Orzechy makadamia uważane są za jedne najbardziej wartościowych ze wszystkich typów orzechów na świecie. Charakteryzują się niewielkimi rozmiarami i maślanym smakiem, a można je dzisiaj spotkać na drzewach uprawianych głównie w tropikalnym i subtropikalnym klimacie Australii i Polinezji, a także w Brazylii, Indonezji, Kenii, Nowej Zelandii i Południowej Afryce.
Makadamia to wiecznie zielone drzewa, o charakterystycznych, skórzastych liściach oraz drobnych kwiatach. Owoce tego drzewa stanowią pestkowce, które w ok. 76% składają się z tłuszczu. Choć największym producentem orzechów makadamia jest Australia, to chętnie uprawiane są również na Hawajach, gdzie ceni się je głównie ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Wyróżniają się niezwykłą delikatnością i przyjemną konsystencją, co czyni z nich wyborną i bardzo atrakcyjną przekąskę. Z orzechów produkuje się również olejek makadamia, stosowany głównie do produkcji kosmetycznej.
Orzechy makadamia
Na całym świecie istnieje dziewięć gatunków orzechów makadamia, jednak tylko dwa z nich są jadalne i poddawane szerszej uprawie. Należą do nich odmiany:
- Macadamia integrifolia – charakteryzują się gładką łupinką
- Macadamia tetraphylla – struktura łupinek jest wyraźnie chropowata
Wartości odżywcze orzechów makadamia
Orzechy makadamia są przede wszystkim bogatym źródłem cennego białka, żelaza, tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz folianów. Zawierają również umiarkowane ilości cynku, miedzi, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Ze względów zdrowotnych i pielęgnacyjnych polecane są z uwagi na znaczną zawartość przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, a także flawonów oraz selen. Stanowią dobre źródło węglowodanów, takich jak sacharoza, fruktoza, glukoza, maltoza, jak również niektórych węglowodanów skrobiowych.
100 g orzechów makadamia posiada 718 kcal wartości energetycznych oraz zawiera:
Tłuszcz, w tym: | 76 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 12 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,5 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 59 g |
Cholesterol | 0 g |
Białko | 8 g |
Węglowodany, w tym: | 14 g |
Błonnik | 9 g |
Cukry | 4,6 g |
Sód | 5 mg |
Wapń | 85 mg |
Kwas askorbinowy | 1,2 mg |
Żelazo | 3,7 mg |
Magnez | 130 mg |
Witamina B6 | 0,3 mg |
Makadamia – Główne walory zdrowotne
Wśród dietetyków można spotkać dość wyraźną zgodę, że regularne spożywanie orzechów makadamia bardzo pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej kondycji zdrowotnej. Warto jednak, podobnie jak w przypadku innych orzechów, zachować pewien umiar i rozsądek. Jako delikatnie słodka, kremowa i chrupiąca przekąska może bowiem skłaniać do nadmiernego spożycia, a warto pamiętać, że jest to produkt wysokotłuszczowy i wysokokaloryczny.
Orzechy makadamia zawierają jednak wiele wartościowych składników odżywczych, które mogą czynić z nich bardzo istotny element codziennej diety. W dobrze zbilansowanym jadłospisie mogą one skutecznie wspomagać odżywienie i regenerację organizmu, a tym samym sprzyjać utrzymaniu długowieczności i skutecznie chronić przed wieloma chorobami degeneracyjnymi.
Makadamia a ochrona przed chorobami serca
Orzechy makadamia, mimo wysokiej zawartości tłuszczu, nie zawierają cholesterolu. Co więcej, pomagają obniżać jego poziom, a tym samym przyczyniają się do ochrony układu sercowo-naczyniowego organizmu. Przede wszystkim obfitują w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozwalają w naturalny sposób chronić serce, również redukując poziom cholesterolu i pomagając udrażniać tętnice. Orzechy makadamia obniżają również zawartość trójglicerydów w organizmie, wpływając na zmniejszenie ryzyka wystąpienia i rozwoju choroby wieńcowej.
Orzechy makadamia zapewniają wzmocnienie zdrowia układu nerwowego
Zawarte w orzechach makadamia składniki odżywcze doskonale wpływają na utrzymanie zdrowia układu nerwowego i mózgu. Zawarta w nich miedź pomaga m.in. w wytwarzaniu neuroprzekaźników, czyli substancji chemicznych, których komórki mózgowe używają do przesyłania wiadomości. Cenne kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, stanowią również niezbędny składnik odżywczy i regenerujący dla tkanki mózgowej. Przyczyniając się do lepszej produkcji hormonów wpływają na lepsze samopoczucie i ogólną wydolność intelektualną.
Orzechy makadamia a ochrona zdrowia kości
Zawarty w orzechach makadamia fosfor ma wiele istotnych funkcji, włączając w to mineralizację kości i zębów, a także właściwy proces metabolizmu, wchłaniania oraz transportu składników odżywczych. Warto również wskazać, że zawarty w nich wapń stanowi podstawowy budulec kości i zębów. Również mangan doskonale wspomaga odbudowę i regenerację tkanki kostnej, dzięki czemu szkielet może pozostać mocny, także z upływem zaawansowanych lat. Również zawarte w orzeszkach kwasy omega-3 naturalnie chronią przed osteoporozą i łagodzą objawy artretyzmu.
Orzechy makadamia umożliwiają zapobieganie procesom starzenia
Kolejnym walorem zdrowotnym orzechów makadamia jest wysoka zawartość flawonoidów. Zapobiegają one uszkodzeniom komórek i chronią je przed toksynami, pochodzącymi z naturalnych procesów metabolicznych oraz środowiska zewnętrznego. W organizmie flawonoidy przeciwdziałają procesom utleniania, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników i chroniąc przed szeregiem chorób, w tym przed określonymi typami raka, m.in.: piersi, szyjki macicy, płuc, prostaty oraz żołądka.
Makadamia przynosi wspomaganie procesu odchudzania
Wielu ludzi bardzo często unika spożywania orzechów makadamia, sądząc, iż są one przepełnione niechcianym tłuszczem i cholesterolem. Tymczasem warto wiedzieć, iż w rzeczywistości chodzi tutaj o jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają gubieniu kilogramów. Orzechy makadamia są bogatym źródłem kwasu oleopalmitynowego oraz kwasów tłuszczowych omega-7, które biorą udział w wytwarzaniu enzymów, kontrolują spalanie tłuszczu i hamują apetyt. Kwas oleopalmitynowy usprawnia metabolizm tłuszczu i redukuje jego gromadzenie. Dodatkowo orzechy makadamia, podobnie jak orzechy włoskie czy migdały, są bardzo sycące, gdyż wystarczy jedynie garść, by się najeść i nie mieć ochoty na obfitszy posiłek.
Makadamia zapewnia wspomaganie procesu trawienia
Orzechy makadamia zawierają ok. 9% błonnika pokarmowego, który stanowi rodzaj węglowodanów złożonych, zawierających rozpuszczalne i nierozpuszczalne włókna. Wywołuje on uczucie sytości, wspomaga trawienie, a także zapobiega zatwardzeniom oraz różnym schorzeniom z nimi związanym. Dieta bogata w błonnik zapewnia również lepsze samopoczucie i większą ilość energii.
Makadamia a doskonała odbudowa i regeneracja
Orzechy makadamia mają cechują się dużą zawartością białka, które jest niezbędnym składnikiem naszej diety, gdyż odbudowuje mięśnie oraz tkankę łączną. Białko jest również częścią krwi i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jest również istotne dla zachowania dobrej kondycji włosów oraz zdrowych paznokci i skóry.
Dodatkowe uwagi
Orzechy makadamia najlepiej jest kupować w postaci łuskanej, gdyż posiadają bardzo twardą i czasem trudną do otwierania łupinę. Warto jednak przed ich nabyciem sprawdzić okres przydatności, gdyż w tej postaci szybciej ulegają psuciu.
Niektóre źródła wskazują, że orzechy makadamia mogą być silnie szkodliwe dla psów. Po ich spożyciu zwierzęta mogą mieć wymioty, osłabienie , a nawet drgawki i hipotermię. Objawy jednak zwykle występują w ciągu 12 godzin i ustępują po upływie 48 godzin.
Orzechy makadamia pojawiały się w Biedronce, kupuję i jem jako przekąskę, polecam 🙂
Ostatnio widziałam że orzechy makadamia zaczęły się pojawiać w sklepach, ale są bardzo drogie. Szkoda!