Malina moroszka w naturalnej ochronie zdrowia i urody

1
9209
malina moroszka
Malina moroszka posiada bardzo wiele cennych składników odżywczych i pielęgnacyjnych.

Malina moroszka jest bardzo ceniona zarówno jako doskonały składnik kulinarny, jak i dodatek do kosmetyków naturalnych i tradycyjnych preparatów zdrowotnych. Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, ale także bogactwo witamin, minerałów i cennych związków organicznych, może bardzo korzystnie wpływać na utrzymanie zdrowia i urody. Owoce tej wspaniałej rośliny są wykorzystywane w cukierkach, dżemach, a nawet w napojach alkoholowych i wyrobach cukierniczych.

Malina moroszka Rubus chamaemorus L. to gatunek rośliny zielnej z rodziny różowatych, czasami obecny w sprzedaży handlowej jako „malina nordycka”. Występuje głównie na obszarach Skandynawii i Rosji, jednak można ją również dość rzadko spotkać m.in. na terenie Polski. Wiele osób nie zna tej odmiany maliny, gdyż rośnie ona przede wszystkim w specyficznym i trudno dostępnym środowisku. Coraz częściej jest jednak uprawiana, głównie w Europie Północnej, a także w niektórych częściach Wysp Brytyjskich, w Nowej Funlandii, w Kanadzie i na Alasce.

Zdrowa i ceniona malina moroszka

Malina moroszka wykorzystywana jest głównie do wytwarzania przetworów spożywczych oraz różnego rodzaju preparatów pielęgnacyjnych i zdrowotnych. Może być spożywana na surowo, jednak nie cieszy się w tym względzie zbyt wielką popularnością, ze względu na dość kwaśny smak.

Do najważniejszych właściwości zdrowotnych maliny moroszki należy zdolność do ochrony przed chorobami układu krążenia, naturalna detoksykacja organizmu, wzmacnianie systemu odpornościowego, zapobieganie niektórych nowotworom, spowolnienie oznak starzenia się organizmu, stymulacja krążenia krwi, a także zapobieganie cukrzycy i poprawa procesów trawienia. Poniżej przyglądamy się nieco bliżej naturalnemu działaniu tej wspaniałej rośliny.

Korzyści zdrowotne płynące ze stosowania maliny moroszki

  1. Regulacja pracy układu odpornościowego

Malina moroszka posiada wysokie zawartości witaminy C i witaminy A, które są bardzo korzystne dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Dobrze przyswajalna witamina C skutecznie stymuluje produkcję białych ciałek krwi. Działa również jako naturalny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki w całym organizmie. Zawarte w niej karotenoidy również działają przeciwutleniająco, chroniąc skórę i oczy przed nadmiernym starzeniem. Moroszka jest także pełna żelaza, jak również wielu innych korzystnych składników mineralnych. Zawartość żelaza jest szczególnie ważna dla prawidłowej pracy układu krwionośnego, ponieważ jest kluczowym elementem wytwarzania czerwonych ciałek. Mając wystarczająco dużo żelaza w diecie, można zmniejszyć ryzyko rozwoju niedokrwistości.

  1. Zapewnienie zdrowego serca

Maliny moroszki posiadają bardzo pożądane składniki aktywne, których brak jest w większości owoców, tj. kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki ich obecności moroszka może rzeczywiście przyczynić się do przywrócenia i zachowania równowagi cholesterolu, a tym samym zmniejszyć obciążenie dla pracy całego układu sercowo-naczyniowego.

  1. Naturalna detoksykacja organizmu

Te wyjątkowo unikalne i cenne owoce arktyczne od bardzo dawna stosowane są jako naturalny środek moczopędny, pomagający zwiększyć skuteczność procesów detoksykacji organizmu. Zawarte w malinie moroszce składniki pozwalają uwolnić się od niebezpiecznych toksyn, a także usunąć nadmiar wody, soli, a nawet tłuszczu. Ten wspaniały owoc łagodzi również obciążenie pracy wątroby i nerek, a tym samym organizm jest regularnie i bardziej skutecznie oczyszczany.

  1. Zwiększona ochrona przeciwutleniająca

Oprócz witaminy C w malinie moroszce występują m.in. takie substancje czynne jak fitosterole czy karotenoidy. Warto również wspomnieć o zawartym w niej i silnie działającym kwasie elagowym, którego oddziaływanie  wiąże się często ze zmniejszeniem ryzyka występowania nowotworów, spowalnianiem procesów starzenia, zmniejszaniem zmarszczek oraz obniżaniem ryzyka rozwoju przewlekłych chorób. W malinie moroszce występują specyficzne substancje biologiczne, które wykazują skuteczne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

  1. Ochrona zdrowia skóry i kości

Zawarty w moroszce dobrze przyswajalny magnez jest obok wapnia głównym składnikiem zapewniającym dobrą kondycję kości. Zapewnia on lepszy potencjał absorpcji związków wapnia, dzięki czemu organizm ma możliwość odbudowy powstałych ubytków i szybkiej regeneracji. Tym samym, spożywanie produktów bogatych w magnez i wapń może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i znacznie wydłużyć życie. Dodatkowo warto wspomnieć, że malina moroszka zawiera w sobie diosgeninę, będącą prekursorem progesteronu, który znajduje zastosowanie m.in. w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu.

  1. Sprawniejsze trawienie

Zawartość błonnika pokarmowego czyni malinę moroszkę idealną do optymalizacji działania systemu trawiennego organizmu. Błonnik pomaga stymulować perystaltyczny ruch jelit, co zmniejsza zaparcia, wzdęcia, skurcze i poważniejsze schorzenia, takie jak choroba wrzodowa żołądka lub nawet zmiany nowotworowe. Ponadto, błonnik pomaga regulować receptory insuliny w organizmie, co zapewnia regularne uwalnianie cukru we krwi, i jednocześnie zapobiega cukrzycy typu 2. Pochodzące z maliny moroszki związki fenolowe zapobiegają również rozwojowi patogenów przewodu pokarmowego.

Tytułem podsumowania

Biorąc pod uwagę, że znajomość i wykorzystanie maliny moroszki jest wciąż stosunkowo małe, dotychczas nie było przeprowadzanych zbyt wielu badań na jej temat. Mimo tego można uznać, że dotychczas nie rozpoznano w niej większej ilości alergenów, a jednocześnie potwierdzono wyjątkową kombinację substancji odżywczych i kwasów tłuszczowych. Innymi słowy, warto cieszyć się z jedzenia maliny moroszki, zwłaszcza w umiarkowanych ilościach, ale warto jednocześnie monitorować reakcje swojego organizmu.

Można również z powodzeniem wypróbować wytwarzane z niej produkty, zwłaszcza skandynawskie przetwory, a także rosyjskie kosmetyki naturalne. Coraz częściej na rynku drogeryjnym można również spotkać pielęgnacyjny olejek z maliny moroszki, pozwalający na intensywną regenerację i ochronę cery twarzy. Posiada on wiele cennych i absolutnie wyjątkowych właściwości adaptogennych, wynikających z ekstremalnie trudnych warunków klimatycznych, w jakich ta roślina naturalnie występuje.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.