Nalewka aroniowa – Przepis, działanie i stosowanie

0
9837
nalewka aroniowa
Lecznicze działanie nalewki z aronii jest bardzo szerokie i skuteczne

Nalewka aroniowa posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i może być naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Sprawdza się doskonale przy zbyt wysokim ciśnieniu krwi, nadmiernym poziomie cholesterolu oraz niedokwaśności żołądka. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, stosuje się ją często dla poprawy ogólnej odporności organizmu, redukcji stanów zapalnych oraz wspomagania leczenia najczęściej występujących infekcji. Domowa nalewka z aronii to wspaniały sposób na zapewnienie organizmowi wielu cennych korzyści wzmacniających zdrowie i poprawiających samopoczucie.

Aronia, znana również jako aronka, aronia czarna, czy jarzębina czarna, to dość duży krzew ogrodowy, podobny nieco do czarnej porzeczki, kwitnący wiosną i owocujący wczesną jesienią. Owoce aronii stanowią sporej wielkości czarne ja­gody, które zawierają m.in. cukry proste i złożone, pektyny, garbniki i kwasy organiczne. Stanowią także bardzo cenne źródło witaminy B2, B6, C, E, P, karotenów oraz licznych soli mineralnych, m.in. manganu, jodu, żelaza i magnezu. W swoim składzie posiadają również cenne antocyjany, a także kwasy fenolowe, polifenole, cukry redukujące oraz aminokwasy. Za większość najcenniejszych właściwości owoców odpowiedzialne są jednak flawonoidy, m.in. pochodne kwercetyny.

Zdrowotne wykorzystanie owoców aronii

W surowej postaci owoce aronii nie są uważane za szczególnie smaczne, natomiast można z nich przygotować wiele cenionych przetworów, m.in. soki, dżemy, syropy czy nalewki. Ich wykorzystanie nie jest trudne i nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Dzięki obecności wielu cennych składników odżywczych uznawane są przede wszystkim za bardzo zdrowe, a nawet lecznicze. Podobnie jak inne domowe produkty z tych owoców, nalewka z aronii polecana jest przy wielu różnych dolegliwościach i schorzeniach. Pomaga ona m.in. w leczeniu arteriosklerozy, nadciśnienia tętniczego, niedokwaśności żołądka, a także zapewnia właściwości przeciwkrwotoczne.

Wykorzystywanym w lecznictwie surowcem zielarskim są owoce aronii Aroniae fructus. Ich uprawa w Polsce stała się w ostatnich latach niezwykle popularna, ponieważ roślina ta dobrze czuje się w naszych warunkach klimatycznych i dostarcza odpowiednie ilości wysokiej jakości surowca. Za pełnowartościowy surowiec uznawane są dojrzałe owoce, w pełni wybarwione i pozbawione szypułek. Wykorzystuje się je zarówno w świeżej postaci, jak również suszu. Dzięki obecności substancji bakteriostatycznych, aronia nie ulega psuciu przez dość długi okres po zbiorze.

Nalewka aroniowa – Przepis i cenne wskazówki

Najczęściej poleca się, by owoce na nalewkę pochodziły z własnej działki lub kogoś znajomego, gdzie uprawa ma charakter ekologiczny. Aronię można także w sezonie bez większych problemów zakupić w dobrym warzywniaku lub na bazarku.

Do przygotowania nalewki z aronii potrzeba:

  • 0,5 kg dojrzałych owoców aronii, umytych i oczyszczonych z szypułek oraz ogonków,
  • 0,5 l wódki 50%-owej (może być zrobiona ze spirytusu),
  • 200 g cukru,
  • opcjonalnie korzeń imbiru, cytryna, kardamon i wanilia.

Owoce umieszczamy w dużym słoiku i zasypujemy je cukrem, a następnie zalewamy wódką. Dla zneutra­lizowania nadmiernej cierpkości owoców poleca się dodać jedną laskę wanilii i kawałek korzenia imbiru. Czasami dodaje się także kardamon i sok z cytryny.

Całość należy dokładnie wymieszać, zamknąć i przenieść na 2-3 tygodnie w słoneczne lub dobrze nagrzane miejsce. W tym czasie słojem trzeba co 2-3 dni dokładnie wstrząsnąć. Po przegryzieniu, nalewkę należy przecedzić przez drobne sitko i przefiltrować przez gazę lub bibułę filtracyjną. Goto­wa nalewka aroniowa powinna być przelana do ciemnych butelek i starannie zamknięta. Warto ją również odpowiednio oznaczyć, a następnie odstawić do przechowania w ciemnym i chłodnym miejscu. Optymalny smak nalewka aroniowa zyskuje dopiero po kilku miesiącach.

Działanie i stosowanie nalewki z aronii

Najczęściej poleca się picie nalewki z aronii w ilości ok. 25 ml, 2-3 razy dziennie. Dzięki zawartym w niej garbnikom i kwasom organicznym, działa jako naturalny środek ściągający, przeciwzapalny i przeciwkrwotoczny. Z kolei dzięki antocyjanom pozwala skutecznie normalizować krążenie obwodowe.

Nalewkę z aronii zaleca się również często stosować jako skuteczny środek wzmacniający w okresie osłabienia organi­zmu i rekonwalescencji po chorobach. Szczególnie po długotrwałych kuracjach antybiotykowych. Jej działanie jest podobne do właściwości nalewki z czarnego bzu lub czystka, dlatego sprawdza się przy wyraźnie obniżonej od­porności na infekcje, także górnych dróg oddechowych. Wspomagać może również efektywnie w przypadku nadciśnienia, miażdżycy naczyń krwionośnych oraz niedokwaśności żołądka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.