośliny.

  1. Wykorzystywany jest do zwalczania czkawki

Czkawka może być bardzo irytująca, zwłaszcza dla małych dzieci. Kardamon jest kolejnym bardzo skutecznym lekarstwem w jej zapobieganiu. W celu przygotowania odpowiedniego środka należy kilka ziaren gotować w wodzie, a następnie po przestudzeniu wypić.

  1. Posiada potencjał naturalnego afrodyzjaku

Tradycyjnie uważa się, że kardamon posiada właściwości afrodyzujące i jest naturalnym lekarstwem na impotencję i przedwczesny wytrysk. Badania nie potwierdziły dotychczas tych właściwości, można jednak przyjąć, że efekt placebo w takich przypadkach ma zupełnie decydujące znaczenie. Oprócz tego warto zauważyć, że wszelkie potrawy nim wzbogacone mogą doskonale wpływać na samopoczucie i zwiększać zasoby ogólnej energii. Poza tym jako afrodyzjak zapewnia wspaniałe doznania smakowe i zapachowe, które nigdy nie przeszkadzają w sytuacjach intymnych.

  1. Wykazuje właściwości odchudzające

Właściwości odchudzające kardamonu wynikają z kilku czynników. Po pierwsze zawarte w nim olejki eteryczne doskonale regulują pracę układu trawiennego i przemianę materii. Ważnym aspektem jest również jego wpływ na sprawniejsze oczyszczanie i detoksykację organizmu. Ponadto, zawarte w kardamonie związki aktywne podnoszą ciepłotę ciała, przyczyniając się do szybszej utraty wagi. Wszystko to powoduje, że kardamon na odchudzanie to naturalny środek wspomagający, który jeśli nie pomoże, to przynajmniej umili codzienną dietę.

Kardamon – Jak go używać

Mielone ziarna kardamonu znajdują bardzo szerokie zastosowanie, głównie jako bardzo charakterystyczna przyprawa do wielu rożnych potraw, a nawet deserów. Obecnie stosuje się ją w wielu kuchniach świata, najczęściej w postaci zmielonej. Kardamon mielony to również coraz częściej spotykany produkt spożywczy, również w Polsce.

Kardamon jako przyprawa

Wspominając o tej wyjątkowo aromatycznej i cenionej roślinie nie można zapomnieć o jej licznych walorach kulinarnych. Jak wiadomo, kardamon stanowi jeden z podstawowych składników curry, czyli indyjskich potraw przebojem podbijających podmienienia ludzi w niemal wszystkich zakątkach świata. Przygotowując dania hinduskie dodawanie kardamonu jest praktycznie nieodzowne. Czasami stosuje się całe strączki lub też jedynie ukryte w nich nasionka.

Oprócz klasycznych dań kuchni indyjskiej kardamonu można używać jako dodatku do różnego rodzaju ciast i deserów. Świetnie komponuje się z lodami, a także wzbogaca smak kawy, herbaty z mlekiem lub grzanego wina. Zapewnia niezwykle orientalny i korzenny smak i aromat, doskonale wzbogacając doznania kulinarne. Kardamon może mieć bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, a wszystko zależy od inwencji twórczej gotującego.

Mielone ziarna kardamonu można również stosować jako aromatyczny dodatek do pikli, a także marynowanych śledzi i innych zakąsek. Doskonale komponuje się ze smakiem cynamonu oraz imbiru, tworząc niepowtarzalny bukiet smakowy. Delikatnie ostry i ciepły smak kardamonu świetnie komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i pikantnymi oraz słonymi.

Kardamon jako herbata

Jak przygotować herbatę z kardamonem? Można to zrobić przynajmniej na kilka głównych sposobów, najlepiej jednak zawsze smakuje lekko posłodzona i z dodatkiem mleka. Dodatek mleka powoduje, że zawarty w nim tłuszcz lepiej rozprowadza i podkreśla subtelności smaków, natomiast cukier dobrze kontrastuje z ostrością przyprawy i gorzkim smakiem herbaty. Często poleca się dodawać mielone ziarenka kardamonu do zaparzanej czarnej lub zielonej herbaty.

Do przygotowania herbaty z kardamonem typu karak chai potrzeba kilku ziaren przyprawy, a także łyżkę czarnej herbaty, cukier i najlepiej skondensowane mleko. Po zmiażdżeniu ziarenek kardamonu należy wsypać je wraz z herbatą do gotującej się wody. Całość należy podgrzewać jeszcze ok. 5-10 min., a następnie dodać mleko i cukier. Przed podaniem herbatę przecedzamy.

Kardamon – Jaka jest cena i gdzie można kupić

Mielone ziarenka kardamonu można obecnie dostać w większości sklepów spożywczych, zwłaszcza tych większych. Najczęściej kosztują ok. 5-10 zł za 50 g, w zależności od producenta. W większych opakowaniach cena jednostkowa może być niższa. W podobnej cenie można także kupić całe ziarenka przyprawy. Za produkty oznaczone jako ekologiczne trzeba zazwyczaj zapłacić odpowiednio 2-3 krotnie więcej. Najszersza oferta przypraw jest oczywiście dostępna w internecie.

Kardamon – Przeciwwskazania i skutki uboczne

Generalnie nie ma większych przeciwwskazań do stosowania kardamonu i i jest uznawany za w pełni bezpieczną przyprawę. Niektóre organizmy mogą jednak reagować na niego nieco silniej. Najczęstszym problemem, zwłaszcza przy przedawkowaniu, jest efekt przeczyszczający, mogący prowadzić do biegunki. Nie zaleca się także większych dawek przyprawy w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka, wrzodów, ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Poprzedni artykuł7 korzyści oferowanych przez orzechy makadamia
Następny artykułOlej z rokitnika – Zastosowanie, opinie, właściwości
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

3 KOMENTARZE

  1. Kardamon jest azjatycką przyprawą z rodziny imbirowatych. Małe torebki nasienne rośliny mają długą historię, która bierze swój początek w Indiach. Mity hinduskie powiadają, że Siedmiu Mędrców Rishi, którzy z niebios zstąpili na Ziemię, by zaprowadzić na niej boski ład i spowodować rozwój duchowy, miało przynieść ze sobą wiele nasion pochodzących z ogrodów kosmicznych. Swą uniwersalną wiedzę o tajemnicach roślin, do których również należy kardamon, przekazali oni bramińskim kapłanom. Już Wedy, święte pisma hinduskie, w których zawarta jest wiedza Rishi, wymieniają kardamon jako roślinę należącą do tradycyjnych roślin leczniczych medycyny i mądrości hinduskiej. Według mistyki hinduskiej kardamon miał zdolność oświecania świadomości, która znajdowała się w stanie niewiedzy.

  2. Kardamon to bylina rosnąca dziko w Indiach, ale uprawiana też w innych tropikalnych rejonach świata. W mięsistych strąkach tej rośliny zawarte są nasiona, które wykorzystuje się w kuchni i medycynie. Kardamonma właściwości wiatropędne, likwiduje wzdęcia, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i trawienie. Używany jest jednak głównie jako przyprawa do potraw i dodatek do wódek i lekarstw. W krajach arabskich parzy się kawę z kardamonem. Powszechnie dostępny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.