Nalewka buraczana nazywana jest często “byczą krwią” i sprawdza się doskonale w zakresie wspomagania leczenia wielu dolegliwości zdrowotnych. Przede wszystkim stosuje się ją na problemy na problemy z żołądkiem i ogólne wzmocnienie organizmu. Wielu jej zwolenników uważa, że świetnie smakuje i na prawdę można się nią delektować. Poniżej przedstawiamy przepis na jej przygotowanie, a także wskazówki w zakresie jej stosowania.
Burak zwyczajny to powszechnie wykorzystywana w naszym kraju roślina warzywna, stosowana głównie jako jarzyna. Coraz częściej jednak poleca się ją także w postaci świeżego soku, który znajduje uznanie wielu zwolenników zdrowego stylu życia. Chociaż buraki są tanie i powszechnie dostępne, to u większości nie budzą zwykle należytej sympatii, ponieważ kojarzą się raczej z mało wykwintnymi daniami oraz pożywieniem ubogich. Niewątpliwie takie postrzeganie tego wyjątkowego warzywa znacznie ogranicza możliwość czerpania wspaniałych korzyści, jakie może nam zaoferować. Jednym z najlepszych na to sposobów może być właśnie nalewka buraczana, często określana jako “bycza krew”.
Buraki jako cenne źródło wartościowych składników odżywczych
Trudno jest pomylić buraki z jakimikolwiek innymi roślinami. Cechują się masywnymi, bulwiastymi korzeniami, które zawierają duże ilości ciemno czerwonego soku. Do celów spożywczych wykorzystuje się również zielono-czerwone liście, znane jako botwina.
W warzywie tym znaleźć można wiele cennych składników odżywczych, takich jak prowitamina A, witaminy z grupy B, a także witaminę C, wapń i żelazo. Korzenie buraka ćwikłowego zawiera ją ponadto barwiące betacyjany, alantoinę, a także aminokwasy oraz alkaloidy, głównie betaninę i betanidynę. Stanowią również bogate źródło cukrów, kwasów organicznych, saponin oraz soli mineralnych. Wszystkie te składniki sprawiają, że nalewka buraczana może przede wszystkim skutecznie wzmacniać organizm, zapewniać mu dodatkową energię i chronić przed infekcjami.
Nalewka buraczana – Przepis na “byczą krew”
Do celów zdrowotnych wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń buraka ćwikłowego Betae radix, który jest powszechnie uprawiany na polach, w ogrodach działkowych i w przydomowych ogródkach. Do przygotowania nalewki warto postarać się o warzywa dobrej jakości, najlepiej pochodzące z własnej uprawy. W innym wypadku, warto postarać się o buraki, które nie były nadmiernie nawożone azotem i pryskane środkami ochrony roślin. Ostatecznie można je zakupić na targu lub w zaprzyjaźnionym warzywniaku, upewniając się co do ich jakości i pochodzenia. Zazwyczaj zaleca się stosowanie młodych i niezbyt wyrośniętych bulw z upraw ekologicznych.
Do przygotowania nalewki buraczanej najczęściej wykorzystuje się wcześniej przygotowany sok z buraków. Można go zrobić w sokowirówce, pozyskując ok. jednego litra z kilku kilogramów buraków ćwikłowych. Sok należy następnie przelać do dużego, kilkuliterowego słoja i dodać do niego 1 litr 90%-owego spirytusu. Spirytus należy wlać powoli, całość następnie dokładnie zakręcić i odstawić na kilka dni do lodówki. Można do niej także dodać dla smaku soku z cytryny. W tym czasie należy wstrząsać zawartością co jakiś czas. Po przefiltrowaniu, przelaniu do mniejszych butelek i ich oznakowaniu, nalewka powinna odstać co najmniej kilka tygodni, najlepiej jednak gdy odczeka się kilka miesięcy lub nawet rok.
Działanie i zastosowanie nalewki z buraków
Najczęściej poleca się stosowanie nalewki w ilości ok. 25 ml, 3 razy dziennie, między posiłkami. Zalecana jest przede wszystkim przy dolegliwościach trawiennych, jako naturalny środek tonizujący i ładzący. Uważa się także, że nalewka buraczana skutecznie wzmaga funkcje życiowe organizmu, wspomaga leczenie niedokrwistości, a także może być pomocna w chorobach gorączkowych, grypie, przeziębieniach, a nawet w chorobach serca oraz naczyń krwionośnych. Niektóre źródła podają, że zawarte w burakach składniki aktywne wspomagają także ochronę organizmu przed rozwojem chorób nowotworowych.