Nalewka bukwicowa – Przepis, właściwości i działanie

0
1269
nalewka bukwicowa
Bukwica to stosowane od starożytności zioło lecznicze, z którego można przygotować wspaniałą, domową nalewkę

Nalewka bukwicowa to dość mało popularny, ale skuteczny sposób na wiele różnych dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim pomaga oczyszczać drogi oddechowe, regenerować błonę śluzową żołądka i jelit, a także hamować biegunkę i zapobiegać odwodnieniu organizmu. Działa na organizm wzmacniająco, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. Sprawdza się także w leczeniu ran, gdyż wstrzymuje krwawienie i chroni przed infekcjami.

Bukwica zwyczajna, znana również jako bukwica lekarska lub czyściec lekarski (Betonica officinalis), jest piękną, dziką i wieloletnią rośliną. Wspaniale reprezentuje się w uprawie, zwłaszcza w większych skupiskach, dlatego często doceniana jest przez ogrodników. W lecznictwie znana była już w starożytności, gdyż przypisywano jej cudowne właściwości zdrowotne. Uznawana była za lek, pomagający niemal w każdej chorobie. Nadawano jej znaczenie magiczne, wierząc, że zasadzona przy domu odpędza zło i chroni przed urokiem.

Ziele bukwicy ma przyjemny, balsamiczny zapach, a w smaku jest lekko ostre i gorzkawe. W kuchni staropolskiej było lubianą przyprawą, obok kolendry, rozmarynu i szałwii. Surowcem leczniczym są wszystkie części tej rośliny, najczęściej wykorzystywane do naparów i nalewek. Współczesna medycyna naturalna potwierdza skuteczność jej działania, przy wielu różnych dolegliwościach. W domowych przepisach najlepiej jest wykorzystywać ziele i kłaczą roślin, pochodzących ze stanu naturalnego lub z upraw ozdobnych.

Działanie i zastosowanie bukwicy w ziołolecznictwie

Ziele i kłącze bukwicy zawierają gorczyce, garbniki, alkaloidy pirolidinowe, irodoid, cholinę, betainę, śluz oraz olejek eteryczny. Z kolei w liściach znaleźć można witaminę C i prowitaminę A, a także cenne sole mineralne.

Odwar z kłącza bukwicy, dzięki gorczycom, ma zastosowanie w leczeniu zaburzeń trawienia, nieżytach i zatruciach układu pokarmowego, a także przy bólach brzucha, biegunkach, wzdęciach, krwawieniach wewnętrznych z uszkodzeniem naczyń włoskowatych w przewodzie pokarmowym. Poza tym, działa ściągająco i przeciwzapalnie na jelita, dwunastnicę i żołądek.

Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, w tym również wobec szczepów bakterii odpornych na antybiotyki. Pobudza krążenie krwi w mózgu, działa wzmacniająco i łagodząco na system nerwowy. Stosowany może być jako naturalny środek wymiotny, przy nadmiernej potliwości ciała i nóg, nieżytach jamy ustnej i gardła, chrypce, bólach głowy i bezsenności.

Napar z ziela pozwala skutecznie regulować proces trawienia, a także bywa zalecany pomocniczo w leczeniu żółtaczki, nadkwaśności, astmy, nieżytach górnych dróg oddechowych, zapalenia płuc i oskrzeli, a nawet gruźlicy. Jest również skutecznym specyfikiem w kuracji chorób pęcherza moczowego i moczowodów, padaczki, nerwic wegetatywnych, gośćca, uporczywych bólów głowy na tle reumatycznym i migrenowym.

Zewnętrznie napary i odwary z ziela bukwicy wykorzystuje się na trudno gojące się rany.

Nalewka bukwicowa – Przepis i wskazówki

Niewątpliwie najlepszym źródłem ziela bukwicy jest stan naturalny. Roślina ta jest dość pospolita i łatwa do identyfikacji. Zazwyczaj rośnie w borach mieszanych, w rowach, zaroślach, na łąkach, wzgórzach i zboczach dróg. W początkach kwitnienia ścina się górne części łodyg wraz z liśćmi odziomkowymi, a następnie suszy w zacienionym i przewiewnym miejscu. Najlepszej jakości ziele powinno zawierać naturalnej barwy kwiaty i zielonkawe liście. Surowiec do nalewki można także dostać w sklepach zielarskich.

Do przygotowania nalewki bukwicowej należy zastosować:

  • 50 g wysuszonego i rozdrobnionego ziela bukwicy,
  • 0,5 l 70% spirytusu (może być zmieszany w równych ilościach 95% spirytus i czysta wódka 45%).

Ziele należy umieścić w dwulitrowym słoju i zalać spirytusem. Całość starannie wymieszać, słój szczelnie zamknąć i zostawić w ciemnym miejscu na ok. 2 tygodnie, co pewien czas wstrząsając jego zawartością. Po upływie tego czasu ziele trzeba wycisnąć i całość przecedzić przez gazę lub bibułę filtracyjną. Gotową nalewkę przelewamy do ciemnej butelki, dobrze zamykamy i oznakowujemy.

Sposób użycia i zastosowanie nalewki bukwicowej

Najczęściej zaleca się by nalewka bukwicowa stosowana była 3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki od herbaty. Można ją stosować przy bólach głowy i w stanach ogólnego osłabienia nerwowego, ponieważ wykazuje działanie uspakajające i wzmacniające na centralny układ nerwowy. Ponadto, może skutecznie sprawdzać się w chorobach przewodu pokarmowego, pobudzać wydzielanie soków żołądkowych, a także łagodzić stany zapalne żołądka. Przede wszystkim wykazuje działanie przeciwbakteryjne, pozwalające niszczyć bakterie i ich toksyny. W wielu przypadkach przynosi ulgę w nieżytach żołądka i jelit, w biegunkach i zatruciach pokarmowych. Poleca się ją także stosować przy chorobach dróg oddechowych, a przede wszystkim przy zaflegmieniu, nieżytach jamy ustnej i gardła, zapaleniu płuc i oskrzeli.

Poprzedni artykułNalewka brzozowa – Przepis i zastosowanie
Następny artykułŁojotokowe zapalenie skóry – Objawy, przyczyny i leczenie
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.