Nalewka z piołunu – Przepis, właściwości i stosowanie

1
41124
nalewka z piołunu
Domowa nalewka to jedna z najlepszych form wykorzystania leczniczych właściwości piołunu
Nalewka z piołunu to jedna z najczęstszych form korzystania z niezwykłych właściwości tej niezwykłej rośliny. Wykazuje ona przede wszystkim właściwości lecznicze w zakresie normowania procesów trawiennych i oczyszczania organizmu. Ponadto, doskonale likwiduje uczucie ciężkości po obfitym i ciężkostrawnym posiłku. Poznajmy zatem jak samodzielnie przygotować leczniczy trunek z piołunu, jak go stosować i jakich efektów można się po jego działaniu spodziewać.
Bylica piołun to niezwykle ważna w medycynie naturalnej roślina lecznicza, znana również m.in. jako wermut, bielica piołun lub ab­syntem. W niektórych rejonach Polski występuje dość powszechnie, głównie na rozmaitych nieużyt­kach, leśnych polanach i zrębach. Charakteryzuje się owłosionymi i wzniesionymi pędami, a także filcowatymi liśćmi z białawym odcieniem na spodzie. Drobne i jasnożółte kwiaty rośny pojawiają się w okresie od lipca do września i skupione są w zwisających koszyczkach. O właściwościach leczniczych rośliny decydują zawarte w niej m.in. olejki eteryczne, kwasy organiczne, związki gorzkie oraz witamina C.

[Przeczytaj: Bylica piołun – Właściwości i przeciwwskazania]

Współcześnie na większą skalę piołun wykorzystywany jest głównie do przygotowywania gorzkich likierów żołądkowych oraz wermutów, a także wytwarzania wódek smakowych, takich jak absynt. W niektórych krajach można dość często spotkać się również ze stosowaniem go przy przygotowywaniu herbaty. Z kolei domowe trunki alkoholowe na bazie ziół to tradycyjne środki lecznicze, które od wieków znajdują zastosowanie w medycynie ludowej. Nalewka piołunowa wykazuje przede wszystkim właściwości bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwskurczowe. W zakresie działania żółciopędnego jest nieco podobna do nalewki z mniszka lekarskiego. Goryczka z piołunu pozwala pozwala stymulować cały układ odpornościowy organizmu, uwalniając ze śluzówki układu pokarmowego niezwykle ważne przeciwciała.

Nalewka z piołunu – Przepis i zastosowania

Nalewka z piołunu to doskonały domowy trunek leczniczy, szczególnie przydatny przy różnego rodzaju problemach żołądkowych. Jej przygotowanie nie nastręcza wielu problemów oraz wymaga jedynie podstawowych składników i umiejętności. Opcjonalnie, w zależności od potrzeb do nalewki dodaje się czasem innych składników, takich jak miód czy syropy owocowe.

Składniki

  • młode liście piołunu,
  • spirytus,
  • woda.

Przygotowanie

  • Po zebraniu świeżych, wiosennych liści piołunu, napełniamy nimi korkowaną butelkę..
  • Całość do pełna zalewamy spirytusem, a następnie szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciepłym pomieszczeniu przez ok. 7-10 dni.
  • Następnie zlewamy płyn do innej butelki i dodajemy wodę, w takiej ilości, by nalewka nie była zbyt mocna.

Działanie

  • hamuje objawy biegunki, związanej z zatruciem pokarmowym,
  • reguluje i poprawia pracę żołądka,
  • stymuluje apetyt,
  • likwiduje uczucie ciężkości i niestrawności,
  • oczyszcza krew,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • pozwala pozbyć się drobnoustrojów.

Dawkowanie

Nalewka z piołunu bardzo często polecana jest przy bólach żołądka, przede wszystkim wynikających z niestrawności. W celu złagodzenia tego typu objawów należy wypić 2 łyżki stołowe do kilku razy dziennie. Przy objawach biegunki poleca się ją stosować co kilka godzin, aż do ustania przykrych dolegliwości. W innych przypadkach oraz w celach profilaktycznych zaleca się najczęściej pić 1 łyżkę stołową 1 dziennie.

Przeciwwskazania

Przy stosowaniu produktów z piołunu należy pamiętać, że jest to roślina o dość silnym działaniu i zawiera związki psychoaktywne. Nalewki piołunowej powinny unikać przede wszystkim ciężarne kobiety, gdyż w skrajnych przypadkach zawarte w niej związki aktywne mogą doprowadzić do poronienia. Wystrzegać się jej powinny także karmiące matki ze względu na potencjalne problemy z laktacją. Ponadto nie wskazana jest u osób przewlekle chorych i małych dzieci, zwłaszcza bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej. Nadużywanie produktów z piołunu może wiązać się z rozwojem zaburzeń psychotycznych.

 

Źródło: Jan Rogala, Nalewki zdrowotne, czyli 102 przepisy na alkohol, który wspomaga organizm, Wydawnictwo Baobab, Warszawa 2007, ISBN: 83-89642-00-X

Poprzedni artykułNalewka mniszkowa – Przepis, zastosowania, działanie
Następny artykułOlej rzepakowy na włosy – Właściwości i zastosowania
Jestem zawodową zielarką i fitoterapeutką absolutnie zakochaną w swojej pracy. Chętnie dzielę się swoją wiedzą na temat świata roślin, a w szczególności chętnie piszę o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie. Interesują mnie szczególnie dawne przepisy oraz formuły lecznicze i pielęgnacyjne, z których wiele posiada już solidnie potwierdzone naukowo działanie. W większości przypadków moje artykuły nie powinny być jednak traktowane jako rodzaj porady medycznej, a jedynie inspiracja i wstęp do dalszych poszukiwań. Warto bowiem pamiętać, że niewłaściwe stosowanie ziół i innych roślin może przynosić skutki odwrotne od oczekiwanych.

1 KOMENTARZ

  1. Witam, dziękuję za ciekawy artykuł. Proszę o podanie we wpisie koniecznej do przygotowania nalewki ilości liści piołunu na te 1/2 l spirytusu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wstaw swój comentarz!
Wpisz tutaj swoje imię

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.