Zielony koktajl ze szpinaku i banana to wspaniała propozycja zdrowego posiłku na letnie dni. Dzięki niezwykle lekkim i pożywnym dodatkom zapewni nie tylko wiele energii, ale także doskonale wzbogaci braki witamin i mikroelementów w codziennej diecie. Przedstawiamy propozycję na wspaniały napój, który przyjemnie odżywi Twoje ciało i umysł.
Koktajl ze szpinaku i banana to dość często proponowany przepis, ponieważ stanowi bardzo wdzięczną i łatwą do modyfikowania kompozycję smaków i wartości odżywczych. Co prawda, swoim wyglądem przypomina nieco koktajl z jarmużem, to przez większość osób uznany zostanie za znacznie delikatniejszy. Wszystko jednak zależeć będzie od zastosowanych dodatków, z których możemy skomponować na prawdę zdrowy i pożywny posiłek. Wykonywanie koktajlu jest bardzo łatwe i zajmie nie więcej niż 5 minut. Najlepiej wykonać go przed samym spożyciem, a jeśli zajdzie taka potrzeba, należy przechowywać go w lodówce.
Koktajl ze szpinaku i banana – Przepis
Przepis na koktajl z bananem i szpinakiem stanowi doskonałą bazę dla wielu rożnych kompozycji smakowych. Można go z łatwością modyfikować, dodając ulubionych składników, np. imbiru, mleka roślinnego, pietruszki, kolendry, a także wielu innych dodatków.
Składniki
- ok. 300 ml wody mineralnej,
- 2 garście umytych liści szpinaku,
- 1 obrany banan,
- 0,5 awokado,
- 1 łyżka nasion Chia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka spiruliny,
- 1 łyżka zmielonego ostropestu plamistego.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy.
- W zależności od preferencji regulujemy ilość dodanej wody.
- Koktajl rozlewamy do szklanek i najlepiej od razu spożywamy.
- Z podanej ilości składników uzyskać możemy 2 średnie porcje napoju.
- Można z powodzeniem zmieniać proporcje, a także dodawać lub zamieniać poszczególne składniki.
Cenne składniki odżywcze koktajlu
Podstawowym składnikiem odżywczym proponowanego koktajlu, odpowiedzialnym także za jego zielony kolor, jest szpinak. Ta wyjątkowo zdrowa roślina to co prawda dla wielu prawdziwy koszmar z dzieciństwa, jednak w naszej propozycji prawie nie czuć jego smaku i faktury. Jest on niezwykle bogatym źródłem witaminy K, która pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz utrzymuje zdrowie układu szkieletowego. Ponadto, szpinak dostarcza znacznych ilości żelaza, które jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek. Zawiera także bardzo cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy oraz przeciwutleniające i przeciwzapalne garbniki.
Regularne stosowanie bananów w diecie przede wszystkim doskonale wzmacnia układ nerwowy oraz pozwala lepiej chronić układ krążenia przed wieloma dolegliwościami. Zawarte w nich składniki odżywcze wpływają ponadto na poprawę pamięci i lepszą koncentrację. Dzięki zawartości znacznej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów stanowią one doskonałe źródło energii. Bardzo często poleca się ich jedzenie zaraz po wzmożonym wysiłku fizycznym.
Dodatki w postaci awokado oraz nasion Chia pozwalają uzupełnić wartości odżywcze koktajlu o bardzo cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Przede wszystkim równoważą one wzajemnie proporcje kwasów omega-3 i omega-6. Ponadto dostarczają cennego błonnika oraz wielu ważnych witamin. Z kolei ostropest plamisty wykazuje niezwykle ważne dla wątroby właściwości ochronne, które w naturalny sposób pozwalają chronić funkcje trawienne organizmu. Dodatek spiruliny pozwala uzupełnić posiłek o cenne aminokwasy, które stanowią niezbędny element każdej diety regeneracyjnej.
Smacznego!