Ekstrakt z modrzewiu jako remedium na zmarszczki

0
380
modrzew
Ekstrakt z modrzewia z zawartością galactoarabinanu to dobry składnik przeciwzmarszczkowy

Modrzew to popularne w Polsce drzewo iglaste, wykorzystywane w celach gospodarczych. Stanowi ono także surowiec do wytwarzania ekstraktu, stosowanego w celach pielęgnacyjnych. Coraz liczniejsze kosmetyki naturalne zawierają olejek modrzewiowy i wyciąg z kory drzewa. Przedstawiamy najważniejsze właściwości tego wspaniałego drzewa w zakresie ochrony urody.

Według sondażu z 2014, kobiety zaczynają martwić się o procesy starzenia średnio w wieku 24. Największy problem? Zmarszczki wokół oczu i obwisła skóra na rękach. Ponad trzy czwarte respondentek stwierdziło, że najbardziej dba o skórę przy powiekach. Ostatnio do pielęgnacji tych obszarów skóry na rynku pojawił się ekstrakt z drzewa modrzewiowego.

Czym jest modrzew?

Drzewo modrzewia jest to rodzaj drzewa iglastego, które rosną na północy Stanów Zjednoczonych, w Kanadzie, Rosji, Skandynawii, ale także i w Polsce. Rosną dość szybko i mają strzeliste kształty. Dojrzałe rośliny często u dołu nie mają gałęzi i przerastają inne drzewa.

Podobnie jak na świerkach, na modrzewiach rosną szyszki, które zawierają nasiona. Drewno jest mrozoodporne i wodoodporne, a więc często wykorzystywane do budowy łodzi, słupów, ogrodzeń, trumien, gontów i wewnętrznej boazerii. Drzewa są długowieczne i mogą rosnąć przez 500 lat lub więcej. Są nawet w stanie wytrzymać umiarkowane pożary.

Modrzew ma małe i różowo czerwone kwiaty, które były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie ludowej, a żywica pod korą była używana przez rdzennych Amerykanów, aby leczyć rany i siniaki, łagodzić ból gardła. Stosowano je także do przygotowywania naparów i wywarów, w celu łagodzenia kaszlu i przeziębienia.

Wyciąg modrzewiowy w pielęgnacji skóry

Współcześnie naukowcy wzięli przykład z rdzennych Amerykanów i zbadali dokładniej żywicę z drzewa modrzewiowego. Odkryli jeden szczególny związek o nazwie galactoarabinan (GA), który jest polisacharydem i jednocześnie naturalnym kolagenem roślinnym. Składnik ten posiada niesamowite właściwości, zwłaszcza dla skóry wokół oczu.

Oto co wiemy do tej pory o jego zdolności do spowalniania procesów starzenia.

  1. Aktywowanie odnowy komórek

Zwiększanie efektywności odnowy komórek skóry stanowi jedną z najbardziej ekscytujących cech ekstraktu z modrzewia (lub GA). Badania laboratoryjne wykazały, że nie tylko pomaga złuszczać górne warstwy skóry, ale i zachęca młode komórki do szybszego wzrostu. Innymi słowy, wzmacnia działanie złuszczające kosmetyków i przyspieszenia odnowę komórek. Dzięki jego regularnemu stosowaniu z czasem zmarszczki stają się trudniejsze do zobaczenia.

  1. Redukcja drobnych linii i zmarszczek

Ekstrakt modrzewiu robi to na kilka sposobów. W badaniu klinicznym stwierdzono, że po ośmiu tygodniach używania, ekstrakt zredukował o 19 % widoczność drobnych linii mimicznych. Po drugie, ekstrakt z modrzewia może przyczyniać się do lepszego wchłaniania pozostałych składników danego kosmetyku i wnikania ich w skórę. Wreszcie, ekstrakt modrzewiowy pomaga zatrzymać skórze odpowiedni poziom nawilżenia, co zapewnia lepsze ujędrnienie skóry i utrzymanie zdrowego wyglądu. Wszystkie te działania razem przyczyniają się do tego, że drobne linie i zmarszczki stają się mniej widoczne.

  1. Zmniejsza utratę wody

Jak wspomniano powyżej, ekstrakt z drzewa modrzewiowego pomaga tworzyć osłonę ochronną skóry, aby zmniejszyć ilość wody, która jest utracona wskutek parowania. Może to być szczególnie pomocne, gdy powietrze na zewnątrz lub we wnętrzach jest bardzo suche.

  1. Zwiększa odporność na promieniowanie UV

Ekstrakt z drzewa modrzewiowego zwiększa zakres ochrony przeciwsłonecznej i zwiększa wartość SPF kosmetycznych produktów pielęgnacyjnych. Zwiększa tym samym barierę ochronną skóry, dając jej większe szanse na brak uszkodzeń powodowanych szkodliwym promieniowaniem.

  1. Zwiększa blask skóry

Wszystkie te właściwości na raz – złuszczanie, odnowa komórek, zatrzymywanie wilgoci i ochrona przed słońcem, mogą zapewnić miękką, gładką, bardziej promienną skórę.

Jak widać, modrzew w postaci ekstraktu roślinnego, z zawartością galactoarabinanu to doskonały składnik kosmetyczny, który za pewne ma duże szanse się znacznie upowszechnić, szczególnie w kosmetykach naturalnych i organicznych. Zapewne w przyszłości naukowcy jeszcze nie raz zwrócą swoją uwagę na powszechnie dostępne dary natury i odkryją ich nieznane dotąd właściwości.

UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here