Nalewka mniszkowa – Przepis, zastosowania, działanie

0
43148
nalewka mniszkowa
Nalewka z mniszka lekarskiego to skuteczny środek na wiele dolegliwości trawiennych i problemów z układem moczowym

Nalewka mniszkowa to doskonała propozycja na wyjątkowy preparat zdrowotny, który można samodzielnie wykonać we własnym domu. Umożliwia ona korzystanie z niezwykłych właściwości rośny, m.in. w zakresie łagodzenia dolegliwości układu moczowego i nerek, poprawiania procesu trawienia oraz łagodzenia napięcia nerwowego. Poniżej przedstawiamy przepis i najważniejsze wskazówki w zakresie stosowania nalewki z mniszka lekarskiego.

Nalewka z mniszka lekarskiego to dość popularny preparat leczniczy, chętnie wykorzystywany w domowych recepturach medycyny naturalnej. Najczęściej przygotowuje się ją wiosną, kiedy roślina wydaje najwięcej świeżych kwiatów. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wielkiej wiedzy i doświadczenia, a także nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ze względu na swoje właściwości moczopędne często porównywana jest m.in. z nalewką pokrzywową. Niemniej jednak posiada ona jeszcze inne zastosowania, głównie w zakresie działania na układ trawienny i moczowy.

Czym jest mniszek lekarski

Mniszek lekarski ze względu na podobieństwo swoich kwiatów bardzo często mylony jest z mleczem i występuje pod wieloma rożnymi nazwami, m.in. znany jest jako świni mlecz, dmuchawiec, mlecz lekarski, wilczy ząb, czy męska stałość. W Polsce jest to bardzo często występująca roślina, głównie traktowana jako niechciany chwast. Obficie występuje na rozmaitych łąkach, w zaroślach, przy drogach czy w ogrodach. Zaliczana jest do bylin o silnym i długim korzeniu, posiadającym dość mięsistą i wrzecionowatą strukturę. Ma on wewnątrz białą barwę i wytwarza charakterystyczną rozetę silnie zielonych liści.

Kwiaty mają postać głęboko żółtych koszyczków umieszczonych na rurkowatych łodygach. Charakte­rystyczną cechą rośliny jest zawarty w niej biały sok, który łatwo zauważyć przy złamanej łodydze. Mniszek lekarski kwitnie w maju i czerwcu i w tym okresie należy przygotowywać nalewkę. O jego właściwościach leczniczych decyduje obecność takich składników jak inulina, sole mineralne, śluzy, garbniki, żywice oraz związki gorzkie, takie jak taraksacyna.

[Przeczytaj: Mniszek lekarski – Właściwości zdrowotne i zastosowanie]

Nalewka mniszkowa – Przepis i zastosowania

Przedstawiona propozycja na nalewkę mniszkowa może stanowić wstępną bazę dla wielu innych preparatów zdrowotnych. Jej działanie można modyfikować poprzez rozmaite dodatki, np. takie jak miód.

Składniki

  • 30 świeżych kwiatów mniszka pospolitego,
  • 1 litr wódki.

Opcjonalnie wódkę można zamienić na spirytus, a całość dosłodzić miodem.

Przygotowanie

  • Ok 30 koszyczków kwiatowych mniszka lekarskiego należy dokładnie opłukać i osuszyć.
  • Całość umieścić w zamykanym i czystym słoju, a następnie zalać wódką.
  • Nalewkę należy odstawić na tydzień, co jakiś czas wstrząsając słojem.
  • Po tym czasie płyn zlewamy do butelek, jednocześnie filtrując przez bibułę lub gazę.

Działanie

Nalewka mniszkowa to przede wszystkim dość skuteczny środek żółciopędny, pozwalający likwidować efekty zaparcia. Posiada także lekkie właściwości moczo­pędne, wspomagające oczyszczanie organizmu. W medycynie naturalnej poleca się jej stosowanie przy chorobach nerek i pęcherza moczowego, a także dla wzmocnienia naczyń krwionośnych. Może być z powodzeniem stosowana dla wzmocnienia apetytu i aktywowania procesu przemiany materii. Nieco rzadziej stosuje się ją jako łagodzący środek na żylaki nóg i odbytu. Nalewka z mniszka lekarskiego wykazuje także wspomagające działanie uspakajające. Może być również stosowany przy leczeniu reumatyzmu, podagry, wysypki oraz bezsenności. Zawarta w mniszku inulina zapewnia działanie prebiotyczne i oczyszczające organizm.

Dawkowanie

Nalewkę z mniszka lekarskiego stosuje się według potrzeb, a najczęściej polecane dawki to 2 łyżki stołowe 3 razy dziennie. Profi­laktycznie poleca się 1 łyżkę stołową dziennie.

Podsumowanie

Nalewka z mniszka lekarskiego może mieć dla niektórych lekko gorzki i nieprzyjemny smak, dlatego można ją dosłodzić miodem. Nalewka z mniszka powinna być przygotowywana na początku wiosny, najczęściej w maju, kiedy można zebrać pierwsze kwiaty. Nalewka z mniszka lekarskiego wspomaga głównie leczenie chorób nerek i cukrzycy, jednak w mniejszym stopniu może być przydatna przy innych dolegliwościach. W bardzo umiarkowanych ilościach czasem zaleca się ją stosować nawet podczas leczenia chorób wątroby.

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

 

Jan Rogala, Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm, Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2007, ISBN: 83-89642-00-X

Poprzedni artykułKamfora – Działanie, sposoby wykorzystania i efekty
Następny artykułNalewka z piołunu – Przepis, właściwości i stosowanie
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.