Nalewka poziomkowa to wspaniałą propozycja na niezwykle smaczny, ale i zdrowy trunek alkoholowy. Świetnie sprawdza się przede wszystkim jako naturalny środek leczniczy podczas przeziębienia i grypy. Niewątpliwie także będzie stanowić bardzo urokliwy i wysublimowany poczęstunek smakowy dla wybitnych gości.
Największym problemem jej przygotowania jest zdobycie całkiem sporej ilości owoców, które niestety dojrzewają w różnym czasie i trudno uzbierać ich większą ilość. Nie wszędzie można również dostać poziomki w sklepie, a jeśli już takie znajdziemy, zazwyczaj musimy liczyć się z ich dość wysoką ceną. Niewątpliwe jednak nalewka poziomkowa jest tego warta zachodu i wypróbowania.
Poziomka pospolita to dość popularny w Polsce dziko rosnący owoc, ale coraz częściej jest także uprawiana na działkach i w ogrodach. Charakteryzuje się dość krótką i przyziemną łodygą. Podobnie jak truskawki, poziomki kwitną na biało w okresie późnowiosennym, mniej więcej w maju i czerwcu. Ich owocami są małe jagody w kolorze bladoczerwonym, niezwykle smaczne i orzeźwiające. Owoce zazwyczaj można zbierać już w czerwcu i lipcu, jednak często także później.
Poziomki zawierają cenne sole mineralne, a także garbniki, witaminę C, kwas jabłeczny i cytrynowy oraz cukier. Znaleźć w nich można także pewne ilości wapnia, witaminy A oraz kwasu askorbinowego. Ze względu na niewielkie rozmiary ich wykorzystanie przemysłowe nie ma wielkiej skali. Stanowią natomiast doskonały surowiec do domowych przetworów oraz receptur zdrowotnych. Jednym z przykładów ich wykorzystania jest właśnie nalewka poziomkowa, która posiada zarówno bogate walory smakowe, jak i lecznicze. Do celów leczniczych również często wykorzystuje się liście poziomki, które zazwyczaj pozyskuje się ze stanu dzikiego.
Nalewka poziomkowa – Przepis
Istnieje wiele wariantów modyfikowania przepisu na poziomkówkę, jednak najistotniejszym etapem jest przygotowanie jej podstawowej wersji. Bardzo popularnym dodatkiem, który można zastosować opcjonalnie, jest sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Składniki
- 1 kg dojrzałych owoców poziomek,
- 0,5 l 70%-owej wódki zrobionej ze spirytusu,
- ok. szklanki cukru,
- opcjonalnie sok z cytryny.
Przygotowanie
- Dojrzałe owoce poziomek należy po zerwaniu dość szybko umyć i wsypać do słoja.
- Całość zalewamy 70%-ową wódką ze spirytusu, w taki sposób, aby zakryła wszystkie owoce.
- Słój należy dokładnie szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na ok. 4-6 miesięcy.
- Po okresie maceracji zlewamy i wstępnie przecedzamy płyn, dokładnie wyciskając owoce.
- Do całości dodajemy cukier w ilości ok. 10 dag na litr i dokładnie go rozpuszczamy.
- Opcjonalnie dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy dla smaku.
- Po rozpuszczeniu cukru nalewkę poziomkową filtrujemy przez gazę i przelewamy do szczelnie zamykanych butelek.
- Nalewka poziomkowa powinna dojrzewać przez ok. pól roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
Działanie
Poziomkówka przede wszystkim ma działanie przeciwgorączkowe, dlatego w celach leczniczych najczęściej stosuje się w trakcie zaziębienia, podczas grypy i anginy. Doskonale sprawdza się w likwidowaniu problemów trawiennych i zaparć. Działa również wzmacniająco i oczyszczająco na krew.
Dawkowanie
W celach leczniczych podczas przeziębienia nalewkę z poziomek poleca się pić po 1 łyżce stołowej ok. 3 razy dziennie. W celach profilaktycznych zaleca się 1 łyżkę stołową raz dziennie. Dla smaku nalewkę najczęściej podaje się do ciast.