Zielony koktajl ze szpinaku i banana

0
1661
koktajl ze szpinaku i banana
Zielony koktajl z banana i szpinaku to wspaniała propozycja na bardzo zdrowy i pożywny posiłek.

Zielony koktajl ze szpinaku i banana to wspaniała propozycja zdrowego posiłku na letnie dni. Dzięki niezwykle lekkim i pożywnym dodatkom zapewni nie tylko wiele energii, ale także doskonale wzbogaci braki witamin i mikroelementów w codziennej diecie. Przedstawiamy propozycję na wspaniały napój, który przyjemnie odżywi Twoje ciało i umysł.

Koktajl ze szpinaku i banana to dość często proponowany przepis, ponieważ stanowi bardzo wdzięczną i łatwą do modyfikowania kompozycję smaków i wartości odżywczych. Co prawda, swoim wyglądem przypomina nieco koktajl z jarmużem, to przez większość osób uznany zostanie za znacznie delikatniejszy. Wszystko jednak zależeć będzie od zastosowanych dodatków, z których możemy skomponować na prawdę zdrowy i pożywny posiłek. Wykonywanie koktajlu jest bardzo łatwe i zajmie nie więcej niż 5 minut. Najlepiej wykonać go przed samym spożyciem, a jeśli zajdzie taka potrzeba, należy przechowywać go w lodówce.

 

Koktajl ze szpinaku i banana – Przepis

Przepis na koktajl z bananem i szpinakiem stanowi doskonałą bazę dla wielu rożnych kompozycji smakowych. Można go z łatwością modyfikować, dodając ulubionych składników, np. imbiru, mleka roślinnego, pietruszki, kolendry, a także wielu innych dodatków.

Składniki

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy.
  • W zależności od preferencji regulujemy ilość dodanej wody.
  • Koktajl rozlewamy do szklanek i najlepiej od razu spożywamy.
  • Z podanej ilości składników uzyskać możemy 2 średnie porcje napoju.
  • Można z powodzeniem zmieniać proporcje, a także dodawać lub zamieniać poszczególne składniki.

Cenne składniki odżywcze koktajlu

Podstawowym składnikiem odżywczym proponowanego koktajlu, odpowiedzialnym także za jego zielony kolor, jest szpinak. Ta wyjątkowo zdrowa roślina to co prawda dla wielu prawdziwy koszmar z dzieciństwa, jednak w naszej propozycji prawie nie czuć jego smaku i faktury. Jest on niezwykle bogatym źródłem witaminy K, która pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz utrzymuje zdrowie układu szkieletowego. Ponadto, szpinak dostarcza znacznych ilości żelaza, które jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek. Zawiera także bardzo cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy oraz przeciwutleniające i przeciwzapalne garbniki.

Regularne stosowanie bananów w diecie przede wszystkim doskonale wzmacnia układ nerwowy oraz pozwala lepiej chronić układ krążenia przed wieloma dolegliwościami. Zawarte w nich składniki odżywcze wpływają ponadto na poprawę pamięci i lepszą koncentrację. Dzięki zawartości znacznej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów stanowią one doskonałe źródło energii. Bardzo często poleca się ich jedzenie zaraz po wzmożonym wysiłku fizycznym.

Dodatki w postaci awokado oraz nasion Chia pozwalają uzupełnić wartości odżywcze koktajlu o bardzo cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Przede wszystkim równoważą one wzajemnie proporcje kwasów omega-3 i omega-6. Ponadto dostarczają cennego błonnika oraz wielu ważnych witamin. Z kolei ostropest plamisty wykazuje niezwykle ważne dla wątroby właściwości ochronne, które w naturalny sposób pozwalają chronić funkcje trawienne organizmu. Dodatek spiruliny pozwala uzupełnić posiłek o cenne aminokwasy, które stanowią niezbędny element każdej diety regeneracyjnej.

Smacznego!

Poprzedni artykułWitamina A – Właściwości, niedobór, występowanie
Następny artykułKamfora – Działanie, sposoby wykorzystania i efekty
Jestem dietetyczką i na co dzień pomagam ludziom w układaniu zrównoważonego menu oraz kształtowaniu zdrowych nawyków żywienia. Swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzielę się nie tylko w kontakcie bezpośrednim, ale także na łamach portali branżowych. W szczególności interesują mnie zagadnienia zapobiegania problemom zdrowotnym dzięki odpowiedniemu stosowaniu diety i zachowywaniu zdrowego stylu życia. Staram się również stale rozwijać własne kompetencje, uczestnicząc w rozmaitych szkoleniach oraz czytając najnowsze doniesienia naukowe. Piszę także regularnie o najzdrowszych produktach spożywczych i sposobach ich wykorzystania. Ponadto często dzielę się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Mam głęboką nadzieję, że moja codzienna praca przyczyni się lepszego zrozumienia znaczenia żywienia oraz osiągania codziennych korzyści zdrowotnych oraz lepszego samopoczucia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.