Miód z cynamon to dwa naturalne produkty spożywcze o wielu korzyściach zdrowotnych. Często można spotkać twierdzenia, że połączenie tych dwóch składników może wyleczyć prawie każdą chorobę. Chociaż istnieją pewne dowody na to, że każdy z nich ma pewne zastosowania lecznicze, to niektóre twierdzenia dotyczące działania mieszanki miodu i cynamonu wydają się zbyt piękne, aby mogły być prawdziwe. Warto się zatem przyjrzeć temu nieco bliżej.
Miód z cynamonem to tradycyjny środek leczniczy na wiele często występujących dolegliwości. Bez wątpienia warto przyjrzeć się nieco bliżej tej kombinacji składników i poznać ich synergiczny potencjał działania. W tym artykule omówiono zalety miodu i cynamonu, oddzielając fakty od fikcji.
Miód z cynamonem – Naturalne składniki w ochronie zdrowia
Miód to słodki płyn wytwarzany przez pszczoły, który od stuleci stosowany był zarówno jako cenny składnik pożywienia, jak i naturalne lekarstwo. Dziś jest najczęściej stosowany jako element diety, również ze względu na dobre właściwości smakowe.
Cynamon to przyprawa wytwarzana z kory drzewa Cinnamomum, która po zebraniu jest suszona i ulega zwijaniu się w tak zwane laski cynamonu. Cynamon można kupić zarówno w postaci stałej, a także sproszkowanej, czy w formie ekstraktu.
Zarówno miód, jak i cynamon mają same w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Jednak często uważa się, że połączenie tych dwóch składników jest jeszcze bardziej korzystne, ze względu na działanie synergiczne. Oba te składniki mają wiele potencjalnych zastosowań zdrowotnych, ale nie wszystkie mają uzasadnienie naukowe.
Podsumowanie: Miód i cynamon to składniki, które tradycyjnie stosuje się jako składniki diety lub naturalne lekarstwa. Jednak nie wszystkie twierdzenia dotyczące skuteczności działania miodu i cynamonu są poparte pozytywnymi wynikami badań.
Cynamon w wynikach badań naukowych
Cynamon to popularna przyprawa do gotowania i pieczenia, którą można również przyjmować jako suplement diety. Istnieją dwa główne jego typy:
- Cynamon Cassia: Ta odmiana, znana również jako chiński cynamon, jest najpopularniejszym rodzajem przyprawy, powszechnie dostępnymw supermarketach. Jest tańszy, ale niższej jakości niż cynamon cejloński.
- Cynamon cejloński: Ten rodzaj jest również znany jako „prawdziwy cynamon”. Jest znacznie trudniejszy do znalezienia w sklepach niż cynamon Cassia i ma nieco słodszy smak. Cechuje go również większy potencjał zdrowotny.
Korzyści zdrowotne stosowania cynamonu są powiązane ze związkami aktywnymi zawartymi w jego olejku eterycznym. Najlepiej zbadanym związkiem cynamonu jest aldehyd cynamonowy, który nadaje mu korzennego smaku i aromatu.
Oto niektóre z najważniejszych właściwości cynamonu:
- Zmniejszanie stanów zapalnych – Długotrwałe stany zapalne zwiększają ryzyko rozwoju przewlekłych chorób. Badania pokazują, że cynamon może pomóc zmniejszyć stan zapalny, przyczyniając się do ochrony organizmu.
- Pomoc w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych – Kilka wyników badań z probówek sugeruje, że cynamon może pomóc spowolnić postęp choroby Parkinsona i Alzheimera. Wyniki te należy jednak potwierdzić w badaniach na ludziach.
- Pomoc w ochronie przed rakiem – Kilka badań na zwierzętach i próbach wykazało, że cynamon pomaga zapobiegać wzrostowi i reprodukcji komórek rakowych. Jednak wyniki te także należy potwierdzić w badaniach na ludziach.
Niekiedy sugeruje się również, że cynamon może być naturalnym sposobem leczenia zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD), zespołu jelita drażliwego (IBS), zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zespołu policystycznych jajników (PCOS) i zatrucia pokarmowego. Nie ma jednak dotychczas wystarczających dowodów na poparcie tych twierdzeń.
Podsumowanie: Cynamon jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Oba rodzaje cynamonu mają zalety zdrowotne, ale cynamon cejloński jest lepszym wyborem, jeśli zamierza się go spożywać regularnie.
Miód w wynikach badań naukowych
Oprócz tego, że jest zdrowszą alternatywą dla cukru stołowego, miód wykazuje wiele zastosowań leczniczych. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie jego rodzaje mają taki sam potencjał w tym zakresie. Większość korzyści płynących ze stosowania miodu wiąże się z obecnością w jego składzie związków aktywnych, szczególnie skoncentrowanych w wysokiej jakości niefiltrowanym miodzie.
Oto niektóre z korzyści zdrowotnych miodu, które zostały poparte przez wyniki badań naukowych:
- Działanie przeciwkaszlowe – Jedno z badań wykazało, że miód był skuteczniejszy w tłumieniu nocnego kaszlu w większym zakresie niż dekstrometorfan – składnik aktywny w większości syropów na kaszel. Potrzebne są jednak dalsze badania w tym zakresie.
- Skuteczne leczenie ran i oparzeń – Przegląd sześciu wyników badań wykazał, że nakładanie miodu na skórę przyspiesza gojenie ran.
Uważa się również, że miód to środek nasenny, wzmacniacz pamięci, naturalny afrodyzjak, naturalny środek na infekcje drożdżakami i zmniejszenie płytki nazębnej, jednak dotychczas nauka nie potwierdza tych twierdzeń. Nie można jednak również takiego działania wykluczyć.
Podsumowanie: Miód posiada przede wszystkich kilka cennych i potwierdzonych naukowo korzyści zdrowotnych, związanych z jego zdolnością przeciwutleniającą i właściwościami przeciwbakteryjnymi.
Miód z cynamonem a pozytywny wpływ na zdrowie
Generalnie zakłada się, że jeśli zarówno miód, jak i cynamon mogą być pomocne samodzielnie, połączenie tych dwóch może mieć jeszcze silniejszy efekt. Wiadomo również, że istnieje kilka podobieństw między korzyściami zdrowotnymi z działania miodu i cynamonu. Oba są korzystne przy leczeniu następujących problemów zdrowotnych:
Miód i cynamon mogą zmniejszać ryzyko chorób serca
Mieszanka miodu i cynamonu może obniżyć ryzyko chorób serca, ponieważ pomagają obniżyć wpływ niektórych czynników chorobowych. Należą do nich przede wszystkim podwyższone poziomy „złego” cholesterolu – lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i wysokiego poziomu trójglicerydów.
Wysokie ciśnienie krwi i niski poziom „dobrego” cholesterolu – lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) to dodatkowe czynniki, które mogą zwiększać ryzyko choroby układu krążeniowo-naczyniowego. Co ciekawe, cynamon z miodem mogą pozytywnie wpływać na wszystkie z tych czynników.
Badania wykazały, że spożywanie miodu obniża „zły” cholesterol LDL o 6–11% i obniża poziom trójglicerydów nawet o 11%. Miód może z kolei zwiększać „dobry” cholesterol HDL o około 2%. Metaanaliza wykazała, że zalecana dzienna dawka cynamonu obniżyła całkowity cholesterol średnio o 16 mg / dl, „zły” cholesterol LDL o 9 mg / dl i trójglicerydy o 30 mg / dl. Nastąpił również niewielki wzrost „dobrego” poziomu cholesterolu HDL.
Chociaż oba te składniki nie zostały przebadane wspólnie, wykazano, że cynamon i miód powodują nieznaczne obniżenie ciśnienia krwi. Jednak badania te przeprowadzono na zwierzętach.
Ponadto, oba pokarmy są bogate w przeciwutleniacze, które mają wiele zalet w zakresie naturalnej serca. Przeciwutleniacze polifenolowe poprawiają dopływ krwi do serca i zapobiegają zakrzepom, m.in. zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Miód i cynamon mogą również pomóc w zapobieganiu chorobom serca, ponieważ oba zmniejszają stany zapalne. Przewlekłe zapalenie jest bowiem głównym czynnikiem rozwoju chorób serca.
Cynamon z miodem w leczeniu ran
Zarówno miód, jak i cynamon mają dobrze udokumentowane właściwości lecznicze, które mogą być przydatne w leczeniu infekcji skóry po ich zastosowaniu zewnętrznym. Zarówno miód, jak i cynamon mają zdolność zwalczania bakterii i zmniejszania stanu zapalnego. Oba te czynniki są bardzo ważne dla prawidłowego gojenia się skóry.
Zastosowany na skórę miód z powodzeniem stosuje się w leczeniu oparzeń. Może także leczyć owrzodzenia stopy cukrzycowej, które są bardzo poważnym powikłaniem cukrzycy. Cynamon może zapewnić dodatkowe korzyści w gojeniu się ran, ze względu na swoje silne właściwości przeciwbakteryjne.
Cukrzycowe owrzodzenia stóp wiążą się z wysokim ryzykiem zarażenia bakteriami opornymi na antybiotyki. Badanie przeprowadzone w probówkach wykazało, że olejek cynamonowy pomaga chronić przed tego rodzaju infekcjami. Jednak w badaniu tym wykorzystano olejek cynamonowy, który jest znacznie bardziej skoncentrowany niż sproszkowany cynamon, który można znaleźć w sklepie spożywczym. Nie ma również dowodów na to, że sproszkowany cynamon zapewniłby taki sam efekt.
Miód z cynamonem dla diabetyków
Dość dobrze udokumentowany jest fakt, że regularne spożywanie cynamonu pozytywnie wpływa na diabetyków. W pewnym zakresie może także pomóc w zapobieganiu cukrzycy. Przede wszystkim liczne badania wykazały, że cynamon obniża poziom cukru we krwi.
Jednym ze sposobów obniżenia poziomu cukru we krwi przez cynamon jest zwiększenie wrażliwości na insulinę. Ten cenny składnik diety sprawia, że komórki są bardziej wrażliwe na hormon insulinowy i pomaga transportować cukier z krwi do komórek organizmu.
Miód ma również pewne potencjalne właściwości, które mogą być pomocne dla diabetyków. Badania wykazały, że ma on mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż czysty cukier. Ponadto, miód może obniżać „zły” cholesterol LDL i trójglicerydy u diabetyków, podnosząc jednocześnie „dobry” poziom cholesterolu HDL.
Miód i cynamon mogą być zdrowsze niż cukier stołowy do słodzenia herbaty. Jednak miód jest nadal bogaty w węglowodany, więc diabetycy powinni go stosować z umiarem.
Miód i cynamon w ochronie antyoksydacyjnej
Zarówno miód, jak i cynamon to doskonałe źródła przeciwutleniaczy, które posiadają wiele zalet w zakresie ochrony organizmu przed procesami utleniania. Przeciwutleniacze to związki, które chronią cię przed niestabilnymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami, mogącymi uszkadzać komórki w organizmie.
Miód jest bogaty w przeciwutleniacze fenolowe, które wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Cynamon jest także cennym źródłem przeciwutleniaczy, a w porównaniu do innych przypraw, zajmuje jedno z najwyższych pozycji. Spożywanie miodu i cynamonu razem może zapewnić potężną dawkę przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na zdrowie w wielu różnych zakresach.
Podsumowanie: Istnieją pewne czynniki zdrowotne, na które bardzo pozytywnie wpływać może kombinacja miodu i cynamonu. Oba te składniki pozytywnie oddziałują na zdrowie serca, gojenie ran rany i mogą być pomocne dla diabetyków.
Wątpliwości względem miodu i cynamonu
Koncepcja połączenia dwóch potężnych składników w celu stworzenia jeszcze potężniejszego środka teoretycznie ma sens. Jednak nie ma bezpośrednich wyników badań wykazujących, że ich wspólne stosowanie tworzy cudowny lek, który uzdrawia z wielu dolegliwości. Ponadto wiele z proponowanych zastosowań miodu i cynamonu nie zostało popartych naukowo.
Oto niektóre z popularnych, ale niepotwierdzonych działań miodu i cynamonu:
- Walka z objawami alergii – Dotychczas przeprowadzono kilka badań dotyczących zdolności miodu do zmniejszania objawów alergii, a uzyskane dowody nie dają potwierdzenia tego rodzaju właściwości.
- Zwalczanie przeziębienia – Miód z cynamonem mają silne właściwości antybakteryjne, a przeziębienie jest wywoływane przez wirusy.
- Leczenie trądziku – Podczas gdy właściwości przeciwbakteryjne obu składników mogą być korzystne dla skóry ze skłonnością do trądziku, badania nie zdołały dowieść skuteczności tej mieszaniny w jego leczeniu.
- Wspomaganie odchudzania – Kilka wyników badań sugeruje, że zastąpienie cukru miodem przyczynia się do mniejszego przyrostu masy ciała, ale nie ma dowodów na to, że miód i cynamon pomagają schudnąć.
- Łagodzenie bólu stawów – Miód i cynamon zmniejszają stany zapalne, ale nie ma dowodów na to, że stosowanie tych pokarmów na skórę może zmniejszyć stany zapalne w stawach.
- Łagodzenie problemów trawiennych – Istnieją twierdzenia, że te oba składniki mogą zwalczać infekcje bakteryjne w jelitach. Jednak nie jest to poparte dotychczasowymi wynikami badań.
Podsumowanie: Miód i cynamon są korzystne dla zdrowia, ale nie ma dowodów na to, że połączenie ich zapewni działanie synergiczne.
Jak używać miodu i cynamonu, aby poprawić swoje zdrowie?
Najlepszym sposobem na wykorzystanie miodu w diecie jest zastąpienie nim cukru stołowego. Warto jednak kupować niefiltrowany miód, ponieważ większość wysoko przetworzonego miodu na półkach supermarketów nie zapewni żadnych korzyści zdrowotnych. Należy jednak używać miodu ostrożnie, ponieważ zawiera dużo cukru, chociaż jest on mniej szkodliwy od zwykłego cukru.
Należy również pamiętać, że cynamon zawiera związek zwany kumaryną, który w dużych dawkach może być toksyczny. Zawartość kumaryny jest znacznie wyższa w cynamonie Cassia niż w cynamonie cejlońskim.
Najlepiej jest kupić cynamon cejloński, ale jeśli zamierza się spożywać odmianę Cassia, należy ograniczyć jego dzienne spożycie do 1/2 łyżeczki (0,5–2 grama). Można bezpiecznie spożywać do 1 łyżeczki (około 5 gramów) cynamonu cejlońskiego dziennie.
Aby użyć miodu i cynamonu w leczeniu infekcji skóry, należy zmieszać miód z niewielką ilością olejku cynamonowego i nałożyć go bezpośrednio na zainfekowaną skórę.
Podsumowanie: Miód z cynamonem można jeść lub nakładać na skórę. Warto jednak kupić wysokiej jakości niefiltrowany miód i cynamon cejloński, jeśli chce się uzyskać jak najwięcej korzyści.
Końcowe wskazówki
Zarówno miód, jak i cynamon zapewniają wiele cennych korzyści zdrowotnych, z których wiele jest popartych wynikami badań. Oba te składniki są szczególnie przydatne w zakresie naturalnej poprawy zdrowia serca i leczenia infekcji. Nie ma jednak naukowych dowodów na to, że połączenie miodu i cynamonu tworzy cudowne lekarstwo, które stanowić będzie uniwersalne panaceum na niezliczoną ilość dolegliwości.
Źródła
Goldman, Ran D. (December 2014). “Honey for treatment of cough in children”. Canadian Family Physician (Systematic review). 60 (12): 1107–1110. PMC 4264806. PMID 25642485.
Food Engineering Interfaces by José Miguel Aguilera, Ricardo Simpson, Jorge Welti-Chanes, Daniela Bermudez Aguirre, Gustavo Barbosa-Canovas — Springer 2011 Page 479-487.
Kwakman, P. H; Zaat, S. A (2012). “Antibacterial components of honey”. IUBMB Life. 64 (1): 48–55. doi:10.1002/iub.578. PMID 22095907.
“Varieties of honey: Polyfloral honey”. The Honey Book. Retrieved 10 November 2007. Honey that is from wild or commercialized honeybees that is derived from many types of flowers is a resulting polyfloral honey.
Jayaprakasha, G. K.; Rao, L. J. (2011). “Chemistry, biogenesis, and biological activities of Cinnamomum zeylanicum“. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 51 (6): 547–62. doi:10.1080/10408391003699550. PMID 21929331.
Maierean SM, Serban MC, Sahebkar A, Ursoniu S, Serban A, Penson P, Banach M (2017). “The effects of cinnamon supplementation on blood lipid concentrations: A systematic review and meta-analysis” (PDF). J Clin Lipidol. 11 (6): 1393–1406. doi:10.1016/j.jacl.2017.08.004. PMID 28887086.
Namazi N, Khodamoradi K, Khamechi SP, Heshmati J, Ayati MH, Larijani B (April 2019). “The impact of cinnamon on anthropometric indices and glycemic status in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of clinical trials”. Complement Ther Med. 43: 92–101.
Yokomi, Naoka; Ito, Michiho (1 July 2009). “Influence of composition upon the variety of tastes in Cinnamomi cortex”. Journal of Natural Medicines. 63 (3): 261–266. doi:10.1007/s11418-009-0326-8. ISSN 1861-0293. PMID 19291358.