Kasza jaglana z jabłkiem – Przepis

0
231
kasza jaglana z jabłkiem
Kasza jaglana z jabłkiem i dodatkami to świetna propozycja śniadaniowa niemal dla każdego

Kasza jaglana z jabłkiem to wspaniała propozycja śniadaniowa, zapewniająca wiele cennych właściwości odżywczych. Zawarte w niej węglowodany zapewniają wiele energii na resztę dnia, a znaczne ilości białka wspomagają proces regeneracji organizmu. Ponadto, można do niej dodawać ulubione składniki, gdyż świetnie komponuje się z wieloma smakami i aromatami.

Kasza jaglana powstaje z prosa, które jest produktem bezglutenowym. Obok komosy ryżowej i amarantusa uważane jest za jedno z “starożytnych ziaren”, pochodzących z okresu jeszcze z przed rozwoju rolnictwa. Formalnie jest trawą uprawną i posiada wiele wspaniałych właściwościach odżywczych. Kasza jaglana zawiera ok. 10-14% białka, a także cenne sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, jod, cynk, potas, magnez czy brom. Jest także cennym źródłem witaminy B1 i B2. Włączenie jej do codziennej diety pozwala uzupełniać również dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega-3.

Oparte na kaszy jaglanej dania są lekkostrawne i mają niewielki wpływ na wahania poziomu cukru we krwi. Uważa się także, ze dieta jaglana jest pomocna dla utrzymania zdrowia serca, a także w przypadku astmy i migren. Ponadto, doskonale wzmacnia pracę jelita grubego i odkwasza organizm. Przyczynia się także do skuteczniejszego pozbywania się toksyn i ułatwia proces odchudzania. Spożywana rano stanowi cenne źródło energii. Dzięki obecności cynku przyczynia się do skuteczniejszej regeneracji organizmu, a obecny w niej krzem wspomaga wzrost włosów i paznokci. Dzięki wspaniałym właściwościom odżywczym, kasza jaglana uważana jest za jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych, odpowiednich niemal dla wszystkich, niezależnie od wieku i stanu zdrowia.

Kasza jaglana z jabłkiem – Przepis

Kasza jaglana daje niezliczone wprost możliwości komponowania rozmaitych potraw, nie tylko na słodko. Świetnie sprawdza się jako podstawa dań śniadaniowych, a także obiadów czy deserów. Propozycja z jabłkiem również może przyjmować różne postacie, zależnie od zastosowanych dodatków.

Składniki:

  • ok. 50 g kaszy jaglanej,
  • mleko lub woda,
  • 1 średniej wielkości jabłko,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść posiekanych orzechów włoskich,
  • cynamon,
  • opcjonalnie coś do słodzenia, np. miód czy syrop klonowy.

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną należy wypłukać i zalać wodą lub mlekiem w ilości ok. 2,5 raza większej od objętości kaszy.
  • Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn,regularnie mieszając – przez ok. 15-20 minut.
  • Po ugotowaniu dodajemy tarkowane lub drobno pokrojone jabłko, cynamon i miód lub jakiś syrop.
  • Całość posypujemy suszoną żurawiną i orzechami.

Życzymy smacznego i dużo zdrowia!

Chętnie poznamy Wasze opinie na temat naszej propozycji!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.