Nalewka szałwiowa – Przepis i zastosowanie

0
98
nalewka szałwiowa
Nalewka z szałwii lekarskiej to znana receptura na wiele typowych dolegliwości zdrowotnych

Szałwia lekarska to wspaniała roślina zielna, która znajduje wiele różnych zastosowań. Oprócz funkcji przyprawy kulinarnej wykazuje również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wspomaga m.in. wydzielanie soków trawiennych, prawidłową perystaltykę jelit i wypróżnień. W kosmetyce stosuje się ją także do zapobiegania przetłuszczaniu i rozszerzaniu porów skóry, a także przy wypadaniu włosów i łupieżu. W domowych recepturach, nalewka szałwiowa doskonale sprawdza się w regulacji układu trawiennego oraz nerwowego. Warto zatem skorzystać z poniższego przepisu i wskazówek względem jej stosowania.

Szałwia lekarska znana była już w starożytnej Gre­cji, gdzie stosowana była jako roślina lecznicza i przyprawowa. Nazwa „szałwia” wywodzi się od łacińskiego „salvere”, co mniej więcej oznacza być w dobrym zdrowiu. Prawdopodobnie dlatego, że była uważana za niemal uniwersalny środek leczni­czy. Również we współczesnym ziołolecznictwie jest wciąż bardzo szeroko stosowana, co stanowi potwierdzenie sławy, którą zyskała od najdawniejszych czasów.

Szałwia w ochronie zdrowia i urody

Dzięki bogatej obecności garbników, szałwia lekarska działa ściągająco i przeciwzapalnie. Z kolei zawarty w niej olejek eteryczny i karnozol zapewniają właściwości antyseptycznie i grzybobójcze. Ponadto, działa także rozkurczowo, żółciopędnie, przeciwcukrzycowo, moczopędnie, tonizująco, uspokajająco i przeciwpotnie.

Liście i ziele szałwii zawierają dokładnie takie same substancje aktywne, jednak w różnych iloś­ciach. W liściach znaleźć możemy ok. 1-2,5% olejku eterycznego, na który składa się głównie tujon – do 50%, ale także do 15% cyneol oraz kamfora, borneol, octan borneolu i pinen. Zawiera również gorzki lakton, saponiny, flawonoidy, karnozol, garbniki, triterpeny, garmakranikol, kwasy orga­niczne, związki żywicowe i sole mineralne. Wśród witamin znaleźć możemy m.in. witaminę B1, P, C oraz karoten. Su­rowcem zielarskim są liści szałwii Salviae folium oraz ziele szałwii Salviae herba, z których w procesie destylacji pozyskuje się olejek szałwiowy. Oba rodzaje surowca zielarskiego w przeważającej mierze pozyskuje się z upraw.

Nalewka szałwiowa to rodzaj domowego wyciągu alkoholowego, który może być pomocniczo stosowany przy wielu różnych dolegliwościach. Sprawdza się doskonale przy nadmiernej potliwości, szczególnie w trakcie gruźlicy, a także w przypadku nadmiernej pobudliwości nerwowej. Poleca się ją również stosować przy nadczynności tarczycy oraz przy niektórych rodzajach zatruć. Czasami poleca się ją także w celu lepszej regulacji cyklu miesiączkowego oraz hamowania procesu laktacji u karmiących matek.

Nalewka z szałwii – Przepis i najważniejsze wskazówki

Szałwia należy grupy roślin zielnych, które bardzo dobrze sprawują się w domowych uprawach, podobnie jak tymianek, mięta, oregano czy rumianek. Takie źródło surowca zielnego zapewnia najlepsze właściwości zdrowotne nalewki. Warto jednak zwrócić uwagę, by ziemia pod uprawę melisy nie była nadmiernie nawożona. W przypadku braku możliwości uzyskania ziela z takiego źródła można skorzystać z oferty sprawdzonego sklepu zielarskiego.

Do przygotowania najbardziej popularnej nalewki leczniczej z szałwii potrzeba:

  • 100 g rozdrobnionych, suchych liści szałwii,
  • 0,5 l 70%-owego spirytusu lub 40%-owej wódki.

Do odpowiedniej wielkości słoja wrzucamy ziele szałwii i zalewamy je spirytusem lub wódką. Po dokładnym zamknięciu odstawiamy całość do maceracji na min. 2 tygodnie. W tym czasie należy słojem co jakiś czas wstrząsać. Po tym czasie zioła należy dokładnie wycisnąć do powstałej nalewki i po przecedzeniu całość rozlać do ciemnych butelek. Na­lewkę najlepiej jest przechowywać w lodówce i regularnie stosować według potrzeb.

Nalewka szałwiowa – Sposób użycia, działanie i zastosowanie

Nalewkę szałwiową w celach leczniczych najczęściej poleca się pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce w 1/4 szklanki wody. W takich ilościach sprawdza się ona m.in. przy zaburzeniach trawiennych, ochronie przeciwbakteryjnej, przeciwgrzybicznej i przeciwwirusowej. Działa także osłaniająco, żółciopędnie i przeciwcukrzycowo. Nalewka z szałwii lekarskiej często polecana jest także podczas biegunki, wzdęć oraz nudności. Niektóre źródła wspominają także o wspomaganiu organizmu w okresie przekwitania. Pozwala także zmniejszać laktację i potliwość. W zastosowaniach zewnętrznych, najczęściej stosuje się ją do płukania jamy ustnej i gardła, podczas stanów zapalnych.

Wino szałwiowe – Przepis i wskazówki do stosowania

Bardzo często z szałwii lekarskiej przygotowuje się również nalewkę na winie. Do jej przygotowania należy zastosować ok. 20 g wysuszonych i rozdrobnionych liści szałwii, a następnie zalać je 1 butelką wytrawnego białego wina. Proces maceracji powinien trwać ok. 1-2 tygodnie, podczas którego należy całością co jakiś czas potrząsnąć. Po tym okresie wytrawiona masa ziołowa powinna zostać dokładnie wyciśnięta, a powstały macerat przelany do ciemnych butelek.

Nalewka szałwiowa na winie często polecana jest w ilości 15-25 ml po posiłku, szczególnie w przypadku objawów nerwicy. Stanowi ona skuteczny środek wzmacniający i pobudzający, szczególnie przydatny dla ludzi regularnie wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową. Sprawdza się także przy różnych dolegliwościach trawiennych i stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.