Łopian – Korzyści dla zdrowia i urody

1
7278
łopian
Łopian to bardzo okazała i zdrowa roślina zielna

Poszukujesz może naturalnego środka o potężnej mocy odtruwającej dla swojego organizmu? Jeśli tak, to właśnie zakończyłeś swoje poszukiwania. Powszechnie występujący w naturze łopian jest wypełniony wieloma wspaniałymi substancjami, pozwalającymi na zachowania pełni zdrowia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości i zastosowania tej wyjątkowej rośliny.

Nie ma więc się zatem co dziwić, że potrawy kuchni europejskiej i azjatyckiej coraz częściej wykorzystują łopian, a głównie jego korzeń. Podczas gdy większość stosuje herbaty z łopianu, Japończycy wybierają sproszkowany korzeń, którego dodają do wielu różnych potraw. W ten sposób w większej ilości dań dostarczają do organizmu ważne składniki rosliny.

Łopian przez starożytnych chińskich lekarzy był wykorzystywany do leczenia odry, bólu gardła, zimna, a nawet zapalenia migdałków. Botanicznym kuzynem tej rośliny jest m.in. karczoch, z tym że korzenie łopianu mają bardziej słodki i nieco ostry smak. Natomiast kwiaty i liście smakują podobnie jak karczoch. Do celów zdrowotnych najczęściej wykorzystuje się korzeń rośliny.

Łopian – W czym tkwi sekret

korzenie łopianuJeśli chodzi o wygląd to korzeń łopianu ma długie i cienkie odnogi, sięgające nawet do metra długości. Z zewnątrz korzeń ma szarawy kolor, jednak w środku jest biały lub prawie biały. Na pierwszy rzut oka można mieć nieco sceptyczne nastawienie do tej rośliny. Prawda jest jednak taka, że korzeń łopianu zawiera cenne fitochemikalia, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów, w tym między innymi właśnie na problemy dermatologiczne.

Dzięki zdolności antyoksydacyjnej łopian przydatny jest w zapobieganiu wielu chorobom, promując dobry ogólny stan całego organizmu. Dodatkowo korzeń tej rośliny jest niesamowitym źródłem składników odżywczych, które posiadają niską kaloryczność, a jednocześnie są bogate w błonnik. Dzięki temu idealnie sprawdzi się w pokarmach u osób na diecie. Podobnie jak mniszek lekarski, który również należy do rodziny roślin astrowatych, łapian był chętnie wykorzystywany w tradycyjnej medycynie ludowej. Jest również bardzo popularny we współczesnym ziołolecznictwie i kosmetyce naturalnej. Przybliżmy zatem sobie najważniejsze właściwości łopianu.

Korzyści zdrowotne ze stosowania łopianu

  1. Poprawa pracy układu trawienia

Korzeń łopianu jest naturalnym środkiem odtruwającym i oczyszczającym. Stanowi on doskonałe źródło nieskrobiowych polisacharydów, w tym insuliny i śluzu. Składniki te wspomagają trawienie, a także wypłukują toksyny z organizmu. Działają także jako łagodny środek przeczyszczający, dzięki czemu łopian pomaga złagodzić zaparcia. Korzenie rośliny znane są również z normowaniu kwasowości i likwidowania problemów z refleksem żołądka, jednocześnie poprawiając apetyt. Łopian może być także pomocny przy łagodzeniu problemów z gazami i usuwaniu toksyn z jelita grubego.

  1. Zapewnianie zdrowia nerek

Uważa się, że dwie filiżanki herbaty z korzenia łopianu pobudzają i tonizują układ moczowy. Jako środek detoksykacyjny roślina dba o to, by toksyny i substancje chemiczne były wypłukiwanie z dróg moczowych i nerek. Dzięki temu utrzymuje cały system w czystości i zapobiega występowaniu różnych zaburzeń. Chodzi między innymi o kamienie nerkowe, czy też niewydolność nerek.

  1. Pomoc w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi

Różne badania potwierdzają, że utrzymanie poziomu cukru we krwi pod kontrolą jest bardzo ważne dla zdrowia, a wręcz niezbędne do uniknięcia różnych bardziej skomplikowanych problemów. Jeśli cierpisz na podwyższony poziom cukru we krwi, to zacznij stosować korzeń łopianu, by ten poziom wyrównać i mieć nad nim kontrolę. Ponieważ łopian posiada niski poziom kalorii oraz indeks glikemiczny, to nadaje się także dla diabetyków.

  1. Pomoc w utracie nadmiernej wagi ciała

Działanie napotne korzenia łopianu, wraz z właściwością detoksykacyjną, umożliwia wykorzystanie go jako naturalnego środka wspomagającego utratę wagi ciała. Dzięki niskiej kaloryczności łopianu on również doskonałym składnikiem diety dla osób chcących schudnąć.

  1. Naturalny środek przeciwnowotworowy

Badania przeprowadzone na korzeniu łopianu sugerują, że ma posiada on skuteczne właściwości lecznicze w przypadku nowotworów. Według tych badań łopian może pomóc zapobiegać przerzutom oraz nawrotom choroby. Możliwe jest to dzięki synergicznemu funkcjonowaniu antyutleniaczy, a także dzięki właściwości przeciwzapalnej i odtruwającej rośliny.

  1. Leczenie zaburzeń funkcji wątroby

Korzeń łopianu ma pozytywny wpływ na leczenie zaburzeń pracy wątroby. Badania wskazują również jedną z najlepszych zalet tej rośliny, a mianowicie zwiększanie efektywności syntezy i uwalniania żółci. Dzięki tej właściwości wątroba może być wolna od toksyn i substancji chemicznych. Wraz z właściwościami odtruwającymi, łopian jest naturalnym środkiem przeciwnowotworowym oraz przeciwzapalnym. Dzięki temu chroni wątrobę przed stanami zapalnymi, w tym przed zapaleniem wątroby. Korzeń łopianu znany jest również z korzystnego wpływu na usuwanie kamieni żółciowych.

  1. Naturalny środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny

Korzenie łopianu pełne są cennych fitochemikalii i poliacetylenów, co sprawia, że jest on naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Nic zatem dziwnego, że jest to popularnie stosowany środek wspomagający leczenie grzybicy, w tym między innymi grzybicy dróg moczowych.

  1. Oczyszczanie krwi i ochrona serca

Łopian jest prawdopodobnie najpotężniejszym znanym ludzkości środkiem oczyszczającym krew. Jego działanie pozostawić ją wolną od toksyn i wolnych rodników. Zmniejsza również lepkość płytek krwi. Korzeń łopianu znany jest także z obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi i podwyższania poziomu dobrego. Także ogólny profil lipidowy może ulec całkowitej naprawie przy regularnym stosowaniu korzenia łopianu. Jednym słowem codzienne spożywanie herbaty z korzenia łopianu pozwala lepiej chronić przed wieloma chorobami układ sercowo-naczyniowy.

  1. Naturalne leczenie zimna i gorączki

Korzeń łopianu w tradycyjnej medycynie ludowej służy m.in. do leczenia zimna, kaszlu, bólu gardła, bólu głowy oraz zbijania gorączki. Funkcje przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe łopianu, w połączeniu z działaniem antybakteryjnym i przeciwwirusowym, zapewniają ulgę przy wielu typowych i powszechnych chorobach. Nie należy zapominać o właściwościach napotnych rośliny, które wywołują pocenie i pomagają obniżyć temperaturę ciała przy gorączce. 

  1. Dobre źródło potasu

Korzenie łopianu zawierają wysoki poziom potasu, a przy tym niewielką zawartość sodu, co można dodać do długiej listy jego korzystnych właściwości. Dzięki temu pomaga utrzymywać odpowiedni poziom ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Tym samym zapobiega występowaniu wielu różnych chorób.

  1. Poprawa ogólnej odporności organizmu

Różne badania wykazały korzystny wpływ korzenia łopianu na układ odpornościowy człowieka. Właściwości antybakteryjne pozwalają neutralizować niepożądane bakterie i zapobiegają nawrotom częstych infekcji. Właściwość ta często porównywana jest do działania czystka, który również pozwala podnosić efektywność działania układu immunologicznego.

  1. Łagodzenie objawów i zapobieganie reumatyzmowi

Na podstawie różnych badań stwierdzono, że korzenie łopianu mogą zwiększyć efektywność działania układu krążenia oraz zmniejszyć różne stany zapalne, negatywnie wpływające na nasz organizm. Dlatego właśnie tradycyjna medycyna ludowa często wykorzystuje łopian do leczenia reumatyzmu i stanów zapalnych stawów.

  1. Wspomaganie leczenia cukrzycy

Korzeń łopianu skutecznie kontroluje poziom cukru we krwi oraz tętno. Wszystko to dzięki temu, że posiada niski poziom sodu, a wysoki poziom potasu. 100 g świeżego korzenia zapewnia średnio 6,5% wymaganej ilości potasu na dzień.

  1. Ochrona przed nowotworami

Ponieważ korzeń łopianu zawiera witaminę C, witaminę E wraz z niacyną, a także kwas foliowy, pirydoksyny i ryboflawiny, jest skuteczny w profilaktyce antynowotworowej, leczeniu infekcji, a także radzeniu sobie z problemami neurologicznymi.

  1. Pomoc dla zdrowia mózgu

Korzeń łopianu jest bogatym źródłem witaminy B6 – 100 g świeżej rośliny zapewnia 1/10 dawki dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Witamina ta jest m.in. niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

  1. Pozostałe zalety łopianu w zakresie ochrony zdrowia

Łopian w części korzennej wypełniony jest witaminą C oraz witaminą E, co może być wykorzystywane do zapobiegania różnym stanom neurologicznym. Zawiera również inne witaminy, jak ryboflawina, kwas foliowy, niacyna i pirydoksyna, które wykazują działanie synergiczne, pozwalające lepiej chronić zdrowie. Korzeń łopianu jest również dobrym źródłem różnych minerałów, takich jak mangan, żelazo i magnez. Zawiera on także selen, fosfor, wapń oraz w śladowych ilościach cynk. Łopian wykazuje także potencjał do zabezpieczenia ran przed wystąpieniem infekcji, które przyczyniają się do spowalniania procesu gojenia.

Właściwości łopianu podczas pielęgnacji skóry

  1. Naturalne leczenie zaburzeń skórnych

Właściwości antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne umożliwiają stosowanie korzenia łopianu jako bezpiecznego i naturalnego środka do różnych problemów skórnych, w tym do leczenia egzemy, łuszczycy oraz wyprysków. Jest on także popularnym środkiem do zwalczania suchości skóry i związanych z tym problemów, takich jak łuszczenie. Łopian dobrze sprawdza się również jako domowy środek na wrzody i trądzik.

  1. Świeża i czysta skóra

Bogaty we właściwości lecznicze korzeń łopianu skutecznie leczy trądzik, wypryski, egzemę, suchą skórę oraz przebarwienia i plamy. Stosowanie łopianu jako składnika domowej maseczki do twarzy może okazać się pomocne przy zwalczaniu trądziku i w łagodzeniu stanów zapalnych. Ugotuj łyżeczkę obranego i posiekanego korzenia łopianu w szklance wody, a do całości dodaj mąkę owsianą. Wymieszają jedną łyżeczkę awokado z dwoma łyżkami soku z cytryny. Ze wszystkiego wykonaj gładką pastę, którą można nakładać na twarz. Po aplikacji należy maseczkę pozostawić na pół godziny. Następnie spłucz letnią wodą. Dzięki takiemu zabiegowi skóra będzie właściwie odżywiona, nawilżona i odświeżona.

Właściwości łopianu podczas pielęgnacji włosów

  1. Uwalnianie od problemów ze skórą głowy

Jak wspomniano już wcześniej, korzeń łopianu może zapewnić idealną ochronę dla suchej skóry. Dlatego właśnie powszechnie stosuje się go do leczenia łupieżu. Pomaga również w kondycjonowaniu suchej skóry głowy, zapewnia zdrowie włosów, a także powstrzymuje skórę głowy przed łuszczeniem. Z tego powodu stanowi często stosowany składnik wielu naturalnych szamponów.

  1. Walka z wypadaniem włosów

Korzeń łopianu jest skuteczny nie tylko przy łupieżu i swędzącej skórze głowy, ale także zapobiega wypadaniu włosów. Dlatego warto z niego korzystać za pomocą poniższych sposobów.

  • Napar z korzenia łopianu to prosta receptura, którą można wykorzystać do domowej pielęgnacji włosów. Zanurz korzeń łopianu we wrzącej wodzie i poczekaj do ostudzenia. Używaj naparu z łopianu regularnie do ostatniego pukania włosów po ich wcześniejszym myciu. Dzięki temu wzmocni się korzenie włosów i zapobiegnie wypadaniu. W zabiegu warto korzystać z naturalnych szamponów bez SLS i innych dodatków chemicznych.
  • Infuzja miodowo-łopianowa to kolejna propozycja z użyciem tej wspaniałej rośliny. Dodaj jedną łyżeczkę miodu do filiżanki świeżo zaparzonej herbaty z korzenia łopianu. Używaj tego środka jako odżywki do włosów. Nakładaj na włosy i trzymaj 15 minut. Dzięki temu uzyskamy zdrowe i piękne włosy.

W jakich ilościach można używać korzenia łopianu

Najczęściej poleca się dodać od 2 do 6 gramów suszonego korzenia łopianu do 150 ml wrzącej wody. Po pozostawieniu do zaparzenia na 10 minut, ostygnięciu i odcedzeniu napar można stosować jako miejscowy okład na skórze w celu zapobiegnięciu infekcji. Doustnie najczęściej stosuje się go trzy razy dziennie.

Kilka słów ostrzeżenia

Bardzo ważne jest, by samodzielnie stosując łopian znać wszystkie ewentualne skutki uboczne, którym można poddać własny organizm. Oto najważniejsze ostrzeżenia, które trzeba znać przed włączeniem go do domowej kuracji.

  • Wiele osób na całym świecie regularnie stosuje korzeń łopianu, jednak powinny go unikać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią matki.
  • Jeśli jesteś uczulony na stokrotki, nagietki, chryzantemy lub inne rośliny z tej grupy, koniecznie przed rozpoczęciem stosowania łopianu skonsultuj się z lekarzem.
  • Korzeń łopianu może przyczynić się do zwiększenia krwawienia po zabiegu chirurgicznym. Jeśli masz przejść planowany zabieg, zaprzestań spożywania i stosowania korzenia łopianu, przynajmniej na dwa tygodnie przed tym terminem.

Jak najlepiej stosować korzeń łopianu w diecie

Oto kilka ciekawych przepisów, które pozwolą wykorzystać korzeń łopianu w diecie:

  1. Herbata z korzeniem łopianu

Do przygotowania herbaty potrzebna jest jedynie woda i korzeń łopianu.

Składniki:

  • 5 gramów (1 łyżeczka) suszonego, rozgniecionego korzenia łopianu,
  • 2 szklanki wody.

Jak wykonać:

  • Naczynie z wodą umieść na średnim ogniu.
  • Poczekaj, aż woda osiągnie temperaturę wrzenia.
  • Dodaj posiekany korzeń łopianu i gotuj 10 minut.
  • Odcedź i pozostaw do schłodzenia.

Każdorazowo wykonuj 3 filiżanki po 150 mililitrów każda – dawka na 1 dzień.

  1. Zupa z korzeniem łopianu

Zupa z łopianem to bardzo smaczna przystawka, która może być też całym daniem.

Składniki:

  • ½ szklanki drobno posiekanego korzenia łopianu,
  • 2 drobno pokrojone marchewki,
  • 2 średnie, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki,
  • ½ szklanki drobno pokrojonego kalafiora,
  • 1 obrany, drobno pokrojony burak,
  • 2 drobno pokrojone pomidory,
  • 1 posiekana cebula,
  • kawałek, ok. wielkości kciuka, drobno posiekanego korzenia imbiru,
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 rozgniecione goździki,
  • 4 szklanki wody,
  • ½ łyżeczki nasion kminku,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego.

Jak wykonać:

  • Wlej wodę na dużą patelnię i doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejsz temperaturę i dodaj pierwsze jedenaście skalników.
  • Kiedy całość się zagotuje zmniejsz płomień do minimum.
  • Przykryj całość i pozostaw do wolnego gotowania przez 40-45 minut.
  • Poczekaj aż ostygnie, przełóż do blendera i zmiksuj na gładki krem.
  • Do małej miski włóż masło klarowane.
  • Kiedy się delikatnie podgrzeje dodaj do niego kminek i wymieszaj.
  • Przenieść do pozostałych składników i doprawić do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.

Gotową zupę w talerzach można posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką, według indywidualnych upodobań.

  1. Frytki z korzenia łopianu

Można użyć ich jako składnika dań głównych lub jako przekąskę. Na pewno Twoi goście je pokochają.

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanego ze skórką korzenia łopianu,
  • mąka kukurydziana – w razie potrzeby,
  • olej do smażenia, najlepiej oliwa z oliwek.

Sos:

  • 1 ½ łyżki sosu sojowego,
  • 1 ½ łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki płatków czerwonego chili,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • sól do smaku,
  • biały zmielony pieprz do smaku.

Przybranie:

Jak wykonać:

  • Korzeń łopianu umieść w misce i zalej wodą, a następnie pozostaw na 10 minut.
  • Odcedź nadmiar wody i wrzucić mąkę kukurydzianą.
  • Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej olej.
  • Wrzuć płatki korzenia łopianu z mąką kukurydzianą i smaż na złoty kolor.
  • Wyjmij frytki, umieść na papierowej serwetce, by odcedzić z nadmiaru tłuszczu.
  • Do rondla wrzuć składniki sosu i gotuj na wolnym ogniu około 5 minut.
  • Do dużej miski wrzuć frytki i zalej sosem. Podrzucaj delikatnie, by się wszystko wymieszało.
  • Posyp sezamem i od razu podawaj.
  1. Roladki z korzenia łopianu

To danie z jego aromatycznymi przyprawami jest klasycznym przysmakiem kuchni indyjskiej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • woda do przygotowania ciasta,
  • 3 średnie pokrojone w kostkę ziemniaki,
  • 1 pokrojony w kilkucentymetrowe paski korzeń łopianu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czerwonego chili,
  • 1/2 łyżeczki Chaat masala,
  • olej.
  • sól do smaku.

Do obtoczenia:

  • 2 łyżki drobno posiekanych liści kolendry,
  • 4 łyżki drobno posiekanych liści mięty,
  • 3 drobno posiekane zielone chili,
  • 1 ząbek zmiażdżonego czosnku,
  • sól do smaku.

Jak wykonać:

  • Przygotuj ciasto poprzez ugniatanie wody, mąki oraz soli; ciasto powinno być lepkie.
  • Przykryj ciasto szmatką i odstaw na bok.
  • Ziemniaki obierz i pokrój, a następnie ugotuj do miękkości.
  • Namocz korzenie łopianu i odcedź.
  • Ziemniaki dokładnie ugnieć, tak by nie było grudek.
  • Na patelnię wlej olej i podgrzej na średnim ogniu.
  • Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zrumienienia.
  • Dodaj sos z korzeniem łopianu i zmielonymi ziemniakami.
  • Dodaj sproszkowaną kolendrę, czerwone chili w proszku, chaat masala oraz sól.
  • Dobrze wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
  • Dodaj kilka liści kolendry i zdejmij z ognia.
  • W tym czasie wszystkie składniki posypki umieść w blenderze i wymieszaj na gładką pastę, dodając do tego tylko minimalną ilość wody.
  • Z całości zrób ok. 10 kulek.
  • Z każdej kulki zrób wałek na ok. 5 cm i spłaszcz.
  • Smaż z każdej strony, aż będą rumiane.
  • Po usmażeniu umieść na chlebku po jednej stronie rozgniecione liście mięty i kolendry, a na wierzchu mieszankę ziemniaczaną.
  • Z jednego końca zacznij zwijać roladkę.

Danie można podawać na gorąco z keczupem lub chutney z mięty i kolendry.

Porady:

  • Możesz wykorzystać gotowe placki tortilli zamiast chlebka z tradycyjnej kuchni indyjskiej.
  • Możesz zmienić ilość przypraw, w ten sposób zmienisz smak i ostrość potrawy.

Teraz jak już poznaliście kilka przepisów i pomysłów na wykorzystanie korzenia łopianu i możecie sami korzystać z dobrodziejstw, jakie on oferuje.

 

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Poprzedni artykułSeler naciowy – Właściwości i wskazówki jak jeść
Następny artykułSpirulina – Dawkowanie, działanie i skutki uboczne
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

1 KOMENTARZ

  1. Działanie i zastosowanie: napotne, moczopędne. Dane doświadczalne i kliniczne wykazały, że na skutek działania napotnego łopian jest skuteczny w leczeniu przeziębień. Działanie moczopędne jest związane z dużą zawartością inuliny, a także olejków eterycznych. Ostatnio znaleziono w korzeniach łopianu P-sitosterol, co uzasadnia jego stosowanie w przypadku przerostu gruczołu krokowego. Łopian posiada zdolność stymulacji wzrostu nowych komórek tkanki łącznej i w związku z tym przyspiesza gojenie się owrzodzeń w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
    Sposób użycia: 1 łyżkę stołową wysuszonych korzeni łopianu gotować w 1/2 litra wody, przecedzić i pić 4 razy dziennie przed jedzeniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.