Nalewka bukwicowa – Przepis, właściwości i działanie

0
151
nalewka bukwicowa
Bukwica to stosowane od starożytności zioło lecznicze, z którego można przygotować wspaniałą, domową nalewkę

Nalewka bukwicowa to dość mało popularny, ale skuteczny sposób na wiele różnych dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim pomaga oczyszczać drogi oddechowe, regenerować błonę śluzową żołądka i jelit, a także hamować biegunkę i zapobiegać odwodnieniu organizmu. Działa na organizm wzmacniająco, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. Sprawdza się także w leczeniu ran, gdyż wstrzymuje krwawienie i chroni przed infekcjami.

Bukwica zwyczajna, znana również jako bukwica lekarska lub czyściec lekarski (Betonica officinalis), jest piękną, dziką i wieloletnią rośliną. Wspaniale reprezentuje się w uprawie, zwłaszcza w większych skupiskach, dlatego często doceniana jest przez ogrodników. W lecznictwie znana była już w starożytności, gdyż przypisywano jej cudowne właściwości zdrowotne. Uznawana była za lek, pomagający niemal w każdej chorobie. Nadawano jej znaczenie magiczne, wierząc, że zasadzona przy domu odpędza zło i chroni przed urokiem.

Ziele bukwicy ma przyjemny, balsamiczny zapach, a w smaku jest lekko ostre i gorzkawe. W kuchni staropolskiej było lubianą przyprawą, obok kolendry, rozmarynu i szałwii. Surowcem leczniczym są wszystkie części tej rośliny, najczęściej wykorzystywane do naparów i nalewek. Współczesna medycyna naturalna potwierdza skuteczność jej działania, przy wielu różnych dolegliwościach. W domowych przepisach najlepiej jest wykorzystywać ziele i kłaczą roślin, pochodzących ze stanu naturalnego lub z upraw ozdobnych.

Działanie i zastosowanie bukwicy w ziołolecznictwie

Ziele i kłącze bukwicy zawierają gorczyce, garbniki, alkaloidy pirolidinowe, irodoid, cholinę, betainę, śluz oraz olejek eteryczny. Z kolei w liściach znaleźć można witaminę C i prowitaminę A, a także cenne sole mineralne.

Odwar z kłącza bukwicy, dzięki gorczycom, ma zastosowanie w leczeniu zaburzeń trawienia, nieżytach i zatruciach układu pokarmowego, a także przy bólach brzucha, biegunkach, wzdęciach, krwawieniach wewnętrznych z uszkodzeniem naczyń włoskowatych w przewodzie pokarmowym. Poza tym, działa ściągająco i przeciwzapalnie na jelita, dwunastnicę i żołądek. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, w tym również wobec szczepów bakterii odpornych na antybiotyki. Pobudza krążenie krwi w mózgu, działa wzmacniająco i łagodząco na system nerwowy. Stosowany może być jako naturalny środek wymiotny, przy nadmiernej potliwości ciała i nóg, nieżytach jamy ustnej i gardła, chrypce, bólach głowy i bezsenności.

Napar z ziela pozwala skutecznie regulować proces trawienia, a także bywa zalecany pomocniczo w leczeniu żółtaczki, nadkwaśności, astmy, nieżytach górnych dróg oddechowych, zapalenia płuc i oskrzeli, a nawet gruźlicy. Jest również skutecznym specyfikiem w kuracji chorób pęcherza moczowego i moczowodów, padaczki, nerwic wegetatywnych, gośćca, uporczywych bólów głowy na tle reumatycznym i migrenowym.

Zewnętrznie napary i odwary z ziela bukwicy wykorzystuje się na trudno gojące się rany.

Nalewka bukwicowa – Przepis i wskazówki

Niewątpliwie najlepszym źródłem ziela bukwicy jest stan naturalny. Roślina ta jest dość pospolita i łatwa do identyfikacji. Zazwyczaj rośnie w borach mieszanych, w rowach, zaroślach, na łąkach, wzgórzach i zboczach dróg. W początkach kwitnienia ścina się górne części łodyg wraz z liśćmi odziomkowymi, a następnie suszy w zacienionym i przewiewnym miejscu. Najlepszej jakości ziele powinno zawierać naturalnej barwy kwiaty i zielonkawe liście. Surowiec do nalewki można także dostać w sklepach zielarskich.

Do przygotowania nalewki bukwicowej należy zastosować:

  • 50 g wysuszonego i rozdrobnionego ziela bukwicy,
  • 0,5 l 70% spirytusu (może być zmieszany w równych ilościach 95% spirytus i czysta wódka 45%).

Ziele należy umieścić w dwulitrowym słoju i zalać spirytusem. Całość starannie wymieszać, słój szczelnie zamknąć i zostawić w ciemnym miejscu na ok. 2 tygodnie, co pewien czas wstrząsając jego zawartością. Po upływie tego czasu ziele trzeba wycisnąć i całość przecedzić przez gazę lub bibułę filtracyjną. Gotową nalewkę przelewamy do ciemnej butelki, dobrze zamykamy i oznakowujemy.

Sposób użycia i zastosowanie nalewki bukwicowej

Najczęściej zaleca się by nalewka bukwicowa stosowana była 3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki od herbaty. Można ją stosować przy bólach głowy i w stanach ogólnego osłabienia nerwowego, ponieważ wykazuje działanie uspakajające i wzmacniające na centralny układ nerwowy. Ponadto, może skutecznie sprawdzać się w chorobach przewodu pokarmowego, pobudzać wydzielanie soków żołądkowych, a także łagodzić stany zapalne żołądka. Przede wszystkim wykazuje działanie przeciwbakteryjne, pozwalające niszczyć bakterie i ich toksyny. W wielu przypadkach przynosi ulgę w nieżytach żołądka i jelit, w biegunkach i zatruciach pokarmowych. Poleca się ją także stosować przy chorobach dróg oddechowych, a przede wszystkim przy zaflegmieniu, nieżytach jamy ustnej i gardła, zapaleniu płuc i oskrzeli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.