Nalewka imbirowa – Przepis i zastosowania

0
14136
nalewka imbirowa
Stosowanie nalewki imbirowej ma wielowiekowe tradycje w medycynie dalekiego wschodu

Nalewka imbirowa to znakomita propozycja wzmocnienia organizmu na długie zimowe wieczory, jesienne słoty i wiosenne roztopy. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, doskonale rozgrzewa, zwiększa apetyt, a także niweluje problemy trawienne. Bardzo często poleca się jej stosowanie w celu ogólnego wzmocnienia organizmu. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości imbiru oraz przepis i zastosowania dla leczniczej imbirówki.

Imbir (łac. Zingiber officinale) prawdopodobnie wywodzi się z Azji, jednak dzisiaj jest uprawiany w wielu rejonach tropikalnych, m.in. w Afryce, Indiach, Chinach czy na Jamajce. Już od czasów starożytnych jest to uznana roślina lecznicza i ceniona przyprawa kuchenna.

W Indiach, Tybecie i Chinach należała do najwartościowszych surowców leczniczych. W medycynie chińskiej od przeszło 2500 lat imbir stosowany jest przy zaburzeniach układu pokarmowego, chorobach układu oddechowego, a także przy łagodzeniu bólu zębów, jako środek zapobiegający łysieniu oraz jako lek o działaniu przeciwreumatycznym i przeciwwymiotnym. W tradycyjnej japońskiej medycynie stosuje się go jako lek o działaniu przeciwgorączkowym, hamujący kaszel, upłynniający wydzielinę, rozgrzewający, a także przy schorzeniach dróg moczowych oraz dolegliwościach trawiennych. W kulturze arabskiej imbir uważany jest ponadto za silny afrodyzjak.

Jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie z niego maksymalnych korzyści zdrowotnych z pewnością może być lecznicza nalewka imbirowa.

Imbir – Właściwości i zastosowania

Surowcem leczniczym jest kłącze imbiru, z którego otrzymuje się ok. 0,6-3% olejku eterycznego oraz substancje nielotne – żywice. Skład chemiczny olejku imbirowego uzależniony jest jednak od miejsca pochodzenia i wegetacji rośliny. Najliczniej reprezentowanymi grupami związków, odpowiedzialnymi jednocześnie za jego aromat, są seskwiterpeny, czyli  zingiberen, zingiberal i kurkumen. Znaleźć w nim można także aldehydy, alkohole i monoterpeny, takie jak cytral, limonen, linalol i kamfen. Jednak głównymi składnikami aktywnymi biologicznie są gingerole oraz powstające z nich w procesie odwodnienia shogaole. Substancjom tym przypisuje się główne działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe imbiru. Poza tym, w kłączu imbiru znaleźć można pewne ilości wolnych kwasów tłuszczowych, lecytyny, niacyny, witaminy A, a także minerałów, np. magnez, wapń i żelazo.

Imbir jest obecnie przyprawą znaną praktycznie na całym świecie, zwłaszcza w Indiach, gdzie spożycie dobowe wynosi 8-10 g świeżego kłącza na osobę. Ze względu na charakterystyczny, nieco cytrynowy, lekko gorzki i palący smak oraz silny aromat kłącze tej rośliny wykorzystywane jest jako składnik wielu potraw. Młode kłącza można spożywać jako warzywo, kandyzować lub zaprawiać w syropie. Natomiast starszy imbir stosuje się do pierników, deserów, zup i pieczonego mięsa. Ten wyjątkowa przyprawa służy także do produkcji piwa typu ginger ale, a także miodów pitnych oraz nalewek imbirowych. Wchodzi również w skład mieszanki przypraw curry.

Imbir od dawna znajduje także zastosowanie w produkcji kosmetyków i preparatów wyszczuplających. Przede wszystkim pobudza krążenie, przyśpiesza spalanie tłuszczu, działa przeciwzmarszczkowo, a także pomaga w walce z celulitem. Według starożytnej medycyny hinduskiej przyczyną wielu chorób są toksyny, powstające z zalegających w organizmie resztek pokarmowych. Dlatego właśnie szczególnie cenione są rośliny przyprawowe z rodziny imbirowatych, czyli właśnie imbir, ale także kurkuma i kardamon, które nie tylko regulują procesy metaboliczne i działają przeciwzapalnie, ale również oczyszczają organizm z toksyn.

Nalewka imbirowa – Przepis i najważniejsze wskazówki

Imbir jest powszechnie dostępny w różnych postaciach – zmielonej, suszonej i świeżej w kawałkach. Można go kupić nie tylko w sklepach zielarskich, ale również w licznych sklepach spożywczych i marketach. Do Polski importowany jest dzisiaj w dużych ilościach, nie powinno być zatem problemów z jego nabyciem. Podobnie z dużą łatwością można nabyć owoce kardamonu malabarskiego. Warto jednak pamiętać, że jedynie kardamon malabarski, który jest jedną z odmian kardamonu indyjskiego, jest najbardziej wartościowy.

Do przygotowania leczniczej imbirówki należy zastosować:

  • 25 g zmielonego kłącza imbiru,
  • 5 g owoców kardamonu (nasiona),
  • 1 litr 70%-owego spirytusu,
  • 20 dag cukru,
  • 5 g cukru waniliowego – 1 torebka,
  • ½ litra wody.

W pierwszej kolejności imbir i kardamon wrzucamy do odpowiednio dużego słoja i zalewamy spirytusem. Po szczelnym zamknięciu słój odstawimy w ciepłe miejsce i pozostawiamy do maceracji przez ok. 1 miesiąc. Po tym czasie przygotowujemy gorący syrop z cukru, wody i cukru waniliowego. Macerat z imbirem i kardamonem przecedzamy przez gazę lub bibułę filtracyjną, a następnie przelewamy do gorącego syropu. Naczynie szczelnie zamykamy, pozostawiając nalewkę na 3 miesiące do pełnego dojrzenia. Po upływie tego czasu leczniczą imbirówkę przelewamy do ciemnych butelek z dobrym zamknięciem i odpowiednio oznakowujemy.

Według uznania nalewka imbirowa może być na wiele sposobów modyfikowana, np. poprzez dodanie do niej 5 g ziela oregano, ziela angielskiego, laski wanilii i kilku goździków. W innym wariancie do imbiru dodajemy 1 cytrynę, dwa starte, słodkie jabłka i pół szklanki płynnego miodu, a zamiast spirytusu dodajemy 1 litr 40%-owej czystej wódki.

Sposób użycia i zastosowanie nalewki imbirowej

Nalewkę imbirową najczęściej poleca się pić 2-3 razy dziennie po ok. 10 ml, czyli mniej więcej 1/2 małego kieliszka 25 ml. Stosuje się ją z niewielką ilość wody lub cukru, najlepiej schłodzoną do temperatury 10-12ºC. Zalecana jest przede wszystkim przy zaburzeniach trawiennych, w przypadkach niestrawności, wzdęciach, kolce jelitowej, nudnościach i wymiotach, a także pomocniczo w bólach głowy. Nalewka może w naturalny sposób wzmacniać żołądek, pobudzać wydzielanie soku żołądkowego, co wpłynie pozytywnie na poprawę trawienia i pracę wątroby. Wykazuje również bardzo cenne działanie bakteriobójcze. Nalewka imbirowa ma dość ostry smak z lekkim korzennym akcentem.

Działanie i przeciwwskazania do stosowania imbiru

Wiele ośrodków na całym świecie prowadzi badania nad skutecznością leczniczą imbiru. Niektóre z nich zostały potwierdzone badaniami laboratoryjnymi i klinicznymi. Aktywnym składnikom olejku przypisuje się działanie żółciopędne oraz pobudzające motorykę przewodu pokarmowego. Działa korzystnie na procesy trawienne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt, zapobiega mdłościom. Skutecznie pomaga w niestrawnościach, wzdęciach, w kolce jelitowej, a także chorobie wrzodowej. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, napotne, wykrztuśne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu,  nieżytach gardła i oskrzeli. Pobudza układ odpornościowy organizmu, obniża stężenie cholesterolu we krwi, podnosi poziom testosteronu, dezynfekuje jamę ustną. Działa profilaktycznie w chorobie lokomocyjnej.

Przeciwwskazaniem jest uczulenie na imbir. Nie zaleca się stosowania preparatów imbiru kobietom w ciąży i kobietom karmiącym. Przy stosowaniu preparatów pochodzenia roślinnego należy brać pod uwagę możliwe interakcje z innymi lekami. Istnieje zagrożenie interakcji z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ imbir może wydłużyć czas krwawienia. Również osoby z chorobami pęcherza żółciowego powinni zachować ostrożność i skonsultować zażywanie preparatów imbirowych z lekarzem.

Poprzedni artykułNalewka fenkułowa – Przepis i zastosowanie
Następny artykułOlejek arganowy – Właściwości i zastosowania
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.