[Przeczytaj: Bylica piołun – Właściwości i przeciwwskazania]
Współcześnie na większą skalę piołun wykorzystywany jest głównie do przygotowywania gorzkich likierów żołądkowych oraz wermutów, a także wytwarzania wódek smakowych, takich jak absynt. W niektórych krajach można dość często spotkać się również ze stosowaniem go przy przygotowywaniu herbaty. Z kolei domowe trunki alkoholowe na bazie ziół to tradycyjne środki lecznicze, które od wieków znajdują zastosowanie w medycynie ludowej. Nalewka piołunowa wykazuje przede wszystkim właściwości bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwskurczowe. W zakresie działania żółciopędnego jest nieco podobna do nalewki z mniszka lekarskiego. Goryczka z piołunu pozwala pozwala stymulować cały układ odpornościowy organizmu, uwalniając ze śluzówki układu pokarmowego niezwykle ważne przeciwciała.
Nalewka z piołunu – Przepis i zastosowania
Nalewka z piołunu to doskonały domowy trunek leczniczy, szczególnie przydatny przy różnego rodzaju problemach żołądkowych. Jej przygotowanie nie nastręcza wielu problemów oraz wymaga jedynie podstawowych składników i umiejętności. Opcjonalnie, w zależności od potrzeb do nalewki dodaje się czasem innych składników, takich jak miód czy syropy owocowe.
Składniki
- młode liście piołunu,
- spirytus,
- woda.
Przygotowanie
- Po zebraniu świeżych, wiosennych liści piołunu, napełniamy nimi korkowaną butelkę..
- Całość do pełna zalewamy spirytusem, a następnie szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciepłym pomieszczeniu przez ok. 7-10 dni.
- Następnie zlewamy płyn do innej butelki i dodajemy wodę, w takiej ilości, by nalewka nie była zbyt mocna.
Działanie
- hamuje objawy biegunki, związanej z zatruciem pokarmowym,
- reguluje i poprawia pracę żołądka,
- stymuluje apetyt,
- likwiduje uczucie ciężkości i niestrawności,
- oczyszcza krew,
- stymuluje układ odpornościowy,
- pozwala pozbyć się drobnoustrojów.
Dawkowanie
Nalewka z piołunu bardzo często polecana jest przy bólach żołądka, przede wszystkim wynikających z niestrawności. W celu złagodzenia tego typu objawów należy wypić 2 łyżki stołowe do kilku razy dziennie. Przy objawach biegunki poleca się ją stosować co kilka godzin, aż do ustania przykrych dolegliwości. W innych przypadkach oraz w celach profilaktycznych zaleca się najczęściej pić 1 łyżkę stołową 1 dziennie.
Przeciwwskazania
Przy stosowaniu produktów z piołunu należy pamiętać, że jest to roślina o dość silnym działaniu i zawiera związki psychoaktywne. Nalewki piołunowej powinny unikać przede wszystkim ciężarne kobiety, gdyż w skrajnych przypadkach zawarte w niej związki aktywne mogą doprowadzić do poronienia. Wystrzegać się jej powinny także karmiące matki ze względu na potencjalne problemy z laktacją. Ponadto nie wskazana jest u osób przewlekle chorych i małych dzieci, zwłaszcza bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej. Nadużywanie produktów z piołunu może wiązać się z rozwojem zaburzeń psychotycznych.
Źródło: Jan Rogala, Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm, Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2007, ISBN: 83-89642-00-X
Witam, dziękuję za ciekawy artykuł. Proszę o podanie we wpisie koniecznej do przygotowania nalewki ilości liści piołunu na te 1/2 l spirytusu.