Dziurawiec pospolity to tradycyjnie wykorzystywana w ziołolecznictwie roślina, zapewniająca wiele cennych korzyści zdrowotnych. Stosuje się ją przede wszystkim w przypadku dolegliwości na tle nerwowym, m.in. w przypadku nerwicy czy depresji. Domowa nalewka dziurawcowa to łatwy do przygotowania preparat leczniczy, pozwalający korzystać z najważniejszych właściwości tej wyjątkowej rośliny. Poniżej przedstawiamy przepis na jej przygotowanie oraz najważniejsze korzyści jakie może nam zapewnić.
Dziurawiec zwyczajny to pospolicie występująca w Polsce roślina zielna, znana również jako ziele Św. Jana, dzwoniec, krewka Matki Boskiej czy orlik. Zaliczany jest do bylin łodygowych i dorasta do nawet metra wysokości. Jego podstawowa nazwa pochodzi od specyficznego wyglądu liści, które pod światło wyglądają na podziurkowane. Cechuje się ztocistożółtymi, pięciokrotnymi kwiatami, ułożonymi w gęste kwiatostany, które występują od czerwca do września. Po roztarciu wydzielają charakterystyczny krwistoczerwony sok. Owocem dziurawca jest podłużna i wieloramienna torebka, w której znajdują się liczne, drobne nasiona. Jest to roślina wieloletnia, o prostych i rozgałęzionych łodygach, które u dołu mają tendencję do drewnienia. Występuje zazwyczaj w przydrożnych rowach, w rzadkich lasach, a także na miedzach i stokach gór, czyli w miejscach dobrze nasłonecznionych.
Dziurawiec jako cenny surowiec zielny
Surowcem zielarskim jest ziele dziurawca, oznaczane jako Hyperici herba, które pozyskuje się ze stanu naturalnego bądź upraw. Zawiera on cenny olejek eteryczny, zapewniający działanie rozkurczające i przeciwbakteryjne. Wśród kwasów organicznych znaleźć w nim możemy kwas kawowy i chlorogenowy, ale także cholinę, fitosterole, pektyny, cukry, sole mineralne, żywicę, śluz, białko oraz witaminę A, C i K. Za najważniejszą substancję czynną uznaje się hiperycynę i jej pochodne, które odpowiadają za większość wykorzystywanych właściwości ziela. Znaleźć w nim można hiperforynę, glikozydy flawonoidowe oraz hiperozyd, który wykazuje potwierdzone działanie moczopędne, a także rutozyd i kwercetynę, która naturalnie wzmacnia naczynia włosowate.
Dziurawiec jest jednym z najcenniejszych ziół kuracyjnych, występującym w wielu recepturach leczniczych. Do celów zdrowotnych i pielęgnacyjnych zbiera się liście i kwiaty rośliny podczas jej rozkwitu. Nalewka dziurawcowa zalecana jest przede wszystkim w celu poprawy nastroju i łagodzenia skutków przygnębienia oraz łagodnych stanów depresyjnych. Często stosuje się ją także przy chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy stanach zapalnych nerek i dróg moczowych, oraz w celu łagodzenia kłopotów z żołądkiem i jelitami. Pomagać może również w leczeniu stanów zapalnych przyzębia, czy migrenowych bólów głowy. Wykazuje ponadto właściwości przeciwbakteryjne i ochronne przed infekcjami.
Nalewka dziurawcowa – Przepis i stosowanie
Do przygotowania nalewki leczniczej zaleca się najczęściej zastosowanie surowca zielnego, pochodzącego ze stanu naturalnego. Najlepiej zbierać go samodzielnie, z zacisznego i nieuczęszczanego miejsca, gdzie nie ma kontaktu z zanieczyszczeniami środowiskowymi. Ziele występuje w Polsce dość obficie, dlatego nie powinno być żadnych problemów z jego znalezieniem. Potrzebną ilość surowca należy pozyskiwać poprzez zerwanie kwitnących szczytów pędów. Następnie poleca się pozostawić do przeschnięcia w zacienionym i przewiewnym miejscu na 2-3 dni, najlepiej po wcześniejszym rozłożeniu na papierze.
Nalewkę dziurawcową przygotowujemy z oberwanych wcześniej kwiatów lub ukwieconego ziela, które wkładamy do odpowiedniej wielkości słoja. Następnie dziurawiec zalewamy 70%-ową wódką, przygotowaną wcześniej ze spirytusu. Na każde 50 g kwiatów lub 100 g ukwieconego ziela, stosujemy ok. 0,5 litra wódki. Całość, po szczelnym zamknięciu, odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie, surowiec zielny dokładnie wyciskamy, a cały płyn filtrujemy rzez gazę albo bibułę filtracyjną. Do nalewki dodajemy ok. 100 g miodu na każde 0,5 litra płynu. Po dokładnym wymieszaniu, nalewkę odstawiamy by w pełni dojrzała, na co najmniej 3 miesiące.
Działanie i zastosowanie nalewki z dziurawca
Do celów zdrowotnych najczęściej zaleca się stosowanie ok. 10-15 ml 2 razy dziennie. Sprawdza się ona szczególnie dobrze przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, a także w chorobach wątroby, nerek oraz dróg moczowych. Jej działanie jest wielokierunkowe, ponieważ skutecznie reguluje i poprawia trawienie, a także działa przeciwzapalnie, ściągająco, żółciopędnie, przeciwbakteryjnie, moczopędnie i uspokajająco. Często polecana jest w przypadku obniżonego nastroju i objawów łagodnej depresji.
Nalewka z dziurawca może być pomocniczo stosowana przy nadciśnieniu tętniczym, a także w stanach zapalnych jamy ustnej, przyzębia oraz infekcjach gardła. W wielu przypadkach może przynieść ulgę przy migrenowych bólach głowy, złagodzić stany napięcia nerwowego, a także zmniejszać uciążliwe dolegliwości kobiet, związane z okresem przekwitania.
Nalewka dziurawcowa może przyczyniać się do wystąpienia negatywnych reakcji organizmu w wyniku ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Z tego powodu nie zaleca się jej stosowania bezpośrednio przed wyjściem na słońce.
Pani Agnieszko,
Czy jeśli zalałam spirytusem i zostawiłam na 2 miesiące to taka nalewka będzie do spożycia?
Pozdrawiam serdecznie
Pani Agnieszko a czy do tej nalewki można użyć suszu? jeśli tak, to wtedy jakie proporcje?