Nalewka z cebuli – Przepis, właściwości i zastosowanie

0
114
nalewka z cebuli

Polecana przede wszystkim dla zdrowia, a nie smaku, nalewka z cebuli, stanowi domową i skuteczną recepturę na wiele dolegliwości. Pozwala lepiej zabezpieczać organizm przed rozmaitymi infekcjami, a także skuteczniej zwalczać niektóre rozwinięte już choroby. Poleca się ją przede wszystkim w trudnym okresie przesilenia jesienno-zimowego oraz w przypadku wyraźnego osłabienia organizmu. Poniżej przedstawiamy przepis na jej przygotowanie, a także liczne wskazówki w zakresie stosowania.

Nie jest tajemnicą, że cebula to jedno z ulubionych warzyw leczniczych, wykorzystywanych dla naturalnej ochrony organizmu przed infekcjami. Jej wyjątkowe właściwości antybiotyczne wykorzystywane są od wieków, w rozmaitych recepturach i przepisach medycyny ludowej. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie jej wspaniałych właściwości może być właśnie domowa nalewka cebulowa.

Cebula w naturalnej ochronie zdrowia

Cebula zwyczajna jest popularnym warzywem o działaniu leczniczym. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli przy odkażaniu zakatarzonego nosa i dróg oddechowych. Przez całe stulecia należała także do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych. Popularna cebula, podobnie jak czosnek, zawiera związki siarki oraz produkty ich rozpadu. O jej właściwościach zdrowotnych decydują takie związki jak flawonoidy, saponiny, pektyny, związki śluzowe, kwercetynę, glikozydy, enzymy, sterole i cukry. Zawiera także ważne dla zdrowia organizmu sole mineralne oraz witaminy z grupy B, C, E, K, PP, a także beta-karoten i kwasy organiczne. W sumie nawet ponad 17 makro- i mikroelementów.

Dzięki nim nim wszystkim, świeża cebula, ale także pozyskiwany z niej sok i wyciągi, wykazują cenne działanie przeciwbakteryjnie i mogą być stosowane przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Poza działaniem przeciwdrobnoustrojowym, obniżać mogą poziom lipidów i ciśnienie krwi, a także hamować agregację płytek krwi. Przy tym wszystkim cebula jest bardzo nisko kaloryczna, gdyż w 100 g zawiera zawiera jedynie 28 kalorii. Za jej ostry zapach i drażniące działanie odpowiedzialny jest enzym LFS. Związek ten jest bardzo lotny i szybko dostaje się do powietrza, rozpuszcza w łzach i podrażnia oczy, ale nie poprzez zakwaszanie, lecz działanie na receptory bólu.

Picie  syropu, wina lub nalewki cebulowej w okresie jesienno-zimowym korzystnie wpływa na nasz system odpornościowy, zapobiegając cięższym infekcjom. Nalewka z cebuli może pomagać także w dolegliwościach przewodu pokarmowego i zaburzeniach trawienia, oraz zapewnić działanie przeciwzapalnie i żółciopędnie.

Nalewka z cebuli – Przepis, sposób wykonania i stosowania

Podstawowymi surowcami do sporządzenia nalewki jest oczywiście cebula, alkohol i woda. Do tego celu najlepiej użyć cebuli z własnej, nienawożonej sztucznie działki lub uprawy od sąsiadów czy znajomych. Dla poprawienia smaku i efektu działania możemy, w zależności od upodobań, stosować różnego rodzaju dodatki, np.: czosnek, miód, goździki, pieprz, papryczki chilli, imbir, czy owoce bzu czarnego. W zależności od użytych składników otrzymujemy nalewkę cebulowo-czosnkową, ognistą nalewkę z papryczką, nalewkę cebulowo-imbirową, itp. Dzięki temu możemy stworzyć nalewkę jedyną w swoim rodzaju i zupełnie unikalną. Aby tego dokonać możemy eksperymentować, mieszać składniki i zmieniać proporcje, ponieważ nie ma jednego, idealnego dla wszystkich przepisu.

Dla uzyskania dobrej nalewki niezwykle ważny jest czas maceracji. W przepisach znajdziemy bardzo rozbieżne informacje na jego temat, wynoszące od 24 godzin do nawet roku. Należy jednak pamiętać, że każda dobra nalewka jest jak wino, które z każdym dniem nabiera wartości.

Nalewka cebulowa z czosnkiem i owocami z czarnego bzu

Do przygotowania nalewki należy zastosować:

  • 0,5 kg świeżej cebuli,
  • 50 g owocu czarnego bzu,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 0,5 l 90%-owego spirytusu,
  • 0,5 l przegotowanej wody.

Cebulę, czosnek i owoce czarnego bzu należny dokładnie rozetrzeć w mikserze i pozostawić w ciepłym miejscu przynajmniej na tydzień. Po tym czasie całość trzeba przecedzić i kilka razy filtrować, do uzyskania przejrzystego płynu. Następnie do uzyskanego soku dolewamy 0,5 l spirytusu oraz 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody. Po wymieszaniu, całość przelewamy do ciemnych butelek. Nalewka powinna odstać minimum 2 tygodnie.

Stosowanie nalewki cebulowej

Najczęściej zalecana dawka nalewki leczniczej to przyjmowanie 2 razy dziennie po jednej łyżeczce do herbaty, najlepiej przed obiadem i przed snem. Poleca się ją przede wszystkim stosować jako środka ułatwiającego trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, a także jako lek żółciopędny. Nalewka z cebuli działa również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i żółciopędnie, także słabo moczopędnie, oraz regulu­je przemianę materii. Może być pomocna w dolegliwościach wątroby i sprawdza się też jako naturalny środek odflegmiający. Wiele osób poleca ją również w dolegliwościach przewodu pokarmowego i zaburzeniach trawienia, także przy niewielkich uszkodzeniach wątroby i stanach zapalnych pęcherza moczowego. Może również wspaniale wspomóc organizm przy ogólnym osłabieniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.