Korzyści zdrowotne z oleju z pestek dyni

6
23395
stosowanie oleju z pestek dyni
Olej z pestek dyni posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych

Stosowanie oleju z pestek dyni staje się coraz bardziej popularne, praktycznie na całym świecie. Jakie korzyści zdrowotne przynosi dieta bogata o ten składnik i czy warto przyjmować go regularnie jako suplement?

Olej z pestek dyni posiada ciemno zielony kolor i jest otrzymywany z tłoczenia surowych lub prażonych pestek, które posiadają bardzo wiele korzyści zdrowotnych, ale również pielęgnacycjnych. Posiada on bogaty orzechowy smak i jest cennym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i związków blokujących DHT, takich jak beta-sitosterol i delta-7-sterine.

Olej z pestek dyni

Wysokiej jakości Olej z pestek dyni jest często używany jako dressing do sałatek, mieszany z świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub z dobrym octem jabłkowym. Może być także używany by doprawić i wzbogacić składnikami odżywczymi zupę, sos i wiele innych potraw. Jednakże nie należy oleju z pestek dyni używać do smażenia lub pieczenia, ponieważ wysoka temperatura niszczy jego delikatną strukturę i pozbawia go najcenniejszych właściwości odżywczych.

Poniżej przedstawiamy 6 najważniejszych korzyści zdrowotnych oleju z pestek z dyni.

  1. Stosowanie oleju z pestek dyni przeciw przerostowi prostaty

Przerost prostaty jest obecnie dolegliwością, która dotyka bardzo wielu mężczyzn na całym świecie, najczęściej po 50-ce. Łagodny rozrost gruczołu krokowego powodowany jest najprawdopodobniej działaniem męskiego hormonu dihydrotestosteronu (DHT), przyspieszającego rozmnażanie się komórek prostaty. Powiększenie gruczołu krokowego może prowadzić do problemów i uczucia dyskomfortu przy oddawaniu moczu.

Obecny w dużym stężeniu w nasionach dyni naturalny fitosterol beta-sitosterol pomaga blokować szkodliwe skutki działania DHT, powstrzymując jego negatywny wpływ na pracę prostaty. Olej z pestek dyni posiada również łagodne steroidy – delta-7-sterine, które konkurują z hormonem DHT i prawdopodobnie zapobiegają rozmnażaniu się komórek gruczołu krokowego.

Oprócz tych dwóch substancji blokujących hormon DHT, olej z pestek dyni posiada dużą zawartość przeciwutleniaczy, karotenoidów, kwasów omega 9, cynku, które wszystkie pomagają zredukować ryzyko rozwinięcia się syndromu łagodnego rozrostu stercza. Badania wykazały, że dieta z bogatym udziałem oleju z pestek dyni wyraźnie redukuje symptomy i ból, związany z łagodnym rozrostem gruczołu krokowego, bez żadnych skutków ubocznych.

  1. Zapobieganie wypadaniu włosów

Powiększona prostata, jak i skłonność do łysienia u mężczyzn jest prawdopodobnie w dużym stopniu spowodowana przez nadprodukcję DHT. Ten sam beta-sitosterol, delta-7-sterine i inne związki zawarte w oleju z pestek dyni pozwalają hamować negatywny efekt działania hormonu DHT na komórki prostaty, ale jednocześnie zapobiegają wypadaniu włosów.

Niektórzy specjaliści od tradycyjnych metod pielęgnacji rekomendują nakładanie oleju z pestek dyni bezpośrednio na skórę głowy, by zablokować efekt działania hormonu DHT bezpośrednio w jej tkance. Jeżeli jednak nie chcesz posiadać głowy pofarbowanej na zielono lepiej używaj oleju z pestek dyni na przykład jako dressing do sałatek.

  1. Zwalczanie pasożytów jelitowych

Olej z pestek dyni jest tradycyjnie stosowany w zwalczaniu pasożytów jelitowych. Przyjmując na czczo, z rana, posiada niezwykłą zdolność do niszczenia szkodliwych organizmów, na przykład takich jak powszechnie znany tasiemiec.

Ważne jest by pamiętać, że paraliż działa tylko ograniczony czas i dlatego powinno się użyć dodatkowo środek przeczyszczający, mniej więcej po godzinie po spożyciu oleju z pestek dyni. W tym celu można użyć oleju rycynowego, dzięki któremu pasożyty zostaną wydalone przez wypróżnienie. Bez zabiegu wymuszonego i pełnego wypróżnienia pasożyty odżyją ponownie.

Generalnie zaleca się, aby kontynuować leczenie przez kilka dni, z kilkoma dniami przerwy, a potem powtórzyć cały proces w ciągu kilku tygodni.

Pasożyty jelitowe to wytrwałe małe robaki, które mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie i energię, a także uważa się, że bardzo duży odsetek ludzi jest nimi nieświadomie zainfekowane. Jeżeli podejrzewasz taki problem u siebie, pamiętaj by skonsultować się z odpowiednim lekarzem.

  1. Cholesterol i choroby układu krążenia

Olej z pestek dyni jest bardzo bogaty w fitosterole, które pomagają redukować zły cholesterol LDL obniżając jego wchłanianie w potrawach, zawierających niekorzystne substancje. Badania pokazują, że wysoki poziom fitosteroli w diecie znacząco obniża wchłanianie szkodliwego cholesterolu i może bardzo korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka choroby serca.

  1. Zwalczanie artretyzmu

Spożywanie oleju z pestek dyni bardzo korzystnie wpływa na twoje stawy, a kapsułki z tym olejem są bardzo popularnym suplementem na schorzenia związane z ich zapaleniem. Wysoki poziom antyoksydantów, kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych w oleju z pestek dyni pomaga zmniejszać stan zapalne u osób cierpiących na artretyzm.

W rzeczywistości, niektóre badania wykazały bardzo pozytywne skutki spożywania oleju z nasion dyni u osób z artretyzmem, na równi z lekiem o nazwie Indometacyną. Taka kuracja nie przynosi również żadnych negatywnych skutków ubocznych, takich jak podwyższony poziom nadtlenków lipidowych w wątrobie.

  1. Olej z pestek dyni dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego

Wśród niezliczonej ilości zastosować oleju z pestek dyni jest także pomoc w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Wysokie stężenie kwasów tłuszczowych zmniejsza zapalenie przewodu pokarmowego i wielu ludzi zauważa, że przy regularnym jego spożywaniu, wyraźne zmniejszenie objawów tej przykrej dolegliwości.

Kaloryczność oleju z pestek z dyni

Jedna łyżka oleju z pestek z dyni zawiera około 120 kalorii, przede wszystkim pochodzących z kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9. Potrzebujemy tych kwasów w naszej codziennej diecie, a także wielu innych składników odżywczych w nim zawartych, dlatego nie warto w tym wypadku rozważać kaloryczności tego składnika diety.

Olej z pestek dyni w kuchni

Olej z pestek dyni cechuje się ciemną barwą i charakterystycznym posmakiem i zapachem. Przeznaczony jest do stosowania na zimno i nie należy go nigdy smażyć, ponieważ straci swoje cenne właściwości, a nawet wytworzą się substancje toksyczne dla organizmu.

Olej dyniowy to doskonały dodatek do wielu potraw. Można go stosować do sałatek, surówek, a także do kanapek czy sera. Można go również dodawać do różnego typu deserów i przekąsek.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej z pestek dyni może być stosowany do pielęgnacji skóry, doskonale ją nawilżając, poprawiając elastyczność, a także spłycając widoczność efektów starzenia. Może także skutecznie wspomagać leczenie trądziku, łagodzić podrażnienia oraz wspomagać procesy regeneracji skóry.

Olejek dyniowy jest dość często stosowanym składnikiem naturalnych preparatów antycellulitowych, a także kosmetyków leczniczych do zmniejszania widoczności blizn i rozstępów. Jego ciemna barwa może mieć wpływ na delikatne przebarwienie pielęgnowanej skóry, dlatego często poleca się stosować go w postaci rozcieńczonej, najlepiej w połączeniu z innym olejkiem naturalnym. Olej z pestek dyni doskonale sprawdza się także podczas pielęgnacji włosów, przyczyniając się do ich wzmocnienia i przywracając naturalny blask. Można go także z powodzeniem stosować na rozdwajające się końcówki włosów.

Gdzie znajdziemy olej z pestek z dyni

Olej wysokiej jakości powinien być 100% naturalny, tłoczony na zimno i najlepiej organiczny. Sałatkowy olej z pestek dyni jest zwykle wątpliwej jakości, ponieważ może być wymieszany z niezdrowymi olejami roślinnymi.

1 łyżeczka 100% naturalnego oleju z pestek z dyni z rana, wraz z posiłkiem to zawsze zdrowy początek dnia. Do leczenia problemów zdrowotnych, takich jak powiększenie prostaty, artretyzm czy zespół jelita drażliwego łyżeczka z każdym posiłkiem przyniesie więcej efektów. Jako alternatywę można również wybrać kapsułki z jego zawartością.

Olej z pestek dyni jest bardzo wrażliwy na światło oraz ciepło, dlatego najlepiej jest trzymać go w lodówce. Tak przechowywany będzie nadawał się do użycia przez co najmniej kilka miesięcy. Z kolei kapsułki można spokojnie przechowywać w szufladzie z dala od światła.

Podsumowanie

Przyjmując regularnie olej z pestek dyni mamy szansę poprawić wiele aspektów naszej kondycji zdrowotnej. Oprócz pozytywnych efektów na prostatę i wypadanie włosów, szeroka gama składników odżywczych zawartych w oleju jest także korzystna w innych obszarach: podnosi naszą odporność, poprawia koloryt skóry oraz zmniejsza stany zapalne i podrażnienia skórne.

6 KOMENTARZE

  1. Olej z pestek dyni niektórych dużych firm śmierdzi olejem rybnym, czego nie można powiedzieć o olejach z innych małych lokalnych firm tłoczących oleje

  2. Olej z pestek dyni sprawdza się świetnie. Zamawiam w sklepie i jestem bardzo zadowolona, pomógł mi w walce z trądzikiem dużo lepiej niż wszelkie kremy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here