Cenny kwas kaprylowy w oleju kokosowym

0
6266
kwas kaprylowy
Kwas kaprylowy to jeden z najcenniejszych składników oleju kokosowego

Kwas kaprylowy to nasycony kwas tłuszczowy, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Można go odnaleźć w oleju kokosowym, mleku krowim i mleku ludzkim. Pomaga w zapobieganiu zakażeniom dróg moczowych, infekcji pęcherza moczowego, grzybów Candida, chorobami przenoszonymi drogą płciową, zakażeniami jamy ustnej, takimi jak zapalenie dziąseł i wielu innym schorzeniom.

Jako jeden z trzech podstawowych kwasów tłuszczowych, znajdujących się w oleju kokosowym, kwas kaprylowy stał się ostatnio powszechnie znany, z powodu jego efektów przeciwgrzybicznych, zwłaszcza w odniesieniu narządów trawiennych i płciowych, jak i zapobieganiu nowotworowi rakowi pęcherza, jelita i cewki moczowej.

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na zastosowanie oleju kokosowego jest spożywanie w ramach dodatku do codziennej diety lub przyjmowanie kwasu doustnie, w postaci tabletek.

Jako nasycony kwas tłuszczowy, kwas kaprylowy, nazywany czasem kwasem oktanowym, zawiera osiem atomów węgla, co czyni go kwasem tłuszczowym o średniej długości łańcucha MCFA. Choć nadal są potrzebne dalsze badania nad jego właściwościami, do tej pory zakłada się, że kwas kaprylowy ma pozytywne działanie na zwalczanie rożnego rodzaju stanów zapalnych, nowotworów, a także dolegliwości, związanych z podeszłym wiekiem i spadkami funkcji poznawczych, w tym choroby Alzheimera i zaburzeń krążenia.

Korzyści zdrowotne kwasu kaprylowego:

  1. Działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze

Jako naturalny “wzmacniacz” odporności, kwas kaprylowy jest powszechnie stosowany jako składnik w miejscowych środkach grzybobójczych, środkach czystości, perfumach, barwnikach i rożnego typu kosmetykach naturalnych. Biorąc pod uwagę wszystko, co wiemy o działaniu oleju kokosowego i jego zastosowaniach nie dziwi fakt, że kwas kaprylowy zyskuje popularność w ramach codziennego i zupełnie naturalnego dbania o zdrowie i urodę.

Stosowany wewnętrznie, pomaga naturalnie ograniczyć wzrost drożdżaków w obrębie przewodu pokarmowego, pomagając jednocześnie pożytecznym bakteriom w rozwoju. Jednocześnie kwas kaprylowy jest całkowicie naturalny i nie stwarza zagrożenia, tak jak antybiotyki lub agresywne substancje chemiczne. Antybiotyki mogą zabić wszystkie bakterie w środowisku jelit, zarówno dobre, jak i złe. Kwas kaprylowy zapobiega brakowi równowagi między obecnością różnych typów bakterii.

Zwiększenie populacji “dobrych bakterii” w jelicie podnosi z kolei odporność i ma liczne implikacje zdrowotne, m.in. złagodzenie ewentualnych stanów zapalnych, mniejsze ryzyko alergii, lepsze funkcjonowanie mózgu, poprawa gospodarki hormonalnej, zmniejszenie ryzyka otyłości i wiele, wiele więcej.

Ponieważ ogólnie dobre samopoczucie jest nierozerwalnie związane z wieloma funkcjami całego organizmu, kwas kaprylowy jest w stanie pomóc w walce z bólem głowy, depresją, zmęczeniem, biegunką, wzdęciami, drożdżycą pochwy i nadmierną produkcją gazów.

  1. Walka z Candidą

Gdy dochodzi do starcia z przerostem Candidy, często wystarczy zastosować właśnie kwas kaprylowy. Candida wywołuje choroby, gdy w jelitach następuje przerost grzybów z rodziny drożdżaków. Bardzo często, zwłaszcza wśród kobiet, jest związana z nieprzyjemnymi objawami, takimi jak wzdęcia brzucha, zaparcia, zmęczenie, zespół jelita drażliwego, depresja i ochota na słodycze.

Ponieważ kwas kaprylowy działa jako naturalny środek do walki z drożdżakami, to uważa się, że może przenikać przez błony komórkowe komórek Candida i spowodować ich redukcję, odtruwając przewód pokarmowy i przyspieszając proces gojenia.

Naukowcy odkryli, że kwas kaprylowy przyjmowany doustnie dość szybko zmniejsza objawy związane z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi, takimi jak Candida i Chlamydie. Stwierdzono, że kwas kaprylowy jest lepszy pod względem skuteczności, a także mniej kosztowny, niż leki takie jak Diflucan, powszechnie stosowany w leczeniu tego typu zakażeń.

To samo badanie sugeruje, że najlepszym sposobem leczenia tych typów chorób, jest połączenie stężonego i podawanego doustnie kwasu kaprylowego oraz kwasów omega-3. Razem działają jak silny środek przeciwwirusowy i zwiększają normalne telomery komórek, zwiększając ilość zaplanowanych podziałów.

  1. Pomoc w zapobieganiu i leczeniu zakażeń grzybiczych

Oprócz szczepu Candida, również inne grzyby mogą powodować rożne rodzaje wewnętrznych lub zewnętrznych zakażeń, które pojawiają się na skórze, genitaliach, palcach i w wielu innych miejscach. Kwas kaprylowy może pomóc pozbyć się grzybicy, m.in. palców, zakażeń jamy ustnej, pochwy, świądu i grzybicy, praktycznie bez żadnych skutków ubocznych.

  1. Zwalczanie zakażeń skóry i trądzik

Olej kokosowy znany jest jako naturalny kosmetyk dla zachowania zdrowia skóry. To nic dziwnego, gdyż silne antybakteryjne działanie kwasu oktanowego zostało udowodnione w wielu badaniach u ludzi i zwierząt. Kwas kaprylowy, wraz z jego związkami pochodnymi, zwanymi jako monocaprylin i kaprylan sodu, są zdolne do walki z bakteriami, które rozwijają się na skórze i powodują różnego rodzaju infekcje, w tym Dermatophilus congolensis i trądzik.

Na różnego rodzaju problemy dermatologiczne, oprócz ludzi, mogą również cierpieć zwierzęta. Infekcje bakteryjne doprowadzają często do powstawania bolesnych, suchych strupów na skórze, które są równie kłopotliwe jak egzema i trądzik.

Olej kokosowy, stanowiący najlepsze źródło naturalnie występującego kwasu kaprylowego, znany jest także jako doskonałe remedium na trądzik i zapalenia skóry. To właśnie dlatego olej kokosowy jest tak często dodawany do kosmetyków naturalnych do pielęgnacji skóry. Dodatkowo kwas kaprylowy ma dobroczynne właściwości dla poprawy zdrowia włosów, dlatego często dodawany jest do naturalnych szamponów i balsamów pielęgnacyjnych.

  1. Pomoc w leczeniu zapaleń układu pokarmowego

Trójglicerydy o średnim łańcuchu MCT są często stosowane u pacjentów z chorobą Crohna lub syndromem jelita wrażliwego. Do niedawna niewiele było wiadomo na temat wpływu MCT na zapalenie jelit, ale badania sugerują, że te kwasy tłuszczowe pomagają hamować wydzielanie enzymów zapalnych, zmniejszając objawy choroby Crohna takie jak ból, wzdęcia, krwawienia i problemy jelitowe.

MCT wydają się chronić nabłonek w jelitach, który działa jak ochrona organizmu, przed szeregiem toksycznych związków i mikroorganizmów chorobotwórczych. U osób, które cierpią na stany zapalne, takie jak i w chorobie Crohna, utracona jest zdolność ochronna organizmu.

Chociaż dokładny mechanizm działań MCT w zakresie tłumienia tego procesu wciąż nie jest w pełni zrozumiały, to powszechnie uważa się, że przyczyniają się one do zahamowania rozwoju cytokin zapalnych. Tym samym wzmacniają w organizmie odpowiedź immunologiczną i ograniczają problemy przewodu pokarmowego.

  1. Zmniejszanie ryzyka oporności na antybiotyki

Oporność na antybiotyki to bardzo niepokojące i coraz częściej występujące na świecie zjawisko. Doprowadziło ono ekspertów w dziedzinie ochrony zdrowia do poszukiwania alternatywnych metod terapeutycznych i naturalnych środków antybiotykowych do leczenia nieco mniej groźnych zakażeń u ludzi i zwierząt.

Jednym z głównych problemów stosowania antybiotyków do leczenia infekcji i wirusów jest to, że zwiększają one w dłuższym czasie ryzyko oporności na antybiotyki. Szkodliwe patogeny i bakterie w organizmie stają się odporne na leki i mutują, aby przetrwać, a musimy zwrócić się do innych opcji leczenia chorób. Bardzo często alternatywne opcje są dużo bardziej kosztowne, wymagają dłuższego czasu i powodują poważne skutki uboczne.

Różnorodne, bezpieczne, naturalne, wolne kwasy tłuszczowe oraz ich pochodne monoglicerydy wykazują wysoką aktywność przeciwbakteryjną, wobec bardzo szerokiego zakresu drobnoustrojów, Należy do nich również kwas kaprylowy. Tego typu kwasy działają dezaktywacyjnie m.in. na takie patogeny jak: Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis, Staphylococcus aureus i Escherichia coli.

Źródła kwasu kaprylowego w diecie

Najlepszym źródłem kwasu oktanowego jest kokos, zwłaszcza olej kokosowy, który stanowi prawdziwą skarbnicę stężonych kwasów tłuszczowych, o średniej długości łańcucha. Do dobrych źródeł zalicza się również pełne mleko, masło orzechowe, olej palmowy, a nawet ludzkie mleko, szczególnie ważne w odżywianiu maluszków.

W celu zapewnienia odpowiedniego poziomu kwasu w diecie najczęściej zaleca się systematyczne spożywanie najbogatszego źródła, czyli oleju kokosowego.

Sprawdzone działania oleju kokosowego:

  • pobudzanie układu odpornościowego,
  • zapobieganie rozwojowi nowotworów,
  • szybsze gojenie skóry i naturalne leczenie trądziku,
  • pomoc w utracie nadmiernej wagi ciała,
  • pomoc w leczeniu zespołu jelita wrażliwego,
  • zmniejszenie reakcji alergicznych organizmu,
  • poprawa warunków do pracy serca,
  • wspieranie pracy tarczycy,
  • zmniejszenie uczucia zmęczenia.

Więcej o właściwościach oleju kokosowego przeczytasz TUTAJ.

Suplementy kwasu kaprylowego. Ile i jakie?

Oprócz przyjmowania kwasu kaprylowego ze źródeł żywności, staje się on coraz bardziej dostępny w formie suplementów diety. Dostarczanie kwasu oktanowego nie jest wymogiem odżywczym, więc nie zostało ustalone zalecane dzienne spożycie. Jednakże, dla uzyskania optymalnych rezultatów coraz liczniejsi specjaliści od ochrony zdrowia zalecają spożycie od 500 do 1000 mg, trzy razy dziennie, również w postaci kapsułek.

W leczeniu grzybic, kwas kaprylowy w kapsułkach może być bardziej skuteczny niż kwas w płynnej postaci. Kapsułki wydają się powoli uwalniać kwasy tłuszczowe do krwiobiegu, dzięki czemu skutecznie i systematycznie dociera do przewodu pokarmowego, nie powodując skutków ubocznych. Zalecana dawka w leczeniu zakażeń stanów grzybiczych u osób dorosłych to 1000 do 2000 mg dziennie. Najlepiej podzielone na 3 dawki, każda 30 minut przed posiłkiem.

Jeśli dopiero zaczynasz suplementację kwasu kaprylowego, zacznij powoli, aby zapobiec bólom brzucha. Biorąc kapsułkę 500 miligram raz lub dwa razy dziennie na początku, a następnie zwiększaj dawkę. Jeśli czujesz się komfortowo, bierz przez około trzy do czterech miesięcy, aż stan się poprawi. Uważa się, że powoli zwiększając dawkę infekcje grzybicze są skuteczniej zwalczane, a organizm nie będzie stymulowany do reakcji autoimmunologicznych.

Ewentualne przeciwwskazania

Kwas kaprylowy jest ogólnie uważane za bezpieczny i posiada niewiele skutków ubocznych. Duże ilości kwasu oktanowego zmieszane z innymi trójglicerydami o średnich łańcuchach mogą spowodować niewielkie problemy żołądkowo-jelitowe u dość nielicznej grupy ludzi, ale nie to jest reakcja powszechnie występująca. Należy zwrócić uwagę, że kapsułki kwasu oktanowego nie są zalecane podczas karmienia piersią lub u kobiet w ciąży, ponieważ mogą powodować nudności i pogłębić istniejące problemy trawienne.

Poprzedni artykułAmarantus – Najważniejsze korzyści zdrowotne
Następny artykułOlejek lubczykowy dla zdrowia i urody
Przede wszystkim jestem pasjonatką i propagatorką wiedzy na temat zdrowego stylu życia. Od wielu lat interesuję się działaniem rozmaitych składników aktywnych, witamin i minerałów, a zwłaszcza ich wpływem na ludzki organizm. Swoją wiedzą farmaceutyczną i doświadczeniem najczęściej dzielę się w formie artykułów prasowych i opracowań, które mam nadzieję pomagają czytelnikom w utrzymaniu pełni zdrowia, kondycji i dobrego samopoczucia. Swoje artykuły kieruję przede wszystkim do czytelników, którzy szukają jasnych i czytelnych informacji, pozbawionych niestrawnego medycznego żargonu. Prywatnie jestem miłośniczką sportu i aktywnej rekreacji. Uwielbiam kontakt z przyrodą i kocham wszystko, co naturalne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.