Masło mango coraz częściej można spotkać w różnego typu przepisach kulinarnych, a także zaleceniach w zakresie codziennej pielęgnacji urody. Na jego bazie tworzy się również liczne kosmetyki organiczne, cieszące się ogromną popularnością na całym świecie. Co warto wiedzieć o tym wyjątkowym składniku roślinnym?
Samo mango pochodzi z tropikalnych drzew owocowych Mangifera, rosnących głównie w Azji Południowej, chociaż współcześnie uprawiane są one w wielu miejscach na świcie, m.in. w Indiach, Chinach, Brazylii i Meksyku. Rosną do 30 metrów wysokości i mają wiecznie zielone liście z drobnymi, białymi kwiatami. Owoce dojrzewają w okresie letnim, mają zwykle żółto-pomarańczowy kolor i jedno płaskie nasionko.
Czym jest masło mango
Jak w przypadku większości owoców, zawarte w nich nasiona również mogą zapewniać wiele korzyści zdrowotnych. Pestek mango można używać w formie proszku, masła i oleju, w zależności od tego, jak jest przetwarzane. Podczas pielęgnacji urody masło z nasion mango, podobnie jak masło kakaowe i masło shea, doskonale nawilża, bez pozostawiania tłustego filmu.
Masło mango może być również czasami stosowane w kuchni, jako alternatywa dla zwykłego masła, m.in. do pieczenia. Stanowi także cenny składnik wielu kosmetyków naturalnych, w szczególności kremów i balsamów pielęgnacyjnych do skóry. W ostatnim czasie jego rozpoznawalność znacznie wzrosła i można je znaleźć w coraz liczniejszych produktach spożywczych i pielęgnacyjnych.
Naturalne i czyste masło z nasion mango ma jasnożółtą barwę i w temperaturze pokojowej posiada półpłynną konsystencję. Wersja rafinowana jest nieco jaśniejsza. Praktycznie nie posiada zapachu i topi się w temperaturze ok. 32 – 36 ºC.
Masło mango – Skład i właściwości
Podobnie jak większość owoców, mango wykazuje wiele właściwości nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych. Jest bogate w witaminę C, witaminę A, kwas foliowy, a także jest dobrym źródłem błonnika. Prawdziwym darem natury są jednak zawarte w nich przeciwutleniacze. Znaleźć w nich można przede wszystkim zeaksantyny, które chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz beta-karoten, który przyczynia się do zmniejszenia ryzyka powstawania wielu chorób, w tym astmy i nowotworów.
Badania nad mango wykazały także, że może ono mieć znaczny potencjał w zapobieganiu chorobom serca i cukrzycy. W 2009 roku stwierdzono, że nadwaga i / lub otyłość uczestników jednego z programów badawczych, którzy dwa razy dziennie przed posiłkami spożywali 150 mg ekstraktu z pestek mango, znacznie się zmniejszyła. Nastąpił wyraźny spadek masy ciała, tkanki tłuszczowej, obwodu talii, całkowitego cholesterolu, a także cholesterolu LDL, poziomu cukru we krwi oraz ilości stanów zapalnych.
Nowsze badania wykazały, że mango, jako stały element regularnej diety może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Uczestnicy przez 12 tygodni spożywali 10 mg liofilizowanego mango, co w przybliżeniu daje wartość pół świeżego owocu. Po upływie tego okresu uczestnicy badania mieli znacznie obniżony poziom cukru we krwi.
Naukowcy uważają, że niektóre z działań zdrowotnych oleju z mango wynika z obecności unikalnego związku bioaktywnego, zwanego mangiferinem. Stanowi on naturalny polifenol roślinny i silny przeciwutleniacz, który posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wiele innych cennych działań. Według wyników niektórych badań, mangiferin może mieć również właściwości antyalergiczne, poprawiające pamięć i właściwości radioochronne, szczególnie wobec takich form promieniowania, jak: gamma, rentgenowskie i promieniowanie UV.
Korzyści ze stosowania masła mango dla zdrowia i wyglądu skóry
Masło mango warto stosować podczas pielęgnacji skóry, głównie ze względu na wysoką zawartość substancji nawilżających oraz obecność niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jest ono szczególnie bogate w kwas oleinowy, mono-nienasycone kwasy omega-9, kwas stearynowy i nasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie te składniki sprawiają, że skóra łatwo rozpoznaje i wykorzystuje cenne dla siebie substancje, co skutkuje utrzymaniem prawidłowej wilgotności, przyśpiesza proces regeneracji oraz poprawia się jej elastyczność.
Oto kilka korzyści ze stosowania masła mango w pielęgnacji skóry:
Masło mango pobudza produkcję kolagenu
Masło mango jest przede wszystkim bogate w witaminę C, dlatego skutecznie pomaga stymulować produkcję kolagenu, co pomaga nadać skórze witalności i świeżości. Odpowiednie poziomy kolagenu pozwalają zmniejszać widoczność zmarszczek mimicznych, znosić opuchliznę i poprawiać jędrność skóry. Jest łagodne dla skóry i doskonale nadaje się do cery wrażliwej.
Masło mango pozwala skutecznie redukować blizny
Często tłuszcz mango polecane jest na rozstępy, blizny potrądzikowe i inne stare blizny, które dzięki jego zastosowaniu stają się bardziej elastyczne i mniej zauważalne. Dzięki wszechstronnemu działaniu wszystkich składników odżywczych w maśle mango, takich jak środki nawilżające, przeciwzapalne, przeciwutleniacze i regeneratory skóry, cera ma możliwość na wyrównanie kolorytu i elastyczności.
Mango wspaniale zmniejsza suchość skóry
Naturalne masło mango to nieodzowny kosmetyk naturalny na silną suchość, łuszczenie, egzemę i stany zapalne, a nawet łuszczycę. Osoby cierpiące na którąś z tych dolegliwości mogą skorzystać z jego naturalnych dobrodziejstw podczas codziennego stosowania, gdyż zawarte w nim substancje organiczne posiadają właściwości głęboko nawilżające i naprawiające uszkodzoną skóry. Masło mango działa również doskonale jako naturalny balsam do ust. Łatwo się rozprowadza, pozostawiając aksamitne uczucie gładkości.
Mango to naturalne źródło cennej witaminy A
Witamina A jest jednym z naturalnych składników, które zachęcają skórę do produkcji i odnowy komórek. Ponieważ masło mango jest naturalnym źródłem witaminy A, skutecznie pomaga stymulować komórki odpowiedzialne za ujędrnianie skóry, redukując drobne linie i zmarszczki, a także przywracając prawdziwie młodzieńczy wygląd cery.
Tłuszcz z owoców mango chroni przed uszkodzeniem słonecznym
Jedną z najważniejszych właściwości tego wspaniałego olejku naturalnego jest zdolność do ochrony przed promieniowaniem. Ta bardzo ważna zaleta z masła mango zapewnia podczas codziennej pielęgnacji skóry dodatkową ochronę przed uszkodzeniem słonecznym.
Masło mango redukuje zmarszczki
Masło z pestek mango zapewnia bardzo trwały rodzaj nawilżenia, które może pomóc w zapobieganiu powstawaniu zmarszczek. Ta ochronna właściwość pomaga również zmniejszyć proces degeneracji komórek skóry. Istotną rolę odgrywają również zawarte w nim przeciwutleniacze roślinne, które efektywnie hamują niszczące działanie wolnych rodników.
Tłuszczo z owoców mango łagodzi oparzenia słoneczne
Ten wyjątkowy tłuszcz roślinny znaleźć czasem można w balsamach kojących po opalaniu. Można go również używać w czystej postaci, zarówno przed, jak i po opalaniu, gdyż masło mango pomaga łagodzić i leczyć opaloną skórę.
Masło mango koi ukąszenia owadów i poparzenia trującego bluszczu
Wiele źródeł podaje, że tłuszcz mango doskonale spisuje się jako naturalny środek łagodzący po ukąszeniach owadów lub poparzeniach trującym bluszczem. Jego właściwości antyalergiczne mogą pomóc uspokoić swędzenie i pieczenie, dzięki czemu skóra może szybciej wrócić do równowagi.
Tłuszczo mango goi małe rany
Czasami poleca się stosować masło mango na drobne zadrapania, pęknięcia lub inne drobne rany. Jego właściwości przeciwbakteryjne zapewniają, że skórę można znacznie szybciej wyleczyć.
Pozostałe właściwości masła mango
Ten wyjątkowy tłuszcz roślinny może być stosowany jako cenny składnik rozmaitych kremów, lotionów i balsamów. Najczęściej w gotowych kosmetykach występuje w stężeniu 3 – 100 %, gdyż może być używane w czystej postaci. Często jest dodawane do mydeł jako składnik kojący i zapobiegający przesuszaniu skóry.
To wyjątkowe masło w czystej postaci powinno być przechowywane w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Należy chronić je przed dostępem bezpośredniego światła słonecznego, powietrza i wilgoci.
Gdzie można kupić takie masło z mango?