Nalewka melisowa – Przygotowanie i stosowanie

0
168
nalewka melisowa
Nalewkę melisową poleca się przede wszystkim na łagodzenie stresu

Melisa to popularna roślina zielna, którą można czasem spotkać dziko rosnącą na polach, ale przede wszystkim jest chętnie uprawiana na plantacjach, w ogrodach pszczelarskich, przydomowych ogródkach czy w donicach na balkonach. Stosuje się ją od stuleci, głównie do łagodzenia stresu i napięcia nerwowego oraz ułatwiania zasypiania. Często znaleźć ją można w rożnego rodzaju mieszankach ziołowych, ale także w postaci ekstraktu roślinnego. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie właściwości tej cennej rośliny może być właśnie nalewka melisowa.

Melisa znana jest również jako falownik lekarski, starzyszek, rojownik, matecznik, czy pszczelnik. Łodygi rośliny są owłosione i lekko kanciaste, a liście są ząbkowane i jasnozielone. Po roztarciu w palcach da się wyczuć wyraźnie cytrynowy aromat. Dorasta do ok. 1 metra wysokości, zakwitając w lipcu i sierpniu białymi, drobnymi kwiatkami, zebranymi w nibyokółki. W tym okresie najczęściej zaleca się zbiór surowca ziołowego. Su­rowcem zielarskim są bogatsze w związki aktywne liście melisy Melissae folium, ale także ziele melisy Melissae herba.

Domowa nalewka melisowa stanowi sprawdzony środek uspokajający i przeciwskurczowy, pozwalający tonizować czynności układu nerwowego. Sprawdza się w przypad­ku nerwic, zaburzeń rytmu serca i trawienia, także przy problemach z przewodem pokarmowym. Stosuje się ją również przy chorobie wrzodowej, w leczeniu schorzeń dróg płciowych, łagodzeniu bólów miesiączkowych, a także wyrównywaniu ciśnienia tętniczego. Poznajmy zatem najważniejsze właściwości tego wyjątkowego ziela, a także sposoby wykonania i stosowania tworzonych na jego bazie nalewek leczniczych.

Podstawowe substancje czynne i działanie melisy

Liście i ziele melisy zawierają dokładnie te same związki, jednak w istotnie różnych ilościach i proporcjach. Znaleźć w nich można przede wszystkim olejek ete­ryczny, który składa się m.in. ze związków terpenowych, linalolu i cytronelalolu. Swój charakterystyczny cytrynowy aromat zawdzięcza z kolei obecności cytralu. Ponadto, surowiec melisy bogaty jest w garbniki, gorycze i fenolokwasy, a w śród nich przede wszystkim kwas kawowy, rozmarynowy i ferulowy. Obecne są w nich również cenne związki triterpenowe, żywica, enzymy, sole mineralne, witaminy, śluzy, flawonoidy i kwasy organiczne, m.in. kwas melisowy. To dzięki tym związkom nalewka melisowa może być skutecznym środkiem leczniczym.

Melisa jako zielna roślina lecznicza bardzo dobrze znana była już w czasach starożytnych. Jej działanie opisywane było m.in. przez Hipokratesa i Dioskuridesa. Produkty z melisy działają przede wszystkim uspokajająco, ale także wiatropędnie, wzmacniająco, napotnie, przeciwbakteryjnie, przeciwskurczowo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie oraz moczopędnie. Stosuje się ją również w celu obniżenia ciśnienia krwi oraz regulacji metabo­lizmu wątroby.

Nalewka melisowa – Przepisy

Do przygotowania nalewki leczniczej najlepiej pozyskać niezbędną ilość surowca zielnego z własnego ogródka, ze skrzynek lub balkonowych doniczek. Można także poszukać w swojej okolicy upraw zielarskich. W osta­teczności, potrzebną ilość suszu zielnego melisy można zakupić w sklepie zielarskim, a świeże rośliny melisy w supermarkecie.

Nalewka z melisy – Przepis nr 1

Do przygotowania nalewki należy pozyskać:

  • 150 g świeżych liści lub ziela melisy,
  • jedną gałązkę mięty pieprzowej,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela dziurawca,
  • szczyptę zmie­lonego cynamonu.

Wszystkie powyższe składniki należy umieścić w garnku, a następnie całość zalać wystarczającą ilością wrzącej wody, by przykryć wszystkie zioła. Całość parzymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem. Uzyskany napar należy następnie ostudzić po ostudzeniu przecedzić , a zioła wycisnąć. W drugim naczyniu należy przygotować syrop z 0,5 kg cukru i pół litra wody, a następnie dodać niego świeży sok z 1 cytryny. W kolejnym kroku łączymy ze sobą napar z ziół i syrop oraz dodajemy do całości 0,5 l 96%-owego spirytusu. Nalewkę melisową powinno się odstawić na 2 tygodnie, do pełnego przegryzienia. Ostatecznie otrzymamy dość słodki, domowy produkt leczniczy o lekko cytrynowo-kawowym aromacie.

Nalewka z melisy – Przepis nr 2

Do przygotowania drugiego przepisu będziemy potrzebować:

  • 30 g wysuszonych i rozdrobnionych liści melisy lekarskiej,
  • pół łyżeczki wysuszonego i rozdrobnionego korzenia arcydzięgla,
  • 1/4 łyżeczki owoców kolendry,
  • mały kawałek kory cynamonu,
  • szczyptę zmielonej gałki muszkatoło­wej,
  • skórkę z ćwiartki cytryny,
  • 1-2 goździk.

Wszystkie składniki należy umieścić w dużym, szklanym słoju i całość zalać 1 litrem 40%-owej czystej wódki. Po szczelnym zamknięciu naczynia, trzeba je odstawić na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie wszystkie składniki należy silnie wycisnąć do płynu i całość przecedzić przez gazę lub bibułę filtracyjną. Uzyskana nalewka melisowa powinna zostać ponownie odstawiona na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie można ją przelać do mniejszych butelek, najlepiej ciemnych i z dobrym zamknięciem. Nalewki z melisy najlepiej jest odpowiednio oznaczyć, uwzględniając datę wytworzenia i przeznaczenia.

Wino melisowe – Przepis nr 3

Do przygotowania wina melisowego należny przygotować 50 g wysuszonych, rozdrobnionych liści melisy, a następnie zalać je 1 butelką białego wytrawnego wina. Całość zaleca się macerować przez ok. jeden tydzień. Po tym czasie zioła należy wycisnąć, a nalewkę przecedzić przez gazę lub bibułę filtracyjną.

Sposób użycia i stosowanie nalewek z melisy

Nalewki melisowe najczęściej poleca się stosować się w przypadku bezsenności na tle nerwowym, a także w stanach pobudzenia nerwowego, lękach i nerwi­cach. Sprawdzają się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, nieregularnych miesiączkach, astmie i schorzeniach serca. Na­lewki z melisy działają przede wszystkim uspokajająco, żółciopędnie, rozkurczowo, wiatropędnie i pobudzają wy­dzielanie soków trawiennych. Domowa nalewka melisowa może być z powodzeniem stosowana do łagodzenia depresji, regulowania rytmu serca oraz ciśnienia tętniczego. Doskonale sprawdza się ponadto w łagodzeniu zaburzeń procesów trawienia i przemiany materii. Poniżej przedstawiamy zalecane dawki:

  • Nalewkę melisową według przepisu nr 1 najczęściej zaleca się pić 2-3 razy dziennie po 1/4 kieliszka 25 ml na jedną filiżankę przegotowanej wody.
  • Melisówkę według przepisu drugiego należy stosować 2-3 razy dziennie po 1/4 kieliszka 25 ml – najczęściej jako środek wzmacniający i przywracający wigor, a także przyspieszający trawienie, pobudzający apetyt, a także łagodzący napięcie nerwowe.
  • Wino melisowe najczęściej pije się kilka razy dziennie, w niewielkich dawkach po ok. 25 ml.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.