Nalewka buraczana – Przepis, właściwości i stosowanie

0
1605
nalewka buraczana
Nalewka z buraków pozwala wygodnie korzystać z wielu cennych właściwości zdrowotnych warzywa

Nalewka buraczana nazywana jest często “byczą krwią” i sprawdza się doskonale w zakresie wspomagania leczenia wielu dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim stosuje się ją na problemy na problemy z żołądkiem i ogólne wzmocnienie organizmu. Wielu jej zwolenników uważa, że świetnie smakuje i na prawdę można się nią delektować. Poniżej przedstawiamy przepis na jej przygotowanie, a także wskazówki w zakresie jej stosowania.

Burak zwyczajny to powszechnie wykorzystywana w naszym kraju ro­ślina warzywna, stosowana głównie jako jarzyna. Coraz częściej jednak poleca się ją także w postaci świeżego soku, który znajduje uznanie wielu zwolenników zdrowego stylu życia. Chociaż buraki są tanie i powszechnie dostępne, to u większości nie budzą zwykle należytej sympatii, ponieważ kojarzą się raczej z mało wykwintnymi daniami oraz pożywieniem ubogich. Niewątpliwie takie postrzeganie tego wyjątkowego warzywa znacznie ogranicza możliwość czerpania wspaniałych korzyści, jakie może nam zaoferować. Jednym z najlepszych na to sposobów może być właśnie nalewka buraczana, często określana jako “bycza krew”.

Buraki jako cenne źródło wartościowych składników odżywczych

Trudno jest pomylić buraki z jakimikolwiek innymi roślinami. Cechują się ma­sywnymi, bulwiastymi korzeniami, które zawierają duże ilości ciemno czerwonego soku. Do celów spożywczych wykorzystuje się również zielono-czerwone liście, znane jako botwina.

W warzywie tym znaleźć można wiele cennych składników odżywczych, takich jak prowitamina A, wita­miny z grupy B, a także witaminę C, wapń i żelazo. Korzenie buraka ćwikłowego zawiera ją ponadto barwiące betacyjany, alantoinę, a także aminokwasy oraz alkaloidy, głównie betaninę i betanidynę. Stanowią również bogate źródło cukrów, kwasów or­ganicznych, saponin oraz soli mineralnych. Wszystkie te składniki sprawiają, że nalewka buraczana może przede wszystkim skutecznie wzmacniać organizm, zapewniać mu dodatkową energię i chronić przed infekcjami.

Nalewka buraczana – Przepis na “byczą krew”

Do celów zdrowotnych wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń bura­ka ćwikłowego Betae radix, który jest powszechnie uprawiany na polach, w ogrodach działkowych i w przydomowych ogródkach. Do przygotowania nalewki warto postarać się o warzywa dobrej jakości, najlepiej pochodzące z własnej uprawy. W innym wypadku, warto postarać się o buraki, które nie były nadmiernie nawożone azotem i pryskane środkami ochrony roślin. Ostatecznie można je zakupić na targu lub w zaprzyjaźnionym warzywniaku, upewniając się co do ich jakości i pochodzenia. Zazwyczaj zaleca się stosowanie młodych i niezbyt wyrośniętych bulw z upraw ekologicznych.

Do przygotowania nalewki buraczanej najczęściej wykorzystuje się wcześniej przygotowany sok z buraków. Można go zrobić w sokowirówce, pozyskując ok. jednego litra z kilku kilogramów buraków ćwikłowych. Sok należy następnie przelać do dużego, kilkuliterowego słoja i dodać do niego 1 litr 90%-owego spirytusu. Spirytus należy wlać powoli, całość następnie dokładnie zakręcić i odstawić na kilka dni do lodówki. Można do niej także dodać dla smaku soku z cytryny. W tym czasie należy wstrząsać zawartością co jakiś czas. Po przefiltrowaniu, przelaniu do mniejszych butelek i ich oznakowaniu, nalewka powinna odstać co najmniej kilka tygodni, najlepiej jednak gdy odczeka się kilka miesięcy lub nawet rok.

Działanie i zastosowanie nalewki z buraków

Najczęściej poleca się stosowanie nalewki w ilości ok. 25 ml, 3 razy dziennie, między posiłkami. Zalecana jest przede wszystkim przy dolegliwościach trawiennych, jako naturalny środek tonizujący i ładzący. Uważa się także, że nalewka buraczana skutecznie wzmaga funkcje życiowe organizmu, wspomaga leczenie niedokrwistości, a także może być pomocna w chorobach gorączkowych, grypie, przeziębieniach, a nawet w chorobach serca oraz naczyń krwionośnych. Niektóre źródła podają, że zawarte w burakach składniki aktywne wspomagają także ochronę organizmu przed rozwojem chorób nowotworowych.

Poprzedni artykułNalewka dziurawcowa – Przepis, właściwości i zastosowanie
Następny artykułNalewka aroniowa – Przepis, działanie i stosowanie
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.