Lawenda – Najważniejsze właściwości i zastosowania

3
12059
lawenda
Lawenda to wspaniała i bardzo aromatyczna roślina

Lawenda jest rośliną, której praktycznie nie trzeba przedstawiać. Cieszy się ona bardzo charakterystycznym i jednym z najbardziej kojących zapachów, jaki istnieją w przyrodzie. Może być dodawana do różnych potraw, wzbogaca składy wielu kosmetyków, a także świetnie nadaje się do aromaterapii. Przyjrzyjmy się bliżej najważniejszym właściwościom lawendy.

Stosunkowo niewiele osób zdaje sobie sprawę z cudownych i wszechstronnych korzyści, jakie może przynosić regularne stosowanie lawendy. Występuje ona pod wieloma postaciami, w niezliczonej wprost ilości produktów. Lawenda stanowi bowiem wspaniały składnik wielu kosmetyków, preparatów zdrowotnych, odświeżaczy, dodatków żywieniowych, herbatek i wielu innych.

Lawenda – Najczęstsze formy i produkty z jej zawartością

Większość produktów i preparatów lawendowych jest wykonywana z ekstraktów z suszonych kwiatów oraz naturalnych olejków eterycznych. Poniżej przedstawiamy najczęściej występujące na rynku produkty z zawartością lawendy:

  • lawendowe żele i płyny do kąpieli
  • spożywcze ekstrakty lawendowe
  • olejki lawendowe do aromaterapii
  • naturalne mydła lawendowe
  • herbatki lawendowe
  • zapachy, odświeżacze i środki do odstraszania owadów
  • napary z lawendy
  • lawendowe balsamy do ciała
  • suszone kwiaty lawendy
  • nalewki lawendowe

Lawenda – Wartości odżywcze

Lawenda może być używana z umiarem, aby dodać smaku do niektórych potraw pieczonych i innych przepisów. Zawiera wiele witamin i minerałów.

Wartość w 1 porcji 100 g / % dziennego zapotrzebowania z porcji:

Kalorie49
Kalorie z tłuszczu9
Razem 1g tłuszczu2 %
Cholesterol0 g
Węglowodany11 g / 4 %
Białko1 g
Witamina A6 %
Witamina C20 %
Wapń22 %
Żelazo11 %

 

Lawenda – Korzyści pielęgnacyjne dla skóry

Liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne lawendy doskonale sprawdzają się w codziennej pielęgnacji i ochronie skóry. Doskonale nadaje się ona do wszystkich typów cery, również delikatnej, wrażliwej i problematycznej. Stanowi ona również doskonały składnik wielu kosmetyków naturalnych i organicznych, także preparatów zdrowotnych i łagodzących podrażnienia.

  1. Lawenda zapewnia pomoc w leczeniu trądziku

Olejek lawendowy jest jednym z tych nielicznych składników naturalnych, które umożliwiają skuteczne stosowanie i pozbycie się trądziku. Lawenda posiada bowiem działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, które umożliwia efektywne zwalczanie bakterii powodujących trądzik i powodujących stany zapalne.

Zastosowanie olejku lawendowego jest bardzo łatwe. Wystarczy nasączyć nim wacik kosmetyczny i dokładnie oczyścić problematyczne obszary skóry. Olejek lawendowy to również częsty dodatek do oczyszczających kosmetyków naturalnych, przeznaczonych do wszystkich typów cery.

  1. Lawenda a naturalna detoksykacja skóry

Ze względu na przebywanie w zanieczyszczonych i toksycznych środowiskach nasza skóra przez większość czasu jest narażona na działania niszczące i silnie szkodliwe. Do jej wnętrza z zewnątrz przenikają liczne toksyny, które później dostają się do organów wewnętrznych. Lawenda może w tym wypadku stanowić naturalny ratunek, gdyż zawiera silne przeciwutleniacze, które pozwalają skutecznie zapobiegać i zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, a także wspomagać proces detoksykacji. Liczne badania pokazują również, że silnie eteryczny olejek lawendowy doskonale hamuje rozwój bakterii na skórze, zabezpieczając ją przed rozwojem wielu problemów dermatologicznych.

  1. Składniki lawendy dają pomoc w leczeniu egzemy

Lawenda sprawdza się również w zwalczaniu poważnych problemów dermatologicznych, takich jak egzema. Do tej niezwykle kłopotliwej dolegliwości poleca się stosować olejek lawendowy, wykazujący wysoką zdolność łagodzenia świądu i zmniejszania nieprzyjemnych objawów. Zapewnia również skórze odpowiedni poziom nawilżenia, a tym samym znacznie przyspiesza proces gojenia.

  1. Lawenda wspomaga leczenie oparzeń i przyśpiesza gojenie

Antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości olejku lawendowego spełniają kolejną, niezwykle ważną funkcję leczniczą. Ta niezwykła postać lawendy ma bardzo korzystny wpływ na leczenie wszelkich oparzeń, a także pomaga w regeneracji powodowanych przez nie blizn. Ponadto, olejek lawendowy działa również jako naturalny lek przeciwbólowy i łagodzący swędzenie.

W celu właściwego zastosowania wystarczy nałożyć kilka kropel olejku lawendowego na poparzony obszar skóry, a następnie przytrzymać go pod bieżącą, zimną wodą przez około 10 minut. W tym wypadku lawenda pozwala przyspieszyć proces gojenia, jednak należy pamiętać, że w przypadku poważnych oparzeń trzeba natychmiast skonsultować się z lekarzem.

  1. Olejek lawendowy zapewnia relaks dla zmiękczonych mięśni

Jak wiadomo lawenda posiada olbrzymi potencjał aromaterapeutyczny. Doskonale nadaje się również do regeneracji zmęczonych mięśni po długim dniu w pracy lub wyczerpującym treningu. Dobry masaż z użyciem olejku lawendowego lub jego dodatku może zdziałać prawdziwe cuda.

Warto również przygotować z użyciem lawendy kąpiel dla stóp, dodając do miski ciepłej wody 4 do 6 kropel olejku. Poleca się moczyć zarówno stopy, jak i dłonie przez około dziesięć minut, dzięki czemu można poczuć się wypoczętym i zrelaksowanym. Można również wcierać niewielką ilość olejku lawendowego w stopy przed pójściem do łóżka. Oprócz ukojenia na zmęczone nogi, może uzyskać efekt zmiękczenia, nawilżenia i wygładzenia skóry stóp.

  1. Składniki lawendy pozwalają stworzyć naturalny tonik do skóry

Lawenda posiada naturalne właściwości, pozwalające na poprawę kolorytu i blasku skóry. Zwiększa i poprawia ona krążenie, powodując odpowiednie rozprowadzanie tlenu i lepsze odżywianie komórek skóry.

W celu przygotowania naturalnego toniku oczyszczającego zagotuj 100 ml wody, wlej do miseczki, a następnie umieścić w niej pąki lawendy, tak, aby były całkowicie zanurzone. Przykryj miskę, pozostawiając napar na kilka godzin. Wlej uzyskaną mieszankę do czystej butelki i przechowuj ją w lodówce. Regularnie aplikuj kilka kropli przygotowanej wody lawendowej na wacik i delikatnie przecieraj nim twarz.

  1. Lawenda zapewnia ukojenie i łagodzenie po ukąszeniu owadów

Lawenda to nie tylko naturalny środek na odstraszanie komarów, ale również doskonały sposób na złagodzenie ukąszeń. Wystarczy zaaplikować kilka kropli olejku lawendowego w miejsca ukąszeń lub ugryzień, a dzięki temu powinniśmy szybko zredukować uczucie swędzenia i obrzęków. Należy jednak zachować ostrożność podczas korzystania z olejku u dzieci, gdyż według wielu zaleceń nie należy stosować tej metody u dzieci w wieku poniżej 2 lat.

Lawenda – Korzyści pielęgnacyjne dla włosów

W ostatnim czasie olejki eteryczne są niezwykle popularne, ze względu na liczne korzyści zdrowotne i ochronne, sprawdzające się w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Olejek lawendowy jest jednym z tych olejów, które mogą stymulować wzrost włosów, a także wspomagać leczenie różnych problemów z włosami i skórą głowy, takimi jak nadmierne wypadanie, łysienie, łupież itp. Często olejek ten jest dodawany do innych olejków, takich jak olejek rycynowy, olej lniany czy olej kokosowy. Poniżej przedstawiono schorzenia, na jakie olejek lawendowy może pomóc:

  1. Lawenda umożliwia zapobieganie wypadaniu i osłabieniu włosów

Olejek lawendowy jest bardzo skuteczny w zapobieganiu utracie włosów. Jedną z głównych przyczyn jest również fakt, że leczy bezsenność, stres, lęki i depresje, które są głównymi powodami wypadania włosów. Regularne masaże skóry głowy przy użyciu olejku lawendowego pomagają w kontrolowaniu prawidłowego wzrostu włosów, głównie poprzez zwiększenie krążenia krwi. Wiele badań potwierdza fakt, że lawenda, często w połączeniu z innymi ziołami, istotnie pomaga w walce z wypadaniem włosów

  1. Składniki aktywne lawendy umożliwiają zapobieganie i zwalczanie łupieżu

Lawenda to doskonały składnik aktywny, pozwalający na skuteczną walkę z łupieżem. Olejek lawendowy może pomóc pozbyć się również nadmiernie suchej i swędzącej skóry głowy. W celu przeprowadzenia skutecznej terapii warto wymieszać 15 kropli olejku z 2 łyżkami oliwy z oliwek lub olejku migdałowego, a następnie ogrzewać mieszankę przez około 10 sekund.

Zaraz po przygotowaniu preparatu należy nakładać go na skórę głowy, delikatnie wmasowując, a następnie nałożyć czepek. Po upływie ok. godziny głowę należy zmyć łagodnym i naturalnym szamponem bez SLS.

Poleca się również zmieszać pięć kropli olejków lawendowego z olejkiem z rozmarynu oraz którymś z olejków bezzapachowych, np. olejem z pestek winogron. Tak przygotowaną miksturę należy wmasowywać w skórę głowy i pozostawić w tym stanie przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie włosy należy umyć łagodnym szamponem bez SLS i innych dodatków syntetycznych.

  1. Lawenda na łysienie plackowate

Łysienie plackowate jest chorobą autoimmunologiczną i charakteryzuje się utratą włosów na większych, ale nie całych obszarach głowy. Masaż skóry głowy z użyciem olejku lawendowego pomaga w leczeniu tej choroby, jak również zapewnia znaczący wzrost włosów, już w ciągu kilku miesięcy. Lawenda umożliwia zatem terapeutyczny masaż, który znacznie poprawia krążenie krwi w skórze głowy, a tym samym powstrzymuje wypadanie włosów.

  1. Lawenda zapewnia doskonałe i głębokie odżywienie

Lawendę można stosować jako bardzo skuteczną i zupełnie naturalną odżywkę do włosów i skóry głowy. Można z niej również samodzielnie przygotować płukankę do włosów, poprzez gotowanie ¼ filiżanki suszonej lawendy w dwóch szklankach wody. Po uzyskaniu wywaru warto do całości dodać kilka kropli olejku lawendowego. Tak przygotowany preparat używaj do spłukiwania włosów i pozostawiania co najmniej na 15 minut. Dzięki zastosowaniu lawendy włosy będą naturalnie błyszczące i przyjemnie pachnące.

  1. Składniki aktywne lawendy zapewniają skuteczną ochronę i leczenie wszawicy

Lawenda zawiera składniki aktywne, naturalnie chroniące przed pasożytami i insektami. Jako potężny antyseptyk olejek lawendowy pozwala łagodzić skórę głowy, a także oczyszczać ją z wszy i gnid. Aby pozbyć się pasożytów należy regularnie wmasowywać olejek w skórę głowy, 20 minut przed jej umyciem.

Lawenda – Korzyści zdrowotne i lecznicze

Jak stwierdzono wcześniej, lawenda posiada bardzo duży potencjał leczniczy w aromaterapii. Wykorzystanie obu składników, czyli kwiatów lawendy oraz olejku lawendowego daje bardzo dużo możliwości poprawy zdrowia i samopoczucia.

  1. Lawenda zapewnia pomoc w leczeniu bezsenności

Olejek lawendowy uważa się za tradycyjny lek obniżający poziom stresu i ułatwiający spokojny sen. Dawniej w wielu domach ludzie często wypełniali swoje poduszki kwiatami lawendy, aby umożliwić sobie wdychanie uspokajającego aromatu. Lawenda jest bardzo korzystna dla osób cierpiących na bezsenność, zespół niespokojnych nóg oraz związane z nimi wyczerpanie. Pozwala ona uspokajać system nerwowy i umożliwia organizmowi dużo lepszy odpoczynek. Jej skuteczność wynika ze szczególnego zapachu, wywołującego w obszarze mózgu fale alfa, które są odpowiedzialne za efektywny wypoczynek, odprężeni i relaks.

W celu przygotowania własnego preparatu nasennego warto zmieszać 5-6 kropli olejku lawendowego z ½ szklanki destylowanej wody oraz 1 łyżeczkę oczaru wirginijskiego. Tak przygotowaną miksturę należy wlać do buteleczki z rozpylaczem i regularnie stosować na czystą skórę lub świeżą pościel, najlepiej tuż przed snem. Przygotowanie herbaty lawendowej również może być bardzo korzystne.

Wysoką skuteczność lawendy w leczeniu bezsenności zaburzeń snu potwierdzają liczne badania naukowe. Poleca się ją zwykle do regularnego stosowania, niezależnie od wieku oraz typu problemów zdrowotnych.

  1. Związki aktywne lawendy zapewniają skuteczne zwalczanie bólu głowy

Od dość dawna wiadomo, że lawenda przynosi ulgę w migrenowym bólu głowy i zapobiegania ich powstawaniu. Masowanie skroni, szyi i czoła olejkiem lawendowym pozwala łagodzić również napięcie szyi i wyraźnie sprzyja relaksowi.

  1. Lawenda zapewnia pomoc w leczeniu lęku i depresji

Olejek lawendowy jest dość powszechnie uważany za skuteczny i zupełnie naturalny środek do leczenia przewlekłego lęku i depresji. Lawenda wykazuje bowiem działanie uspokajające i przeciwdrgawkowe, a jej zapach doskonale oddala uczucie niepokoju.

W celu zastosowania domowej terapii można zawiesić świeżą lawendę w pokoju lub umieścić kilka łodyg kwiatowych w wazonie. Jej kojący zapach nie tylko doskonale odstresowuje, ale także odstrasza komary i inne insekty.

Stosowanie olejku lawendowego do masażu poleca się również w przypadku wielu poważnych i długotrwałych chorób. Pozwala on wyraźnie zmniejszyć ból i oddalić objawy depresji, związanej z przewlekłymi dolegliwościami.

Lawenda sprawdza się również w przypadku kobiet po porodzie, które są szczególnie narażone na uczucie lęku i depresji. Pozwala ona pozytywnie wpłynąć na nastrój i zmienić nastawienie na pozytywne.

  1. Lawenda daje pomoc w prawidłowym trawieniu

Regularna niestrawność, powtarzające się bóle brzucha, częste wymioty, a także odbijanie i uczucie pieczenia w żołądku może prowadzić, lub nawet być już efektem choroby wrzodowej. Lawenda pozwala stymulować organizm do lepszego trawienia tłuszczów, a także łagodzić błony śluzowe przewodu pokarmowego oraz stymulować wydzielanie żółci. Łagodzi również zaparcia i zapobiega nadmiernej produkcji gazów.

Picie herbaty z lawendy to świetny sposób, aby złagodzić nerwicę jelit i niestrawność. Do jej przygotowania należy ugotować jedną łyżkę pąków z lawendy, a następnie używać tej wody do zaparzenia herbaty.

  1. Stosowanie lawendy mogą zapewnić łagodzenie nudności i poprawię samopoczucia

Olejek lawendowy jest skuteczny w łagodzeniu objawów mdłości lub choroby lokomocyjnej. W celu poprawy samopoczucia należy zaaplikować kroplę olejku lawendowego na końcu języka, a także niewielką ilość rozsmarować za uszami i pod pępkiem.

  1. Stosowanie lawendy umożliwia przyśpieszanie gojenia i leczenie ran

Ze względu na to, że lawenda posiada silne właściwości antyseptyczne, można ją stosować miejscowo w celu przyśpieszenia gojenia ran i otarć, poprzez zwiększenie odbudowy i wzrostu komórek. Zastosowanie olejku lawendowego pozwala również chronić rany przed zakażeniem. W celu zwiększenie uniwersalności działania, można rozcieńczyć olejek lawendowy w oliwie z oliwek lub olejku jojoba.

  1. Lawenda a neutralizacja nieprzyjemnego zapachu

Olejek lawendowy jest nie tylko bardzo zdrowy i nie zawiera chemikaliów. Jest również doskonałą alternatywą dla syntetycznych perfum. Można go regularnie nakładać na tylną część szyi lub na nadgarstkach. Zapewni on neutralizację nieprzyjemnych zapachów oraz znacznie poprawi samopoczucie.

  1. Stosowanie lawendy zapewnia zmniejszanie wzdęć i niestrawności

Jak wiadomo szybki przerost w organizmie szkodliwych bakterii może powodować wzdęcia i niestrawności. Zawierająca liczne polifenole lawenda może skutecznie pomóc w ich redukcji i znacznie poprawić samopoczucie.

Jeśli cierpisz na wzdęcia warto przed zjedzeniem dosypać suszonej lawendy do jogurtu greckiego, który pozwoli zredukować uczucie pełności i ułatwi prawidłowe trawienie. Lawenda polecana jest także do leczenia syndromu jelita wrażliwego.

Jak używać lawendy w codziennym życiu?

Oto kilka krótkich wskazówek jak najlepiej wykorzystać zalety lawendy w codziennym życiu:

  • Używać regularnie domowego toniku z lawendy, wykonanego poprzez wymoczenie pąków lawendy w gorącej wodzie.
  • Umieścić lawendę w szafie, aby ubrania zawsze pięknie pachniały i nie ściągały moli.
  • Nalać roztwór olejku lawendowego i wody do buteleczki z rozpylaczem, a następnie regularnie stosować do odświeżania powietrza w swoim otoczeniu.
  • Zaparzać i spożywać herbatę lawendową.
  • Użyć 2-3 kropli olejku lawendowego w łaźni parowej, aby lepiej zrelaksować umysł podczas zabiegu.
  • Rozpylać zapach lawendowy na poduszce każdego dnia, by cieszyć się znacznie spokojniejszym snem.
  • Stosować lawendę w potrawach, szczególnie w recepturach francuskich.

Jak wykorzystać lawendę podczas gotowania?

Lawenda jest nieodzownym elementem licznych przepisów kulinarnych z kuchni francuskiej, dlatego warto się jej znacznie bliżej przyjrzeć.

Jednym z ciekawszych pomysłów jest włożenie do cukiernicy kilka płatków lawendy i pozostawienie ich na tydzień lub dłużej. Można je z powodzeniem wykorzystać do nadania smaku zielonej lub czarnej herbacie, albo nawet mleku. Lawenda doda im charakterystycznego i przyjemnego aromatu, a także stworzy przyjemny i oryginalny klimat.

Lawenda może być również stosowana w wielu pikantnych recepturach, zwłaszcza w przepisach z wykorzystaniem rozmarynu. Warto w nich spróbować użyć dwukrotnej większej ilości lawendy, w miejsce polecanego rozmarynu.

Bardzo dobrym i polecanym specjałem jest marynata z posiekanej lawendy, z dodatkiem soku z cytryny oraz oliwy z oliwek. Może ona stanowić znakomity i przemiły dodatek do mięsa lub ryb.

Polecane środki ostrożności podczas stosowania lawendy

Nie ma wątpliwości, że lawenda to zdrowe zioło. Warto jednak zawsze pamiętać o umiarze i stosować podstawowe środki ostrożności. Poniżej przedstawiamy najważniejsze przypadki ograniczające stosowanie tego zioła.

  • Dzieci: olejek lawendowy zawiera pewne substancje aktywne, które mogą zakłócić normalną gospodarkę hormonalną w organizmie, szczególnie u chłopców przed okresem dojrzewania. Jednym z bardziej widocznych objawów może być ginekomastia, czyli rozrost gruczołów piersiowych. Wpływ na zdrowie młodych dziewcząt jest w tym zakresie mało rozpoznany.
  • Ciąża i karmienie piersią: informacje i wiedza na temat bezpieczeństwa stosowania lawendy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią są ograniczone. Z tego powodu lepiej jest pozostać bezpieczną i unikać jej stosowania.
  • Zabiegi chirurgiczne: lawenda może delikatnie relaksować i spowalniać pracę centralnego układu nerwowego. Jeśli jest używana w połączeniu ze znieczuleniem i innymi lekami w trakcie lub po zabiegu, są szanse, że może doprowadzić do zbyt dużego ograniczenia aktywności nerwowej. Dlatego warto upewnić się, żeby nie przyjmować lawendy przed planowanym zabiegiem chirurgicznym.

3 KOMENTARZE

  1. Nazwa rośliny pochodzi z łacińskiego lavare i oznacza „myć”, co już bardzo dużo mówi o zastosowaniu lawendy w historii. Zawarty w niej olejek eteryczny o właściwościach dezynfekujących używany był zawsze jako środek czyszczący, antybakteryjny i konserwujący. W kuchni lawenda należała wraz z szałwią, tymiankiem i rozmarynem do roślin przyprawowych, chroniących potrawy przed bakteriami oraz konserwujących przechowywane zapasy. Łatwo psującą się żywność, jak na przykład mięso, okładano w celu zachowania przez nią świeżości gałązkami lawendy. Kucharze wcierali w dłonie maść lawendową przed kontaktem z potrawami, by nie przenosić zarazków chorobotwórczych. Lawenda nie należała do przypraw jadalnych, jej funkcja polegała jedynie na chronieniu, zapobieganiu i utrzymywaniu świeżości.

  2. Lawenda lekarska dość powszechnie uprawiana w krajach europejskich, w tym i w Polsce, jest znaną od stuleci rośliną leczniczą. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Ziele lawendy charakteryzuje się swoistym przyjemnym zapachem, a w smaku jest gorzkie i szczypiące. Kwitnie od czerwca do września. Kwiatostany ścina się półtora tygodnia po rozwinięciu pierwszych kwiatów. Są one surowcem leczniczym, z którego jest pozyskiwany olejek lawendowy. Głównym składnikiem lawendy jest olejek eteryczny, zawierający do 60 proc. octanu linalolu.

    Kwiaty lawendy maja właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze, działają znieczulająco i antyreumatyczne, hamują nadmierny rozwój flory bakteryjnej, działają moczopędnie, wiatropędnie i napotnie oraz żółciotwórczo, przeciwdziałają wzdęciom i bólom brzucha spowodowanym nagromadzeniem gazów, sprzyjają wydzielaniu soków trawiennych i wzmagają mchy perystaltyczne jelit, uspokajają akcję serca i podnoszą jego odporność. Olejek lawendowy wywiera jakościowo takie samo działanie jak kwiaty, lecz znacznie silniejsze. Podany doustnie działa silnie na przewód pokarmowy, dobrze się resorbuje, jest wydalany częściowo z moczem, częściowo przez płuca z wydalanym powietrzem.

    Lawenda może być użyta jako środek antyseptyczny, odkażający, gojący, pasożytobójczy i owadobójczy. Reguluje nerwowy układ skórny. Użyta do okładów bądź kąpieli drażni nieco skórę, rozszerzając naczynia włosowate, działa przeciwbólowe.

  3. Świetny artykuł. Wyhodowałam piękną i dużą lawendę. Zastanawiałam się właśnie co zrobić z jej kwiatami. Uważasz, że dobrze wpływa na detoksykację skóry? Ponoć napar z lawendy działa też na trądzik. Ale to akurat przeczytałam na innej stronie, – co o tym sądzisz? Poza tym lawenda odstrasza mole. Wystarczy ją wysuszyć i nasypać do woreczka z materiału.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.